Vyhledávání
Tření v navijáku
18.11.2009 | FISHERBOY | 7.102 zobrazení | 46 odpovědí
Zdravím, obracím se na Vás s dotazem, žádostí o radu, tip, či nápad, jak vyřešit můj problém. Na mém přívlačovém navijáku jsem po určité době spokojeného používání(cca 3 měsíce) zaznamenal místy tření, který způsobovalo takový ,,šumivý" zvuk. zkoušel jsem naviják rozebrat , promazat, houby platny.. při poslední vycházce se stav zhoršil, ze při jakémkoli navíjení to uz fakt ,,chrčí". Když sundám cívku a motám jen tak , tak to nechrčí tolik jako se zátěží, ale i tak zvuk slyším. čím to je?? jak to odstanit?? nevíte někdo?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 19. listopadu 2009 v 19:17 ® regulus
-
No to s tou reklamací mě tak nějak nedošlo, v každým případě je to úplně nejrozumnější řešení, hlavně prosím tě ani nepípni o tom WDčku.
Jinak jak ti mnozí radí si kup na vláčku pořádnej naviják, asi nejlíp Fšimano, to je už dlouhodobě v kurzu, jsou to nejlepší navijáky.
)
Takovejch magorů, co mají jen Shakespeare a ABU Garcia jako já a navíc se v nich rejpou je tu málo.
reagovat - Čtvrtek 19. listopadu 2009 v 18:22 ® FISHERBOY
-
je pravda, že uvazuju o koupi jiného navijáku…jaksi nevím, co nakoupit, ale tenhle mi padl do oka.. co vy na to?? http://www.tropicliberec.cz/…age-srb-3000
reagovat - Čtvrtek 19. listopadu 2009 v 17:58 ® FISHERBOY
-
myslim že na reklamaci to uznají, protoze odmontovat kličku, sundat cívku a nastříkat tam trochu wdčka není zadny zasah do střev.
reagovat - Čtvrtek 19. listopadu 2009 v 16:36 ® Kazan reakce na …
-
hraji> Vycházím z toho že se v navijáku již pošťoural a že mu patrně neuznají reklamaci. Na zapozdřeném ložisku sice nic neuvidí ale, ale protočením v ruce pozná jestli někde nedrhne, a jestli pomůže namazání. Nakonec nemusí to dělat sám ale svěřit to zručnějšímu kamarádovi. Jsem přesvědčen že průměrně zručný člověk zvládne namazat a vyčistit naviják. To že si spoustu věcí musím opravit sám mě naučil předešlý režim a nijak toho nelituji. Bohužel i dnes se dělají konstrukčně šity, poslední úpravu kterou jsem byl nucen si udělat, bylo smížení matky cívky za kterou zapadával při nahazování vlasec. Takže naviják byl sice funkční ale pro vláčku naprosto k ho..u . Jinak samozřejmě souhlasím s tebou, že první by měla být reklamace.
reagovat - Čtvrtek 19. listopadu 2009 v 16:22 ® hraji reakce na …
-
Kazan> ložiska v navijácích, které mám doma, jsou zapouzdřená, co na nich má zkouknout? Pokud není mechanicky zdatný a vystřelí mu nějaká pružinka, už nikdy to nedá dohromady. Proč si všichni Češi myslí, že musí všechno spravit sami? Na to je reklamace a servis. Osobně si myslím, že jakýkoliv zásah do navijáku ze strany normálního rybáře je k horšímu.
reagovat - Čtvrtek 19. listopadu 2009 v 16:08 ® Kazan
-
Rozhodně to není rolnička a ani cívka se nikde netře, už je z výše uvedeného popisu, že se zvuk projevuje i po sundání cívky. Tudíž nic netočí rolničkou ani cívka se nemá kde třít. Buď je ohnutá oska nebo to je uvniř (převody, ložisko či jiná část). Nezbude ti beztak nic jiného jak to rozebrat a vymýt to od toho wédéčka a přemazat to znovu, zkoukni ložiska jak ti radí Regul. Pokud neseženeš nebo spíš nechceš shánět jinou vazelínu jak červenou, klidně jí tam na převody naper, beztak to dělá spousta výrobců u levných a středních navijáků, zbytek olej silikon, nebo něco na jemnou mechaniku jak radí Regul. Jestli ti to pomůže, nech si naviják na plavačku, nebo fídr a na vláčku si opravdu kup něco jiného. Tipů na vláčecí naviják zde najdeš víc než dost.
reagovat - Čtvrtek 19. listopadu 2009 v 15:36 ® čingi
-
Je to ložisko na rolničce.Zkus ho namazat a uvidíš.Když je v otáčkách a ještě se zátěží tak právě takto šumí.Sundání cívky na to nemá vliv.
reagovat - Čtvrtek 19. listopadu 2009 v 10:48 ® hraji reakce na …
-
FISHERBOY> aha, prostříknutím WDčkem jsi tomu paradoxně možná víc uškodil než pomohl. To opravdu není mazivo. Spíš to mazivo vyplaví z míst, kam se to dostalo.
reagovat - Čtvrtek 19. listopadu 2009 v 9:51 ® -tom-
-
Mám podobnou zkušenost s „noname“ navijákem, dostal jsem ho a neměl ho kam dát, tak jsem ho vzal párkrát k vodě na lehkou přívlač, po asi 3., nepříliš dlouhým, vejletě mi začal dělat to samý, co Tobě. Vracet ho nepůjdu, stejně by ho vyměnili jen za další šmejd… Jak psal Hraji, na tomhle se fakt nesmí šetřit, kvalitní naviják je základ, tyhle atrapy jen dokážou zkazit zážitek z rybolovu.
reagovat - Čtvrtek 19. listopadu 2009 v 9:19 ® FISHERBOY
-
Děkuju všem z odpovědi nicméně mě někteří špatně pochopili , ale ja se i trochu blbě vyjádřil.. ja ten navijak nerozebral jako ze bych ho rozmontoval do mrtě..na to bych si netrouf, protože za a) jak řika Hraji, nejsem mechanik a za druhy jsem technicky poměrně levej:D jenom jsem sundal kličku a cívku a cely jsem to prostříknul Regulem zamítnutým WD 40
reagovatJinak ten naviják jsem dostal k prutu od Abu, takže bohužel krabici nemam. Myslím, že to do konce sezony nejako vydrzim, a zkusim reklamaci..ze to bude nejlepší..
- Čtvrtek 19. listopadu 2009 v 8:34 ® hraji
-
Myslím, že největší chyba byla, že jsi jej rozebral. Při vší úctě nejsi asi mechanik. Nový naviják se totiž reklamuje (bez jakéhokoliv zásahu). To chrčení je zřejmě způsobeno dotykem částí, které se normálně dotýkat nemají uvnitř navijáku. Také by mohlo být poškozené hlavní ložisko – tomu napovídá skutečnost, že bez cívky to „chrčí“ méně, není zatížená hlavní osa navijáku. Můžeš jej zkusit reklamovat, ale připrav se na to, že zkušený prodejce zřejmě přijde na to, že jsi se do navijáku podíval a reklamaci zamítne. A rada nakonec, na přívlač si kup naviják, ne atrapu navijáku.
reagovat - Středa 18. listopadu 2009 ve 23:11 ® regulus reakce na …
-
FISHERBOY> jestli je to ABU, tak máš v krabici nebo na krabici kompletní rozborku navijáku, můžeš si to celkem jednoduše zkontrolovat.
reagovat - Středa 18. listopadu 2009 ve 23:10 ® regulus
-
Těžko odpovědět, nějak jsem úplně nepochopil, co myslíš tím chrčí, zkusím radit na slepo.
1/ chrčí jako, že se o něco dře cívka – nehodils tlamu a nenarazil jsi cívku může být ohlá osička na které je cívka nasazena
2/ chrčí jako vevnitř, jedna z možností je rozsypaný ložisko, rozeber naviják, ložiska pokud nejsou oboustranně zadeklovaný vyper v technickým benzínu, pokud jsou oboustranně zadeklovaný, tak jen zkontroluj (nasaď si na něco a pomalu otáčej prstem, pokud tam bude nějaký „zaškobrtnutí“ tak ho vyměň, pokud jsou tam jehličkový ložiska, zkontroluj jestli není prasklá klec, bývá často z umělé hmoty. Pokud jsou tam kluzný ložiska, pečlivě vyčisti technickým benzínem zkontroluj jestli tam nejsou vrypy a namaž. Ta rolnička jak psal cormoran mívá taky ložisko, rozebrat, vyčistit. Ještě mě napadá posuv, který pohybuje s cívkou aby se navíjel křížově vlasec, zkontroluj jestli tam není něco ulomený.
V žádným případě nepoužívej takový sračky jako je WD apod., informace, že to je mazací přípravek je blbost jako sviňa, naopak to zadírá. Pokud nemáš nějakou svoji osvědčenou vazelínu (červená je špatně), tak vhodná je ta co se prodává v cyklistickejch potřebách, olej silikonovej nebo na šicí stroje, případně jinej na jemnou mechaniku.
reagovat - Středa 18. listopadu 2009 ve 23:01 ® FISHERBOY reakce na …
-
navijáček abu garcia UltraCast .. cena cca 8–9 stovek.. počtem podlozek si nejsem jistej nevim kolik jich tam bylo ja tam mam tedka jednu co jsem videl..
cormoran- taky me to napadlo zkusím to nejako okouknout… nebo vymenit vlasec , treba to bude i tím…ten můj ma uz dost za sebou…
reagovat - Středa 18. listopadu 2009 ve 22:44 ® cormoran
-
Nevychází ten zvuk z rolny, když se projížděním vlasce protáčí? Mohl by to být ten zvuk, kdy je na navijáku nasazena cívka a natáčíš vlasec se zátěží, ale proč to po promazání „chrčí“ i bez cívky netuším…
reagovat - Středa 18. listopadu 2009 ve 22:36 ® Sander
-
Pokud je to bez cívky tišší, může se stát, že jsi třeba stratil podložku pod cívku a teď se v nějakém místě může opírat o buben.
Jinak ze střev se linou zvuky i u navijáků typu Rea Arc, ale nepovažuji to za závadu.
Co je to za naviják?
reagovat