Vyhledávání
Likvidace sumců na Ebru
14.11.2009 | osprey | 4.600 zobrazení | 12 odpovědí
V sumcařině se mihlo upozornění na tuto krátkou, leč zajímavou reportáž. Je otázkou, jak to celé nakonec skončí, ale zdá se, že budoucnost lovu sumců na Ebru se nejeví moc růžově. Zajímalo by mě, jak to vidí někdo, kdo má s Ebrem zkušenosti. Pro mě je to španělská vesnice (pardon, řeka).
http://www.rozhlas.cz/…p-player.php?…
Jedná se o hodinový záznam, reportáž o sumcích začíná zhruba v čase 27.30 .
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 7. ledna 2010 v 9:16 ® Vitta
-
Ono to nebude tak žhavé a drastické, jak to na první pohled vypadá. Dovolím si pár poznámek: Není mi uplně jasné, kde se naši milí Rumuni chtějí seberealizovat. Hovoří se o Katalánsku, ale třeba celá horní přehrada a větší část spodní je aragonská. Ještě minulý rok byl v katalánské části striktní zákaz lovu sumců na živou rybu ( Aragonci akceptovali oukleje ). Toto rozhodnutí bylo údajně protlačené a vylobované místními dodavateli pelet ( a pak že korupce vládne jenom u nás). Výsledkem toho byl menší příliv rybářů a jeho letošní zrušení. Bohužel je fakt, že u Španělů jako přímořského státu je sladkovodní rybaření a hospodaření na druhé a možná dvacáté páté koleji
reagovat - Středa 18. listopadu 2009 ve 21:23 ® osprey reakce na …
-
tomashr> Druhům, které by profitovaly na zániku těch vyhubených, by to vesměs nevadilo.
Pokles biodiverzity je ale jen jedním z mnoha problémů, které se na lidstvo valí.
reagovat - Středa 18. listopadu 2009 v 7:47 ® tomashr reakce na …
-
regulus> To máš těžký – pokud se mění přírodní podmínky, ať už vlivem člověka nebo z důvodů zcela přirozených, tak se klidně může druh dříve do prostředí dobře zapadající posunout do pozice škůdce, který dokáže prostředí totálně zdevastovat a posléze na to doplatí vyhynutím (nebo prudkým poklesem stavů) sám. Takových případů už byla spousta a zdaleka ne za všechny může člověk (byť ty případy s vlivem lidí jsou obvykle „divočejší“ a rychlejší). Ekologové strašně rádi ukazují různe křivky stavu zajíců a lišek, kteří se vzájemně regulují (více zajíců-více lišek-tedy méně zájíců a následně méně lišek), jenže v reálu to není až tak jednoduché a idylické ani v místech bez většího vlivu člověka. Ještě by jakž takž fungovala křivka dravec/kořist, ovšem existuje také potravní či stanovištní konkurence, kdy se například dokáží mezi sebou velmi slušně vymlátit dva druhy nedravé atd. Obávám se, že v dnešní situaci, kdy je vyloženě přirozeného prostředí minimum, jsou asi lidské zásahy v řadě případů nutné, jinak bychom se museli smířit s výrazným poklesem druhové pestrosti (filozofická otázka ale je, zda by to opravdu tolik vadilo).
reagovat - Středa 18. listopadu 2009 v 1:33 ® regulus reakce na …
-
hraji> Ausstrálie je vůbec s problémem ekolopgické rovnováhy na štíru (nijak do toho nevidím, vycházím jen z letmých informací co proběhly médii), kdysi v minulosti krysy, pak invaze králíků, kteří se přemnožili a nemají přirozeného predátora a dle posledních informací jsou škodnou No.1 klokani, střílí je jako o život byť jsou zcela nepochybně původní druh na australském kontinentu, tak mí někdy připadá, jestli my lidé nejsme božštější než bůh, byť jsem zatvrzelý atheista.
reagovat - Úterý 17. listopadu 2009 v 17:58 ® hraji
-
Napadá mě analogie s kaprem v Austrálii a Tasmánii. Ušlechtilý čin, konaný s dobrým úmyslem se zvrhl v ekologickou katastrofu nebývalých rozměrů, která vedla k tak drastickým opatřením, jako je vytrávení celého ekologického systému za účelem likvidace kapra. Podíváme-li se na to z pohledu snahy zachránit původní rybí obsádku a vrátit tu vodu do trošku původního stavu, asi není jiné východisko, než začít nepůvodní druhy likvidovat. Pokud to nepůjde intenzivním lovem, budou muset nastoupit tvrdší metody. Jako rybáře mě to samozřejmě netěší, i když lov sumců mě nijak zvlášť neláká. Neznám pozadí a nebudu o něm spekulovat. Pokud to bude cesta k navrácení kusu přírody zpět přírodě, asi lze jen těžko něco namítat.
reagovat - Úterý 17. listopadu 2009 v 16:12 ® tomashr reakce na …
-
osprey> Ona kolem podobných věcí bude ještě docela „sranda“ – aktuální ekologická legislativa (do značné míry sjednocená na úrovni EU) se do různých „nepůvodních druhů“ opírá docela fest a přirozeně se to týká i ryb. Tuším že na Moravě už to vedlo k faktickému konci vysazování úhořů, ale to je ještě takový celkem „light“ případ. Už i u nás se objevují snahy některé druhy natvrdo likvidovat – viz kozy bezoárové na Pálavě nebo teď ta záležitost s kamzíky v Jeseníkách.
reagovat - Úterý 17. listopadu 2009 v 9:30 ® spike
-
Tak i tak ebro přijde o několik desítek trofejních sumců což je velká škoda. Osobně se chcu právě za lovem sumců na ebro někdy podívat. Ještě je ale pád tam je sice nikdo neloví na maso ale je tam vyhláška takové ryby zabít a zakopat což je podle mě hřích to bych nedokázal zabít 2m sumíka to ne.
reagovat - Neděle 15. listopadu 2009 ve 20:05 ® osprey
-
Osobně si rovněž myslím, že likvidace druhu v dané lokalitě vypadá jinak, ale poškodit stavy trofejních ryb natolik, že se tam nevyplatí jezdit, to je reálné. A je totální nezodpovědnost svěřit jakýkoli projekt tohoto druhu nějakému zlatokopovi z východu. Teď už jde jen o to, co tomu blbovi povolí a kam až bude ochoten zajít.
Faktem je ale to, že s původními společenstvy místních druhů se mohou ve Španělsku po vysazení sumce, kapra, candáta a okounka rozloučit. Mě se líbí tamní parmy a jak se zdá, těch teda na Ebru zrovna moc není.
reagovat - Neděle 15. listopadu 2009 v 15:26 ® Raf
-
Jestli dobře chápu okolnosti, tak podnikavý Rumun nevěděl před tím, než rozjel svůj odsumcovávací business, že jsou sumci plni rtuti. Myslím si, že to by mu mohlo zhatit plány dokonce i v Rumunsku (členský stát EU). Pokud ne, bude jistě zajímavé sledovat, jestli přežijí déle Rumuni nebo sumci na Ebru, nebo jestli dříve dojde rtuť
Vážněji – jako logicky uvažující člověk chápu i takovouhle amatérskou snahu zbavit vodu nepůvodního druhu. Jako rybáře mě dovede naštvat. A myslim si, že ji může odskákat pěkných pár velkých ryb. Vzhledem k vzdálenosti Rumunska (a z toho plynoucích nákladů za dopravu), vyhlášenosti masa velkých sumců, přítomnosti toxických látek v tělech ryb a amatérskosti celého projektu, se této akce z dlouhodobého hlediska neobávám.
reagovat - Neděle 15. listopadu 2009 v 15:06 ® 1Mara
-
Jedině že by vypustili Ebro a vymasili je
reagovat - Neděle 15. listopadu 2009 ve 14:30 ® cercer
-
z toho nápadu jde hlava kolem..škoda,že někoho nenapadne zařídit si u nás povolení na odlov kormoránů na masokostní moučku..někdo by to tomu podnikateli měl nabídnout..
reagovat - Neděle 15. listopadu 2009 v 10:58 ® HaD
-
Ježíši kriste, kdo tohle vymyslel je fakt potomek rodiny Adamsonů. Pán z Rumunska (pokud to celé není kachna) si jen zajistil neikdy nekončící legální obchod s masem. Každému rozumnému člověku totiž musí být jasné, že sumce nikdy odlovit nemůže. Otázka je, jak chytří a normální jsou ti, co to povolili.
reagovat