Vyhledávání
Co s karasem? Zabít nebo pustit?
19.10.2009 | IV.TO.ŠIRDA | 24.523 zobrazení | 84 odpovědí
Můj problém na severní Moravě, na jakémkoliv revíru, tak chytám všude většinou na plavanou karasy. Dají se jíst, jak chutnají? Mám je vzít či pustit? Jaký je Váš názor na tuto rybu?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 12. dubna 2011 v 17:47 ® kamos007 reakce na …
-
IV.TO.ŠIRDA> tak to je pravda no kormošů spíš šmakujou lipani a pstruzi. Jinač na te olešne jich je poskromnu těch karasu tak se nebojim že by se přemnožili.
reagovat - Úterý 12. dubna 2011 v 16:15 ® spike
-
Karasů moc za rok nechytím ale většinou když už se podaří tak kousky nad 30cm, letos zatím 2× 39cm.
reagovat - Úterý 12. dubna 2011 v 16:08 ® IV.TO.ŠIRDA reakce na …
-
kamos007> karasy už nechtějí žrát ani sumci…natož kormoráni
reagovat - Úterý 12. dubna 2011 v 15:55 ® Bigpista reakce na …
-
Ciffik> Tak to máš asi trofejní závojnatku
reagovat - Úterý 12. dubna 2011 v 15:42 ® Radek M.
-
Ta ryba není ani hezká.
reagovat - Úterý 12. dubna 2011 ve 13:52 ® Ciffik reakce na …
-
Bigpista> no na tom něco možná bude, viz jedna rybka z Odry u nás
reagovat - Pondělí 11. dubna 2011 ve 23:30 ® Ciffik reakce na …
-
kamos007> kéž by
reagovat - Pondělí 11. dubna 2011 ve 21:35 ® kety.vydra reakce na …
-
Ciffik> Schovej to jazyčisko,bo o něho přindeš…
reagovat - Pondělí 11. dubna 2011 ve 20:27 ® kamos007 reakce na …
-
Ciffik> lukyne ty to vidíš s těma karasema moc černě, přiletí kormoráni a karase nechytíš.
reagovat - Pondělí 11. dubna 2011 ve 20:24 ® Bigpista reakce na …
-
Sander> Ty máš taky pravdu, náměstku
reagovatJakožto akvarista musím potvrdit, že všechny „zlaté rybičky“ jsou vyšlechtěnou formou karase stříbřitého. Dokonce bych se nebál spekulace, že značná část „divoké“ populace jsou vyhnanci z okrasných jezírek. Po pár generacích bez šlechtění se vrátí původní zabarvení a ono zlaté se pak objeví náhodně u malého procenta potomků…
- Pondělí 11. dubna 2011 ve 20:20 @ vezírek reakce na …
-
Možná je můj dotaz neurčitý,proto se ptám jak z toho ven
reagovat - Pondělí 11. dubna 2011 ve 20:19 ® Ciffik reakce na …
-
kety.vydra> všechno je jednou prvně
reagovatale teď vážně, ono není tajemstvím že na ně dělám bakalářku – tudíž mám o nich dosti načteno a leccos vím a osobně jsem dosti zvědavej jak to u nás resp. v střední Evropě dopadne…
- Pondělí 11. dubna 2011 ve 20:11 ® Sander reakce na …
-
kety.vydra > má pravdu předsedo!
reagovat
Já to vidím jasně u nás v jezírku, když ty potvory vyrostli na skoro půl kila. Jsou to stříbřiťáci jak vyšití, ale s příponou „gej“. - Pondělí 11. dubna 2011 ve 20:06 ® kety.vydra reakce na …
-
Ciffik> To slyším prvně.Měl jsem za to že to všechno je z obecňáků…
reagovat - Pondělí 11. dubna 2011 v 19:49 ® Ciffik reakce na …
-
vezírek> všechny od závojnatek po růzý zlatý jsou stříbrňáci
reagovat - Pondělí 11. dubna 2011 v 19:49 ® Robur
-
vezírek> a neptáš se náhdou na KOI formu karase, z čeho jako pochází? Ten tvůj dotaz je trošku neurčitý.
reagovat - Pondělí 11. dubna 2011 v 19:40 @ vezírek reakce na …
-
Bohužel nemám,byl to jen doaz.
reagovat - Pondělí 11. dubna 2011 v 19:16 ® kety.vydra reakce na …
-
vezírek> O zlaté formě stříbrňáka nevím (myslím jako,že jsem to nějak nezaznamenal),tak bych vsadil na obecňáka.Nemáš fotku?
reagovat - Pondělí 11. dubna 2011 v 19:14 ® kety.vydra reakce na …
-
Ciffik> To je „jejich“ věc,mě na daném revíru nevadí a dle mého názoru tam přemnožení nehrozí,o potěr se slušně starají okouni (a začínají zakrsat).Dle informací je tam i dost štik,co se nestarají jen o karasy (místní zarybňují solidně línem a dle možností kaprem,letos se tahají K1)…Dotyčný revír byl kdysi rájem obecňáků a velkých plotic.Dnes vládne okoun do 15ti čísel,perlíni a K1.Co vím je tam pár velkých kusů amurů,kaprů,štik,tolstolobiků.Kupodivu tam jako nástraha nefunguje kukuřice…(odbočil jsem,sory…).
reagovat - Pondělí 11. dubna 2011 v 19:06 @ vezírek
-
Přátelé když zde probíráme problematiku karasů,odpoví mi někdo na dotaz? Občas se v některém revíru objeví zlatá forma karase. Jedná se o karase obecného,nebo stříbřitého?
reagovat - Pondělí 11. dubna 2011 v 15:17 ® tomashr reakce na …
-
petrikveprik> Jenže karas stříbřitý je jednou z velmi mála výjimek, kde je ta otázka zabít nebo nechat žít dost na místě
Je to opravdu brutálně invazivní druh a hlavně na menších stojácích je pro kaprovité ryby opravdu velké nebezpečí. Na řekách to snad nebude tak horké (tam je 100× horší kormorán), ale na stojácích to právě moc velká legrace není…
U nás naštěstí nejsou, ale kdyby byli, tak bych je asi ty aspoň trochu větší „konzumovatelné“ masil zcela záměrně. Asi bych nikdy neměl žaludek na záměrné vybíjení chycených malých kousků, ale u těch větších by asi odlov byl zcela na místě.
reagovat - Pondělí 11. dubna 2011 v 8:50 ® Ciffik reakce na …
-
kety.vydra> nehcci bejt zlej ale člověk co si dobrovolně pustí do revíru stříbrňáka je dle mého mírně…co mírně dosti…
reagovat - Neděle 10. dubna 2011 ve 23:12 ® kety.vydra
-
Ciffik> Neboj,nechodím jen Baška,Olešná…Ale dnes byl po letech stříbrňák na prutě.Co jsem vyzvěděl od RS tak by to měl být jeden z 50ti co na podzim vypustili.Foťák stávkuje,bych si ho cvaknul…
reagovat - Neděle 10. dubna 2011 ve 20:57 ® kamos007
-
Tak mi karas nevadí, protože je jich na olešné málo takže jak nějakého chytnu tak jsem rád.
reagovat - Neděle 10. dubna 2011 ve 13:30 ® Ciffik reakce na …
-
IV.TO.ŠIRDA> v maďarsku si na stříbrňákovi postavili ryb. hospodářství…tam je rybou č.1
reagovat - Neděle 10. dubna 2011 ve 13:17 ® hudy reakce na …
-
přesně tak,buďte rádi že u vás nejsou,byl jsem svědkem když z 1/2 ha rybníka vylovili skoro tunu karase a pár vyhladovělých kaprů..cca 10% z původní osádky…chvíli jsem myslel že majiteli rybníka budem volat záchranku..
reagovat - Sobota 9. dubna 2011 ve 21:14 ® IV.TO.ŠIRDA
-
kety.vydra> pokud chceš narazit na stříbrňáka, tak je přestanu razítkovat a 50kg ti příští týden dovezu před barák
reagovatbuď rád že je v revíru nemáme… byl jsi na výlovu,možná že jsi viděl, jak je Ivetka vyřazuje a putují do ZOO. Můj osobní názor je,že karas je ryba budoucnosti a nikdo s tím nic nenadělá – Širda.
- Sobota 9. dubna 2011 ve 20:48 ® IV.TO.ŠIRDA
-
Ciffik> po loňské povodni karasi odtáhli do Polska a na Odře zůstalo jen pár žab…a ten zbyteček ryb, který na Odře zůstal stačili vyžrat kormoši…
reagovat - Pátek 8. dubna 2011 ve 3:00 ® jepice-zruseno
-
Stříbrňáci bývají zhruba 50% „supersamice“, kterým jakékoliv mlíčí jiné kaprovité ryby iniciuje jikru k zárodečnému vývoji. Potomek supersamice je vždy její klon, tedy další supersamice stejných genů jako matka. Dále je asi 25% samic a 25% samců. Ty poměry jsem někde četl. Někde ale může být až 100% supersamic.
reagovat - Pátek 8. dubna 2011 v 1:59 ®
-
Zabít nebo nechat žít? Sorry, ale tomuhle nerozumím a ani rozumnět raději nechci..
reagovat