Chytej.cz

Kdy vyschne Loděnický potok aka Kačák? necteno

27.9.2009 | upbraider | 7.348 zobrazení | 10 odpovědí

Dědeček mi vyprávěl o Kačáku před 40 lety. Tehdy nebyl tento potok, napájející rybníky Kladenska včetně nejznámějšího Turyňského (Záplavy), nijak regulován, metr a půl hluboké tůně s břehy zarostlými vrbami nebyly žádnou výjimkou. Doby, kdy se na Kačáku chytali štiky a úhoři, jsou kvůli melioraci provedené v 70. letech nejspíš nenávratně pryč. Staré koryto bylo zavezeno, nové vybagrováno, aby vznikl Kačák dneška, nerozlévající se po polích s každou větší jarní vodou.

I přesto, nebo právě proto, že jsem „starý“ potok nezažil, měl jsem a mám tento „nový“ moc rád. Prvního tlouště jsem si chytil právě tady na Kačáku na plavačku a vůbec byla a dodnes to je taková moje malá srdcovka.

Proč to ale píšu… voda v Kačáku za posledních cca 10 let mizí před očima. Důvody? …málo srážek? Ať už deštů či nepatrné množství sněhu na jaře? Zákaz vypouštění hlubinné vody z dolu Nosek u Tuchlovic? Mraky zahrádkářů používající baumaxové čerpadla na zalévání svých záhonků? Nebo globální změny klimatu jako takové?

…snažil jsem se sám sebe přesvědčit, že je tento fenomén má jen dočasný charakter a že potok tak jak ho znám z doby před 15–20 lety je pořád stejný, ale opravdu tomu tak není. Kačák dneška je jen stružka oproti době před 20 lety kdy jsem se na něm učil jezdit na Kajaku, chytal pstruhy a tlouště (mám na pažbě i jednoho kapra a štiku)…prostě opravdová voda kde nežijí jen oukleje.

Soudobý stav potoka je žalostný, hladina vody o cca 30 cm níže než byla před lety. Kajak ani jiná loďka by v nynějších 10 centimetrech neměla šanci. Ryby zmizely. Na tlouště jsem se musel je podívat 40 km po proudu do Nenačovic. U nás , tam kde jich před 15 lety byly hejna, prostě nejsou. Voda teče pomalu a líně, což prospívá jem žabinci a vodnímu moru. Koryto potoka jde na mnoha místech přeskočit/překročit bez větších námah a maximální hloubka v tůňkách doby minulé je nejvýše 15–20 cm.

Je mi někdo schopný vysvětlit co se s konkrétně tímto potokem děje? Uvítal bych jakékoliv informace, i třeba o Vašich „domácích“ revírech na které chodíte 10, 15, 20…let Máte podobnou zkušenost? Zdá se mi že voda ubývá všude. Labe začíná připomínat Berounku a v Berounce samotné mám dojem taky hladina neklesá. Ač je mi to moc líto, Kačáku dávám střízlivým odhadem 10–15 let maximálně. Podle mne prostě vyschne.

Děkuji Vám za dočtení tohoto delšího příspěvku až sem. Rád si přečtu Váš názor/zkušenost. Pokud se bude týkat Kačáku(Loděnického) potoka, Zbirožského Střely, Rakovnického , Dolanského, Úpořského, Vůznice, Červeného potoka, nebo jakéhokoliv menšího toku na území středních Čech děkuji za Váš čas dvojnásob.

Upbraider, melancholik z krásného údolí Loděnice

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 20. července 2017 v 11:35 ® Bořík

Všichni si z Kačáku jenom berete, ale nic nedáváte: zahrádkáři, mikrohydroener­getici a sadaři vodu, rybáři ryby, myslivci kachny – musíte sázet stromy, stavět jízky a chránit, jinak všechno zmizí natotata!

reagovat
Úterý 20. června 2017 v 19:14 ® Klobasa reakce na …
Klobasa

Honza69> Ahoj, až se každý rybář a normální soudný pracující člověk rozhodne znovu zacinkat klíči a vyházet tu špinavou pakáž z hradu a parlamentu z oken. Howgh…

reagovat
Pondělí 19. června 2017 ve 20:49 @ Honza69

Dobrý den,
já byl Kačákem odkojen,naučil jsem se tam plavat,chytat ryby,raky,pstruhy a vůbec vše co je s vodou možné spojit.Dnes je to jen zanesená špinavá strouha o kterou se nikdo nestará.Tam kde bylo přes 1,5 metru vody je dnes sotva 40 cm a v místech kde byla šířka potoka 2 metry je dnes tak cca stěží metr.je mi smutno ,když vidím jak se starousedlíci vlastními silami snaží koryto udržovat a ještě za to dostali pokutu ,že se to nesmí a já nevím co vše ještě s plno paragrafu atd.a odpovědní nedělají nic. Tak že se prostě potok nechá svému osudu a za 5 let to bude jen suchá strouha.

reagovat
Úterý 6. října 2009 ve 23:39 ®  reakce na …

jo srnkám beton evidentně nevadí :-) Nedávno jsem jednu potkal přímo uprostřed sídliště.

reagovat
Sobota 3. října 2009 v 15:33 ® Libor reakce na …
Libor

petrikveprik> ale to srnčí chodí na ten beton pořád ne? nebo ho taky zabetonovali?

reagovat
Sobota 3. října 2009 ve 2:22 ® 

jj je to smutné. To samé se děje v podstatě se všemi řekami, které se vesele regulují/beto­nují/devastují pod záminkou např. protipovodňových opatření a stavební firmy si na tom mastí kapsy..

Když jsem viděl letos Bečvu jak v ní téměř netekla voda, vesele ještě do ní najely bagry, aby „zpravily“ balvanité skluzy způsobem, aby tam teklo napříč celým tokem max 5cm vody.. a kousek pod bagrem chytat rybáře v kalné vodě s konstatováním, že to tam super v té kalné vodě pod bagrem bere, no bylo mi úplně na vývrat!! Když jsem se začal zajímat co se děje s inkriminovaným úsekem z pohledu ČRS (např. slovení ryb…atd.) tak jsem se dozvěděl, že vůbec nic.

(přiložená fotka je již historie – je to tam nádherně nově vybetonované a vody je tam už proti tak kritickému stavu minimum)

reagovat
foto/forum/2009/th-img10488.jpg
Pondělí 28. září 2009 ve 21:00 ® petrcech
petrcech

Sice tento potok neznám, ale je mi ho líto, takhle trpí spousta potoků.

reagovat
Neděle 27. září 2009 ve 22:18 ® Libor
Libor

V Kačáku jsem se čachtal jako kluk často a pamatuju si jak sem viděl rybáře co tam chytil štiku cca 80cm. Dlouho jsem v těch místech nebyl, měl bych to napravit.

reagovat
Neděle 27. září 2009 ve 21:54 ® osprey
osprey

upbraider: Moje vody trpí jinými problémy, ale za spoustou věcí opravdu stojí člověk. Nepomůžu ti, z Kačáku znám jeno ústí do Berounky, které vídám, když jedu vlakem do Prahy.

Reálně odhaduje, že velká část válečných konfliktů příštích desetiletí bude svedena o vodu.

Vědci mají u globálních záležitostí problém dokázat, co je čím způsobeno. Souvislosti jsou příliš široké a šikovnou oponenturou lze udělat z kohokoli vola. Tím pádem není jasné ani to, zda globální klimatické změny existují a pokud ano, zda jsou způsobeny vlivem člověka.

Já jsem přesvědčen o obojím, vidím spoustu změn a zároveň vidím, jak mizivé procento lidí je vidí taky nebo se o ně zajímá.

Moje soukromé tvrzení je asi takové – do budoucna lze počítat s mírným oteplením, ale hlavně nárůstem extrémů jako jsou dlouhá sucha a po nich povodně. Malé vody to odnášejí už teď, ale stejně jako ty se bojím, že bude hůř.

Odepisuju ti proto, že si vážím všech, kdo se ještě umí dívat kolem sebe.

reagovat
Neděle 27. září 2009 ve 21:07 ® skwor
skwor

Kačáku byl osudný rok 2003. Tenkrát přes léto téměř vyschnul a většina osádky vymřela. Od té doby to jde nikoli do desíti k pěti, ale už od pěti k nule. Od té doby se už na původní stav voda nikdy nevrátila. Mám pocit, že na tom má velký vliv právě chybějící voda z Nosku. Každopádně podniknul jsem zde svoje první rybářské kroky a mám na tu vodu hezké vzpomínky. Jsem na tom stejně jako Ty, a bohužel už nevěřím, že se to vrátí k původnímu stavu.

reagovat
foto/forum/2009/th-img10407.jpg