Chytej.cz

Poradíte jak na výrobu ryb. moučky? necteno

12.9.2009 | Daweiczek | 4.627 zobrazení | 6 odpovědí

Potřeboval bych radu co se týče výroby domácí rybí moučky. Máte stím někdo skušenosti? V podsatě vím o co jde, ale spíše mě zajíma jeslti by mělo ryb. maso před sušením např přejít varem,atd…předem děkuji za odpověď

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 1. listopadu 2009 v 11:17 ® 

Na toto téma mohu odpovědět. Kdysi jsem takové pokusy dělal, ale nejde to dělat doma. Pracuji ve firmě, kde se vypalují jíly v rotační peci, z této pece jde sálavé teplo na vzdálenost několika metrů. Jde pouze o to zvolit správnou vzdálenost na sušení. Sušil jsem si cejny, které se u nás vyskytují v ohromném množství a není problém jich nachytat za odpoledne třeba 20 i více kg, pro rejpaly upozorňuji, že pro hrozné přemnožení, zde nejsou na cejna žádné hmotnostní limity a tato činnost je spíše záslužná. Mám udělaná taková síta, na která rozložím ryby, které předtím nařežu nožem, aby se odhalily vnitřnosti, lépe to potom schne, no a dám je sušit do té správné vzdálenosti, aby se nespálili, ale aby nestačili zesmrádnout. Ideální teplota je tak 60–70°C. Tímto postupem se cejni usuší do 3 dnů. Potom je stačí semlejt ve šroťáku, výsledná moučka je velice kvalitní, nesrovnatelná s moučkou koupenou v obchodě, ale postup je poměrně pracný. Tímto způsobem si vyrábím i prášek z jater, to si vyrábím i teď protože finanční úspora je hodně velká. Z 10 kg hovězích jater, jejichž cena je 28 Kč/kg vyrobím asi 3 kg prášku, který se prodává normálně za cenu 250 Kč za 250 g. Moučky je z 10 kg cejnů o něco méně, odhaduji tak 2,5 kg.

reagovat
Sobota 12. září 2009 ve 13:14 ® hraji reakce na …
hraji

To jsem rád.

reagovat
Sobota 12. září 2009 ve 13:13 ® Daweiczek reakce na …
Daweiczek

Děkuji,velice jste mi pomohl.

reagovat
Sobota 12. září 2009 ve 12:58 ® hraji
hraji

Aha, tak to bude asi problém, protože rybí moučku si doma nikdo asi jen tak nevyrábí. Jsou na to potřeba dost speciální technologická zařízení. Ale abys neřekl, zkus si přečíst celý text na tomto linku, něco tam najdeš, hlavně o tom, jestli se ty ryby vaří. http://www.mzp.cz/…4D5003260C2/$FILE/AGD%20Jev.-ryb%C3%AD%20m­ou%C4%8Dka%20%­C4%8Cern%C3%AD­n%20-%20povolen%C3%AD%20­IPPC.doc Až se ti otevře tahle stránka, klikni dole na tu přílohu, to je ten text

reagovat
Sobota 12. září 2009 ve 12:48 ® Daweiczek reakce na …
Daweiczek

Nejedná se rybařinu,jsem sice rybář, ale upsal jsem se na referát tohota tématu. Tak mě zajímaji podrobnosti výroby této suroviny. Zkoušel jsem najít informace na intrnetu ale bez výsledku. Proto se mse obratil na tuto možnost, a požadál zkušenější aspoň o částečnou radu. Děkuji

reagovat
Sobota 12. září 2009 v 11:46 ® hraji
hraji

Nechci ti kazit radost, ale pokud se touto cestou snažíš ušetřit peníze za nákup originální, průmyslově vyráběné rybí moučky, je tohle nejhorší cesta. Pochybuji, že budeš doma schopen výrobu technologicky zvládnout bez strojního vybavení. Sám píšeš: „v podstatě vím o co jde“ a vzápětí se ptáš na základní informaci, tedy zda maso napřed uvařit. To nesvědčí o dokonalé znalosti výrobního procesu. A to se raději neptám, z jakých surovin budeš tu moučku vyrábět.

reagovat