Vyhledávání
Elektromotor
7.6.2009 | filip111 | 8.214 zobrazení | 55 odpovědí
Uvažuji o koupi elektromotoru, starší diskuze jsem si pročetl, ale jsou staršího data, tak si říkám, že se možná lecos změnilo co se týká výkonu, spotřeby apod. Koukal jsem na E-Thrust 36 lb, popř. 55lb. Řeším jakou k němu baterii, nebo jestli máte někdo jiný typ na to jaký motor koupit. Provozovat ho budu na nafukovacím Seahawku do doby než koupím něco pevnějšího. Budu rád za jakékoliv postřehy, na co si dát pozor apod.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 27. listopadu 2010 v 18:34 ® džigit reakce na …
-
LeoC> no ještě jsme to zvládli před předváděcí jízdou pod Sýkorákem
reagovat - Sobota 27. listopadu 2010 v 18:16 ® LeoC reakce na …
-
džigit> díky, já jsem ale DEBIL DEBILOVIČ DEBILKO
reagovat - Sobota 27. listopadu 2010 v 18:15 ® džigit reakce na …
- LeoC> reagovat
- Sobota 27. listopadu 2010 v 18:14 ® LeoC reakce na …
-
džigit> já si to myslel, ale po té, co jsem to nafoukal, tak už jsem neměl síly přemýšlet a raději udělám ze sebe blba a budu spoléhat na to, že mi někdo poradí
reagovat - Sobota 27. listopadu 2010 v 18:07 ® džigit
- LeoC> jestli to máš dle posledního fota,tak to máš ale hoooodně blbě
reagovat
- Sobota 27. listopadu 2010 v 17:54 ® LeoC
-
Trošku z jiného soudku. Koupil jsem před časem použitého FishHuntera 360 včetně zrcadla na motor. Vzhledem k tomu, že možná pojedu ve čtvrtek na Maru, tak jsem ho znovu nafoukal a při té příležitosti jsem tam dal i to zrcadlo. Trošku jsem znejistěl, jestli to mám dobře a jestli mi tam něco nechybí. Přikládám fotky a kdo má s tím zkušenosti, nechť se ozve… Nezdá se mi to bůhvíjak bezpečné a stabilní, postrádám nějakou aretaci nebo něco podobného. Nebo se to váhou motoru zapře a nevypadne…??
reagovat - Pátek 26. listopadu 2010 v 19:46 ® LeoC
-
PetrC> Ale je, akorát nevím, která je vhodnější na trakční baterie. Fakt jsem na elektrikářské výrazy a názvosloví totální vemeno. Tak jsem se na těch stránkách dotázal a čekám na odpověď.
E-STATION nabíječ BC6–10 mě celkem zaujal…
reagovat - Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 19:36 ® Hony
-
Vlastním Minkotu a pořídil jsem si k tomu 100Ah gelovou baterku a nabiječku. Po čase jsem přešel na 75Ah gelovku. Na běžné ježdení mi to stačí. Ta stovková byla dobrá, ale těžká. Denně jsem je dobijel přez noc. Když nemůžu dobijet, tak beru stovkovou.
reagovat - Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 18:43 ® PetrC reakce na …
-
LeoC> není za co děkovat.
reagovat - Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 16:47 ® LeoC reakce na …
-
PetrC> diky za tipy
reagovat - Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 16:46 ® LeoC reakce na …
-
džigit> ted jsem na skoleni a pisu ti z mobilu, zitra to poresime, az budu doma u PC
reagovat - Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 13:30 ® PetrC reakce na …
-
džigit> nevěřím tomu, že by kolega, který chodí na Chytej byl až takové kopýtko, co neumí postupovat krok za krokem podle návodu.
Tyto přístroje jsou navíc blbuvzdorné a nenechají obsluhu provést nějakou botu.
Ale ať je to jak chce, rozhodnutí nechám na Leovi.Pokud jde o nabíjení akumulátorů, tak něco málo jako bývalý modelář vím a do teď stále nabíjím.
reagovat - Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 13:09 ® kerob reakce na …
-
džigit> ale tady nikdo nechce navrhovat elektromotor, ten uz nekdo vyrobil a staci ho koupit, jde uz jen o porovnani hotoveho vyrobku. Kdyz to vezmu ad absurdum a chtel bych si elektromotor do lode sam vyrobit, tak pujdu koupit motor a zajimat me bude jeho zatizitelnost, otacky a proud pri nejlepsi ucinnosti a to jsou parametry, ktery udava vyrobce (a ano, pred uvedenim na trh se musel zabyvat tim, co jsi psal ty ale me to uz zajimat nemusi). Pak uz je jen otazka jakou zvolim regulaci a propeller. U proppeleru se asi nevyhnu zkouseni ruznych stoupani a prumeru a musim merit abych dosahl optima pomeru rychlost/tah/spotreba.
reagovat - Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 12:59 ® džigit
-
kerob> jak říkám odborníků odpor nekladu.
reagovat
Za mně byly motory rozlišovány s různým buzením,za důležité se považovaly momentové a otáčkové charakteristiky a taky jsme se zajímali o silový účinek magnetického pole. Dnes je vše zřejmě jednodušší,opouštím bojištějdu se věnovat masu…
- Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 12:48 ® kerob reakce na …
-
džigit> neni slozitejsi, je to jednoduche a stacej na to W, A a V:
prikon (W) = vykon (W) x ucinnost (%)
vykon (W) = napeti (A) x proud (V)
nic vic neni potreba pokud se budeme bavit jen o porovnani. Jinak bych si klidne i tipnul, ze v tech lepsich dneska budou mozna AC a nikoliv DC motory. A ano, delam i do elektomotoru, ne primo tech lodnich, ale princip je porad stejnyJinak slo jen o upresneni vypoctu, ono totiz to, co jsi napsal je faktickej nesmysl – kdyby byl pro vypocet vykonu pouzit ten vzorec, co jsi psal, znamenalo by to, ze 100% energie se zmeni v motoru na pohyb, coz je samozrejme nesmysl, vzdy jsou nejaky ztraty v motoru, loziscich… jinak samozrejme do funkce celku zasahuje i ucinnost proppeleru apod.
reagovat - Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 12:39 ® džigit
-
PetrC> až tak mu nevěř,nečetl jsi jeho souboj s jinými návody
reagovat
Ale snaha se cení.Ony klasické a gelové aku se nabíjejí trochu jinak a dle Leových vědomostí myslím,že potřebuje blbovzdornou nabíječku,kterou jsem nechal udělat pro ženy u nás doma.
Zapne,připojí svorky,podívá zda svítí červená či zelená/přepólování/,případně přepojí a počká až kontrolka nabíjení zhasne.A v tom případě ji nic netlačí k vypnutí,protože je to čistý automat a po zhasnutí baterku jen udržuje.
Jakmile těmto typům „elektroodborníků“ dodáš něco s točítky na štelování,je zle - Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 12:33 ® džigit reakce na …
-
kerob> no pravdu nemáš ani Ty kolego.Ten výpočet je daleko složitější než jsme psali.Problém je,že tohle Leo slyšet nechtěl :-/ Já osobně neznám,jaký přesný typ stejnosměrného motoru je v lodních elektromotorech použitý a tak jsem to napsal zjednodušeně.Tohle by totiž mohl pochopit,neboť Waty,Ampéry a Volty jsou tak nějak všeobecně známé.Pokud,krom oprav navi děláš i do motorů,stahuji ohon a diskuzi nechám odborníkům…
reagovat - Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 12:27 ® PetrC reakce na …
-
džigit> také elektřině nerozumím a bojím se jí, jenže k té nabíječce je přibalen návod k použití, takže bych se o kolegu nebál. Osobně obsluhuji složitější přístroj a vzhledem k mému talentu…
A pokud jde o onen zdroj, tak bez něj by nabíječka nebyla funkční.
reagovat - Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 12:08 ® džigit reakce na …
-
PetrC> vzhledem k větě,že elektřině rozumí jako krtek...... si mu asi moc nepomohl
reagovatPrvní je docela složitý přístroj a to druhé je „pouze“ zdroj
- Čtvrtek 25. listopadu 2010 ve 12:00 ® kerob
-
pri ruznym zatizeni (odber proudu) se meni ucinnost motoru, ten ma maximum pri urcitym proudovym zatizeni, pokud ho zatezujes nad tuto mez, tak zere vic (a taky vic jede), ale neda se ric, ze by tahle zavislost byla linearni – coz je videt z tech hodnot, co jsi sem dal. Z toho je taky videt, ze ten konkretni motor bezi v nejlepsim rezimu na 3. stupen – pomer odebirany proud/vykon je nejlepsi.
reagovat - Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 11:53 ® kerob
-
to ale nepocitas dobre…
vykon se rovna napeti x proud x ucinnost
reagovat
prikon se rovna napeti x proud (tohle si asi myslel)
kde bude ucinnost tehlech motoru nevim, ale podle me to bude max 60–70%. - Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 11:16 ® PetrC reakce na …
-
LeoC> když to tak čtu, tak trochu přispěji: http://www.rcguru.cz/…-bc6-10-d509
No a ještě k tomu zdroj: http://www.rcguru.cz/…egulace-d546
A máš vystaráno a můžeš nabíjet cokoliv tě napadne a ani velikost proudu a počet článků není k zahození a tak vůbec a ke všemu toto není jediný obchod a tak případně hledej dál.
reagovat - Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 10:48 ® džigit reakce na …
-
LeoC> Tyhle akumulátory neznají rychlonabíjení.Nabíjí se do max 1/10 kapacity.Samozřejmě je to taky omezeno-je dobré nenabíjet víc jak 30 hodin a navíc,počítej s tím,že nevybiješ baterii do úplné, úplněúplné nuly.To ji pak můžeš rovnou vyhodit.V tomhle je zřejmě myšlen ten index bezpečnosti,použitý při výpočtu výdrže. Samozřejmě,že se „totálně“ vybité baterie dají nabít,ale asi ne v Tvých podmínkách.
reagovat
Je to na delší povídání a navíc,víš co to je let,co jsem dělal v oboru - Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 0:40 ® LeoC
-
džigit> abys rozuměl, chci jezdit primárně na Hartě, kde mám půjčenou chatu. S tím 54 lbs motorem jde o to, že 2 dny baterka asi nevydrží, takže je to o tom, abych ji v sobotu večer dal nabíjet a v neděli ráno ji mohl použít. Takže buď zkusit využít Tvých známostí a nechat si udělat něco podobného, co máš Ty (samozřejmě pokud je to možné)a přikoupit třeba ještu jednu baterii nebo jít do rychlejší (a zřejmě drahší nabíječky).
P.S. Prodavač z Cadoxu mi tvrdil, že se stejně neobejdu časem bez 2 baterií. A ideální by bylo, kdyby třeba se dalo nabíjet alespoň 8A
reagovat - Středa 24. listopadu 2010 ve 21:10 ® džigit reakce na …
-
LeoC> ona je to pulsní nabíječka řízená procesorem,a těch 6A je plně dostačujících.Všeobecně se říká nabíjet 1/10 kapacity,ale… Nabíjecí proud se má snižovat postupně,dle nabití.Tohle je ale na dýl.Já jsem spokojený a po zapojení se nestarám.Baterie nevaří a po dosažení nastaveného napětí přejde nabíječka do udržovacího módu.Pro jednoduché srovnání-nabíječka tov. výroby je jednou a vícekrát dražší a to ještě nechtěj vidět střeva.Tím ovšem netvrdím,že nejsou meti nima kvalitní.
reagovat
Dělal mi i zdroj do auta a super.Baterku jsem ještě nikdy nevybil a co vím,dělal to i pro „náročnější“ klienty - Středa 24. listopadu 2010 v 18:22 ® LeoC reakce na …
-
džigit> není na 100 Ah baterku málo? Pokud dobře počítám, tak ji nabíjíš skoro 17 hodin…
reagovat - Středa 24. listopadu 2010 v 18:17 ® džigit reakce na …
-
LeoC> já mám max 6A
reagovat - Středa 24. listopadu 2010 v 18:11 ® LeoC reakce na …
-
džigit> jsem hlava děravá, to nepopírám, ale jak jsi mi to připomenul, tak jsem si okamžitě vybavil naše setkání u Eliho. Když by to šlo, tak bych měl jen jednu otázku: Jakým proudem nabíjí?
reagovat - Středa 24. listopadu 2010 v 16:29 ® džigit
-
LeoC> hlavo děravá,říkal jsem,že to kamarád staví ze starších zdrojů z PC. Vyjde to kolem 1000,– kaček
reagovat
Je to automat a nejdražší je právě ten zdroj.Já to chtěl pro matku,jednoduché a spolehlivé.Po dosažení napětí se přepne do udržovacího módu.Nelze skratovat,pokud přepóluješ ohlásí Ti to buď světlem a za příplatek aj zvukem… - Středa 24. listopadu 2010 v 16:20 ® LeoC
-
džigit> přes kámoše v Polance v pneuservise.
Sám bych se do výroby určitě nepouštěl, originál Banner nabíječka stojí přes 4 litry, Cadox nabízí zase nabíječku, která nabíjí proudem 3,6 Ah, Minn Koty nabíječky taky stojí přes 2,5 tis. Takže hledám něco do 1,2 tis. Kč
reagovat