Chytej.cz

zmatek ve šňůrách. necteno

16.12.2009 | Dan1869 | 2.651 zobrazení | 4 odpovědi | upravit

Co je šoková a co je jiná a kde se vážou a jak dlouhé májí být? Fakt nevím. A jakou mám použít podle liber?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 23. dubna 2010 v 15:06 ® vlnac
vlnac

http://www.nasoutokushop.cz/…68-1kg-d1876 Tu používám Já

reagovat
Středa 16. prosince 2009 ve 14:59 ® osprey reakce na …
osprey

Dan1869> V první řadě nejsem kaprař, takže ti to doporučit nemůžu a ve druhé řadě je těch materiálů víc.

Pokud jsou na tom napsané libry, je to údaj o nosnosti – 1 libra je 0.454 kg. Takže šňůra s nosností 20 lb unese asi 9 kg, což je srovnatelné s vlascem 0.30 mm. Z toho si logicky vyvodíš, že když si nastavíš třicítku kmen dvacetiliberní pletenkou, ve většině případů si moc nepomůžeš.

A jinak bych normálně zašel do nějaké kaprařské speciálky, kde ti poradí a nějaký materiál ti doporučí.

A musíš jim říct, na co to je. Návazcové pletenky jsou jiné – měkčí, svlékací apod.

reagovat
Středa 16. prosince 2009 ve 14:46 @ Dan1869 reakce na …

Super a kterou mi tak mužeš doporučit? No ja viděl balení takových šňůr a byly na nich libry, tak kterou si mám pak vybrat? Možná to jsou na návazce na boili.

reagovat
Středa 16. prosince 2009 ve 14:37 ® osprey
osprey

Šoková šňůra se dává na konec kmene – obvykle proto, aby se neupráskla montáž při náhozu a také proto, že tato část kmene leží na dně a je nejčastějí v kontaktu s ostrými předměty – např. kameny a mušlemi. Musí být pevná a oděruvzdorná. Obvykle se dělá z pletenky, dělají se na to i některé speciální pletenky – obvykle velmi odolné vůči oděru.

Šokovka je výrazně silnější (nebo spíš pevnější) než kmen a je tak dlouhá, aby při náhozu byl uzel, který ji spojuje s kenovým vlascem, ještě namotaný na navijáku. Obvykle se dává dvojnásobná délka prutu – tedy asi 7 – 8 m.

S librami to nemá nic společného.

reagovat