Chytej.cz

Nejvhodnější naviják na težkou prívlač necteno

12.7.2009 | M.S. | 11.554 zobrazení | 84 odpovědí

Mužete my poradi ktery navijak by byl nejvhodnejší na težkou prívlač.na woblery 10+ a woblery z velkymy lopatkami.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 20. července 2009 v 0:31 ® osprey
osprey

A kurňa!

Nejvíc mě fascinovalo, jak povoluje tu odhozovou brzdu, abu mu nezkracovala hod a taktak to stíhá.

reagovat
Neděle 19. července 2009 ve 23:41 ® 

asi tak, hvuuuuujjjíííííí

reagovat
Neděle 19. července 2009 ve 21:17 ® osprey
osprey

regulus: Ta rychlost se měří právě jen u podání nebo střely z klidu, aby se omezil vliv toho, o čem píšeš.

S 50 000 ot./ min jsem naštěstí nepřišel, to už je moc i na mě.

Mě o konflikt nejde a ani to tak nechápu. Navíc tebe bych ani nakrknout nechtěl. Snažím se jen uhádat, že těch 20 000+ je možných.

Necháme toho:-))

robur: Zadavateli otázky je to jedno. Dávno si už šel koupit Slammera a nechal nám tu živnou půdu pro naše diskuze:-)

kubas: Nejde mi o rekord, já si vybavuju čísla, co jsem tak viděl, když jsem koukal na televizi a to já skoro nedělám:-))

reagovat
Neděle 19. července 2009 v 18:55 ® Robur
Robur

ty woe zadavatel položil velmi jednoduchou otázku, ale co jste mu z toho udělali:-D . Jinak asi dám vychytávku, že pokud se nám nedaří nahazovat na požadovanou vzdálenost, tak to tam mlže nasmažit pomocí tenisové rakety, kteou si vybereme podle vzorce, pí x délka paže/odmocnina hmotnost woblera*g na druhou

reagovat
Neděle 19. července 2009 v 18:42 ® rapppala reakce na …

regulus: tak jsem trochu popřemejšlel a došel jsem k závěru, že rychlost 75–113km/h je naprosto reálná. Jen si představ obvodovou rychlost špičky 3m prutu při švihnutí. Nebo i kratšího. Třeba 2,4m. A ostatní co jste tu s ospreyem napsali je pro představu ideální. Prostě těch 20000 otáček je reálných. Až si koupím multík, tak se uvidí. Asi je to i návykový. ;-)

reagovat
Neděle 19. července 2009 v 15:32 ® sus1

Takže ,,Nejvhodnější naviják na težkou prívlač " bude asi hokejka nebo tenis raketa??jak tak pozoruju rozvohor.:-))

reagovat
Neděle 19. července 2009 ve 14:40 ® regulus reakce na …
regulus

osprey> s hokejkama a tenisovejma raketama jsi začal ty, nevím jaká je rychlost podání ani rychlost odpálenýho míčku při výměně, střela příklepem když puk stojí nebo z „voleje“ při přihrávce, nevím kdy a jak se to měří a abych pravdu řekl, je mi to jedno.
Zcela určitě ale vím, že pokud hokejista nebo tenista trefí statickej míček nebo puk je výsledná rychlost jiná, než když se míček a puk pohybují (o tom jsem psal v předchozím příspěvku a byla to jen reakce na to co jsi napsal ty „… Hokejka nebo raketa musí mít tu rychlost, protože míčku je udělena v okamžiku nárazu …“). Nehodlal jsem to tu rozpatlávat, nejsme na fyzikálním serveru, furt jsou to Newtonovy zákony, působí tam víc sil a funguje princip superpozice – působení několika sil a jejich vektorový součet a na této výsledné síle + dalších mnoho faktorech jako např. odpor vzduchu, je závislá rychlost „odpáleného“ předmětu (puku, míčku, nástrahy).
No a celej tento elaborát je tady napsanej jen proto, že není nezbytně nutné aby rychlost nástroje (rakety, hokejky) musela mít v okamžiku nárazu tu rychlost co má odpálený předmět (míček, puk), protože tam dochází k působení a součtu několika sil. Platí to i pro nahazování prutem, ale tam si myslím, že jsou ty „podružný“ síly zanedbatelný (mluvím o vláčce s multíkem a relativně krátkým prutu, nikoliv o surfovým ryborovu), je to z 99% závislý na tom jakou silou a jakou rychlostí rybář máchne prutem.

Toto je můj poslední příspěvek na tohle téma, debatit o něčem co se jen domnívám a nemohu to podložit nějakým faktem je dobrý tak akorát na to aby vznikly konflikty. No a abych si vyráběl na prut otáčkoměr, tachometr, lepil na něj tenzometry abych změřil deformaci prutu při náhozu a z toho počítal jaký síly kterým směrem působí, tak na to se můžu z vysoka vy****.

Ještě si neodpustím poznámku, z údajů výrobců vyplývá, že se cívka multiplikátoru točí rychlostí 20–25 tisíc otáček, jen u Fšimana je to 50 tisíc otáček.

reagovat
Neděle 19. července 2009 ve 14:15 ® kubas
kubas

kurňa to je debata :-D osprey: v hokeji ses trefil do rychlosti zhruba, ale v tom tenise je to až 246km/hod, svět. rekord.. zatím, ale to jsou jen detaili :-)

reagovat
Neděle 19. července 2009 ve 12:07 ® osprey
osprey

regulus: Když se měří podání nebo rychlost střely, tak míček jen zvolna klesá a puk dokonce stojí. Právě proto, aby to nebylo ovlivněno tím, co píšeš – tedy pohybovou energií, kterou dotyčný předmět už měl. S pružností výpletu rakety je třeba počítat, to máš pravdu. Díky pružnosti míčku a výpletu je také tenisové podání (180 – 210 km/h) rychlejší než střela z hokejky (120 – 150 km/h). Doufám, že si ta čísla dobře pamatuju. A že by dobrý caster nevyrovnal aspoň toho hokejistu?

A míček hozený proti zdi? To je úplně jiný děj. Zákon akce a reakce – zeď se nemusí hýbat. Pohybová energie míčku po nárazu deformuje míček, mění se v energii pružnosti, která se posléze opět změní v pohybovou energii míčku letícího opačným směrem. Protože jsou tam ztráty (část energie deformuje zeď, ohřeje míček apod.), nikdy se neodrazí větší rychlostí než měl.

reagovat
Neděle 19. července 2009 ve 2:33 ® regulus
regulus

osprey> „… Hokejka nebo raketa musí mít tu rychlost, protože míčku je udělena v okamžiku nárazu …“ nesouhlasím. Hoď míček o zeď a on se určitou rychlostí odrazí, ale zeď se ani nehla. Totéž letí tenisovej míček nějakou rychlostí a hráč do něj nějakou rychlostí a nějakou silou práskne a míček se odrazí od rakety a letí takovou rychlůostí, která je závislá na rychlosti míčku když přilítal rychlosti jakou hráč máchl raketou a síle kterou se do toho opřel + je tam dalších milion faktorů jako vítr, výplet a materiál rakety ........

reagovat
Neděle 19. července 2009 ve 2:27 ® rgb23 reakce na …
rgb23

ty bláááho, chtěl jsem tady už dnes předevčírem reagovat nějakou stupidní poučkou jak ta rychlost nejde změřit a nakonec jsem to vzdal…:-) tohle téma vypadá nadějně:-)

reagovat
Neděle 19. července 2009 ve 2:18 ® osprey
osprey

regulus: Hokejka nebo raketa musí mít tu rychlost, protože míčku je udělena v okamžiku nárazu.

Vůbec si ale netroufám fyzikálně popsat hod prutem, kdy nástraha nabírá rychlost na určité dráze, působí na ni několik sil (mimo jiné odstředivá), prutu se nedotýká, ale naopak vlaje kus od špice na nějaké šňůře, což umocňuje tu odstředivou sílu a samozřejmě je tu i pružnost prutu, která nástrahu pohání, když už ruce nestačí.

A taky si uvědom, že už zlomek sekundy po odhozu je třeba začít roztočenou cívku brzdit – ty extrémní otáčky vlastně vznikají nesmírně krátkodobě těsně po vypuštění nástrahy a pak rychle klesají.

Je to prostě složité a tak se na to vybodneme a půjdeme spát:-))

reagovat
Neděle 19. července 2009 ve 2:01 ® regulus
regulus

osprey> Míro jasný, proto jsem psal předtím o vláčce a taky, že čert ví. Pokud budu mít dobrej prut co něco vydrží, dlouhej 7 metrů a prasknu tam 300g olovo a navíc to budu umět, tak věřím, že se rychlosti 100km/hod aspoň přiblížím, ale to už zase není malinkej nízkoprofiláč a cívka má průměr návinu 4 nebo 5 cm, čili je nutný k dosažení 20000 otáček dosáhnout ještě větší rychlosti nástrahy (nebo toho olova) a hnedle jsme na 150 km/h. :-) Už jsem toho tehdy napsal fakt moc i mimo fórum a opravdu nějak nevidím smysluplnost této diskuse. Co se vyřeší tím, že se této rychlosti otáčení cívky dosáhne nebo ne?

Pokud se těch jiných odvětví o kterých jsi mluvil týká, tak tam se jedná o rychlost puku nebo balonku, který je odpálen vlastně odrazem o nástroj (raketu, hokejku), hokejista vystřelí rychleji příklepem než tahem zápěstí, jak a kdy se to měří netuším. Nahazovat příklepem nemůžeš, je pravda, že něco pomůže prut, ale furt musíš dosáhnout toho, že se špička při náhozu pohybuje nejmíň velmi podobnou ne-li vyšší rychlostí, aby udělila nástraze onu energii, která zatáhne za „špagát“ a roztočí cívku. Abych pravdu řekl, celkem jsem nepochopil, proč je ona rychlost otáčení cívky vůbec zmiňována, myslím, že to většinu rybářů celkem nezajímá.

No a těch 50000 otáček u Shimana je naprosto jasnej marketingovej tah, tomu nevěřím ani omylem (nemyslím tím, že to ten jejich systém není schopem ukočírovat nebo že by to multík nevydržel, ale dosažení této rychlosti otáčení). Téměř nikdo nad tím nebude přemejšlet jestli to možný je či ne, ale dost velká část potenciálních zákazníků na základě této informace bude onen multík považovat za skvělej. Pokud se týká tebou zmiňovanýho v předchozím příspěvku, že jsi nikde nečetl, že by to někdo napadl, tak ono taky nebylo co napadat, výrobci jen uvádějí, že technický parametry jejich výrobku vydrží ony otáčky a tomu já zase věřím, takže není co napadat a to jestli se tyhle otáčky při náhozu dosáhnou či ne nejspíš nebude nikdo řešit.

reagovat
Neděle 19. července 2009 v 1:17 ® osprey
osprey

regulus: Zdravím! Přemýšlel jsem o rychlostech dosažených při jiných činnostech, kdy člověk svírá v rukou klackózní předmět. Napadl mě tenis a hokej. Tam se měří rychlost podání nebo střely. A mám pocit, že se ta stovka přelézá běžně. U hodu multíkem to se správným prutem půjde taky, i když u běžných hodů nedosáhneš asi ani polovičky. Proč taky.

Ono je to nakonec jedno, ale je to dobré diskuzní téma.

reagovat
Neděle 19. července 2009 v 0:33 ® regulus reakce na …
regulus

rapppala> vůbec jsi mne nepochopil, nic nechci ani potvrzovat ani vyvracet, natož se o něco hádat nebo polemizovat na téma který nemohu nějak relevantně potvrdit (nebudu si vyrábět otáčkoměr k multíku abych to změřil), mohu na to jen mít názor a ten jsem napsal v pátek 17.7.2009 a je zhola zbytečný, alespoň z mý strany o tom dál diskutovat. Ta moje poznámka o fyzice měla jen jednu souvislost, abys posoudil zda jsi schopen vrhnout běžnou vláčecí nástrahu tak, aby měla byť jen v jednom okamžiku rychlost v rozmezí 75–113 km/h (20000 ot./min, průměr návinu na cívce 2–3 cm), nic víc.

Mimochodem, té tehdejší diskusi o otáčkách vděčím za jeden „zlozvyk“, vláčení s multíkem. :-)) )

reagovat
Sobota 18. července 2009 ve 21:41 ® rapppala reakce na …

regulus: aniž bych chtěl zpochybnit tvoje znalosti, tak se přikláním na stranu ospreye a Petra C. Nemá smysl vzpomínat na hodiny fyziky a počítáním se pídit k teoretické pravdě, protože výpočet bude dost komplikovaný. Otáčky asi nebudou stále stejné a co píše Petr C je logické. Je ale fakt, že v době když se o tom diskutovalo, tak jsi sám psal, že s multíky nemáš žádnou zkušenost. Ale máš pravdu, že zátěž letí stejně rychle jak ze smekacího, tak z multíku. Jenže se mrkni na průměr cívky u smekacího navijáku běžné velikosti. Nebo ještě líp na průměr cívky smekacího který bude přímou náhradou multíku. A máš pravdu a asi si toho už napsal až dost na tohle téma a pokud si za těch pár let došel k závěru, že je těch 20000+ otáček nesmyl, tak asi k tomu máš nějaký důvod. Možná by se k tomu měl vyjádřit i Petr C. :-)

reagovat
Sobota 18. července 2009 ve 20:37 ® regulus reakce na …
regulus

rapppala> průměr návinu úplně plné cívky malýho vláčecího multiplikátoru je cca 3,5 cm, průměr prázdné dle typu cca 1,5 – 2 cm, nástrahu (zátěž) odhodíš prakticky stejnou rychlostí jako ze smekacího navijáku (závisí to na tobě a na prutu), zavzpomínej na hodiny fyziky, začni počítat a dopídíš se aspoň teoretické pravdy. :-)) )

Mimochodem, tehdy se tuším jednalo o 25 000 otáček, ale já na tohle téma už diskutovat nemíním, už jsem toho tehdy myslím napsal až dost. :-)

osprey> na netu Shimano dokonce zmiňuje 50 000 otáček při režimu X (extra daleké hody).

http://fish.shimano.com/…lais_dc.html (klikni na ikonku 4×8 DC, otevře se ti další okno)

reagovat
Sobota 18. července 2009 v 19:54 ® rapppala reakce na …

osprey: takže máš přímo osobní zkušenost. V tom případě se v duchu omlouvám tomu dotyčnému z té diskuze, že jsem ho podezíral z vymýšlení a hlavně přehánění a už uznávám, že se cívka u multíku točí i víc než 20000 otáček.

reagovat
Sobota 18. července 2009 v 1:17 ® osprey
osprey

rappala: Kde by byla? Že by „tam někde venku“?

Desítky zdrojů v průběhu 15 let tvrdí, že 20 000+ je normál, nikdo, kdo je odborně na výši, to za celou tu dobu veřejně nenapadl. Proč by se to nemohlo točit tak rychle? Teď jsem si načmáral pro sichr pár výpočtů a není to nereálné. Věřil jsem tomu, když jsem o multících věděl prd a věřím tomu i teď, kdy mám tři doma.

Mimochodem – v životě jsem neměl problém cívku multíku roztočit. Všechny problémy s multíkem spojené pramení z toho, že se točí až moc rychle.

reagovat
Sobota 18. července 2009 v 0:11 ® rapppala reakce na …

osprey: tak kde je pravda? A co výrobci? Vymýšlí si? A maj to vůbec zapotřebí? To o tom shimanu vím a četl jsem to.

reagovat
Pátek 17. července 2009 ve 22:52 ® osprey
osprey

Pakticky každý výrobce multiplikátorů udává, že v okamžiku maximálního roztočení cívky po náhozu překračují její otáčky počet 20 000 za minutu. Setkávám se s tímhle údajem už spoustu let. Shimano u své Calcuty DC se systémem Digital Control dokonce udává, že tento inteligentní systém reagující na napětí vlasce opouštějícího cívku a mající několik předprogramovaných režimů chování, ustojí i otáčky převyšující 30 000 ot/ min. Pokud mi někdo něvěří – otevřete si katalog Shimano 2009 na stránce 51, sloupec vpravo.

Jinak fofr to je nepochybně, staší si při náhozu poslechnout…

reagovat
Pátek 17. července 2009 ve 14:18 ® rapppala reakce na …

regulus: já si myslím, že je to nesmysl, protože nemá tolik času na roztočení do takových toček na tak krátkou vzdálenost, kterou s multíkem člověk nahodí. To máš pravdu, že se i výrobci zmiňuji o takových otáčkách. Četl jsem to v jednom katalogu. Znáš to, reklamní kecy. ;-)

reagovat
Pátek 17. července 2009 ve 12:31 ® Libor
Libor

20 000 za hodinu? asi jo:-) , ale jestli je to pravdivý, pak je to mazec.

reagovat
Pátek 17. července 2009 ve 12:01 ® regulus reakce na …
regulus

rapppala> těžko říct, neměřil jsem to a abych pravdu řekl taky se mi to nezdá. Ta diskuse byla sáhodlouhá a pak se přesunula mimo fórum :-)) ) Při vláčce si myslím, že ne, ale třeba při surfovým rybolovu by to alespoň teoreticky možný být mohlo. Pravdou je, že se v souvislosti s multíkama tyto otáčky zmiňují i na stránkách výrobců, ale čert ví.

reagovat
Pátek 17. července 2009 v 10:31 ® rapppala

regulus: tak jsem juknul do historie a přečetl jsem si tvůj článek o multících. Četl jsem i diskuzi a našel tam odkaz na jednu debatu, kde se píše, že rychlost otáčení cívky u multíku dosahuje při náhozu 20000 otáček. Je to vůbec možný? Ptám se proto, protože mě to zaujalo a ty jsi zdejší odborník a znalec přes multíky.

reagovat
Čtvrtek 16. července 2009 ve 21:34 ® vondras

jo a SPINFISCHERY jsou ted v akci 2 za cenu jednoho taky to stojí za zamyšlení !!!

reagovat
Čtvrtek 16. července 2009 ve 21:28 ® vondras

SLAMMER nic za tak příznivou cenu v ČR není k sehnání !!!

reagovat
Čtvrtek 16. července 2009 v 1:18 ® slimak reakce na …
slimak

Alf> Prutos> díky za rady…ale už mi ta 260 tka přišla,vypadá skvostně…tak uvidím , jak to s ní půjde…:)

reagovat
Středa 15. července 2009 ve 21:11 ® Alf
Alf

slimak> mám 360 a na ní namotaných rovných 200m vlasce 030. Na těžší vláčku je 260 určitě malá a také měla celkem malý průměr cívky, takže myslím, že to z ní nebude tolik lítat. Ale je to pouze můj odhad. Na lehkou a střední vláčku 260 určitě stačí. Rozdíl v hmotnosti je zanedbatelný. Můj slammer je sice čína, ale v tom nevidím žádný problém. Je to bytelný železňák. Žádné vůle, klička se šroubuje přímo do převodů, chod je hladký, vlasec pokládá dobře a brzda je opravdu silná. A od věci není ani ten retro vzhled, prostě tenhle naviják se mi líbí.

reagovat
Středa 15. července 2009 v 19:10 ® Prutos
Prutos

slimak> 260ka je malá, vem 360. Hmotnostně se vyroná 4000 šímu

reagovat