Chytej.cz

Položená - načasování záseku necteno

12.7.2009 | Deadgun | 5.729 zobrazení | 24 odpovědí

Ahoj, mám vážný problém s včasným a hlavně se správným načasováním záseku při lovu na těžko s policajtem. Občas jde policajt pomalu nahoru, dolu, občas jen povyskočí a někdy mi vyloženě bouchne do prutu. Chci se zeptat, ve který moment zaseknout. Někdo tvrdí, že se má zaseknout ve chvíli, kdy policajt vyjede až k prutu a jiný zase, že seknout se má už při povyskočení a skákání čihátka. Dnes jsem takhle přišel o 3 ryby, protože jsem buďto zasekl moc brzy nebo pozdě a vytáhl z vody jen prázdný háček. Dovedl by mi někdo, prosím, poradit?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 12. února 2010 v 17:25 ® tomin

Kapři si s potravou nejdřív hrajou než jí slupnou. je to buď a nebo. Já používám montáž s dvěma háčky. Když mám jen drbnutí tak to nechám, věčinou příde řádnej záběr později. když mám podruhé jen drbnutí, tak už přehodím.

reagovat
Středa 19. srpna 2009 v 18:03 ® rybář233
reagovat
Pátek 17. července 2009 v 1:15 ® osprey
osprey

Deadgun: Napínáš zraky špatným směrem. Máš různé nástrahy, různé velikosti háčků, různě sestavené udice a berou ti na to různé ryby s různě velkou chutí nechat se chytit.

Třeba rousnici ti bílé ryby rozervou, policajt bude dělat psí kusy a nesekneš si. A na posledním zbytku té rousnice nakonec najdeš zažraného nějakého sebevraha a policajt se ani nehne.

Dá se pro většinu situací vytunit sestava, že sekneš skoro všechno, ale musí být velmi jemná (skončíš pak u feederu nebo spíš u pickeru) anebo se naučíš záběry menších ryb ignorovat.

reagovat
Čtvrtek 16. července 2009 ve 20:08 ® nedby

mohu tě ujistic že většinu prutkých záběrů je od plotic a mohu říci že jen málo kdy se mi podaří včas zaseknout kapr se většinou chytne sám pokud maš za olúvkem zaražku olovo už udělá své jednou sám poznaš že vše chce svúj čas i ryba musí dostat šanci ahoj

reagovat
Pondělí 13. července 2009 ve 22:17 ® kubas reakce na …
kubas

Alov> jj troufnu si tvrdit, že i za mnoho mnoho let rybařiny, tě plno věcí překvapí i v takto „banální“ otázce kdy je ten správný čas na zásek :-D

reagovat
Pondělí 13. července 2009 v 17:32 ® Alov
Alov

Řešíte s prominutím hovadinku. Ten klučina na to musí přijít sám. V tomhle se nedá poradit. To chce zkušenosti. To může sedět s noutasem u vody a posílat tu videa záběru s otázkou „uuuž???“.Chce to prostě natočit prutohodiny a časem na to přijdeš. Uvidíš :-)

reagovat
Pondělí 13. července 2009 v 15:54 ® plescarp

a takove ta posloky policajtu muze zpusobit i mala ryba ktera „prjede“ pres vlasec ale myslim z jak pruves policajta omezis na tech cca 20–25cm melo by byt vse v poradku

reagovat
Pondělí 13. července 2009 v 15:40 ® plescarp

nedavej si tak velky pruves na policajty a ryba se ri zasekne sama ja tak chytam vsechvy ryby mimo dravcu a uhoru

reagovat
Pondělí 13. července 2009 v 11:40 ® kubas reakce na …
kubas

luk888> proto jsem tam napsal ve většině případů…

reagovat
Neděle 12. července 2009 ve 23:48 ® luk888 reakce na …
luk888

kubas> Proc si myslis ze ty nejvetsi ryby ti udelaji jen jizdu a „obrovsky“ zaber?… Spis i naopak velci kapri na koule berou opatrne

reagovat
Neděle 12. července 2009 ve 23:34 ® rgb23 reakce na …
rgb23

tak pokud řešíš pouze občasný úlovek tak neřeš jak ti skáče policajt, povol si baitrunner a čekej na jízdu… kapr se v létě občas píchne:-) Ostatně ani toho předšpičkového policajta ti nevnucuji a sám ho používám minimálně, akorát je určitě citlivější než klasika nebo pípák… o tom že velkou rybu poznáš tak jak tak se můžeme hádat a máš pravdu že poznáš pokud se sama zasekne, v ostatních případech to bude jen to pozvolné pocukávání a klesání policajta:-)

reagovat
Neděle 12. července 2009 ve 23:00 ® kubas reakce na …
kubas

rgb23> policajta před prutem sem nikdy!!! nepoužíval a ryby sem chytal, já sem ho a budu nesnášet, nikdy bych si ho na prut nepřipnul, někomu to hold nesedí :-(( , sice možná rozpoznáš záběr líp, ale je s tím větší drbačka a velkou rybu poznáš tak aj tak, takže v principu to vyjde nastejno dle mě :-)

reagovat
Neděle 12. července 2009 ve 22:55 ® rgb23
rgb23

hehe, dobrá otázka, existuje 150 možných odpovědí a na každé bude něco:-) hodně taky záleží na nástraze a cílené rybě. Jednoduchých rad je několik… zmenši háček a sekej vše co vypadá jako záběr, kup si feeder nebo alepoň místo klasického policajta začni používat toho co se dává na vlasec před prut… a sekej kdykoliv se něco děje… Zjednodušeně pohyb číhátka znamená, že ryba má nástrahu v tlamě a je jen na tobě jestli jí sekneš, necháš nechat zaháknout, nebo jenom nakrmíš:-)

reagovat
Neděle 12. července 2009 ve 22:54 ® kubas reakce na …
kubas

Deadgun> no to časem vychytáš a určitě sám poznáš nejlíp, kdy sekat..

reagovat
Neděle 12. července 2009 ve 22:51 ® Deadgun reakce na …

Asi máš pravdu. Většinou na težko chytam na kolínka, chlebovou kůrku, kukuřici a ty dnešní záběry byly na kolínko. Na žížalu chytám na plavanou u nás okouny a ježdíky:p S tím problém nemam, tam záběr poznám snadno a nechávám jim delší rozjezd. Dnes jsem právě zkoušel novou montáž s krmítkem a hlavně jsem zmenšil velikost háčků pro lov cejnů.

reagovat
Neděle 12. července 2009 ve 22:43 ® kubas
kubas

Deadgun> tak to neřeš, páč to byla pravděpodobně malá ryba… závisí taky na co chytáš, jestli na rohl. boilies, tak ryba se ti zasekne většinou sama, jestli na žížalu, tak musíš čekat dýl..... ?????

reagovat
Neděle 12. července 2009 ve 22:40 ® Deadgun reakce na …

Chytám na řece, mírný proud a myslim, že je celkem vyloučeno unášení nástrahy proudem. Předpokládejme tedy, že chytam na stojaté vodě, bezvětří a policajt signalizuje záběr. Kdy tedy zaseknout?

to kubas: Díky za odpověď. Snažil jsem se zaseknout v momentě, kdy policajt začal povyskakovat, ale z 5-ti záběrů jsem vytáhl pouze 2 ryby:(

reagovat
Neděle 12. července 2009 ve 22:28 ® kubas reakce na …
kubas

Deadgun> tak teoreticky bys měl sekat při plynulím stoupíní policajta nahoru nebo při delším třepání a nebo když ti policajt spadne úplně......

reagovat
Neděle 12. července 2009 ve 22:27 ® Robur
Robur

tak to se mýlíš, jestli tam proud je, tak samozřejmě záleží na síle proudu, ale není problém, aby se opíral do vlasce a tvořil na něm oblouk nebo dokonce kutále nástrahu po dně. Vypadá to velmi věrohodně jako záběr od ryby, ale třeba ti to dělá na stojáku. CO já vím?

reagovat
Neděle 12. července 2009 ve 22:23 ® Deadgun reakce na …

Jasně, jenže proud ti to bere jen chvilku po náhozu, dokud nástraha padá na dno, napíná se saturna a policajt jde nahoru, to je jasný. Pak seřídim policajta a dávám ho dost dolů, aby měla ryba větší rozjezd. Já mluvim o záběru ryby, ne o povětrnostních podmínkách, proudu atd.

reagovat
Neděle 12. července 2009 ve 22:10 ® Robur
Robur

ake tomu se říká kouzlo rybařiny. Jinak nechci z tebe dělat vola, ale taky ti to může brát proud nebo vítr.

reagovat
Neděle 12. července 2009 ve 21:56 ® kubas reakce na …
kubas

Deadgun> tak chytej na brko nebo na feeder, to poznáš 100%.....

reagovat
Neděle 12. července 2009 ve 21:33 ® Deadgun reakce na …

Jasně, když bude ryba větší, tak určitě, ale málokdy se stane, že ryba ihned popadne nástrahu a začne s ní ujíždět a zabere takhle agresivně. Chytám hlavně cejny, kapry atd. Dnes jsem sice vytáhl kapra 50cm, ale přišel jsem o spoustu ryb tím, že nedovedu odhadnout, kdy zaseknout.

reagovat
Neděle 12. července 2009 ve 21:29 ® kubas
kubas

já bych to neřešil, pokud ta ryba bude větší, tak záběr poznáš tak, že budeš mít problém s tím, chytit vůbec udici :-) .

reagovat