Chytej.cz

Na ryby s doprovodem nebo bez necteno

29.10.2009 | zazatec | 5.709 zobrazení | 30 odpovědí

Musím do patnácti let chodit na revíry MRS s doprovodem starším 15 let? V papírech o tom není ani zmínka, ale jeden rybář mi říkal, že na ryby smím chodit sám až od patnácti. Tak jak je to?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 10. listopadu 2009 ve 14:58 ® hraji reakce na …
hraji

1Mara> protože povinnost nosit podběrák nic neřeší. Musela by být povinnost použít podběrák. Ale představ si, že bys musel podebírat i hrouzky a oukleje. Což je blbost. Tudíž by bylo potřeba tam uvést, že „v případě potřeby je povinen použít podběrák“. A je to v p…i, protože už to je na rozhodnutí rybáře a tím pádem nepostižitelné, protože to, že rybář dojde k závěru, že není potřeba, nemůže RS zpochybnit.

reagovat
Úterý 10. listopadu 2009 ve 14:39 ® 1Mara reakce na …
1Mara

hraji> No to by mně taky zajímalo ? a proč není povynost nosit podběrák ?

reagovat
Úterý 10. listopadu 2009 ve 13:31 ® tomashr reakce na …

hraji> No, mě se tohle netýká, já jsem opačný extrém. Třeba 9m contest bič jen tak na rekreační chytání, na příští rok pak velmi vážně přemýšlím o Maver Jurassic Carp ( http://www.mavermatch.co.uk/index.php?… ) opět jen na chytání pro zábavu – to asi nebudu v ČR zcela standardní, co?

Jen tak naokraj – kluka skoro nejvíc baví 3m bič z tchánovy zakotvené loďky u břehu, už na to dostal i 35cm tlouště, to mi na takový „dětský proutek“ vůbec nepřijde špatné…

reagovat
Úterý 10. listopadu 2009 ve 13:19 ® hraji reakce na …
hraji

tomashr> praxe v rodině je na jednu stranu dobrá věc, na druhou je to zkáza malých rybářů. Protože hlášky typu:„Děda chytá na třicítku běžně a ryby chytí, někdy i dva cejny za den“, mě ničí. Rodiče rybáři se zlobí, když děti učíme chytat na bič a na plavanou, většina z nich uznává jen krmelec a položenou se srkačkou.

reagovat
Úterý 10. listopadu 2009 ve 13:13 ® tomashr reakce na …

hraji> U nás doma to se synem (11let) bylo tak, že se mnou chodil na ryby, občas jsem ho nechal chytat na jeden můj prut. Jsem si vědom, že to není zcela kosher, ale viděli mě při tom dokonce dva různí RS a neměli kolem toho žádný problém, podotýkám, že jsme přirozeně striktně dodržovali dva pruty a kluka jsem nikdy nepustil dále než dva metry od sebe, takže jsem mohl i ten druhý prut obsluhovat prakticky hned.

Po asi půl roce si syn udělal RL – byl opravdu zkoušen v MO ústně docela důsledně, žádný podfuk. Jako výukový podklad použil jednak online testy na webu ČRS, kromě toho jsem mu vytiskl BP a fixem označil podstatné části – to se dokázal naučit. Poznávání ryb nebyl problém – něco se naučil ode mne přímo u vody, další na obrázcích – na to se ho kupodivu u zkoušek nikdo neptal, ale neměl by s tím problém. Háček navázat umí, dvojitou smyčku taky, sám si sestaví i jednoduchou průběžnou montáž na feeder…

Podle mě je podstatné právě to, aby kluk (holka) získal(a) nějakou praxi, buď v kroužku anebo v rodině. Naproti tomu mi ale moc nedává smysl nějak úředně zakotvovat povinnost kroužku – to by jen děsně zkomplikovalo život řadě dětí, které třeba nemají takovou možnost v místě bydliště a chytají spíš jen s rodiči „o víkendu“.

reagovat
Úterý 10. listopadu 2009 ve 12:55 ® hraji reakce na …
hraji

Robur> jak nejsem příznivcem jakéhokoliv přikazování, děti by měly dostat první RL až po absolvování alespoň jednoho roku kroužku. A druhý postřeh za víc než dvacet let, co vedu kroužek mládeže. Zatímco v roce 1986 nebyl problém naučit děti ve věku 10 let RŘ a základní dovednosti, dneska je problém naučit děti ve věku 12 let uvázat jednoháček, o znalosti předpisů se raději nezmiňuji. To je horor. Poznávání nejznámějších ryb je taky fuška. Takže ono to není až tak od věci, zvýšit hranici samostatného lovu. Zákon to neupravuje. Zajímalo by mě, co vedlo kolegy v ČRS, že povolili dětem od věku 6 let lov na dva pruty a na živou rybku.

reagovat
Úterý 10. listopadu 2009 ve 12:51 ® hraji reakce na …
hraji

tomashr> ano, souhlasím, některé popisy revírů a to ani nemusíme do ČRS a stačí zůstat v domácích vodách, jsou jako by je dával dohromady chovanec zvláštní školy. Nejasné, nejednoznačné, odvolávající se na místní názvy či dávno neexistující reálie, prostě mazec jak sviňa.

reagovat
Úterý 10. listopadu 2009 ve 12:42 ® tomashr reakce na …

hraji> Hele ono nejde až tak moc o tu odlišnost počtu prutů a dalších ustanovení pro mládež mezi ČRS/MRS, to pochopí i poučený plyšový kůň :-) Určitý reálný problém je ale tady v ČRS s odlišnostmi revírů – to už místy na bednu je i pro dospělého – máš obecný BP, pak nalistuješ revír kde mohou být úpravy, ovšem k tomu se pak musíš vrátit ještě na začátek daného ÚS, kde jsou úpravy pro daný svaz – občas člověk musí docela přemýšlet, jak je něco (v té kombinaci) míněno. Pokud člověk jezdí pořád na jeden flek, tak je to sranda, ale pro někoho, kdo se víc baví cestováním a pokusy na různých vodách to někdy může být potíž. Popravdě už jsem potkal nějaké věci, které jsem tak docela nepochopil, naštěstí jsem měl vždy kliku, že se přímo mého lovu netýkaly, ale v pořádku tento stav úplně není.

reagovat
Úterý 10. listopadu 2009 ve 12:40 ® Robur
Robur

chci tím Hraji říci, že když hraju hru podle nepřehledných pravidel, tak se mně špatně hraje, takže výsledek může být, že se mnou nikdo nebude chtít hrát,hra mě nebude bavit, případně budou přibývat obechcávači. Asi určitě najdeš statistiku, že rybářů přibývá. Ale od tebe bych rád znal důvod, proč máme v 1 státě dvoje pravidla a co brání jejich sjednocení. Jinak to ber čistě akademicky, ne že budeš někde googlovat hodinu argumenty, za ten čas to nestojí. Vím, že tvé odpovědi mají hlavu a patu.

reagovat
Úterý 10. listopadu 2009 v 11:38 ® hraji reakce na …
hraji

Robur> a co říct jednoduše, když není 8 leté dítě schopno pochopit, co se po něm chce, povolíme lov od 10 let, to je už trošku jiná kategorie.

reagovat
Úterý 10. listopadu 2009 v 10:53 ® LuboO reakce na …
LuboO

Robur> mas pravdu, mate to tam nejake divne, jeden stat a dvoje pravidla, akoby u nas mali osobitne pravidla vychodniari, bratislavcania a aj my stredoslovaci. No co, moravaci, vyhlaste samostatnost, my vas podporime…:DDD

reagovat
Úterý 10. listopadu 2009 v 10:37 ® Robur
Robur

já taky číst umím, ale když si např. na Chytej 8 * přečtu že podběrá je povinný tak začnu pochybovat, myslím, že 1 stát si zaslouží 1 pravidla. Mladý rybář je i 8 leté děcko, já chci aby si mladí v rozumné míře užívali svoje mládí a odpovědnost za svoje činy nesly, ale ne tak aby měli problémy, že neodhalili odlišnost na 15 stránce bodu 6 odstavce D

reagovat
Úterý 10. listopadu 2009 v 9:44 ® kakr reakce na …

Robur> Já zase předpokládám, že mladý rybář umí číst a před zahájením lovu se koukne do BP, které jsou nedílnou součástí povolenky. MRS má v BP jasně definovaný rybolov mládeže tak vo co gou?

reagovat
Úterý 10. listopadu 2009 v 9:10 ® Robur
Robur

hlavně je to jak u debilů, teoreticky chápu, že míry na rúzných revírech prorůzné druhy ryb si může místní organizace upravit, ale snad bycho mohli chytat v MRS a ČRS podle stejncý pravidel. Osobně jsem z toho už celkem zmatený, protože člověk pořád něco čte a už nějak přestávám rozlišovat, co je a co není pravda. KDyž si vemu, že mladej kluk někde může lapat na dva pruty a pak přijede na dovolenou mimo okres, ale pořád ve stejném státě, koupí si hostenku a přijde o papíry na nějaké odlišnosti, jako že tam může jen na jeden, tak se mně chce zvracet. To je jak kdyby se na Moravě v autě svítit přes den nemuselo a v Čechách jo.

reagovat
Úterý 10. listopadu 2009 v 7:02 ® spike reakce na …
spike

zazatec> podle toho co jsi napsal,… Na 2 pruty můžeš chytat až ti padne na 16 rok. Já chytám na 2 16 mě je…

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 v 17:16 ® tomashr reakce na …

jarvan> Současná legislativa v podstatě moc neumožňuje něco povolit podle věku s různými právy. Prostě se do jistého věku něco buď nemůže vůbec anebo se to může se vším všudy. V některých případech to může vypadat i divně, ale prostě to tak je… V tomto duchu se k tomu staví ČRS a nerolišuje to vůbec, moraváci tam nějaké omezení nechali, ale je to přirozeně na úrovni BP, nikoli zákona (legislativní teorie na téma, zda je postup MRS legální nekomentuji a komentovat nehodlám).

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 v 17:03 ® zazatec
zazatec

Ještě jeden dotaz. V parpírech MRS je napsaný, že do 15 let včetně můžu chytat na 1 prut. Do 15 let také nesmím chytat na rybky. Pochopil jsem to tak, že v 16 letech můžu chytat na rybky, ale nesmím chytat na 2 pruty. Je to tak?

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 v 11:51 ® jarvan

Je pravda, dříve platilo, že do 15 let se mohlo chytat pouze na jeden prut a ještě v doprovodu. Později se to z RŘ vytratilo a to nejdříve ten doptovod a později i to chytání pouze na jeden prut(jestli si to tedy dobře pamatuji), stejně tak jako krmení všelijakými dříve nepovolenými prostředky (červi, atd.). A jak se říká, co není zakázáno, to je povoleno!

reagovat
Pátek 30. října 2009 ve 13:09 ® 1Mara reakce na …
1Mara

b.gun> No nejsem si jistý že v dnešní době mladí rybáři mohou jen na jednu udici ? v čéra jsem chytal vedle kluka kterýmu bylo cca 11–13 let a chytal na dva pruty a na živou rybyčku a to není poprvý . Ale je fakt že dříve to stálo za houby , taky jsem čekal na rybáře a ještě ke všemu jsem si musel sednout tak aby na mně viděl , a když to zabalil tak jsem vytáhnul prut a hybaj domů :-((

reagovat
Pátek 30. října 2009 v 11:15 ® b.gun

1Mara> Jen bych upřesnil, že dohled dospělého rybáře byl vyžadován tuším pouze na P revírech, na vodách MP mohlo jít o jakoukoliv osobu starší 18 let. A jak píšeš, byla práva omezena na lov na jeden prut a jako nástraha se nesměla používat živá rybka. Co já proseděl času doma, protože jsem neměl nikoho, kdo by šel se mnou jako dozor k vodě …

V současné době na revírech ČRS tato omezení již neplatí, v MRS mají děti lov částečně omezen i dnes (jeden prut, zákaz živé rybky), doprovod ale mít s sebou nemusí.

Jinak není bez zajímavosti, že na řadě tzv. soukromých revíru je vyžadován dospělý doprovod dětí-rybářů i dnes.

reagovat
Pátek 30. října 2009 v 9:02 ® spike
spike

Nemusíš mám kámoše co se mnou chodí na ryby a taky mu není 15 ta vyhláška už neplatí

reagovat
Čtvrtek 29. října 2009 ve 21:49 ® -tom-

jj, co jsem se kvůli tomuhle natrápil a proseděl u vody času zbytečně, když tam nikdo dospělej nebyl a já nemohl chytat… fuj :-)

jen si teď už nejsem jistej, jestli ten dospělej musel bejt rybář, nebo stačil jakejkoliv „civil“… myslím, že nemusel, ale je to už jedno, jen vzpomínka :-)

reagovat
Čtvrtek 29. října 2009 ve 21:44 ® 1Mara
1Mara

Tuším že tenkrát to bylo že do 15 let jsi musel mít dozor dospělího rybáře kterého jsi musel o ten dozor požádat a dokavad on byl na rybách tak jsi mohl chytat i ty , a dále to bylo jen na jednu udici , a nesmnělo se chytat na živou rybku :-)

reagovat
Čtvrtek 29. října 2009 ve 20:53 ® petrcech reakce na …
petrcech

Robur> Jo, to je on.

reagovat
Čtvrtek 29. října 2009 ve 20:51 ® Robur
Robur

jinak za mých mladých let, tot pravidlo platilo, ale už tedy zjevně neplatí, takže pokud si někdo vyskakovalt na děcka, tak byl asi ze staré školy

reagovat
Čtvrtek 29. října 2009 ve 20:50 ® Robur
Robur

Koválovice?

reagovat
Čtvrtek 29. října 2009 ve 20:39 ® petrcech
petrcech

Robur: desektát do roka na jeden rybníček v mým nejbližším okolí.(chodím tam proto že to bez rybařiny dlouho nevydržím, a když nikam na ryby s tátou nejedeme, tak tam musím jít protože bych to nevydržel)

reagovat
Čtvrtek 29. října 2009 ve 20:15 ® Robur
Robur

a kampak chodíš Péťo?

reagovat
Čtvrtek 29. října 2009 ve 20:14 ® petrcech
petrcech

Nemusíš, já taky chodím na ryby sám(občas)

reagovat
Čtvrtek 29. října 2009 v 19:54 ® regulus
regulus

tak jak je to napsaný v BP http://www.mrsbrno.cz/bp-mp.php , já to tam nenašel.

Příště až ti to zase někdo bude říkat, tak mu strč do ruky BP a slušně ho požádej, ať ti tam tedy najde, kde to je napsaný.

reagovat