Vyhledávání
Legální podsekávánání sumců?
29.12.2004 | HaD | 11.141 zobrazení | 87 odpovědí
Během posledních 14 dnů v prosinci bylo uloveno různými rybáři na Lužnici ve Veselí nad Lužnicí cca 50 sumců na twistry. Dnes byl uloven jeden z největších (148 cm). Někteří místní mi před týdnem zarytě tvrdili, že sumci opravdu žerou a že jsou všichni uloveni za „hubu“. Známý to tam očíhnul a taky si s twistrem „zavláčel“. Zcela normální přívlačí s obyčejným twistrem chytil během hodiny 2 sumce (95, 110 cm). Jeden byl za „čelo“, druhej za koutek tlamy. Celý těla měli vorvaný od těch ostatních „vláčkařů“. Pozoroval tam dlouho hodně rybářů a je zcela jednoznačné, že ti sumci nežerou-prostě jsou náhodně či cíleně podsekáváni a systematicky tam byli již téměř vybiti. Poslední dva dny se už prý nechytají. I přesto jsem tam dnes odpoledne napočítal asi 8 rybářů. Ráno jich tam bylo prý okolo 20 (na úseku cca 50 metrů řeky, která je zde cca 10 m široká a 2m hluboká). Denně si tam pro sumce dojíždějí i rybáři z Budějovic apod. Nad tím vším tam prý postává místní porybný a říká „aspoň se to probere“. Je to legální nebo nelegální? Je to etické či neetické? Co s tím? Co vy na to? Asi stejně nic nezmůžeme, spásou pro tu řeku bude až 1. leden 2005, ale aspoň jsem se chtěl svěřit s tím, co mě teď trápí… A veselským přeji hodně trpělivosti při čekání na další generaci sumců.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 30. prosince 2004 ve 21:38 ® Milky
-
rybar11: Takovýhle represivní způsob asi není to pravé řešení na úsvitu 21. století!!! Jsme lidé a měli bychom to řešit cestou bez konfrontací.
reagovat - Čtvrtek 30. prosince 2004 ve 20:36 ® rybar11
-
Já bych tam zašel a čekal, jak by někdo podsek sumíka, tak bych mu stříknul slzák (pepřák) do ksichtu a hodil ho do vody. Pak bych šel na MO a udělal tam všem to samé. Jak tam nedají žádnou ceduli a nehlídají, tak si nic jiného nezaslouží!!!
reagovat - Čtvrtek 30. prosince 2004 v 19:00 ® ywan
-
Milky : Naša MO tiež iba ničí čo môže na miesto toho aby zveladovala a skraslovala. neviem prečo ale mam pocit že sa hore dostanu vždy tí najvačší tupci
reagovat - Čtvrtek 30. prosince 2004 v 18:36 ® kostnak
-
u nas je bezne, ze na takych miestach je oficialna tabula ryb. zvazu :ZIMOVISKO RYB" a jednoducho sa tam v zime nesmie chytat. takze si myslim, ze je to v kompetencii MO. nizsie som cital, ze aj vas zakon pozna „zimne stanovisko ryb“
reagovat - Čtvrtek 30. prosince 2004 v 18:28 ® Milky
-
ywan: Já to vím, že posranci vědí o rybách tak to, že žijou ve vodě, daj se jíst a mají asi ploutve. Jenže Svaz a hospodáři revírů mají v ruce nástroj, jak to zbabraný aspoň trochu zličtit a promítnout do toho to, jak si váží vod, ryb a čestného způsobu lovu. A co myslíš? Správně! Zase nám soudruzi pomohli!
reagovat - Čtvrtek 30. prosince 2004 v 18:17 ® ywan
-
Milky : zákony vydávaju ľudia ktorí vedia o rybách hovno. Niekoľko na hlavu postavených „zákonov“ vyšlo a u nás.
reagovat - Čtvrtek 30. prosince 2004 v 18:11 ® ywan
-
Milky : jasne že aj rybárov, ale keby son bol tým porybným, asi by som to nebral tak ako on. A čo sa týka etiky tak tá už nejaký ten piatok nikomu nič nehovorí / ani na Slovensku /.
reagovat - Čtvrtek 30. prosince 2004 v 18:03 ® Milky
-
HaDe, prád bych, aby to bylo pravdou (nezpochybňuji, žes volal). Myslím, že akorát to skončí v ::šuplíku:: a nic se nestane. Všichni tam o tom vědí a nic nikdo neudělá! Je to šíleně smutný, ale viděl jsem debatu ff telce o kormoránech a ekologove to podali tak, že když už jsou naše řeky a rybníky přerybněné, je dobře, že kormorán udělá v přírodě rovnováhu! Je mi na blití, ale raději je lepší ryby vzít … já nevím … než to nechat debilním prákům za zahraníčí, co se sem lítaj levně nažrat.
reagovat - Čtvrtek 30. prosince 2004 v 17:58 ® HaD
-
Dneska jsem mluvil s předsedou příslušné MO. Řekl mi, že o tom ví, že sumci berou. Nechtěl uvěřit, že je to neregulérní lov zimujících ryb podsekáváním. Tak jsem se ho zeptal, kolik jich tam týdně rybáři chytí v létě, když sumci skutečně žerou. Odpověděl mi, že za celý léto vlastně jen pár kusů a že tam na ty lidi někoho pošle a asi 5× mi děkoval za upozornění. Chtěl bych věřit, že tak učinil a že si to na příští rok ohlídají, a že jsem těm rybám pomohl.
reagovat - Čtvrtek 30. prosince 2004 v 17:52 ® Milky
-
HaD: To vííííím!! Ale nedá se to cíleně dokázat. To je sice hezky řečeno, ale neexstuje zde určitý etalon, kdy to je ok a kdy ne. A Rybsvaz se do toho nepohrne.
reagovat - Čtvrtek 30. prosince 2004 v 17:48 ® HaD
-
Milky: cituji RŘ, V. Zakázané způsoby lovu:, ZAKAZUJE SE: PÍSMENO d) chytat ryby v místech, kde se nahromadily za mimořádných povodňových stavů, mimořádně nízkého stavu vody nebo při škodlivém znečištění vody a též ryby shromážděné k přezimování nebo tření, pokud toto opatření neprovádí uživatel rybářského revíru k záchraně ryb nebo jejich přenesení do jiných vod nebo pro potřebu chovu nebo k hospodářským a výzkumným účelům. takže by to šlo, kdyby se chtělo
reagovat - Čtvrtek 30. prosince 2004 v 17:40 ® Milky
-
ywan: Pokud jsem si to dobře přeložil (píšeš asi slovensky a navíc bez diakritiky)… vidíš problém v porybném! To si ale nemyslím, protože kdyby ti za to ::dal flastr:: dopustil se porušení pravomoci veřejného činitele dle §158 trestního zákona odstavec 1 pásmeno a) a b). (šest měsíců až tři léta nebo zákazem činnosti). Problém hledejme v zákoně!!! Tam je zakopanej pes! Podle zákona je to legální způsob lovu. Po etické stránce je to prasárna, ale Poslanecká sněmovna si na etiku moc nepotrpí .
reagovat - Čtvrtek 30. prosince 2004 ve 14:28 ® ywan
-
svinstvo. Toho porybneho co pri tom stoji by som dotrhal hacikmy a nakoniec zavesil za gule na twister.
reagovat - Čtvrtek 30. prosince 2004 ve 13:39 ® jiris
-
Lerak – ani ta veta, že chycená ryba mimo hlavovou část nic nevyřeší!! Rybářům je jedno, jak rybu vytáhli jestli za ocas nebo za tlamu, hlavně, že pro ni maj místo v mrazáku.
reagovat - Čtvrtek 30. prosince 2004 ve 13:02 ® Radim
-
Je to hnus!!! Takhle tam za chvili nebudou zadni sumci a to je opravdu hnus!!!
reagovat - Čtvrtek 30. prosince 2004 v 11:11 ® Bažus
-
Milky: Omlouvám se. Měl jsem spíše na mysli poslední roky. Nicméně je škoda,že to ze zákona i z vyhlášky zmizelo. Ale jednotlivé ÚS by to snad mohly ve svých RŘ zavést,ne?Tedy pokud by chtěly.ÚSVč pro rok 2005 připravil RŔ,který je přísnější než je dáno vyhláškou,ale toto tam zakotveno není.
reagovat - Čtvrtek 30. prosince 2004 v 9:13 ® Milky
-
Bazus: Podsekávání NEBYLO vždy zakázaným způsobem lovu. Viděl jsem ročenky z 60. let minulého století, kdy to bylo naopak jediným způsobem lovu na sumce. HaD: Možná by docela stálo za úvahu se podívat na lofff tohoto zajímavého zvířátka z historického hlediska. Dříve se totiˇž lovil sumec tak, že se zasekl a nechal se za ním vláčet prut, těsně stíhán lovci na lodičce. Řekneme si nyní, – jak primitivní, ale nezapoměňme, že dnes máme k dispozici daleko lepší materiály a technologie! Co se týče legalizace podseku ve světle nového RŘ je to bohužel tak. Nyní v zimě je to malinko na hraně, jak již zde někdo citoval, že jsou tam ryby nahňácaný k přezimování, ale...... Kde není žalobce, tam je nějakej čurák, co to aspoň zkouší. Věřte mi, sere mě to, moc, je to blevajs, ale to je asi tak všechno, co s tím jde dělat. Jistě si snad někdo vzpomenete, na moji a HaDovu snahu v létě okolo živé rybičky, … Nejsou schopni dát do zákona ani slovo, že se jedná o :: SPORTOVNÍ:: rybolov. Ani slovo ::NEKOMERČNÍ:: a to je jen špička ledoffce.
reagovat - Čtvrtek 30. prosince 2004 v 8:18 ® Lerak
-
Bohužel je to legální. Bohužel se totiž s příchodem nového zákona o rybářství z našich předpisů, bližších podmínek a vyhlášek vytratila věta o tom, že podseknutou rybu (nechycenou v hlavové části, resp. háčkem zaseknutou v části tlamy) je třeba šetrně vrátit vodě. Bohužel bude těžké takovou klauzuli do příslušných paragrafů vrátit. Bohužel to takhle 70ti% rybářů zřejmě vyhovuje (tipuji). Bohužel…
reagovat - Čtvrtek 30. prosince 2004 ve 2:01 ® doktor
-
Čo na to povedať, svinstvo max. kalibru! Ale deje sa to aj u nás! Až keď tam išli kamerou natočili tak to tam zakázali ale viete ako sa to dodržiavalo a na ďalší rok ani netreba hovoriť.
reagovat - Čtvrtek 30. prosince 2004 v 1:15 ® okis
-
Prasarna nejvetsiho kalibru. Legalne odstrelit.
reagovat - Čtvrtek 30. prosince 2004 v 1:08 ® Chose
-
Sem si myslel že je zakázáno lovit na místech,kde se ryby shromažďují za účelem zimování,tření atd. a asi se tam shromažďují,když je tak snadný je podseknout. a ryba ulovená nesporotvním způsobem,tedy podseknutá, je vrácena z5 do revíru. aspoň takhle to vykládá náš rybářský řád. nejenže je to prasárna nejvyššího kalibru,ale je to i nelegální. Tt
reagovat - Středa 29. prosince 2004 ve 23:38 ® jiris
-
Je to zcela legální, jak dokážete zda vláčí nebo podsekává?! Ale je to jedna z největších prasáren co vůbec je!! Řešení by bylo na dané období nekompromisně přívlač zakázat (bohužel) a nebo hájit daný úsek, kde jsou ryby staženy.
reagovat - Středa 29. prosince 2004 ve 22:53 ® Bažus
-
Podsekávání přeci bylo vždy zakázané. Bohužel nový zákon č.99/2004 v §13 odst.2 to jako zakázaný způsob lovu neuvádí. Takže to záleží opravdu na každém z nás,jak se budeme u vody a k rybám chovat. Je skoro hloupé kritizovat české úředníčky,kteří pracují dle toho ,co jim kdo nařídí,když se stačí jen u vody porozhlédnout a vidí,co vidí. Já ve svém okolí s rybářskou etikou také silně narážím. A právě i s tím podsekáváním.
reagovat - Středa 29. prosince 2004 ve 22:50 ® jaryn
-
legálně vláčíš, ale je to prasárna
reagovat - Středa 29. prosince 2004 ve 22:46 ® Zlinsky_lovec
-
Jestli je to ilegální či legální,to nevím,ale vím,že je to pekná prasárna!Kazdy rybar se musi zamyslet sam nad sebou,jestli se mu vyplatí ublížit tomu sumci,jen aby si s ním zabojoval,v horším případě sežral. je to smutné,ale mezi náma se najdou i takoví,kteří si toho sumce bez výčitků podseknou!
reagovat - Středa 29. prosince 2004 ve 22:41 ® xycht
-
Zůstává mi nad tim rozum stát. tohle fakt nechápu
reagovat - Středa 29. prosince 2004 ve 22:38 ® xycht
-
Podle mě je to nelegální a řek bych že je to pytláctví.
reagovat