Chytej.cz

Tá úplne prvá ryba... necteno

14.12.2009 | LuboO | 2.921 zobrazení | 16 odpovědí

Pamätáte sa ešte na svoj úplne prvý úlovok? Tú prvú nádhernú rybu, ktorú ste zdolali len vlastnými silami, a potom vás niekolko hodín nafukovalo od pýchy pred kamarátmi, akí ste skvelí rybári? Alebo sa to nepodarilo a boli slzy na krajíčku? Podelte sa o tieto zážitky.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 19. prosince 2009 ve 22:35 ® slune
slune

Můj úplně první zážitek z první rybou byl když jsem byl s dědou u rybníka a děda táhl cejna z vody a v tom momentě mu bral kapr na druhý prut a já mu chtěl pomoct(předtím jsem prut nikdy nedržel v ruce a nic jsem neuměl)ale děda mi dal prut na kterém byl cejn asi 10 metrů od břehu.Cejna jsem vytáhl děda ho vyháčkoval a pustil zpět.(ale za prví rybu to nepovažuji protože jsem skoro nevěděl co mám s tím prutem dělat):-D

Ale za svou první rybu považuji kapříka kterého jsem sám zasekl pak ho opatrně zdolal a vyháčkoval taky jsem se s ním vyfotil a pustil jsem ho zpět.Kapřík měl asi 35 cm a byl to lysec černý jak kominík,až za ušima :-D .

reagovat
Čtvrtek 17. prosince 2009 v 18:53 ® sus1

Robur> No to náhodou je rybyčka,sice plechová ale je.:-)

reagovat
Čtvrtek 17. prosince 2009 v 18:20 ® Robur
Robur

Sus, to je asi taková rybička, že zrovna můžeš říkat, že jsi po otci napůl úhoř

reagovat
Čtvrtek 17. prosince 2009 v 17:45 ® sus1

Moje úplně první ryba byla??? rybyčka – nožík.:-)

reagovat
Čtvrtek 17. prosince 2009 v 17:38 ® standas
standas

Tak to je uš pěkně dlouho,tenkrát jme byli na dovolené u známého a on nás (já,brácha a bratránek) na Nežárku,chytal na žížaly a brali Okouni nám to taky půjčil a já jsem poprvé vživotě chitil rybu :-)

reagovat
Čtvrtek 17. prosince 2009 v 16:25 ® proutnik
proutnik

hehe to uz je davno no ale pamatuju sa byla to parma 37cm !!!! to byl boj :-D strasna radost

reagovat
Středa 16. prosince 2009 v 17:48 ® 

Na ryby jsem začínal chodit s tátou do místního zatopeného lomu. Malý spláveček, krátký proutek a hurá. Byla to asi plotice, kterých je tam dodnes mnoho a mnoho. Tyhle výpravy ovlivnily mé rybářské smýšlení na celý život. Dostal jsem první rady, zkušenosti a poprvé jsem si sáhl na rybu.

Vzrušující romantikou těchto výletů se vyrovnaly snad už jen o trochu pozdější výpravy opět s tátou na rybníček místního významu. Škádlení kaprů byla jiná zábava než nebojovné malé plotičky. Od strejdíka jsem dostal první proutek (1.80m laminátová skládačka a Rexíkem), na který jsem si vytáhl prvního kapra. Poté jsem se nějakou dobu bál chodit k vodě, abych náhodou zase nechytil kapra, který by mi tam skoro stáhl :o)

reagovat
Úterý 15. prosince 2009 ve 20:24 ® cici13
cici13

Moje porvní ryba byla plotka, kterou jsem málem zdolal na biologickém rybníku.Zdolával jsem jí asi zlomek sekundy, páč, když se splávek potopil, seknul jsem silou jako by to měl být sumec, plotka se splávkem vyletěla z vody daleko za mě do nejbližšího křoví.Bohužel jsem si jí nestačil pořádně prohlídnout a ke všemu jsem jí ani nenašel.V té době mi bylo sedm.

reagovat
Pondělí 14. prosince 2009 ve 21:16 ® osprey
osprey

První ryba, kterou si pamatuju, byl perlín. Dostal jsem ho v kyblíku od rybářů, kděž mi byly tři roky. Jinak by se mě nezbavili.

První rybu, kterou jsem chytil, si nepamatuju, nevylučuju ovšem, že to byl perlín.

První ryba na prut je poměrně kuriózní. Koupil jsem si v únoru teleskop, naviják a taky pár rotaček. Nevěřil jsem, že by v zimě mohlo něco brát a vyrazil jen tak si s novým cajkem zaházet na pískovnu, která nebyla revír. Tak jsem si tak tahal rotačky a najednou mi zabrala ryba. Byl to perlín.

Na vysoké škole jsem dělal diplomovou práci… o perlínech.

reagovat
Pondělí 14. prosince 2009 v 18:27 ® regulus
regulus

Tak to si fakt nepamatuju (vlastně pořádně ani to, odkdy jsem s dědou chytal – měl jsem takovou malou udičku), nejspíš to bude nějakejch 45 let a asi to byla nějaká červenka nebo okoun.
Nepamatuju si ani první rybu z dob, když jsem měl už lístek, pravda, některý ryby se člověku do paměti vryly …

reagovat
Pondělí 14. prosince 2009 v 18:22 ® spike
spike

Moje první ryba za svazovku byl kapřík na chytej o tom je i článek. A jinak úplně první ryba byl karásek u babičky na rybníce

reagovat
Pondělí 14. prosince 2009 v 17:21 ® petrcech
petrcech

Pmauji si, že moje první, druhá,třetí a čtvrtá ryba byl cejn okolo třiceti cm.

reagovat
Pondělí 14. prosince 2009 v 16:09 ® skwor
skwor

Pamatuju. Bylo to v létě 1999 nebo 2000, to už přesně nevím, ale rybu si pamatuju přesně. Byl to asi 10cm velký karásek z malého lesního jezírka. Radost neuvěřitelná.

reagovat
Pondělí 14. prosince 2009 ve 13:11 ® kubas
kubas

Já si to pamatuju úplně přesně, není to zase tak dávno. Moje první ryba byl upytlačený lín ±45cm( matně si pamatuju, že měl 47cm) z chovnýho rybníka(kde byli samí kapři) na rousnici na klubko vlasce, za dědovi asistence jsem ho zdárně zdolal, docela boj. :-) Od té doby jsem tam nikdy lína nechyt. A první větší „legální“ ryba už s papírama byl taktéž lín taky kolem 40ti cm na rousnici. Lín byl zkrátka osudová ryba asi. Od té doby jsem nikdy většího lína nechytl :-)

reagovat
Pondělí 14. prosince 2009 v 11:50 ® Robur
Robur

Lubo, podržém tě. Mám dvě první ryby. Moje pravzpomínka na Balaton, kde mám silné podezření, že úlovek zařídil dědeček, když jsem se nedíval. Chytal tam tehdy bratranec a já celý týden záviděl. PO týdnu jsem též dostal porutek se špuntem a snad i háčkem a nějak se na něm objevila asi plotice,ale jak říkám naaranžovaná a za první rybu to nepovažuji. ANi pocit euforie z lovu nebyl. Měl jsem cca 4 roky. V 6 letech na nějakých Panvastrech /asi někde u Dyje/ jsem obdržel lískovku s vlascem a splávečkem. Lovil jsem plotičky, ale asi 20 záběrů jsem různě prodrbal, prostě jsem neuměl zaseknout. Buď brzo nebo moc silně či pozdě, ale pak to přišlo, rybku jsem katapultoval na blízký keř, kde se ještě asi minutu vyprošťovala, ale pak jsem ji dostal a pustil. To jsem měl ještě nějakou dobu pomocníka na vyháčkování, nandání těsta atd. Ale o tomto svém prvním úlovku nepochybuji. Rok jsem ještě takhle čudlařil a pak následoval kroužek …

reagovat
Pondělí 14. prosince 2009 v 7:42 ® LuboO
LuboO

Ja teda pridám moj prvý zážitok s takou naozajstnou rybou.To som nemal este ani papiere . Bolo to 26 rokov dozadu, mal som 10 rokov, boli sme asi traja kamosi na rybach na kalovej jame, ktora nepatrila do zvazu.Take uzemie nikoho, bez kontrol, ale s rybami. Bol som hrdym vlastnikom legendarneho 150 cm prutu zltej farby s Reexom, ved kto ho nemal, nie? Chytali sme na dazdovky. Takze klasika, mrdol som fakt neskutocne daleko (asi 15 m), dal policajta a cakali sme. Zrazu zaber, chytil som prut, zasek jak na sumca na bojke. Chytil som klucku navijaku, zacnem tocit a nic. Zasekla sa. No co robit, prut na plece a behom od vody. Lenze ked som dotiahol toho mobydicka k brehu, ti hajzlici mi ho nechceli vytiahnut, spiatocka k vode, a ryba od brehu. Kua! (Alebo vtedy mozno mamaa!) znova beh od brehu. Ryba bola uz na hrane, nejak som trepol do toho skvostu nasich kolovratov a on sa rozbehol. Tak som to navil skoro k rybe, ale potom zase zastrajkoval. To som uz rybu natvrdo vytiahol po brehu von. Bol to lien, cca 97 cm a asi 9,87 kg (vtedy). ale on betar sa na brehu vyhakol, zacal skakat, ja za nim, trochu sme sa nahanali a on mi prdol do vody. Vsetci mali slzy v ociach, ja od lutosti, ti hajzlici od smiechu. No napravil som si reputaciu a lapil som vtedy neuveritelny pocet kaprov este (2 ks) a svoj osobak som zobral aj domov. Mal 28 cm a asi 11 kg. (vtedy) Potom som si asi o par mesiacov urobil skusky a zacal chytat ryby normalne, ako sa ma.

reagovat