Chytej.cz

Uchování masa u vody necteno

8.9.2009 | -tom- | 5.242 zobrazení | 19 odpovědí

Ahoj, nemáte nějaký dobrý trik, jak uchovat maso ze zabitých ryb v jedlém stavu i po celodenním toulání se po břehu řeky? Živé ryby nechci z logických důvodů trápit, ale zároveň mám strach, že po zabití mi maso na dosud relativně teplém a čerstvém vzduchu dlouho poživatelné nevydrží.

Dík :-)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 5. února 2010 ve 20:26 ® cysy
cysy

Ještě jeden fígl, mám to vyzkoušené na pivu, tak s rybou to půjde taky. Namočíš a trochu vyždímeš jakoukoliv utěrku nebo ručník, rybu do ní pečlivě zabalíš a necháš ji na přímém slunci. pak jen musíš dbát na to aby ti to sluníčko nevysušilo, to znamená že to musíš pořád vlhčit. pokud se bude mít co odpařovat, tak ryba bude ochlazována. funguje to opravdu ale jen v létě když paří slunce.pivo se dá vychladit až na teplotu piva z lednice, to je cca +7°C.

reagovat
Středa 9. září 2009 ve 21:51 ® -tom-

Tak jsem to dneska testnul, noviny pohoda, 3/4 dne, docela teplo a ryby naprosto bez problemu, ani jsem je nevycpával zelení. Dík za rady :-)

reagovat
Středa 9. září 2009 ve 21:41 ® kamos007 reakce na …
kamos007

hraji> mi se osvědšila hadra jak říkáš , ale já to nekuchám a co chvíli to dávám do studené vody a taky to jde.

reagovat
Středa 9. září 2009 ve 21:16 ® Beer.Beda
Beer.Beda

Myslím si, že dětské pleny jsou lepší než nějaká utěrka.Pro ty co by chtěli prudit tak myslím pleny hadrové(neposrané).

reagovat
Středa 9. září 2009 ve 20:54 ® Mary reakce na …
Mary

hraji> bavlna chlupatí, nejlepší byly utěrky lněné již oprané, dobré je udělat si utěrky ze starého prostěradla (roztržené, vyšoupané) mám na mysli prostěradla bílé, která se dají vyvařovat. Jsou nejlepší na utírání skla, sklenice, poháry, to je potom lesk.

Dnes sehnat lněnou utěrku, to se mi dlouho nepodařilo.

reagovat
Úterý 8. září 2009 ve 23:18 ® -tom-

Tak super, zejtra to hned prubnu a večer dám vědět. Teda pokud něco chytím :-)

reagovat
Úterý 8. září 2009 ve 23:15 ® hraji reakce na …
hraji

Ano, je to důležité, osušit ji

reagovat
Úterý 8. září 2009 ve 23:14 ® -tom- reakce na …

hraji> právě že jich je hodně takových do uměla, který pořádně nesajou, proto jsem se radši ptal, jestli je to tak důležitý, když je ryba utřená ;-)

reagovat
Úterý 8. září 2009 ve 23:10 ® hraji
hraji

Kolego, tys asi doma nádobí neutíral, že? Utěrka musí být savá, tedy je většinou z přírodního vlákna, většinou len a bavlna

reagovat
Úterý 8. září 2009 ve 23:04 ® -tom-

hraji> Je nějakej požadavek na materiál těch utěrek, nebo je to fuk? Umělotinu asi co nejvíc eliminovat, co :-)

reagovat
Úterý 8. září 2009 ve 22:58 ® hraji
hraji

Doporučím ti jiný postup, ověřený dlouhou praxí. Pokud si chceš nechat rybu, je dobré s tím předem počítat a vzít si z domu látkovou utěrku, tedy raději dvě. Chycenou rybu usmrtíš, vykucháš, ale neoplachuješ vodou, protože voda urychluje rozkladné procesy. Rybu dočista utřeš utěrkou, můžeš do její břišní dutiny vložit kopřivy nebo jiné rostliny, ale rozhodně to není nezbytné. Rybu zabalíš do druhé (čisté) utěrky a vložíš do batohu. Takto vydrží několik hodin i v teplém počasí. Hlavně žádný igelit, žádné máčení ve vodě.

reagovat
Úterý 8. září 2009 ve 21:57 ® LuboO
LuboO

alebo zober so sebou kus chleba a sol a ked ju chytis, rovno si ju tam na ohniku upec a zjedz…:)))

reagovat
Úterý 8. září 2009 ve 21:56 ® LuboO
LuboO

u nas sa to robi tak, ze sa ryba vypitva, vymyje, do sucha handrou aj zvnutra vyutierat (mat kus plienky pri sebe) a vyplni travou, je jedno akou, ale nie ju tam nacpat. Potom do novin a vydrzi v pohode dlho.

reagovat
Úterý 8. září 2009 ve 21:00 ® -tom-

Jde o to, že lezu na dost nepřístupných místech, chvilkama po skalách, takže mám jen batoh na záda a krátkej proutek, nic víc bych asi neutáhnul. A k autu to pak mám zpátky přes 2 hodiny svižný chůze. Ryby jsem až do teď nikdy nebral a všechno pouštěl, ale teď mám v posledních dnech na ní chuť a přece si jí nekoupim v hyper-super, to je zbabělost :-)

Zeptal bych se na ty kopřivy. O těch už jsem slyšel, jakou funkci tam mají? A proč to jsou zrovna kopřivy a né třeba… jánevim, jitrocel? :-)

reagovat
Úterý 8. září 2009 ve 20:45 ® kamos007
kamos007

nějakou přenosnou chladničku do které si nachladíš třeba 3 dvoulitrové láhve plné vody které necháš zmrznout a mělo by ti to den vydržet vpoho.

reagovat
Úterý 8. září 2009 ve 20:45 ® regulus
regulus

Vydělat vnitřnosti, vycpat a zabalit do kopřiv a celý zabalit do novin. Vydrží asi půl dne.

Druhá varianta, mít v autě mražák. :-)

Třetí varianta, vy.rat se na to brát rybu. :-)) )

reagovat
Úterý 8. září 2009 ve 20:37 ® -tom-

Jsem rád, že jsem tu vznesl dotaz, odpovědi zatím stojí za to :-))

reagovat
Úterý 8. září 2009 ve 20:15 ® LuboO reakce na …
LuboO

emilorihel> presne tak, moje slova:DDD

reagovat
Úterý 8. září 2009 v 18:36 ® emilorihel
reagovat