Chytej.cz

Lov na živou rybku: ANO/NE ? necteno

18.6.2009 | ??? | 23.755 zobrazení | 219 odpovědí | upravit

kolegové rybáři,

rád bych věděl co si myslíte o lovu na živou rybku. Dle mého názoru to se sportovním rybolovem nemá nic společného a jedná se o čistou masařinu. Ryba nemá šanci poznat zda se jedná o háčkem propichnutou kořist, nebo ne. Na druhou stranu rozumím tomu, že chytit sumce jiným způsobem je velice obtížné. Navrhoval bych povolit lov na živou rybku pouze pro cílený lov sumců, co si o tom myslíte ?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 24. června 2009 v 15:47 @ houmr reakce na …

Lov na živou rybku mne jde proti srsti, je to můj dojem, klidně si říkejte a chytejte na co chcete. Když jdu podél břehu a vidím jednoho sedícího vedle druhého a každý má nahozenou káču s rybkou je mi těch dravců líto. Můj názor je takový, že lov na živou rybku by se měl omezit, dá se tímto způsobem velmi dobře zdecimovat pěkná osádka dravců, je to až příliš účinná metoda a silná zbraň. Možná až se budou vysazovat štiky, candáti .. v takových kvantech jako kapři a budou přemnoženi pak ano, ale v současné době je to jen a jen zlo. A sportovní rybaření ? Záleží čemu kdo říká sportovní rybaření.

reagovat
Úterý 23. června 2009 v 17:00 ® Rybman reakce na …

almostbob> trošku extrémista ne?…minulý týden jsem byl vláčet na jednom rybníčku…vláčel jsem asi tři hodiny a vůbec nic, už jsem byl zoufalej, u břehu lovili okouni a nechtěli na nic brát…mel jsem s sebou pár mraženejch rybiček tak jsem navázal splávek, jednoháček a na něj rybičku a okouny jsem chytil…to mi aspoň trochu zvedlo náladu…takže rybičky ANO!

reagovat
Úterý 23. června 2009 v 16:46 @ almostbob

Lov na živou (a i mrtvou) rybku je v 21. století zvěrstvo. Potrestal bych všechny papaláše z ČRS, jež to legalizovali v RŘ.

reagovat
Úterý 23. června 2009 v 1:40 ® kety.vydra
kety.vydra

Birťas:K tvému tématu-lov na živou rybku ano a přidám ti jeden příklad za všechny z letošní dravčí zahájené.Osobně si začínám všímat,že třeba pro mě je i 250ti hektarová přehrada malá a nebyl by problém ji za den v klidu obejít,ale když jdu na přívlač a jsou pasáže břehu,kde bych si rád zavláčel a musím je obejít,protože-tam je kemp s kaprařema,tam je na týden postavený bivak (a ne jeden),tam je rekreační středisko s koupáčema atd…tak taková rybařina mě taky nebaví.To si nachytám rybky a zajdu si na pěkný flek mimo tyto frekventované místa a v klidu si posedím až do půlnoci.Co se velikosti nástražních rybek týče,říkám neomezovat,to si každý rybář musí rozhodnout sám na co jde a jak velké rybky bude potřebovat.

reagovat
Sobota 20. června 2009 ve 21:05 ® -zruseno reakce na …

kamos007> Díky za připomínku, máš pravdu.

reagovat
Sobota 20. června 2009 ve 20:50 ® kamos007
kamos007

padák> štik tak tolik ne jak haklivách candátů:-(( .štika má celkem tuhý kořínek. :-)

reagovat
Sobota 20. června 2009 ve 12:29 ® -zruseno

Já chytám na přívlač s umělými nástrahami, na rybku jen málokdy, ale nemám nic proti. Důležité je sekat hned aby ryba neměla háček až v jícnu, takhle končí mnoho malých štik a je to škoda.

reagovat
Sobota 20. června 2009 v 5:17 ® regulus reakce na …
regulus

rgb23> to seš na omylu, úmysl nebyl žádnej, su úchylnej od mala, dycky sem ryby většinou pouštěl a vůbec v tom nebylo žádný přesvědčení ve stylu křeče a rybízu, ryby nežeru, tak k tomu braní nemám až tak kladnej vztah. Nikdy jsem ryby nerozdával nebo nedej bože neprodával a tak prostě jen sem tam změna jídelníčku pro naše. Ty štiky byly povětšinou mírový okolo 60 cm, to víš, že tam bylo sem tam i nějaký štíhle, ale jak jsem psal už za pár let to byla utopie. Ono je to vlastně už skoro 30 let, uvědom si, že v tý době skoro nikdo nevláčel, „dědci“ chodili povětšinou na kapry, maximálně na candáty, štiky tak nějak moc vyhledávaný nebyly nebo spíš nebyly tam kam byli místní rybáři zvyklí chodit a rybářa kromě pár chatařů abys pohledal. Jenže pak o pár let později soudruzi na svazu rozhodli, že je vodu třeba obohatit bolenem dravým a kapku hodně to přepískli. Asi tak během 2 let zmizly hejna rybiček a později se tiše vytratily i do té doby relativně hojné štiky. Tehdy jsem se a nejen já, bylo nás asi 15 rozhodli vzít „spravedlnost“ do svých rukou a bolenů se zbavit. Byla to vlastně pytlačina jako sviňa, namydlili jsme jich za odpoledne asi 50, prohnali je udírnou a rozdávali po chatách. Korunu tomu dali o dalších pár let zase jiní soudruzi, kteří usoudili, že je třeba břehy přehrady kapinku zregulovat aby se nepodemílaly a udělali to co je na přiložený fotce, představ si, že tam před tím bylo asi 300m břehu s mělčinkou, samá vrbička, hejna droboti a taky pěknejch pár zubatejch. No a to byl definitivní konec. Jen tak pro zajímavost, když sem nahodil čeřínek, tak tam jen málokdy nebyla malá štička, bylo i místo, kde byly ty malý štičky ve velkým. Dneska bych pro změnu bezostyšně i když se to nesmí ty malý štičky transportoval na jiný místa, ale to už je taky utopie, už tam není ani potěr červenek, perlínků, okounků a jiné drobné havěti. Mimochodem z tý doby mám i svýho rekordního okouna 48cm a abych pravdu řekl moc nevěřím tomu, že bych dneska aspoň jen o kousíšek menšího chytil, dříve opovrhovaná ryba začala být v módě.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9122.jpg
Sobota 20. června 2009 ve 2:19 ® rgb23 reakce na …
rgb23

regulus> zpátky k vážnosti… s jakoukoliv nástrahou ostrouháš mrkev, pokud tam cílová ryba není, O tom umu je to zábavnější – třeba byl ten um v tom, že si stahoval na rychlo bez přemýšlení, což bylo pro tu rybu nové, twister hopsající nade dnem žádná novinka není:-) Vynechme vachrlatost a řekni že´s úmyslně chytal šiky na kaču s úmyslem je pouštět… věřím že si je pouštěl protože neměly ideální rozměry…

reagovat
Sobota 20. června 2009 v 1:46 ® cercer reakce na …
cercer

rgb23> :-D

reagovat
Sobota 20. června 2009 v 1:44 ® rgb23 reakce na …
rgb23

cercer1> tož pak už je jen jediné řešní, zakázat hnojáky nad 10 čísel, víc jak 3 červy na háčku, 2 burizony nebo jenu kuku. kamos007: budeš se asi divit, ale na rybku 5–7cm chytneš okounů 10–12cm mraky, protože jsou to držky nenažrané:-)

reagovat
Sobota 20. června 2009 v 1:20 ® cercer reakce na …
cercer

Pumpik> jsi naivní,pokud si myslíš,že na 20cm.rybku neskočí kudla.. mimochodem..ne­reagoval jsem na Robura s tou rousnicí..taky mě napadlo ,co zakázat burisóny a nechat jen boilies 22mm a výš?

reagovat
Sobota 20. června 2009 v 1:13 ® cercer reakce na …
cercer

Robur> třicet na jednu mírovou..to je řekl bych dnes naprosto běžný stav na většině revírů,nejen u vás..

reagovat
Pátek 19. června 2009 ve 22:40 ® Pumpik

Robur to myslí tak že na to neskočí každá malá kudla který se pak lanko necha v hubě a nebo jí ho někdo začne rvát z jícnu a pustí ji polomrtvou spět,kdyby byla rybka cca 20cm tak by na to nikdo nechytal protože by ho to nebavilo bez záběru:D.Ale když to někdo nechce pochopit a ještě to srovnává z hnojákama tak to ani nemá cenu sem psát

reagovat
Pátek 19. června 2009 ve 22:31 ® kamos007
kamos007

nevím co tady máte všichni proti chytání na menší rybky.bych vás chtěl vidět chytat na živou rybku 10–12 cm okouny.

reagovat
Pátek 19. června 2009 ve 22:12 ® Robur
Robur

cercere, myslím, že jsem to zdůvodnil slovy – aspoň někde a důvod jsem též naznačil, na tom místě je mírová každá 30. ryba, takže na 1 mírovou jich umře cca 15 podmírových či malých okounů.

reagovat
Pátek 19. června 2009 ve 21:56 ® cercer
cercer

furt tu melete,že to je téma na hádání…a skutek utek!!!Proč zakázat lov na malou rybičku a velkou povolit?Další téma by mohlo znít:Je sportovní chytání na hnojáky?Co si o tom myslíte-povolil bych jen chytání na rousnice..cca 20cm a výše..

reagovat
Pátek 19. června 2009 ve 21:22 ® Cudla
Cudla

Rybičku klidně ano ,pokud má prut v ruce rozumnej člověk není sečeho obávat ,v rukou magora je to hrozná zbran at chytá na cokoli.

reagovat
Pátek 19. června 2009 ve 13:26 ® sus1

regulus> Nooo vida,pochopil si to dobře.:-)

reagovat
Pátek 19. června 2009 ve 13:04 ® regulus reakce na …
regulus

dedacek> ale to jsem tu už před časem někde psal, že jsme normální úchyláci, děláme rybičkám dírečky do tlamiček. :-)

sus1> šlo mi o termín „sportovní“ ve smyslu jak se tu často používá. Jsou profesionální rybáři, ti se rybolovem živí, no a pak ti, kteří to mají jako zájmovou činnost. Tomu se všeobecně říká sportovní rybolov. Tady ale ne, ti tzv. sportovní jsou echt křeč a rybíz a z jejich pohledu jsou ti ostatní masaři. Bohužel jsou tak moc sportovní jen za klávesnicí počítače, mnoho z nich ryby pouští hlavně proto, že jejich úlovky jsou malý – nemají míru. :-)) ) No a dnešní focení každé čudly na suchým šutru, trávě, hlíně, to lze zase přičíst na vrub internetovým rybářským serverům. Děje se tak z důvodu pochlubit se a spousta lidí co dnes na net dává fotky by bez těchto serverů foťák k vodě ani nenosila a ti co by nosili by určitě nefotili každou pidirybu.

rgb23> ale jistě, já ten rozdíl mezi přívlačí a rybičkou taky vnímám, jen mě zvedl způsob jakým to je nahoře napsaný, opakovat se nebudu. Neodpustím si ale poznámku, každý má svoje a když budeš koupat rybičku tam, kde se štika neukáže ani náhodou, tak vostrouháš mrkev, je to taky trochu o čtení a možná i znalosti té které vody. Polemiku na téma umu rozvíjet nebudu, protože se mi několikrát stalo, že jsem rybu chytil právě v okamžiku, kdy jsem fofrem stahoval, aby mě nástraha nezajela do vázky a ten um je spíš v tom, kam nahodit než jak to tahat (nemyslím tím nějaký šílenosti, ale třeba rozdíl v tom jestli s tou gumou pocukáváš o kousíček pomaleji nebo rychleji), povětšinou jsou to subjektivní pocity jedince jak se mu co osvědčilo, rybě do hlavy nevidíme. Poznámka o zažraným dvoj nebo trojháku je přesně to co jsem psal, není to o způsobu lovu, ale o chování rybáře nebo chceš-li jak to umí. I na rybičku se dá chytat tak, že to má štika seklý v tlamě, to samý platí o candátech. To, že jak jsi psal, neznáš rybáře chytajícího na rybičku s úmyslem si rybu od vody neodnést, to je trochu vachrlatý, jak to můžeš vědět. Před víc jak 25 lety, jsem v létě sedával na jedný přehradě v jedný zátoce, v hejnu rybiček nahozenou kaču, denně tak 2–8 štik různých velikostí a vzal jsem jednu za týden nebo za 14 dní, dnes je to už utopie.

Robur> s tou leností máš pravdu, ale má to ještě jeden aspekt. Umělý nástrahy ti v autě nesmrdí, nezkazí se. To je přesně můj případ. Jedu někam dělat, cajk celej den v autě na slunku a když skončím, tak se cestou stavím někde na chvilku na ryby.

reagovat
Pátek 19. června 2009 v 11:46 ® Alov reakce na …
Alov

Pumpik> Poenta k tématu?? :-)

reagovat
Pátek 19. června 2009 v 10:51 ® Pumpik

no sice to sem nepatří ale je to tu taky o dravcích:D,sem včera naloži laminátku na avii vzal si nastražný rybky a prut na přívlač(v přívlači nic neznám ale mám nějaký rotačky,ripery,tvis­try a voblery) tak sem ta začal házet kolem mě pak přijeli další rybáři na 3 lodích a nějakejch 30metrů odemě jim nic neříkalo hodili kotvu cca 10m odemě a obklíčilimě na 3 směry tak sem to házel do jednoho místa a nic to sem tam házel asi 2 hod a úplně bez záběru a ostatních 17 rybářů taky ne,když sem počítal kolik je rybářu jenom u břehu tak jih tam bylo 14 a na lodích 8(včetně mě) tak se mi zdá že je tam víc rybářů jak ryb,když si vzpomenu že před 3 roky sem tam chytal sám a občas někdo na chvíli ze břehu a ted je jich tam jak mravencu:-((

reagovat
Pátek 19. června 2009 v 10:11 ® Robur
Robur

tak jsem se dneska zamyslel, a myslím, že za přívlačí je skryta i lenost, páč nemám chuť se starat o pořízení, přechování a transport nástr. rybek. To jako menší zlo vidím nutnost chodit kolem vody, ale hlavní je luxus, že strčím krabičku s přívlačí do vesty a jsem nachystaný.

reagovat
Pátek 19. června 2009 v 9:40 ® dedacek

Mám dotaz : Co je sportovního dělání úmyslně dírek do malých štik, okounů, candátů atd. pro vlastní potěšení? Chytat a hlavně zasekávat se mají jen ryby, které si chci odnést.

reagovat
Čtvrtek 18. června 2009 ve 23:12 ® rgb23
rgb23

regulus> no nevím ti člověče, já rozdíl mezi chytáním na živou rybku a lovem na umělou nástrahu docela vnímám. Když nic jiného, tak na živou rybku pod kačenou se kudla chytí kdykoliv má hlad, je poblíž a rybku dokáže sežrat…Přesvědčit candáta na twistra nebo banjo, to už chce i trochu umu ze strany rybáře. Ohledně sportovnosti možná chtěl básník řict, že ryba má šanci na souboj a přeci jen umělou nástrahu vytřepe snáz než v jícnu zažranej dvojhák s plotkou:-) Mno a pak do toho můžeme ještě připlést masařinu vs. Chap. a za sebe můžu říct, že neznám žádného rybáře chytajícího na živou rybku s úmyslem si úlovek od vody neodnést… Že to je jeden z povolených způsobů lovu neznamená že s tím musím celoplošně souhlasit a tečka:-) Na třetí stranu taky na živou rybku občas chytám a až takový problém mi to nedělá. Sice 100× opakované a probírané téma, zralé na hádku, ale pořád lepší než boilis, čluny, a jiné nově vznikající kousky.

reagovat
Čtvrtek 18. června 2009 ve 20:03 ® sus1

regulus> Poslední dobou se u tebe všímam jedné věci a to ,že píšeš dost často,že tě to hlava nebere.neni závada teda někde jinde?????:-)) Nikdo jinej tohle nepíše.Tebe bych jako dědka u vody potkat nechtěl.:-))

reagovat
Čtvrtek 18. června 2009 v 19:58 ® sus1 reakce na …

Kubajs> To sem nepsal já.:-)

reagovat
Čtvrtek 18. června 2009 v 19:56 ® sus1

regulus> Tobě??vysvětlo­vat???ztracenej čas.:-)) Jak napsal Robur,tema na hádání. Jinak,normální rybáři chytají třeba na srkačku,tady ne.Když to tady někdo řekne,dostane sodu,že je to špatně.Proč fotíš tu rybu na suchej trávě??!!!tos to nemoh polejt??!!!.....a takovejch věcí je daleko víc. Sportovní a normální??třeba slušnější,ohle­duplnější a někdo to bere,že si de zachytat a je to.Jestli leží na kameni a nebo na suchej trávě ho netrápí.Odjakživa slouží ryba jako potrava a tak se s tim jedná,samozřejmě ne všichni.Nevim jestli si to pochopil jak to myslim,jinak nevim , jak tě to popsat.A nebud takovej detailista.:-)

reagovat
Čtvrtek 18. června 2009 v 19:42 ® Kubajs
Kubajs

je styl lovu jako každý jiný a jak psal sus1 že by měla být rybka od 20cm ale rybku 20cm vezme to samé spektrum ryb co rybku 10–12cm a navíc by to byla další věc kterou by mohli RS kontrolovat

reagovat
Čtvrtek 18. června 2009 v 19:03 ® regulus
regulus

sus1> tak to mi fakt zkus vysvětlit rozdíl mezi normálním a sportovním rybářem a taky souvislost s chytáním na rybku, to mě nějak hlava nebere. Jak napsal Robur, je to téma na hádku, ale jen proto, že si někteří jedinci pletou pojem a průjem. Není to vo tom rybolovným způsobu, ale přístupu jednotlivejch rybářů. Ještě na vysvětlenou pro ty co mne neznají, abych předešel nějakým nepromyšleným výpadům. Nepřipadám si jako sportovní rybář, jsem prostě jen rybář, je to můj koníček už asi 36 let. V naprostý většině chytám na umělý nástrahy, na rybičku jsem nechytal ani nepamatuju, ale nic to nemění na faktu, že je to jeden z povolených způsobů lovu, byť ho prakticky neprovozuju. Nevylučuju, že si někdy až budu mít chuť, sednu na břeh rybníka nebo řeky a nenahodím rybičku na štičku nebo candáta a nemám pocit, že by to mělo být zakázaný, velikostně omezený … blablablabla. No a formulace ze zadání fóra „… Dle mého názoru to se sportovním rybolovem nemá nic společného a jedná se o čistou masařinu. Ryba nemá šanci poznat zda se jedná o háčkem propichnutou kořist, nebo ne …“ tak to je ******** jako voda v košu.

reagovat