Chytej.cz

Domácí krmná směs necteno

9.9.2009 | Piranha | 24.652 zobrazení | 28 odpovědí

Dělá si někdo z vás doma krmení na ryby?Myslím tím směs pro feeder a plavanou.Povedlo se mi od kamaráda sehnat par pytlů sladkých výrobků (zmetků) z pekárny a chci to namlít a s pomocí dalších částí si vyrobit základní směs, která bude zhruba to samé, jako Traper. Pokud má někdo nějaký recept, tak sem s ním.Něco už mám vymyslený, ale zajímá mně i jiná varianta. Dík.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 13. září 2009 v 18:08 ® -zruseno reakce na …

Piranha> právě že ne, je to sestavené čistě z domácích sururovvin.

reagovat
Neděle 13. září 2009 v 17:13 ® Kubah reakce na …

Piranha> Tak směs super… Měl jsem tu strouhanou perníkovou placku + strouhanku + drcené kukuřičné lupínky. Do toho mraženou kukuřici. Výborně voní perníkem, dobře se míchá. A hlavně cena super… Ven šli 4 cejni kolem 40cm a pár kapříků. Na háčku houska a kuku.

reagovat
Neděle 13. září 2009 v 16:23 ® Piranha reakce na …
Piranha

LuboO> jo prislo diky, zvladne i 10 mega

reagovat
Neděle 13. září 2009 ve 14:02 ® LuboO reakce na …
LuboO

Piranha> nema tvoj mail problem s 6 MB dat? Ked ti to pride, potvrd mi to, ok?

reagovat
Neděle 13. září 2009 ve 13:41 ® Piranha reakce na …
Piranha

Hany> tak dneska byla zase zkouska a jak vcera tak i dneska a jak na piskovne, tak na labi i dneska na rybniku, proste ta patlajda tahne plotice a jen je.Sama plotice.Musim to nejak osetrit.Posilovacem urcite a mozna to trochu shrubnit a ta hlina tam asi chybi taky.Mozna trochu pisku aby to tolik nelepilo.

reagovat
Neděle 13. září 2009 v 10:27 ® Kubah reakce na …

Piranha> Nějaký tekutý posilovač… Já jedu vyzkoušet to moje krmení taky.

reagovat
Neděle 13. září 2009 v 6:48 ® Piranha
Piranha

LuboO> muzes poslat mejla poslu na osobku.Ja mam takhle recepty odn sensasu s jejich vyrobky.

Jinak vcera jsem vyzkousel tu smes co jsem namlel.Ma jednu nevyhodu, dost lepi a pri namichani dela hrozny hroudy.But to chce prosejvat, nebo dat vic srotu, nebo hlinu, jeste to vyladim.A urcite to chce dat tomu nejakou vuni, po namichani to bylo cejtit psenicnym srotem, ten tam dominuje nejvic jako pachova slozka a to mne nejak nebere.Ted to jdu vyzkouset znovu na jiny misto a uvidim jak to dopadne tam.Menit to nebudu necham to jak to bylo vcera.

reagovat
Neděle 13. září 2009 v 0:56 ® 1Mara
1Mara

No já používám celoročně Traper pro běžící vody, do toho dám trochu kukuřičného šrotu,strouhanky, perník od Avokáda, kokos a nemůžu si na plavanou a i feder stěžovat , fakt to ryby milujou :-)

reagovat
Sobota 12. září 2009 ve 23:16 ® lubo OV reakce na …
lubo OV

Piranha> jóó laskonky, ta já taky rád :-)) )

reagovat
Sobota 12. září 2009 v 17:52 ® LuboO reakce na …
LuboO

Piranha> neviem, ci ti to pomoze, ale mam doma v knihe od E. Balazika, ktora sa vola „S udicou na body“ tabulky na zostavenie krmnych zmesi z skoro vsetko domacich zdrojov. Je to stare, ale myslim, ze to bude ucinne. Ak chces, poslem ti to mailom.

reagovat
Sobota 12. září 2009 v 17:20 ® Kubah

Tak jsem z dlouhé chvíle tu perníkovou placku upek :-)) Zítra ji rozstrouhám, přidám strouhanku a partikl a zkusím ji… Voní dokonale…

reagovat
Sobota 12. září 2009 ve 14:06 ® Kubah

Tohle vypadá dobře. Sice od sousedů, ale… http://www.mrk.cz/clanek.php3?…

reagovat
Sobota 12. září 2009 ve 13:42 ® Michal/
Michal/

Nevím jak je to jinde, ale u nás se ty oplatky apod. vozí do JZD a krmí se tím prasata a občas i krávy. Takže se stačí jen domluvit a něco by se občas dalo vzít. S těma zlomkama je to dobrej nápad. Poohlídnu se po JZD a vyzkouším :-)

reagovat
Sobota 12. září 2009 ve 12:33 ® Piranha reakce na …
Piranha

lubo OV> jeden pan, co ho znaj moje rodice, pracuje v DELI a pozadali jsme ho, zda by nam mohl nejaky ty odpady odprodat za nejakou rozumnou korunu. Bylo nam zdeleno pozdeji, ze je absolutni zakaz prodeje jakyho koliv zmetku, odpadu i prachu, ktery se smete pod masinama.Pry to odebira pan Lorenc z polska. Hned mi bylo jasny ktera bije.Polaci od nas kouopej odpad za par korun a zpaky ho privezou napytlikovanej a napancovanej o srot a esenci za 10ti nasobny penizky :-) obchod je obchod. Jinak byla zde zminena hlina, to jsem nepsal myslim, protoze je to samozrejmosti. Jediny, co se nechtelo dobre mlejt bylo suchy testo na piskoty ve tvaru velkych placek, ty namocim, vynmackam a preseju je do smesy, kterou mam namletou.Stejne tak budu do krmeni pridavat hrubej prach z laskonek, ty jsou kokosovy prichute a sladky jak cecek, ale s tou sladkosti taky bacha.Da se to vykompenzovat pridanim trochu sole.Muze se i pak ruzne korenit, treba cesne co chci taky vyzkouset, nebo anyz ci jiny chute.

reagovat
Pátek 11. září 2009 ve 12:17 ® hraji
hraji

místo drcených piškotů má kolega Piranha v té směsi drť ze sladkého pečiva, takže to odpovídá. Já používám směs z drcených oplatek

reagovat
Pátek 11. září 2009 v 10:55 ® Libor
Libor

U nás vždycky měli kapři rádi rozdrcený piškoty jako přísadu do krmení.

reagovat
Pátek 11. září 2009 v 10:03 ® lubo OV reakce na …
lubo OV

Piranha> jo ještě jsem zapoměl, na partikl. Ten jsem samozřejmě do všech směsí dával rovněž a v hojné míře.

reagovat
Pátek 11. září 2009 v 9:30 ® lubo OV
lubo OV

Piranha> Taky jsem kdysi přišel nahodou k vyřazeným sušenkám disco (ukrajinci nezaplatili za dodávku :-)) a nemělo to chybu. Někde jsem četl, že základem komerčního krmení jsou právě tyto odpadní produkty z výroby sušenek, oplatků atd. Jednou jsem se proto vydal do jedné velké fabriky poblíž Ostravy a neměl jsem šanci nějaký odpad koupit. Vše odebírala nějaká firma a prý z to mimo jiné vyráběli komerční krmení pro ryby (tvrdil ten šéf přes odpady) Samotné pomleté sušenky dost lepili a tak jsem je míchal s kukuřičným a pšeničným šrotem. V poměru jeden díl směsi kuku a pšeničného šrotu a jeden díl pomletých sušenek + partikl. Když mi sušenky došly, vytvořil jsem si časem jinou směs: 1 díl pšenišného šrotu, 1 díl kukuřičného šrotu, 1 díl rohlíkové strouhanky (jako pojivo směsi), sušená sirovátka, rozmočené ovesné vločky, 1 sáček tang-lesní směs. Ten tang tu směs hezky navoněl i obarvil. Později jsem tang opustil, na obarvení používal potravinářské barvivo a na vůni používal cukrářské esence mandle sladká, jahoda, meruňka (k dostání v drogerii). Bylo zvláštní pozorovat, jak ryby na vůni reagují. Zjara byla nejúspěšnější třeba mandle, v létě chvíli jahoda a pak třeba zase meruňka. A každý rok to bylo jiné, takže bylo třeba zkoušet. Ne že by na jinou vůni ryby nešly, ale jen na jednu konkrétní reagovali rychleji a lépe. Nepochopil jsem nikdy proč, ale třeba během týdne se jejich chutě změnily z mandle na meruňku atd. Každopádně s vlhčením bylo třeba zacházet dost opatrně. Při této operaci se dá funkčnost krmení během chvilky dost znehodnotit. Ale to už ti asi nemusím zdůrasňovat, podle tvých přízpěvků nejsi žádné rybářské štěně :-) Dnes už krmím prakticky jenom partiklem, takže sypká krmení už skoro nepoužívám.

reagovat
Pátek 11. září 2009 v 8:59 ® hraji reakce na …
hraji

Piranha> jako základ směsi je to sladké+šrot+strou­hanka určitě dobré. V tomto okamžiku bych do toho již nic nedával a přidával bych komponenty podle toho, co a na jakou vodu půjdeš konkrétně lovit. Třeba klidně 30 % hlíny, nebo ten partikl, o kterém jsme už psali, nebo ten posilovač, pokud budeš chtít zvýraznit krmení. Hlavně tu směs dobře uschovej, ať se k ní nedostanou škůdci.

reagovat
Pátek 11. září 2009 v 5:36 ® Piranha reakce na …
Piranha

padák> ja vim to bude smes na zavody za 3 litry ne :-)) ) jde mi ciste o domaci vyrobu.Opravdu s tim zacnu neco delat.Samozrejme kdyz pojedu na zavody, necham to doma ale na klasickou rybarinu postaci vlastni.Zjistil jsem jak jsem tak probiral celorocni nakupovani, ze nejvic letos mne stalo prave krmeni, pak cetky jako hacky obratliky a drobnost, na 3. miste se umistili cervy a zanima vlasce na navijaky :-) Tak ze musim nejak regulovat to krmeni.Vcera jsem namlel 60 l krmeni, am to rízlý se srotem psenice i kuku a chci do toho jeste dat konopi a jedina investice bude asi posilovas.PV1 neni treba, lepi to dost :-)

reagovat
Čtvrtek 10. září 2009 ve 22:07 ® hraji reakce na …
hraji

Piranha> ano i uvařené řepka, kterou namícháš do suššího krmení za chvíli pustí vodu a pak plave, proto závodníci nechávají řepku co nejdéle ve vodě a do krmení ji přidávají jako poslední. Pokud ji uvaříš, pak přidáš do krmení a použiješ hned, potopí se, pokud ji v tom krmení (šrot, strouhanka a podobně) necháš řekněme hodinu, vytáhne to z ní vodu a máš plovoucí řepku.

reagovat
Čtvrtek 10. září 2009 ve 21:50 ® kamos007
kamos007

já si taky dělám domácí krmení recept sem psát nebudu bo je to na dlouho, ale najdeš ho v enciklopedii tady na chytej v krmítkových směsích.

reagovat
foto/forum/2009/th-img10158.jpg
Čtvrtek 10. září 2009 ve 21:09 ® -zruseno

Taky hodně receptů je v knížce- Začínáme s plavanou, jestli chceš tak ti nějaké pošlu.

reagovat
Čtvrtek 10. září 2009 ve 21:07 ® -zruseno

No, jednou jsem na ryby vyšel pouze se trouhankou kterou jsem namočil. Naházel jsem do vody několik kuliček strouhanky a během hodiny jsem s krátký bičem nachytal cca 24ks cejnů.

reagovat
Čtvrtek 10. září 2009 v 18:41 ® Piranha reakce na …
Piranha

hraji> repka plave?Uz jako kaprar jsem s ni krmil po kilech a uvarena sla dolu jako pšenka kamo.Nepletes si to?

reagovat
Čtvrtek 10. září 2009 v 16:26 ® hraji reakce na …
hraji

Piranha> nechci ti do toho mluvit, ale řepka má velice nepříjemnou vlastnost, plave a v krmení se ti ji nepodaří nikdy navhčit tak, aby klesla ke dnu, navíc má tendenci žluknout. Já bych ti doporučil nechat partikl (konopí, řepka) bokem, a po předchozím namočení na nejméně 24 hodin, přidávat až do hotového krmení před lovem. U konopí je dobré třeba jen chváli povařit, aby puklo a začalo vystrkovat klíček. U řepky platí totéž. Posilovač rovněž přidávej do směsi až před vlhčením, PV1 tam můžeš dát rovnou, ale počítej s tím, že je sladké.

reagovat
Čtvrtek 10. září 2009 v 16:01 ® Piranha reakce na …
Piranha

hraji> ja to budu michat s kuku a psenicnym srotem a dal do toho budu davat konopi mlety a repku plus praskovej posilovac a mozna i PV1.

reagovat
Středa 9. září 2009 v 10:05 ® hraji
hraji

Čistě domácí krmení dělám zcela vyjímečně, protože většinou používám tovární výrobky, které pouze naředím šrotem a strouhankou a hlínou. Ale v letošním roce jsem od kamaráda sehnal mleté oplatky a ty jsou tak aromatické, že jsem je používal jako základ krmení, doplňoval jsem to kukuřičným šrotem, aby to tolik nelepilo, strouhankou z rohlíků a hlínou. Míchal jsem to v poměru 2 : 1 : 1 : 1 na řeku, fungovalo to spolehlivě na všechny druhy ryb. Dá se přidat i melasa do vody na rozmíchání krmení, ale pokud jdu na řeku sám, je to zbytečné, i tak to funguje spolehlivě.

reagovat