Vyhledávání
Chování píchlé štiky
19.10.2009 | -tom- | 6.754 zobrazení | 36 odpovědí
Čaute :-)
Štika je ryba stanovištní, myslíte si, že když je píchlá (po krátkém boji vyháklá), tak z toho místa mizí nadobro, či alespoň na delší dobu, nebo zůstává? A za jak dlouho je šance jí znovu vyprovokovat k záběru?
V jedný knížce jsem četl, že s tím štika nemá problém, jelikož bolest v této části těla (tlamě) příliš (vůbec) necítí, takže jí může odradit jen souboj, ale to že záleží na konkrétním jedinci, některá je ochotna zabrat za 5 minut znovu, jiná si dá třeba týden pauzu.
Máte s tím nějaké zkušenosti?
Dík :-)
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 24. října 2009 ve 21:38 ® -tom- reakce na …
-
Strach? Jí to přišlo vtipný
reagovat - Sobota 24. října 2009 ve 21:31 ® IV.TO.ŠIRDA reakce na …
-
- tom → buď rád, že přítelkyně měla o tvůj ocásek strach, kdyby neměla, bylo by to s tebou horší.
To je můj názor, jako ženy.
reagovat - Sobota 24. října 2009 ve 21:08 ® -tom-
-
Mně v tomhle naposled pomohla jen pouhá změna barvy twistera z bílýho na žlutýho, jinak jig i velikost gumy byla stejná. Nicméně tu kudlu jsem už znovu nevytáhnul, zaútočila sice, ale jen ukousla z twistera ocásek, což mě psychicky rozhodilo natolik, že jsem celej smutnej napsal přítulkyni sms "zla stika mi ukousla ocasek
reagovat" od čehož jsem si sliboval útěchu, soucit a porozumění, ale výsledkem bylo jen všeobecný veselí a vykecání kamarádkám. Ženský jsou někdy fakt zvláštní a zřídkakdy mají pochopení pro citlivou chlapskou duši
- Sobota 24. října 2009 ve 20:26 ® Jeff
-
Dnes jsem na plandavku chytil štiku , po dvou metrech se mi vypnula, mohla mít asi 65cm.Vláčel jsem dál, štika pořád na tom místě plavala, ale plandavce se vyhýbala, buď se vytočila, nebo ji nadeplula.Měnil jsem za rotačku, twistra, ale nic. Tak jsem to zabalil a jel domů.
reagovat - Sobota 24. října 2009 v 8:06 ® mirmen
-
Štika je sice považována za "STANOVIŠTNÍ " rybu. ale to neznamená, že sedí na prdeli přibitá na jednom jediném fleku. V průběhu roku se může přemístit i kilometry daleko, v průběhu dne i na místo vzdálené stovky metrů ( kde se pak může i několik dní zdržovat – odpočívat nebo čekat na kořist, která se na daném místě shlukuje … kvůli tření, segmentování vody a následném shlukování potěru , nájezdu rybek do krmení na zakrmeném místě .. nebo z nějakých dalších důvodů, kterým rozumí zřejmě jen ona ).
Kolega chytil na jednom z labských ramen začátkem sezony lovu dravců malou dvouletou štičku ( něco mezi 70 – 80 dkg ). Do hřbetní ploutve jí vetknul kroužek z drátku. Ke svému překvapení ji s kolegou chytili na podzim v jiném rameni napojeném na tutéž řeku , na místě , na které se musela dostat asi po 1 – 1,5 km plavání. Zřejmě přejížděla mezi ramenem a řekou .. co ji k tomu vedlo ( teplota či okysličení vody v rameni či řece, dostupnost potravy … ) … to nevím. Tento poznatek rozšířil můj pohled na vodu a na chování ryb … často se zřejmě chovají jinak, než jak máme na základě četby a pokeců o rybaření „tak nějak zabudováno v mysli“.
reagovat - Pátek 23. října 2009 ve 21:34 ® IV.TO.ŠIRDA reakce na …
-
zazatec> máš pravdu, protože po nemoci kterou štiky prošly je dneska vzácnost chytit 80.Konkrétně na Jihlávce, Svratce a Dyji se ještě před 15ti lety chytaly dost často metrové štiky, dnes s odřenýma ušima chytíš 70 a s radostí sebou jebneš. Ten samý problém se týká Slezské Harty.Nesmíme opomenout strašně velkou migraci rybářů, kteří vláčí,třpytkují a jakmile faja má 2 cm nad stanovenou míru tak už skončí na pekáči. A proto nejsou tak často trofejní štiky nad 1 metr. Petrův zdar.
reagovat - Pátek 23. října 2009 v 15:26 ® zazatec reakce na …
-
IV.TO.ŠIRDA> 1,02 cm. to je opravdu velká štika
reagovat - Čtvrtek 22. října 2009 v 19:39 ® IV.TO.ŠIRDA
-
Mám případ před sedmi lety z Mohelnice kde je čistá voda, viditelnost do 2m, pozorovala jsem záběr velké štiky, která se 4× netrefila nástražní rybičky. Viděla jsem, jak 15 cm plotice této štice vždy uhla.Dostala jsem radu, abych tuto rybičku mírně klepnutím nehtu omráčila. Druhý den jsem se tedy na ni vypravila znovu. Opět stála pod vysokým břehem mezi pařezy.Rybku jsem tedy mírně omráčila a do 10ti minut jsem tuto štiku měla na udici. Po velkém boji mi ji podebral náhodný rybář, štika měřila 98cm a po prohlédnutí rybář konstatoval, že je slepá. Oči měla jakoby vypálené. Tímto chci říct, že i slepá štika se vrací zpět na své stanoviště. Petrův zdar.
reagovat - Čtvrtek 22. října 2009 v 18:18 ® osprey reakce na …
-
xcarv> Co má dělat, když nechce chcípnout hlady. S rybou 80+ se to nestane. Ta má obvykle stanoviště dot úživné na to, aby nešílela hlady.
Chytit dvakrát po sobě tu samou kudlu není často problém, ale největší štika, u které jsem to viděl, měla asi 58 cm.
reagovat - Středa 21. října 2009 ve 22:25 ® xcarv
-
V červenci kudla 40 na třpitku chycena a puštěna ,výměna třpitky za tvistra opět chycena , tvistr za smáčka a opět chycena to vše v rozmezí asi 20 minut. Pokaždé to vzala na stejném místě.
reagovat - Středa 21. října 2009 ve 22:10 ® Char
-
Pred léty jsem zažil ůlovek pěkné štiky co měla v tlamě jeden rozlomený dvojháček a jeden klasický háček a zabrala na 15 cm plotici, inu když je hlad… případů kdy spadlá štika zabere zanedlouho na jinou nástrahu zažiji ročně několik a je to naprosto běžné.
reagovat - Středa 21. října 2009 v 19:31 ® osprey
-
Ono je to kolikrát tak, že se povolí brzda a jde se kecat k sousedovi anebo taky do stanu či chaty. Na Orlíku se najde pokoutně nastraženejch prutů milión.
reagovat - Středa 21. října 2009 v 16:20 ® džigit
-
Jak.novi> To víš,pokud se řídí nechvalně známým „po záběru v klidu vykuř cigaretu“… Ale to už je jinačí fórum
reagovat - Středa 21. října 2009 v 16:00 ® Jak.novi reakce na …
-
džigit> Ty lidi snad nemaj na nic ohled. Hlavně nechat zažrat
reagovat - Středa 21. října 2009 v 15:51 ® džigit reakce na …
-
IV.TO.ŠIRDA> u štiky nee,ale jednou ,hned po náhozu,mi nechtěl vyplavat splávek,cuknul jsem a candát 55cm i s rybičkou připíchnutou trojháčkem v tlamě.Já tam měl masáky na jednoháčku a regulérně si to píchnul do patra. Taky nechápu… A už vůbec ne toho,kdo ho utrhl
reagovat - Úterý 20. října 2009 v 18:15 ® LuboO reakce na …
-
- tom → tak presne o takomto pripade mi hovoril pred tromi dnami porybny, co sa pri mne zastavil, chytili na VN Ruzina stuku asi 70 cm a pri kuchani sa chlap pichol o dvojhak. Mala ho vnutri a bol uz pekne nahlodany, ale este ostry. Ryba bola v pomerne dobrej kondicii.
- Úterý 20. října 2009 v 18:06 ® Bingo
-
S nástrahou v jícnu mám z nedávné doby zkušenost hned dvakrát. V obou případech se jednalo o ulovení štiky pod mírou, tzn. kuchání se nemohlo konat. Jen jsem ustřihl co možná nejdelší kus lanka, které jim trčelo ze zubatých úst. Obě lanka byla zakončena obratlíkem, což poukazuje na příliš krátký návazec. Obě postižené štiky vzaly mou vláčenou nástrahu poměrně razantně a tedy si nemyslím, že by díky poškození jícnu měly omezený apetit. Otázka je, zda je štika se sešitým jícnem schopna pozřít potravu a tedy nepojde. Z toho plyne minimálně jedno ponaučení: Kolegové rybáři, lanko vždy raději delší.
reagovat - Úterý 20. října 2009 v 17:59 ® -tom-
-
IV.TO.ŠIRDA> tuším v knížce „Na pytlácké stezce“ je historka o tom, že se chlap při kuchání štiky píchnul o klasickej kaprařskej hák. Je to sice knížka z doby napouštění Lipna, ale proč by se v tomhle měly štiky měnit, že jo. Ale je to jen tahle vyčtená historka, o který vím, osobně jsem se s tím nesetkal a ani o nikom ze svýho okolí nevím. Možná to je ale tím, že já štiky pouštím a nikdo blízkej na ně příliš nechodí.
reagovat - Úterý 20. října 2009 v 17:45 ® IV.TO.ŠIRDA
-
Má zkušenost před 10ti lety na pískovnách v Mohelnici (Starý bagr) je taková : z 2metrového břehu u keře jsem každý den viděla stát 5 velkých štik. Když píšu velkých, tak to byly opravdu štiky metrové i štiky přes metr. Stály nehybně od sebe zhruba ve 3/4m vzdálenostech v kruhu. Mohla jsem přímo k nim opatrně spustit jakoukoliv nástražní rybičku a vůbec nic se nedělo. Poprvé jsem se přesvědčila o tom, že záleží na hodině kdy berou. Věřte nevěřte od 4h od rána jsem jim spouštěla nástražní rybičky až před tlamu, spíše se lekly a klesly do hloubky, ale asi po půl hodině už zase stály na stejném místě pod hladinou. Nastražila jsem 15ti cm plotici 3m od nich a pozorovala jsem to vleže z vysokého břehu. Pravidelně v 9.00h v rozmezi plus minus 10minut se štiky ztratily a já měla záběr. Po 14ti dnech lovu na tomto místě jsem 3 velké štiky vyháčila , 2 vytáhla (96 a 1,02 cm) a ty 3 vyháčené opět stály na svém místě – vyháčené znamená že mi nástrahu vyplivly před podběrákem, takže byly možná někde v kraji pichlé, ale v dalším týdnu jsem je postupně dostala z vody ven. Můj názor je, že jemně pichlá štika v tlamě bere okamžitě dál, ale nemám zkušenosti se štikou která je pichlá dvojhákem v jícnu.Zajímalo by mě, jestli někdo při kuchání štiky našel v jícnu skoro rozložený nebo čerstvý dvojháček. Ahojky Petrův zdar.
reagovat - Úterý 20. října 2009 v 17:01 ® Libor reakce na …
-
HaD> tak to je mazec..
reagovat - Úterý 20. října 2009 v 16:20 ® HaD reakce na …
-
reagovat
- Úterý 20. října 2009 ve 14:30 ® -tom- reakce na …
-
HaD> si pak člověk říká, proč se nechytá třeba na konipáska
reagovat…
- Úterý 20. října 2009 ve 14:08 ® HaD reakce na …
-
- tom → kamarád měl letos záběr v okamžiku, kdy mu visel slider na větvi asi půl metru nad vodou a snažil se ho setřepat. Ta štika si pro něj vyskočila a regulérně ji zdolal.
- Úterý 20. října 2009 v 11:48 ® -tom-
-
Odbočím od tématu- stalo vám už někdy, že štika skočila na letící (právě nahazovanou) třpytku? Mně jo a přestože nebyla až tak velká, málem jsem si leknutím krůpnul
reagovatNebo jaký jste měli nejpodivnější záběr? Čím víc se o ně zajímám, tím mi přijdou zajímavější
- Pondělí 19. října 2009 ve 23:16 ® hecht
-
Logiku bych v tom nehledal. Když má hlad, je možné všechno.
reagovat - Pondělí 19. října 2009 ve 23:15 ® hecht reakce na …
-
Alov> Jedu k vám na štiky. Tady jsem byl v neděli po půldenním chytání bez úspěchu smyslů zbaven já
reagovat - Pondělí 19. října 2009 ve 21:33 ® Alov
-
V neděli jsem na přehradě chytil štiku, které trčelo z tlamy ocelové lanko a hladově zrovna nevypadala. Po malé operaci (odtranění lanka a trojháku ze žáber)šla zpět do vody.Na tom fleku ten den zhruba na 20 m2 ještě dalších 11 záběrů na mrtvou rybku. Netuším, jestli to byla jedna a tatáž, protože nenechávám zažírat a sekám dost brzo a pár jich popadá. Každopádně štiky lovily jak smyslů zbavené. Rybky skákaly až na břeh
reagovat - Pondělí 19. října 2009 ve 21:24 ® osprey
-
Je to velmi individuální. Na hladové stanovišti štika zabírá znovu a znovu, na jiném už podruhé nevezme. Zažil jsem i situaci, kdy jsem štiku chytil a pustil z podjezí nad jez. Tam mi za měsíc zabrala znovu, ale spadla. Ještě ten den změnila stanoviště a přesunula se asi o 40 m výš. Tam lovila asi 14 dní než ji někdo zmasil.
Na rybách není nic jisté, protože jsou to RYBY
reagovat - Pondělí 19. října 2009 v 19:58 ® HaD
-
Candos: to je hloupost. Je to individuální a číslo 3 rozhodně není pravidlo.
Bingo> Ano, to je často recept. Změna nástrahy je velmi dobrý tah na branku. Mě se to vyplatilo na posledních závodech, které jsem letos absovoval. Než jsem dotyčnou zubatici vytáhl, zabrala 4× a vždy spadla. Tři různé woblery ji neudržely (byly maličké s malým trojháčkem bez protihrotu) a až větší smáček ji dostal na břeh.
reagovat - Pondělí 19. října 2009 v 18:31 ® mascha
-
Včera jsem měl něco podobného na Boudách – na jednom místě záběr, něco táhnu, po pár metrech to vyflusne. Nejspíš ani nebyla píchlá a jen byla zakouslá do gumy. Když jsem tu roztrhanou a rozžvejkanou gumu vyměnil, házím do stejnýho místa a při druhým náhozu zase tah. Tentokrát už jsem ji táhl déle, ale zase to vyplivla. Tak jsem na patnáct minut přešel o kousek dál, tam dal jednu menší kudličku a vrátil se zase zpátky. Na jednoháček twistera jsem přidal trojhák, zajistil gumovým korálkem a znovu to šlehnul na to žhavé místo. Při třetím náhozu zase nějaká vázka, která začla za chvíli pocukávat, trojháček to ale tentokrát pojistil. Nicméně, tohle se týká jen mladých hloupých štik. Větší si dobře rozmyslí, na co podruhý zaútočí. Když má mladá štika hlad, tak nebude problém jí nalákat i několikrát za sebou, zvlášť pokud nebude píchlá nějak nešetrně.
reagovat