Chytej.cz

Zátěž feedrového prutu necteno

23.11.2009 | samotm | 6.657 zobrazení | 44 odpovědí

Ahoj.

Koukám teď na feedrový pruty a našel jsem divnou věc: zátěž: 2/3/4oz.

To mi snad řekne tuhost špiček, ale nic o odhozový zátěži prutu, ne? Jak zjistit odhozovou zátěž?

Díky.

Odkaz na ten prut: http://www.byron.cz/shop/index.php?…

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Čtvrtek 3. prosince 2009 v 18:28 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

plavan> Čert to vem :-)

reagovat
Čtvrtek 3. prosince 2009 v 18:06 ® plavan reakce na …

Jak.novi> tak to jsi vrátil celou diskusi na začátek :-)

reagovat
Čtvrtek 3. prosince 2009 v 16:54 ® Jak.novi
Jak.novi

No tak si to zpočítej. Když prut zvládne 4 oz špičku a 1 oz je 28 gramů, tak odhozová zátěž nebude menší, než 112 gramů. Tak prut by mohl mít odhozovou zátěž nějakejch 130 gramů. Možná víc, možná míň.

reagovat
Čtvrtek 3. prosince 2009 ve 13:41 ® spike-cz
spike-cz

díky za komentáře, myslel jsem že v topm mám trochu jasno a ono :-) to je spíš zataženo. Budu víc zkoušet, co jste psali mě netrklo.Dobře, že jsme napsal, aspoň je další blud pryč. dík

reagovat
Čtvrtek 3. prosince 2009 v 7:14 ® tomashr

spike-cz> Jak píše osprey – 10g na 1oz je OK, ty nikdy nemůžeš špičku 1oz šponovat tahem celá 1oz, to bys měl špičku na doraz a nic bys nepoznal… Na druhé straně klidně můžeš mít na špičku 1oz krmítko 50g – to bude ležet na dně bez pohybu a ty si to dopneš podle potřeby. Vedle toho, což zmínil osprey, má podstatný vliv ještě vzdálenost a typ vlasce – ty musíš tak či onak dopnout vlasec a za jistých okolností hraje velkou roli jeho váha-průvěs.

reagovat
Středa 2. prosince 2009 ve 23:11 ® osprey
osprey

spike-cz> Na 10 g krmítko se špičkou 28 g, což je jedna unce chytám zcela běžně. Nejde o to ohnout tu špičku do pravého úhlu, což by mělo při tahu 28 g nastat. Navíc to krmítko nadlehčuje voda a do vlasce se opírá proud… Působí tam tolik sil, že vůbec nemá cenu to řešit.

U spousty prutů je ta jednouncovka to nejlehčí, co k nim dali a přece by byla blbost, aby člověk nemohl chytat na lehčí zátěže.

Ber to prakticky – cokoli funguje, používej. Když ti to někdo ukáže líp, začni to dělat líp. Čísla hoď za hlavu – stejně si ti výrobci většinou vymýšlejí.

reagovat
Středa 2. prosince 2009 ve 23:01 ® spike-cz
spike-cz

Já to tam překopíroval, protože to chápu tak jak jste to vejš popsali. Nemůžu chytat na 10g krmítko s špičkou 28gr, protože pak bych to nedošponoval, ale opačně(větší zátěž-lehčí špička) ano. Osobně povětšinou stejně lovím na nejjemnější co mám(1/2oz nebo 3/4oz) a jde to. A k nasávání.. jestli píšu blbosti, opravte mně protože s feederem taky začínám a jedna věc je knížka a druhá zas prut a ryby. Díky :-)

reagovat
Středa 2. prosince 2009 ve 20:35 ® osprey reakce na …
osprey

tomashr> Jen nasávej:-)

Já to mám s nasáváním těžší. Mě učí ryby. Až teď, co začal feedrovat Sander, tu mám někoho, kdo mi občas nasadí brouka do hlavy.

reagovat
Středa 2. prosince 2009 ve 20:30 ® tomashr reakce na …

osprey> Fakt je, že feeder je pořád pro hodně (ne-li většinu) lidí poněkud duchařina. Já třeba první informace nasával z těch tvých DVD a pak knih Tychlera, ale i když oba tyto zdroje jsou velmi dobré, ne-li výborné, tak mi přes to mnoho věcí došlo až praxí. Hlavně jedna věc je věci dejme tomu chápat teoreticky a něco úplně jiného je začít to brát naprosto automaticky podle místní situace atd- tam mám ještě hodně co zlepšovat.

Člověk prostě musí chytat a nasávat postřehy, já se třeba nijak netajím tím, že jsem leccos pochytil v pražské prodejně Mivardi, kde často nakupuji – J. Ouředníček patří k naší feederové závodní špičce…

reagovat
Středa 2. prosince 2009 ve 20:11 ® osprey reakce na …
osprey

tomashr> Máš naprostou pravdu. Ona taky tuhá špička s lehkou zátěží nedává smysl. Chytá se obvykle s nejlehčí špičkou, která v daném místě rozumně funguje. Jestli někde musím dát čtyřku špic, tak obvykle proto, že chytám v silném proudu a pak tam potřebuju pořádnou zátěž, protože jinak to tam neudržím.

reagovat
Středa 2. prosince 2009 ve 20:06 ® tomashr reakce na …

osprey> Ono je to spíš opačně – je trochu problém mít tuhou špičku s lehkou zátěží, pak se to nedá správně „našponovat“. Naopak opačně, tedy větší zátěž a tenká špička je úplně v pohodě, přesně jak jsi psal, podle mě se to ani nemusí zdůvodňovat, prostě to funguje.

reagovat
Středa 2. prosince 2009 v 19:23 ® osprey reakce na …
osprey

spike-cz> Nevidím důvod, proč by měla být špička v rovnováze s montáží. Klidně bych hodil 100 g jednouncovkou, kdybych si to zdůvodnil. Potíž je, že špička 1 oz je spíš na menší vzdálenost do nepříliš proudné vody a tam je obvykle zbytečné házet těch 100 g.

Ale špička je především detekční zařízení, nához ovlivňuje jen částečně.

reagovat
Středa 2. prosince 2009 v 16:57 ® spike-cz
spike-cz

Takhle o špičkách píšou na fishop.cz: Feederové špičky jsou popsány gramáží, která představuje minimální váhu prázdného krmítka nebo olůvka, kterou by jste měli použít, aby jste měli jistotu, že špička bude v rovnováze s montáží, napr. špička 1oz = minimální zátež 28g. A to má logiku, když se zamyslíte…

reagovat
Středa 2. prosince 2009 ve 12:12 ® čingi

1oz-28g 2oz-56g 3oz-85g 4oz-113g.Tak je to v tabulkách.

reagovat
Pátek 27. listopadu 2009 ve 14:48 ® osprey reakce na …
osprey

plavan> Jo, já se kamarádím rád. Pouze čas je mým nepřítelem. Navíc množství času klesá s počtem kamarádů.

K soutěžení je těžké mě dokopat:-)

reagovat
Čtvrtek 26. listopadu 2009 ve 23:00 ® plavan reakce na …

osprey> rádi bychom tě poznali a třeba se i zkamarádili. Nechceme s tebou soutěžit.

reagovat
Čtvrtek 26. listopadu 2009 ve 21:53 ® skwor reakce na …
skwor

osprey> Kolem plavanovy bandy se občas motám, takže pokud Tě nebudou feedery uspokojovat, vláčka by byla přijatelná (a pro mě příjemnější) alternativa :-)

reagovat
Čtvrtek 26. listopadu 2009 ve 21:32 ® osprey reakce na …
osprey

plavan> Rád se u vás někdy ukážu, ovšem budete asi mou osobou dost zklamaní. Kapku mi ten feederový vláček ujel:-)

reagovat
Čtvrtek 26. listopadu 2009 v 0:11 ® plavan

osprey> davaprd říkal, že by tě rád na ryby k nám do Prahy pozval. Pokud tě opravdu pozve a ty přijmeš, tak dám dohromady takovou partu, že si vyzkoušíš všechny dobré pruty na trhu :-)) )))))) Ale jestli jsi spokojený s tím co máš, tak buď rád.

reagovat
Čtvrtek 26. listopadu 2009 v 0:02 ® osprey reakce na …
osprey

plavan> No vidíš, tam já jsem se už nedostal – pořád jsem u staré šímoklasiky. Do dvou uncí laminát, dál karbon. Už jsem si zvykl, staré pruty prodat nedokážu a kupovat nové je nerozum… Mám toho dost.

Budu si to muset někde od někoho aspoň půjčit, abych byl v obraze.

reagovat
Středa 25. listopadu 2009 ve 23:48 ® plavan reakce na …

osprey> jestli si vzpomínáš, tak asi před dvěma roky jsme si s kámošem koupili každý Antarese AX a vyděsili nás ty tenoučké uhlíkové špičky. Já na to nadával, že to ryby nedokážou ohnout a že to je jenom na kapry, na prodavače v Gammarusu jsem se utrhl, jak to že nemají např. 0,5oz. Celá tato taškařice vznikla proto, že jsme s tím prutem začali chytat v lednu, kdy voda měla 2 stupně a vzduch o jeden víc :-)) ))) A jelikož jsme předtím neměli kdovíjaké zkušenosti s feederem, tak jsme přemýšleli o tom, že ubrousíme laminátky z jiného prutu. Předtím jsem měl super tips laminátky na Nexave a byly to do té doby určitě nejlepší špice na trhu. Uklidnil jsem se , až když začaly brát v březnu ryby normálně. Záběry nádherně čitelné, ať od kaprů, podouství nebo plotiček a cejnů. A najednou jsem začal ty prokleté uhlíkové špice milovat. Nebylo totiž třeba se tolik na prut koukat. Při záběru se prut celý rozkmital a člověka to probralo z letargie.

reagovat
Středa 25. listopadu 2009 ve 22:45 ® osprey
osprey

Sander: Nevím. Já to pochopil jako prostě tu nejtenčí, co tam je. Ale možná jsem nepochopil. To se stává i v lepších rodinách.

Každopádně je Azbest jeden z nejlepších feedrařů v téhle zemi, což se o mě říct nedá. Já jsem publicista a exot:-)

reagovat
Středa 25. listopadu 2009 ve 22:38 ® Sander
Sander

osprey > nemyslel Azbest spíše nejlehčí možnou všude? Páč to by u těch jeho Amnestií asi nešlo, soudě podle toho, co mi k ní dali za pavučiny.

reagovat
Středa 25. listopadu 2009 ve 22:34 ® osprey
osprey

plavan: Radost to číst.

A u feederu je hodně věcí subjektivních. Takový Azbest chytá ligu a je lepší feedrař než já a tvrdí, že dává nejlehčí špičku úplně všude. A jak mu to chytá.

Já zas nemám problém chytat se čtyřkou – už proto, že ty ryby, po kterých jdu, ji obvykle ohnou jako nic.

Přesně jak jsi napsal. Směrodatné jsou ty prutohodiny.

reagovat
Středa 25. listopadu 2009 v 19:51 ® plavan

A když už si musíš něco měřit, tak si vezmi doma tři stejná krmítka, např. 30g. Raději je převaž na kuchyňské váze, aby byla opravdu všechna tři stejně těžká. Na každé krmítko si navaž malinký háček se stejně dlouhým vlascem a ty vlasce pak navaž na každé krmítko jeden. V obchodě do těch špiček, které chceš poměřit, nasaď háček s vlascem a krmítkem za poslední ( koncové ) očko. A které krmítko bude nejníže, tak je zavěšené na nejměkčí špičce. Ale jedno malé upozornění, neber si na hlavu hokejovou přilbu, prodavač by to všechno nemusel vydýchat a mohl by přivolat rychlou :-)) )))

reagovat
Středa 25. listopadu 2009 v 19:39 ® plavan

Ta označení špiček mají odpovídat takovému měření : feederový prut, ke kterému jednotlivá špička patří, upevni do svěráku rukojetí pod sedlem navijáku rovnoběžně s podlahou. A na konec vlasce přidávej závaží, dokud přímka, spojující poslední dvě očka na špici, nebude směřovat kolmo k podlaze. Ale jak ti psal Osprey, z praktického hlediska ti to bude k ničemu a výsledky nebudou přesné. Stejně tak ti o odhozové zátěži feederového prutu neřekne vůbec nic tuhost jeho špiček. To, co ti psal Hraji už dnes neplatí. Na pruty s tužší páteří se začaly používat duté špice z uhlíku, které dostatečně signalizují záběr a zároveň jsou dostatečně odolné. Jako příklad slouží např. feedery od firmy Greys, kde se může stát, že odhozová zátěž na Greys G-tec 3,90m je 70g a je vybaven špičkami o tuhosti 3,4 a 5oz. Na tvém místě bych se ale takovými věcmi teoreticky vůbec nezabýval. Přestože nastal pokrok ve vývoji materiálů, tak třeba na vlajkovém šímu Antares heavy BX si nedovedu zatím představit ve většině případů lepší špičku než laminátovou 2 oz. Z toho plyne, že je lepší 20 prutohodin než roky teoretického studia :-)) )))))) Někdo ti tu psal, že uhlíkové špičky mají akci do paraboly a laminátky mají akci do špičky. To bych si dovolil taky zpochybnit. Špičky z tenkého uhlíku Shimano super tips AX jsou většinou s akcí do špičky. Ale toto všechno už ti vlastně napsal Osprey, takže já přidal jenom řídkou omáčku.

reagovat
Úterý 24. listopadu 2009 v 16:03 ® Sander reakce na …
Sander

samotm > jedině citem, a poradím ti jednu praktickou věc – vem si do obchodu nějakou svou špičku (psal jsi dolejc že už něco feederového vlastníš), polož si otázku, zda chceš o něco jemnější nebo tužší a podle toho je v obchodě porovnej. Rozhodni se zda laminát či grafit, špičkovou akci či parabolu…jen zapni fantazii.

reagovat
Pondělí 23. listopadu 2009 ve 23:59 ® samotm reakce na …

osprey> Myslím, jak je porovnat v obchodě. Citem to nebude moc objektivní. Jde mi o to, když budu porovnávat dva pruty v obchodě, jak poznám, který špičky jsou jemnější.

reagovat
Pondělí 23. listopadu 2009 ve 23:46 ® osprey reakce na …
osprey

samotm> Jak porovnat špičky? Chytat na ně.

V životě jsem nic nepřeměřoval. Buď mi to vyhovuje nebo ne. Co si výrobci píšou po špičkách, to je rybám i vodě jedno.

reagovat
Pondělí 23. listopadu 2009 ve 22:47 ® samotm

A jak tu zátěž (kolik má oz) špičky změřím. když vezmu samotnou špičku a zavěsím do koncového očka závaží, tak je rozdíl, jestli mám špičku v horizontální nebo vertikální poloze. U špička, která by měla mát zátěž 20 gramů, mi vyšlo ve vertikální poloze tak 40g a v horizontální tak 60g. Jak jinak porovnat špičky dvou ruzných prutů, než si je přeměřit.

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1