Vyhledávání
Kolik ročně ulovíte a pustíte ryb?
26.10.2009 | HaD | 7.499 zobrazení | 70 odpovědí
Existují fóra, kde se „přiznáváme“ k tomu, kolik jsme si za rok odnesli od vody ryb. Mě by ale zajímalo, kolik ročně ulovíte a pustíte ryb:
- ušlechtilých a dosahujících lovnou míru
- ušlechtilých podměrečných
- neušlechtilých větších velikostí
- neušlechtilých prďolů (malých ryb)
Zajímají mě všechny ryby včetně ouklejí apod. A prosím o co nejreálnější čísla. Odpovědi slosujeme a výherci pošleme nějakou odměnu ;-)
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 6. listopadu 2009 v 10:19 ® tomashr reakce na …
-
osprey> O stavu po vysazení se nebavím – to jsem nedávno viděl třeba na jednom rybníčku (klasický rybářský revír) tady v Praze. Docela zábavné
Na druhé straně ale tohle mě nechává chladným, nasazení kapříci jsou k tomu vychytání určeni a v podstatě ne tom stojí ekonomika svazu, tak co… Přirozeně by asi byla na místě debata o tom, jestli to není poněkud zvrácené, ale to už je jiné téma než tato otázka.
Jinak souhlasím s tím, že na přehradách a obecně stojácích je asi situace horší než na řekách, tuto zkušenost mám do jisté míry taky.
reagovat - Středa 4. listopadu 2009 ve 22:48 ® osprey
-
tomashr: Stačí aby se nasadilo nebo někam natlačila ryby povodeň a pak vylezou ty správné typy… Většina špíny se dělá tak, že to nikdo nevidí.
Jinak na řekách není co zkazit, to nejlepší se děje na přehradách a chovných rybnících.
A on stačí i takový děda, co je denně u vody a tahá to poctivě po dvou.
reagovat - Středa 4. listopadu 2009 ve 20:47 ® kety.vydra
-
Tak tahle otázka mě delší dobu pálila taky a lituju,že jsem si nevedl statistiku od začátku,co chytám ryby.Dneska by to bylo zajímavé,ale copak jsem to tehdy tušil…? Výsledek-od letoška si vedu na Excelu tabulku.Memám potřebu lítat kolem vody s deníčkem,protože nejpozději do druhého dne dopisuju statistiku.Ty čtyři kritéria v otázce se nějak vytříbí samy,ale určitě kvůli tomu neměřím každou ouklej…Kdybycch měl počítat popíchané ryby za rok,myslím,že střízlivý odhad bude od jednoho do dvou tisíc…Nepočítám čeřínkování,to by už byl fakt drsný ústřel
reagovat - Středa 4. listopadu 2009 ve 20:03 ® tomashr reakce na …
-
osprey> Mě právě docela překvapilo, když jse chytal v JČ (pískovna Vlkov), okukoval mě tam nějaký děda, kterého bych tipoval na „klasického masaře“, ale kupodivu když jsem pouštěl do vody docela hezkého cejna, tak nejenže na mě nekoukal jak na magora, ale ještě konstatoval, že by ho pustil taky. Na mé chatě u Třeboně (revír Nové řeky) zas mám známého z vesnice, který je děsný kaprobijec, ten si jich třeba i 50 za rok nechá, ale na druhé straně když ho sleduješ, tak předpisy dodržuje naprosto striktně, žádné „fígle“ s nezapsanými rybami atd (viděl jsem ho v akci dostkrát). V podstatě jsem už dost dlouho nenarazil na někoho, kdo by lovil nějak vyloženě barbarsky. Ryby se u vás v JČ berou určitě ve větším počtu, než je obvyklé u lidí tady v Praze, to jo, ale zas jsem neměl pocit, že by to byl nějaký vyloženě pytlácký ráj (a jak víš, tak se v JČ kvůli rodinný kořenům cítím v podstatě doma a jsem tam dost často). Vím, že se dost mluvilo o pěkných divočinách na Lipnu, to jo, ale na „normálních“ řekách mi to až tak hororové nepřišlo.
reagovat - Středa 4. listopadu 2009 v 19:47 ® sus1
-
osprey> No, na takovém veletoku jo.
reagovatJá je kupuju po litru.
- Středa 4. listopadu 2009 v 19:38 ® osprey
-
tomashr: Je jich moc. Tady v kraji mi většina lidí nevěřila, že pouštím ryby a spousta ani nepochopila, proč na ně teda chodím. Kdybych měl čas, popsal bych ti pár veselých historek pytláckých… Tady se s tím nikdo nepáře.
sus1: Červů není nikdy dost. Zkus si pořádně zakrmit flek někde na Labi nebo Vltavě – hezky v proudu kvůli parmám. Tam to padá jak hlína do hrobu.
reagovat - Středa 4. listopadu 2009 v 18:41 ® sus1 reakce na …
-
osprey> A co jako??Máš zájem o větší množství červů???
reagovat - Středa 4. listopadu 2009 v 18:04 ® tomashr reakce na …
-
osprey> A kolik si soukromě myslíš, že podobných lidí je? Třeba bych i vynechal ty protizákonné postupy lovu, ale prostě ortodoxních masařů?
reagovat - Středa 4. listopadu 2009 v 17:12 ® osprey
-
Já tak čekám, až sem vstoupí chlap a napíše: Mám sto kaprů mírových a dvěstě podměrečných, sejmul jsem je všechny. Dál kladu noční šňůry na candáty a prodávám je do hospod. Bílou rybu sekám na špalku slepicím a parmy házím na kompost a pěstuju si tam na nich bílé červy. A ono furt nic…
Zatím jsme tu všichni tak skromní a máme ty ryby tak rádi. Člověk by skoro věřil, že se nic z výše uvedeného snad ani nemůže stát
reagovat - Středa 4. listopadu 2009 v 17:06 ® Jeff
-
Tak já letos nachytal moře línů a cejnů, ty jsem vždy pustil, trošku karasů bylo taky a ty jsem taky pustil.Z kaprů jsem si nechal 7 kousků a teď na přívlač 3 štiky.Okouny, plotičky, uhoře, amur (už jich je málo) vždy vracím, ale těch bylo pomálu.
reagovat - Pondělí 2. listopadu 2009 v 19:20 ® tomashr
-
Do detailu si to nepíšu, nicméně tak orientačně… Kapr má u mě šanci menší, cíleně je nechytám a když mi nějaký zabere, tak jde vesměs o typické násaďáky, které si leckdy (ne ale vždy) nechám celkem bez výčitek (bavíme se ale o počtu ponechaných cca 10 za rok, žádné masakrování ve velkém). Cejnů v konzumní velikosti už ale pustím víc než si nechám, u podouství a ostroretek je ten poměr ve prospěch puštěných dokonce výrazně větší. Dravce většinou pouštím, letos jsem si nechal jen jednoho candáta a dva okouny, zpátky do vody jich šlo daleko více. Tloušťů určitě minimálně 50, puštěni všichni. Plotic určitě hodně přes 100, ponechány asi dvě. Celkově určitě počet puštěných ryb u mě převažuje počet ponechaných několikanásobně, na druhé straně si ale nehraju na nějaký ortodoxní chyť a pusť, do toho mám přece jen dost daleko.
reagovat - Pondělí 2. listopadu 2009 ve 13:03 ® hraji
-
Vymykám se běžným měřítkům, protože chytám závodně a i když nejsem na závodech, chytám stejným způsobem, tedy všechno pouštím bez měření a vážení. Za rok si ponechám asi tak jednoho kapra a dva až pět pstruhů duhových, nic víc. Ryb nachytám tisíce kusů, většina z nich však nemá stanovenou nejmensí míru.
reagovat - Středa 28. října 2009 v 8:08 ® LuboO
-
Rataju sa aj taketo ryby? Podotykam, ze plava dalej…
reagovat - Středa 28. října 2009 v 0:30 ® regulus reakce na …
-
cormoran> nepsal jsem, že to je špatně, jen proč si to já nepíšu. Přeju ti, aby ti to psaní k něčemu pomohlo.
reagovat - Úterý 27. října 2009 ve 23:59 ® Juraj
-
Hm. Zajímavá otázka. Myslím tak 2500 až 3000.
reagovat - Úterý 27. října 2009 ve 23:42 ® Kubajs
-
ryby tolik neměřím ale všechno ±míra takže cca se vším všudy 220ryb
reagovat - Úterý 27. října 2009 ve 23:00 ® cormoran reakce na …
-
regulus> Taky jsem poctivej deníčkář, už pátým rokem. Nemá to žádnej zvláštní ´čel, prostě se čas od času mrknu a zavzpomínám, jak to vypadalo v předchozích sezónách
reagovat - Úterý 27. října 2009 v 15:07 ® PetrC
-
Zdravím ve spolek, čili pose ruse ve spolek.
Ročně ulovím jednu ušlechtilou rybu dosahující míru větší velikosti, která (ta ryba samozřejmě) je neušlechtile prďolatá. No a za jeden rok pustím tak přibližně asi možná to bude okolo cirka nějak bajvočko šestadvacet ryb.
Jo a toto množství je skutečně reálné a doufám, že budu zařazen do soutěže, zalosován a následně vylosován a dostanu nějakou tu odměnu. Předem děkuji.
reagovat - Úterý 27. října 2009 v 11:16 ® mascha
-
Taky si píšu do počítače deníček, ale týká se jen dvou věcí – jednak sleduju počet druhů chycených ryb (snažím se jich každý rok ulovit co největší počet a nedělá mi problém jet několik desítek kilometů cíleně třeba pro prťavýho ježdíka) a pak si zapisuju ty významnější lovy. Buď velikostí ryby, nebo jejich neobyčejným počtem nebo jinou zajímavostí. Píšu místo úlovku, počasí, vybavení a nástrahu, dobu lovu a údaje o rybe s fotkou. Čísla budu odhadovat, když uvážím, že zapisuju zhruba tak každou dvacátou rybu. čísla: chyceno / ponecháno Ušlechtilých a dosahujících lovnou míru: 70/5 Ušlechtilých podměrečných: 70/0 Neušlechtilých větších velikostí: 30/0 Neušlechtilých prďolů (malých ryb): 200/10 (nástražky) Mořské ryby: 40/30
reagovat - Úterý 27. října 2009 v 0:11 ® MP-E65mm
-
nepočítám to, ale dovolím si říct, že 99% chycených ryb pustím zpět
reagovat - Úterý 27. října 2009 v 0:02 ® 1Mara reakce na …
-
dawe4> a sakra samá remíza
reagovat)
- Pondělí 26. října 2009 ve 21:51 ® dawe4
-
nedělám si písemné záznamy, ale co mi pamět slouží můžu to shrnout takto: – z neušlechtilých ryb všech velikostí během roku nachytám stovky kusů – nechám si jen pár jedinců jakožto nástražní rybky, zbytek je vrácen vodě – kačeny si tím nekrmím, … – ušlechtilých podmíráků zvláště kapra mám ročně naloveno tak 300ks plus mínus 10 a všechny vracím vodě – u mírových ušlechtilých ryb mám čísla už konkrétnější: kapr – 55 uloveno 52 vráceno vodě, štika 3–3, candát 2–2, úhoř 2–2, sumec 2–2, amur 2–2, lín 4–4, bolen 1–1, tloušť 26–26, pstruh 6–6, pstruh d. 2–2
reagovat - Pondělí 26. října 2009 ve 21:32 ® Sander
-
Tohle jsem praktikoval o povodňovém roce 2002. Poprvé a naposledy. Mám to docela solidně zpracované, tenkrát jsem to měl i jako výcvik v Excelu, čísla jsou to zajímavá, ryb s dírkou v tlamce bylo vzhledem k tehdejší extrémní situaci až dost, ale těmi čísly to končí. Nemělo to pro mě žádnou jinou informační hodnotu, ani do budoucna, protože se postupem času vše změnilo k nepoznání. K horšímu myslím.
reagovat - Pondělí 26. října 2009 ve 21:26 ® albin
-
Loni na konci sezony jsem se rozhod,že si taky budu dělat statistiku.Psal jsem si revír,nástrahu,místo lovu.Vydrželo mi to celý jaro.Tedy v dobách feedru a plavky.To sem potom vždycky nahodil a měl chvilku čás psát.V době vláčky mi to nějak přešlo.Nějak jsem si nedoved představit s vláčákem v ruce ještě tahat notes a zapisovat.
reagovat - Pondělí 26. října 2009 ve 21:17 ® regulus
-
osprey> já to nijak zle nemyslel, ani ten první příspěvek s tím relaxem (pak mi připadlo, že by se to dalo pochopit i jinak, ale už jsem to nechal jak jsem to napsal).
Chtěl jsem jen zkonstatovat fakt, že kromě onoho jedince o němž jsem psal, jsem se s níkým podobným (kromě tebe) nesetkal.
Taky to nemělo být o tom jestli je to dobře nebo ne, byl to prostě jen můj komentář, nic víc.Věřím ti, že jsou pro tebe ty informace zajímavé, můžeš udělat po letech relevantní srovnání a hlavně máš v sobě cosi, co ti umožňuje si tu statistiku vést.
Já na rozdíl od tebe to nedělám protože:
1/ su línej si to psát i pamatovat
2/ i kdybych to psal, tak v 50% to zapomenu napsat, takže by to nebylo úplný
3/ kdych to nezapomněl zapsat, tak bych určitě nemohl najít deníček
4/ pravděpodobnost, že bych po půl roce nebo roce našel deníček (pokud bych si vůbec vzpomněl, že nějakej mám) je tak mizivá, že by to celý psaní bylo na draka
)
Jinak já fakt neřeším jestli a kolik ryb chytím, nehoním se za velkejma rybama, ne že bych o tu velkou nestál, ale tak nějak tomu nechávám volnej průběh. Myslím, že chodím spíš k vodě než na ryby.
reagovat - Pondělí 26. října 2009 ve 21:00 ® osprey
-
regulus: Nejsem jediný, kdo si to píše.
A hlavní význam není v tom, abych měl ta čísla, kolik jsem toho chytil. Ony jsou za tím informace, po letech i docela zajímavé. Krom toho musím říct, že mi to psaní dělá čím dál větší potíže… Kdoví, jestli se na to časem nevykašlu
reagovat - Pondělí 26. října 2009 ve 20:36 ® regulus
-
No jak se na to tak koukám (s těma statistikama), tak mě při čtení příspěvku Mr.Hyde trochu spadly čelisti (ne kvůli počtu ryb, ale kvůli tomu přehledu). Přiznám se, že mám jednoho známýho co si dělal v souvislosti s rybařením poněkud divokou statistiku co se úspěšnosti mušek týká a dost možná si psal i ty ryby, ale to je jedinej člověk o kterým to vím a nikdy jsem nic podobnýho ani neslyšel. U Míry (ospreye) mne to jaksi neudivuje, ale myslím si (nic ve zlým), že on je kapinku zvláštní typ rybáře. To, že si různí lidé píšou počasí a jak se ryby chovaly tomu bych docela věřil a asi jich bude dost, ale psát si každou rybu co jsem chytil, to mě osobně hlava nebere.
Tohle fórum začíná být zajímavý, jestli se tu vynoří ještě dva deníčkáři tak si o sobě začnu myslet, že nejsu normální.
reagovat - Pondělí 26. října 2009 v 18:12 ® Sander reakce na …
-
osprey > učit se skromnosti je hezká věc, ale já do této fáze ještě nedospěl. Třeba dnes jsem s plavačkou žehlil asi něco přes hodinu, vyndal tlouště 49, jinak ani záběr. Měl jsem radost, hezká bojovná ryba, ale je to jen pro dnešek. Ještě několik podobných vycházek a začnu prahnout po lovu typu „Scanixovo“, kdy se nechá popíchat mnoho ryb za mnohonásobně kratší čas něž kdekoliv jinde u nás. Je to prostě pocit a radost z lovu, ten se nedá ovlivnit, alespoň ne u mě, zatím. Je mi jedno kolik těch ryb bude, jde o to, že mě tenhle akční způsob baví. Určitě bych radši chytil ryb polovinu, ale lepších, jenže to bych toho chtěl asi moc.
reagovat - Pondělí 26. října 2009 v 18:04 ® 1Mara
-
HaD> To se spočítat nedá a odhadem si to ani netroufnu
reagovatmraky ryb jde zpátky v četně těch dvou tolstolobiků co jsem během týdne dal na net
- Pondělí 26. října 2009 v 15:51 ® osprey
-
Sander: Já se snažím učit se skromnosti. A klidně bych vyměnil tu slabší polovinu svých úlovků za deset opravdu pěkných ryb.
Ale jsou to jen prázdné tlachy. Budeme chytat to, co bude. I když bych se nějakým způsobem rád zasadil o to, aby bylo líp.
reagovat