Vyhledávání
Legální podsekávánání sumců?
29.12.2004 | HaD | 11.181 zobrazení | 87 odpovědí
Během posledních 14 dnů v prosinci bylo uloveno různými rybáři na Lužnici ve Veselí nad Lužnicí cca 50 sumců na twistry. Dnes byl uloven jeden z největších (148 cm). Někteří místní mi před týdnem zarytě tvrdili, že sumci opravdu žerou a že jsou všichni uloveni za „hubu“. Známý to tam očíhnul a taky si s twistrem „zavláčel“. Zcela normální přívlačí s obyčejným twistrem chytil během hodiny 2 sumce (95, 110 cm). Jeden byl za „čelo“, druhej za koutek tlamy. Celý těla měli vorvaný od těch ostatních „vláčkařů“. Pozoroval tam dlouho hodně rybářů a je zcela jednoznačné, že ti sumci nežerou-prostě jsou náhodně či cíleně podsekáváni a systematicky tam byli již téměř vybiti. Poslední dva dny se už prý nechytají. I přesto jsem tam dnes odpoledne napočítal asi 8 rybářů. Ráno jich tam bylo prý okolo 20 (na úseku cca 50 metrů řeky, která je zde cca 10 m široká a 2m hluboká). Denně si tam pro sumce dojíždějí i rybáři z Budějovic apod. Nad tím vším tam prý postává místní porybný a říká „aspoň se to probere“. Je to legální nebo nelegální? Je to etické či neetické? Co s tím? Co vy na to? Asi stejně nic nezmůžeme, spásou pro tu řeku bude až 1. leden 2005, ale aspoň jsem se chtěl svěřit s tím, co mě teď trápí… A veselským přeji hodně trpělivosti při čekání na další generaci sumců.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 2. ledna 2007 v 1:18 ® Prutos reakce na …
-
Kopi: Jedna babka povídala…nevěř všemu co se říka…
reagovat - Úterý 2. ledna 2007 v 1:15 ® kopi
-
Určitě máš pravdu a ani se těch zmrdů nechci vůbec zastávat. říkam jenom, že mi jeden týpek povídal, že je takhle tahá právě celej rok. Moc mu teda nevěřim, ale říkal to. To co tahá většina nejsou ani twistři na sumce, ale těžká hlava a twistr na okouny viz. fotka. Tomu snad ani nevěřim, že si letos když jsou hájený někdo nějakýho vzal. Dost by mě zajímalo kdo to byl.
reagovat - Úterý 2. ledna 2007 v 1:01 ® HaD reakce na …
-
- za hubu jsou jen někteří a ti z 99% neútočili na nástrahu, ale prostě je to jediná nerovnost na těle, kde se twistrovej háček dobře zachytí
- v době hájení je braní ryby neomluvitelné, i kdyby byla nakrásně ulovena legálně
- kolik jich ti „profíci-sumčí-vláčkaři tahající ultratěžké twistery po hřbetech zimujících ryb“ chytí v létě, když sumec žere mnohonásobně více než v zimě?
- Úterý 2. ledna 2007 v 0:53 ® kopi
-
Ok promin na tebe sem neslyšel jedinou štatnost nebo pomluvu. Já sem se s tima co tam chodí bavil a říkaj, že berou a že jsou za hubu. Mam sumečka ve velkým akvárku a i když nežere nebo je poplašenej tak twistr ho vyprovokuje k utoku vždy a stačí aby se teknul jeho vousů nebo ocasu. At je to tak či tak tak tam ti sumci zimujou a měli by se pouštět. Mě by taky lákalo, když se mi celej rok pouštěj a mam na ně smůlu tak si jednoho vytáhnout, nafotit a samozřejmě pustit, ale za tu ostudu mi to nestojí a ani bych je nechtěl neférově podsekávat jestli je to pravda.
reagovat - Úterý 2. ledna 2007 v 0:38 ® HaD reakce na …
-
Vím kam míříš, ale to nezkoušej, protože bych chytil fakt točky… na 4 cm banjo s 2g hlavou na vlasci 0,12mm s prutem 2–7g jsem fakt na sumce Veselským stylem nešel. Chytil jsem si několik těch vašich 15–20 cm candátků, tuhle podsekávací příšernost a jel znechucenej domu.
reagovat - Úterý 2. ledna 2007 v 0:34 ® kopi
-
HaD – A na co si chytal když si ulovil toho twistra?
reagovat - Pondělí 1. ledna 2007 ve 22:38 ® indy
-
U nás se dalo na jedno vyhlášený zimoviště a taky vyloženě kartáčovaný místo zákaz lovu od 1.12. do 31.3 a je klid.
reagovat - Pondělí 1. ledna 2007 ve 22:34 ® HaD reakce na …
-
Ještě dodávám, že jsem se v tom předloni angažoval a jako řešení jsem navrhl krajskému hospodáři hájení sumce od 1.11. do 15.6. Návrh prošel a sumec je v JČ od loňska hájen už v listopadu. Myslel jsem si, že je to řešení, ale jak se teď ukázalo, tak pouze částečné. Určitě to pomohlo, ale ta drzost členů ČRS mě fakt skosila na kolena. Takhle masit hájený ryby defakto ve městě, to je fakt těžkej kalibr.
reagovat - Pondělí 1. ledna 2007 ve 22:20 ® HaD
-
Tak tohle jsem včera „ulovil“ ve Veselí na Lužnici. Omluvte sprostá slova, ale ty „zmrdi“ sumce letos opět „legálně“ podsekávali a prý si je i brali i přes to, že jsou hájení. Když jsem se to dozvěděl, myslel sem, že mě trefí šlak !
reagovat - Úterý 4. ledna 2005 v 11:35 ® TOMIK-X
-
Ahoj, muj nazor je ze jsou to bezohledni rybari, a stimto zpusobem lovu, se dostanem k tomu, ze budou celorocne hejeni. Melo by se stim zacit neco delat dokud jeste neni pozde
reagovat - Pondělí 3. ledna 2005 ve 21:26 ® silur
-
je to nelegální přívlač a legální pytláctví. Poslal bych tam policii jako chodí u nás. Je to RS a policie v jedné osobě. Někdy jsou dva ale přijdou v černé uniformě, urostlí mládenci ale velice dobře školeni. Nestojí před tebou dědula v teplákách sotva mluvící . Těžko by se jim někdo postavil, maj respekt, ale jsou dobrý.
reagovat - Sobota 1. ledna 2005 v 1:22 ® Zlinsky_lovec
-
Tak,konecne,od ted to tem kurv. m končí,to je duvod k oslave!
reagovat - Pátek 31. prosince 2004 ve 23:28 ® Milky
-
Plně si to dokážu představit, jak to asi BigMika štve a přes to s tím nelze nic udělat. Vžijte se do role RS – co s tím uděláte? Zavoláte policajty a oni řeknou, že se na to vyserou, že tam nepojedou, nebo budou stínovat stranou a co nejdříve se zdejchnou a nejvíc vás nasere, když nějakej z podsekávačů vytáhne placku a řekne, že když se nezdekuješ, tak ti nadělaj masáže třeba se silniční kontrolou, popřípadě jinde. Co uděláte – vy, co hýříte silnými slovy. Řeknu to za vás – lautr hovno! Chlapi – berte to v reálu a nenechte se unést emocema!!!
reagovat - Pátek 31. prosince 2004 ve 22:33 ® jiris
-
Doufejme, že to dneškem končí. Příště tam chce zajít s kamerou a dat videozáznam na patřičná místa.
reagovat - Pátek 31. prosince 2004 ve 22:23 ® BigMike
-
Tak jo, vyřvali jsme se a co teď? Jediný co mohu udělat, zajet tam zítra ještě s jedním svědkem a mrknout, jak je podsekávají bez přívlače a pokusit se je dostat na něco jiného!
reagovat
A když už jsme u té organizace, ve výboru má skoro samé důchodce, tak co po nich chcete? Myslím, že to jde tak trochu mimo ně. Nějaké tabule? Kdo by se s tím dělal? RS? Kdy by jí tam posílal, stačí, že nad Dráchovem buzerojou lidi kvůli zapisování docházek k vodě. Mno, nemáme mezi našimi městy právě ideální vztahy) Něco jako Pardubice HK!
)) A to tam mám dost příbuzných.
- Pátek 31. prosince 2004 ve 21:53 ® Zlinsky_lovec
-
Je to v prd. li!Ale my s tím asi nic neudelame,ale jsou to nehorazny kur. y,docela me to s. re!Chtěl bych videt je,kdybych jim zapíchnul háček treba do oka nebo hlavy a nakonec je zabil a narval si nima mrazaky,jak by jim bylo!To by si tech sumcu hned zacali vazit,čura. i zasra.í!Chce se mi z toho blit,je to humus!Je mi líto,ze musim byt vulgarni,ale to presahuje vsechny meze,to co tam delají!
reagovat - Pátek 31. prosince 2004 ve 21:19 ® HaD
-
strašně mě se. e i ta organizace. místo toho, aby tam už dávno byla cedule „ZÁKAZ RYBOLOVU – ZIMOVIŠTĚ RYB“ nebo tak něco, tak to tiše tolerujou-jinak si to neumim vysvětlit
reagovat - Pátek 31. prosince 2004 ve 21:02 ® Klon
-
jsem nasranej jen když to čtu,jsou to svině,nemám co bych na to už řekl. HAD: sorry že jsem vulgární.
reagovat - Pátek 31. prosince 2004 ve 20:59 ® Radim
-
to je strasnej hnus nakopat je do pr…!!Co si ti cur… mysli???Kdybych videl jak tahnou sumika za voko nebo vocas a jak ho zabiji povesil bych je za kule do pruvanu! Jenom aby meli plny mrazaky ryb a jeste je prodavali, no tak to uz je vrchol!!! Misto toho aby byli radi,ze ze se jim vubec nejaka ta potvora povesila na hacek a, ze si zazijou poradnej souboj si ti parchanti narvou mrazaky na rok dopredu!!! Sotva se to dozvi jeden vi to vsichni dokola a sebehnou se tam a zacnou je zabijet, NO TO JE HHNNUUSS!!!
reagovat - Pátek 31. prosince 2004 ve 20:12 ® Zlinsky_lovec
-
Jo,bass z toho zvracel už cestou z piláku jako by vedel,co se stane. to jsou kurvy,jeste ze je konec sezony!
reagovat - Pátek 31. prosince 2004 v 19:56 ® HaD
-
Tak aby toho nebylo málo, tak dneska prej šli z vody dva silvetrovský 145 cm a 155 cm. Jdu zvracet
reagovat - Pátek 31. prosince 2004 v 19:06 ® Zlinsky_lovec
-
Tome,sumci neblbnou,ale ty podsekávačsky hnusny hovada jo!Je mi z toho na bliti,jak je to smutné!
reagovat - Pátek 31. prosince 2004 v 18:40 ® Tomash
-
4all : Na Labi se děje to samé!!! Byl jsem se tam ráno juknout a nestačil jsem se divit! 8 vláčkařů, mezi sebou tak 5 metrů místa a twistrama podsekávali sumíky – ti měli tak okolo 60cm. Nechápal jsem to. V tomto úseku jsem viděl sumce jen jednou a teď, když jsem je cca 10 minut sledoval, vytáhli z vody hned 3! Co ti sumci blbnou? Tahali je kousek od břehu, většinou za hřbet, nebo za břicho… Nechápu! Ptal jsem se jednoho domorodce a ten mi říkal, že je to takhle od úterka…
reagovat - Pátek 31. prosince 2004 v 18:07 ® Zlinsky_lovec
-
Já bych ty hovada co podsekavaji nahazel do vody a zlámal pruty,protože to je prasarna nejvetsiho kalibru.
reagovat - Pátek 31. prosince 2004 v 18:01 ® Milky
-
Včera odpoledne jsem to předvídal. Je to celkový obraz společnosti – urvi co můžeš!
reagovat - Pátek 31. prosince 2004 v 17:22 ® HaD
-
Tak musím s lítostí konstatovat, že ani po mém rozhovoru s předsedou MO Veselí n. L. se situace nezměnila. Dnes ráno, jsem neodolal a cestou na ryby jsem se zajel na zmíněné místo podívat. Bylo tam „jen“ 11 podsekávačů. Na fotkách některé uvidíte. Prostě hnus, hnus a ještě jednou hnus. Je mi z nich na blití! A teď, když jsem se vracel, tak tam byli stále. Když jsem se jich ptal, jestli jim ze sebe není na blití, tak mi řekli, že je jim na blití ze mě!!!
reagovat - Pátek 31. prosince 2004 v 15:13 ® Milky
-
BigMike: Díky náčelníku, že ses mě zastal. Ono řešit něco s horkou hlavou, co tu někteří navrhují – prostě nejde! Ano, je to jejich názor a já si ho rád přečtu. Budu vždy dělat všechno pro to, aby ho mohli vyřkonout, ale musíme i svojí soudností si říci, co yo a co ne. Zákon, vyhláška i RŘ jsou natolik obecné a nedotažené dokumenty, že to bohužel zase hraje do karet těm, kteří se je budou snažit zneužít. Je to tak a jediné, co jde proti tomu dělat je — JÍT K VOLBÁM DO POSRANECKÉ SNĚMOVNY– !!!! Je to přidažené za vlasy – ani omylem! Včera, dneska, zítra, pozítří, … ne, v těhle dnech s tím nejde nic dělat! Jedině jeden den v pátek odpoledne a následně v sobotu do dvou!! Kdybych šel dosekávat sumce, stačí mi pak průměrnej advokát, aby mě z čehokoli vysekal, když už by měl z RS někdo tu ::drzost:: mě chtít ::udělat:: Je to smutné, ale je to tak. Nakonec to dopadne tak, že bych vyhrál a soudil bych se s ČR o odškodnění újmy mi tímto vzniklé. Causa Kormorán – je dobře, že tu jsou a naší svatou povinností je tyto návštěvníky důstojně pohostit a udělat jim tu milý domov, aby nás nikdo nepomluvil! Připadá mi to malinko jako obštrukce s jednou etnickou menšinou, páchající 30% kriminálních deliktů s odvoláním na lidská práva.
reagovat - Pátek 31. prosince 2004 v 10:42 ® muf
-
i já se musím přidat. Opravdu je to bordel a největší křivárna. Ale nejhorší je, že jsou to zase jen rybáři(ne pytláci). Je potřeba opravdu udělat pořádek a tokových se co nejrychleji zbavit.
reagovat - Čtvrtek 30. prosince 2004 ve 23:04 ® Klon
-
Je to smutný,přímo mě s. e jak jsou někteří rybáři chamtivý a neeticky se chovající jen kvuli žvanci,Vždyť je psano že by se měl rybář chovat k rybě tak aby měla co nejmenší ujmu a nejmíň trpěla,s tím by se na ně nedalo vyrukovat????? Je to hnus,mělo by se myslet na rybařinu jako odpočinek,sport či jinak a né kvůli žrádlu.
reagovat - Čtvrtek 30. prosince 2004 ve 22:23 ® BigMike
-
Tak hoši, teď mi řekněte, co bych měl udělat, když tam jako člen RS přiedu a někdo vyndá předemnou sumíka seklého třeba za hřbet. Na co se mám odvolat, aby ho pustil, popřípadě jsem ho ihned odvolal od vody a pod? Nějaké zimoviště? Dokavad tam nebudou tabule s tímto nápisem, mohu prd a vořech. To samé mátek, když vláčím pod jezem a někdo na rybičku maří jednoho malého candáta za druhým. Mohu na něj hulákat jak chci, provést kontrolu, ale když mu nic nenajdu, musím jen koukat a trpět. Pokud bych to řešil ručně, dopadnu jak Milky popisioval! Je to v legislativě. Stačí pár jasně formulovaných odstavečků a není co řešit.
Tuhle jsem na tu besedu o kormoránech koukal. Závěr: hodně ryb – hodně kormoránů! Tudíž lehce odvodím, že pokud nebudeme dávat do vody ryby, žádné tam časem nebudou a kormoráni odletí jinam a je po problému. Mrkněte do posledního Rybářství na předposlední stránku – je to tam popsané velmi pěkně. Chtělo by to, aby se vysadili i vlci, medvědi, místo potkanů opět krysy, které roznášely mor a pod
reagovatA proč vlastně né? Jsou to původní druhy kdysi tady zastoupené, jsou, tak do toho. Co na tom, že občas medvěd někde někoho potrhá, stát mu újmu nahradí, pokud bude schopen si o něco ještě zažádat. Hoši, tady v těch rapublikách je takovej legislatiovní bordel, že nějací rybáři se svými problémi nikoho nezajímaj. Ostatně co chcete po zmldech, co si jen přidávaj, na lidi kašlou a kdyby něco, maj doživotní imunitu. Nechci někoho obhajovat, ale to ani za rudých bratrů nebylo! A co můžeme? Koho příště volit? Máte někdo řešení? Musí přeci existovat?