Vyhledávání
Zátěž feedrového prutu
23.11.2009 | samotm | 6.660 zobrazení | 44 odpovědí
Ahoj.
Koukám teď na feedrový pruty a našel jsem divnou věc: zátěž: 2/3/4oz.
To mi snad řekne tuhost špiček, ale nic o odhozový zátěži prutu, ne? Jak zjistit odhozovou zátěž?
Díky.
Odkaz na ten prut: http://www.byron.cz/shop/index.php?…
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 23. listopadu 2009 ve 22:13 ® hraji reakce na …
-
Ano, mělo by to tak být, zátěž uvedená u špičky by ji měla ohnout do pravého úhlu. Nejlepší na tohle byl feeder od Ticy, žádné označování špiček, k dispozici jich bylo 5 a vždy jsem vybíral podle citu. Ani u Shimana Speedmaster moc nekoukám na uvedenou zátěž, spíš pozoruji, jak se špička chová a jestli dobře signalizuje záběry.
reagovat - Pondělí 23. listopadu 2009 ve 20:52 ® tomashr reakce na …
-
osprey> Ono taky záleží na prutu – jak u toho pickeru od Byrona, tak třeba z mých prutů i u Shimana Catana light se ti začne už se špičky pod 1oz zvolna ohýbat prut jako celek a tím se podílí na indikaci záběru. Naopak u nějakého heavy signalizuje defakto JEN špička, takže se požadavky trochu liší. Jinak Sema dělá uhlíkovou špičku už od 1/4oz, mimochodem nejen pro Amnesii, ty špičky Emotion jdou jak do levnější Sema Therapy, tak ale i třeba do Mivardi Imperium…
reagovat - Pondělí 23. listopadu 2009 ve 20:44 ® osprey reakce na …
-
samotm> Většina uhlíkových špiček moc jemná nebývá. Je to pořád o tom samém – zkoušet, prohlížet, rozhodovat se sám.
Já mám toho Byrona v úplně první verzi (Brown). Špičky jsou taky uhlíkové, ale ta nejslabší je docela příjemná. S tou nejsilnější zase pro změnu vláčím.
reagovat - Pondělí 23. listopadu 2009 ve 20:42 ® tomashr reakce na …
-
samotm> Uhlíkové špičky jsou u pickeru v pohodě – tohle je jen fáma, že jsou obvykle slabší špičky sklo a tužší uhlík, realita je trochu jiná. Uhlíkové a skleněné špičky se dají oboje udělat v podstatě s jakoukoli tuhostí, liší se spíš akcí, obvykle (ale ani to neplatí na 100%) mají skleněné akci víc ve špičce a uhlíkové do plynulejší paraboly (a proto se může subjektivně uhlíkový jevit tužší). Mimochodem k prutům vyšší třídy (třeba ta mnou zmíněná Amnesia) se dají koupit špičky uhlíkové i „skleněné“ v totožných gramážích, vybereš si je právě podle požadované akce
reagovat - Pondělí 23. listopadu 2009 ve 20:36 ® samotm reakce na …
-
osprey> já si ho ted koupil taky. on se teda ted prodává jako coarse team. mám ho ve třímetru. jenom mě překvapilo, že má uhlíkový špičky. nepřijdou mi tak jemný, právě naopak. Ale zdolávačka je na něj pěkná. Proto jsem začal koukat i po stejným feedru.
reagovat - Pondělí 23. listopadu 2009 ve 20:28 ® tomashr reakce na …
-
samotm> K tomu pickeru – já 210cm TR10 (nebo 12, teď mám okno) mám a taky s ním krmítka 15 či 20g hážu (s krmením tak do 30g). Musíš si ale uvědomit, co to v praxi znamená – s tímto prutem obvykle hážeš spíš na malou vzdálenost, takže nához je jen takový „decentní“ a řekl bych, že prut ani moc netrpí – nikdy bych si ale netroufl s tím švihnout fakt nadoraz, tím by se zátěž zvedla na několikanásobek. Prostě odhozová zátěž je jen orientační veličina, kterou musí seriózní výrobce udat tak, aby ji prut vydržel s určitou rezervou…
reagovat - Pondělí 23. listopadu 2009 ve 20:24 ® osprey
-
samotm> Ano. teoreticky se stane přesně tohle. Prakticky se ale může stát cokoli, protože výrobci se s tím moc nepářou.
Z toho vyplývá, že ani ty se s tím moc párat nemusíš. Jestli to má špičku kolem 4 oz, nějakých 100 g by se s tím mělo dát odhodit.
Pokud jde o určení, kolik si k prutu dovolit, je daleko lepší si to prostě vyzkoušet. Třeba ten Byron do 12 g mám a klidně s ním budu házet to 15 g krmítko i s obsahem. Jen je třeba tahem.
reagovat - Pondělí 23. listopadu 2009 v 19:57 ® samotm reakce na …
-
Tak taky jsem nad tím podobně uvažoval. Jenom nechápu, proč to ten výrobce normálně neuvede. Prosimtě hraji, ty jsi takovej odborník. Jak je to s těma uncema? Když mám špičku 1oz, tak když ji chytnu za konec, kterej se zasouvá do prutu a na koncový očko zavěsím zátěž 28 gramů, tak se mi ohne špička do pravýho úhlu? Díky
reagovat - Pondělí 23. listopadu 2009 v 19:03 ® tomashr
-
Našel jsem to v nějakém divné katalogu – zátěže nepíšou přesně, ale pro ten F350 tvrdí medium a pro zbylé dva heavy, tedy bych ten první viděl tak do 90–100g a ten druhý někam k 150g. Nutno ale říct, že to minimum informací o daném prutu ve mě nebudí důvěru naprosto žádnou a asi bych se koukal někam jinam. Navíc mi není jasné, k čemu budu v českých podmínkách sloužit prut s nejtenčí špičkou 2oz – já třeba na Amnesii (což je řekněme heavy) užívám nejčastěji špičku 0,7oz (a v sadě je i 0,5oz), na Mivardi Imperium 330H (což už je heavy jasný) pak běžně 1oz a příležitostně také zkusím měkčí (nejtenčí dodaná je 1oz, ale měkčí jsou snadno dostupné).
reagovat - Pondělí 23. listopadu 2009 v 17:35 ® hraji
-
No zkusme na to jít logicky. Jestliže je na prut možno osadit čtyř uncovou špičku, která reprezentuje 4× 28 gramů = 112 gramů, lze z toho vyvodit, že vrhací zátěž celého prutu bude minimálně 112 gramů, spíš ale o trochu víc. Přece jen by asi nikdo nestavěl prut na zatížení přesně shodné v nejsilnější špičkou. Pokud tedy přijmeme jako základní myšlenku toto pravidlo, je zřejmé, že odhozové zatížení prutu bude někde od 120 gramů výš. Což odpovídá heavy až extra heavy prutům. Nikde není řečeno, že se takovým prutem nedá nahodit zátěž třeba 200 gramů (například krmelec narvaný šrotem), určitě se dá. Jen to chce opatrnost při nahazování.
reagovat - Pondělí 23. listopadu 2009 v 15:52 ® samotm reakce na …
-
Sander> Nenajdu. Prostě to ten výrobce asi takhle myslí vážně. Se podívej, jakej má blábol napsanej nahoře.
Špičky jednotlivých prutů mají rozdílnou zátěž, která je na každé špičce označena v uncích (1 oz. odpovídá 28 g) a ukazuje maximální zatížení špičky.
Vždyt to je totální hovadina.
A někdo kdo ho má? Hodně se napsalo o Byronu X12T nebo TR10. Picker 3–12g. A lidí píšou, že s ním hází 15g krmítko plný krmení. Vždyt to je vražda. Odhozovou zátěž přece musí určit výrobce.
reagovat - Pondělí 23. listopadu 2009 v 15:48 ® Sander
-
samotm > dobře, ale v tom případě bys musel trefit na toho, kdo ten prut vlastní a to zde může být věcí náhody. Za optání nic nedáš.
Klidně jim napíšu sám.
Nebo zkus najít ten samý prut jinde. Třeba tam ten údaj najdeš.
reagovat - Pondělí 23. listopadu 2009 v 15:25 ® samotm reakce na …
-
Sander> Myslím, že tam se nedozvím nic. Očekávám, že kdyby to věděli, tak to tam napíšou. Myslím to spíš všeobecně. Nevidím to takhle udané poprvé.
reagovat - Pondělí 23. listopadu 2009 v 15:22 ® Sander
-
Máš možnost se informovat prostřednictvím tlačítka „Kontakt“ vlevo dole na uvedených internetových stránkách.
reagovat