Vyhledávání
Jak na sumce na feeder?
6.6.2009 | okoun27 | 17.758 zobrazení | 133 odpovědí
Ahoj chtěl bychse zeptat chci chytit sumce na feeder a potřeboval bych pár
rad jak na něho…budu chytat na řece asi 25 metrů široké..téměž
žádné překážky (jsou jedině u břehu)proud je dost klidný…(vím že
tam jsou sumci už je tam někdo chytil …a myslím sumce ve velikosti asi od
50-do 120 …jaké nástrahy ,montáž,čím vnadit,kam nahodit jaký silon
díky všem za odpovědi..
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 18. prosince 2010 v 17:34 ® Stroft
-
osprey> Pořád jsem nepochopil výhodu feederu byť na proudné řece. Utržený kapr nebo bíla ryba má z pravidla háček v tlamce kde vyhnije.Sumec má háček s žížalou v jícnu.
reagovat
Vybrat úsek řeky se sumcema do 1metru je snad pohádka ne? S 90kg šňůrou sumce do vázky nepustím. A pokud se tak stane, díky síle šňůry, narovnám (jakýkoli) háček, který se o vázku zachytí. A co je důležité sumcovi je jedno na rozdíl od okouna jestli sežere nástrahu na 20cítce vlasci nebo 90kg šňůře, tak proč pokoušet jeho život. Ps.a co sumčí kartáč…viděl jsem i přepilované šňůry na 100kg! - Sobota 18. prosince 2010 v 15:01 ® timbab reakce na …
-
osprey> To je,letos jsem slyšel jak jeden rybář říká:Pojistil jsem se a dal tam pětadvacítku a stejně mi to urval.A tři trojháky za 150 v p… Šlo mu jen o ty trojháky.S tím feedrem je tu výhoda že tu téměř žádné vázky nejsou-je to tu celý jak plavební komora.
reagovat - Sobota 18. prosince 2010 ve 14:56 ® osprey reakce na …
-
timbab> To je na facku. Kmen, průběžka, jeden háček. V proudu, kde je sem tam nějaký kámen navíc vydrží třicítka silon víc než nějaká pletenka.
reagovat - Sobota 18. prosince 2010 ve 14:49 ® timbab reakce na …
-
osprey> Nejhořší je lov sumců na 0,25 vlasec ale na konci montáž se třema 5/0 Ownerama.To je teprv na h… A že to spousta lidí dělá je fakt.
reagovat - Sobota 18. prosince 2010 ve 14:45 ® osprey reakce na …
-
Stroft> Kolik kaprů utrhá kaprařům (a co teprve feedrařům a plavačkářům) jejich montáže? Kolik bílých ryb utrhne tenké návazce, kolik štik ukousne nástrahy na okouny?
Každý druh ryby se dá urvat. Tu šňůru na 90 kg ti zase sumec může někde namotat – taky je to rozsudek smrti. Potopíš se, abys ho z toho dostal? Já za rybami ve vázkách do vody lezu a je pro mě dost nepříjemné, i když utrhnu třeba jen tlouště.
A řeknu ti, co je daleko horší – všechny utrhané sestavy s žížalou a mrtvou rybou, protože ty nakonec někdo sežere a má to většinou opravdu až v žaludku. Poslední dobou takových ryb chytám čím dál víc – štiky, candáty i sumečky.
Pokud hodím do řeky žížalu na feederu, může ji sežrat cokoli, většinou ji omlátí bílé ryby. Takže sumec na feeder je jen o tom, že se vybere přehledný úsek bez vázek, kde se nějací sumci kolem metru vyskytují a na heavy feeder se dá třicítka vlasec a o něco větší háček – v podstatě „kaprák“ starého typu. Feeder jen proto, že jsou to obvykle proudy a je to nejrozumnější typ prutu, co se tam dá použít. Proti vláčce je to z hlediska možnosti poškození ryby zlaté.
Daleko víc mi vadí lov sumců jakoukoli technikou v místech, kde je naděje na zdolání větší ryby mizivá bez ohledu na cajk.
reagovat - Sobota 18. prosince 2010 ve 14:43 ® timbab reakce na …
-
Stroft> Jasný.No na feeder jde taky dost dobře šňůra
reagovatNo a s tou hrubou silou je to jak kdy-ale to je vlastně jedno
- Sobota 18. prosince 2010 ve 14:38 ® Stroft reakce na …
-
timbab> do 16.6 chytám plavanou a od 16.6 pouze dravce.Sumce na přívlač nechytám z níže uvedených důvodů. A ti co cíleně chytají sumce na přívlač, tak doufám, že jsou soudní a se šňůrou po 20kg k vodě nechodí. Zrovna já jsem ten co chytá plavanou s 0,06 návazcem a přívlač s 0,14mm ale sumec není ryba pro zábavu, ten se musí z vody vyrvat hrubou silou.Asi tak
reagovat - Sobota 18. prosince 2010 ve 14:28 ® timbab reakce na …
-
Stroft> No pokud to budu brát takhle tak abych snad i přestal vláčet ne?Co když to náhodou šlukne sumec a já tam nebudu mít pořádnou šňůru?Hhmmm nebo ty chytáš jen s takovou?Nebo by vlastně všichni kdo nemaj pořádnej cajk nesměli chytat na žížalu protože sumec tam může bejt?Neříkám že nemáš pravdu ale dost to zjednodušuješ.
reagovat - Sobota 18. prosince 2010 ve 14:22 ® Stroft reakce na …
-
timbab> Co ti mám na to říct?.....až ti do toho břinkne pořádné sumo a ty budeš smutně koukat jak ti z cívky mizí silon a uvědomíš si, že jsi pravděpodobně odsoudil sumce k záhubě tak pochopíš.
reagovat - Sobota 18. prosince 2010 ve 14:17 ® timbab
-
Stroft> Sumců jsem tak vytáhnul dost a v jícnu to neměl ani jeden.Vždy hned na kraji a nejčastěji v koutku.Jak jsi přišel na to že je to jisté?
reagovat - Sobota 18. prosince 2010 ve 14:16 ® timbab reakce na …
-
Stroft> No ale pochybuju že na ten feeder chce dávat 30cm rybu nebo nad ním vábit.Asi tam taky nebude dávat sto rousnic.V tom případě nejde tvrdit že jdeš cíleně lovit sumce.A to že jsi viděl zlámaný pruty a utržený montáže je jasný.Kapřaři taky občas baknou sumce a nejdou na něj.Taky když vím že někde loví slušnej sumec tak neberu feeder ale sumcák.Ale pokud si sednu s feederem k Labi tak ty sumce celkem v klidu chytám(žádný monstra).A na spoustě míst nemá ani cenu tam házet žížalu protože je jasný že tam hned bude sumec 20–50 cm.
reagovat - Sobota 18. prosince 2010 ve 14:09 ® Stroft reakce na …
-
timbab> Na žížalku s jednohákem který ti vezme sumo je jisté, že ho bude mít až v jícnu a při dnešní kvalitě háčku, (který nezkoroduje tak jak se všeobecně myslí) je sumec s velkou pravděpodobností odsouzen k záhubě.
reagovat - Sobota 18. prosince 2010 ve 14:05 ® Stroft
-
Když chci chytat cíleně sumce, tak rozhodně použiji nářadí k tomu určené. Zadavatel otázky se baví o sumcích, né o parmě atd. Nikdy na háček s žížalami nedáváte vizitku s textem jen pro sumce do 120cm. Chápu, že toto je nepochopitelné, až do doby kdy kdy vám do toho střeli super monstrum. Už jsem viděl spousty polámaných prutů a utržených sestav na žížalu, u nás na Odře, která má na šířku max 5metrů.
reagovat - Sobota 18. prosince 2010 ve 13:53 ® timbab reakce na …
-
Stroft> Sumce chytám jak na feeder tak klasicky.Srovnávat to nejde.Na feeder nedáváš rybu ale jedne nebo dvě rousnice a ůlovek není jen sumec(parma,cejn,ježdík).Navíc tím jednoháčkem kterej je nesrovnatelně menší než u bójky nebo na vábku mu hubu jentak nesešiješ.V podstatě to je jako bych řekl že nemůžeš chytat kapra na nic jinýho než na kaprový pruty nebo že se musí vláčet jen s vláčákem.
reagovat - Sobota 18. prosince 2010 ve 13:50 ® osprey reakce na …
-
Stroft> Není to výhoda, ale v mnoha proudech se dají společně s parmami a kapry chytat sumci kolem 60 – 120 cm. Ti jsou tak normálně lovitelní, zvlášť když je řeka bez vázek. Stejně jako se dají chytat na žížalu na teleskop.
Pokud by jediný cajk na sumce byla šňůra na 90 kg, neexistovala by ani sumčí přívlač.
Na členitých flecích s velkými rybami nemá smysl chytat jinak než s pořádným sumcařským cajkem. V tomhle ohledu tvoje stanovisko naprosto chápu.
reagovat - Sobota 18. prosince 2010 ve 13:27 ® Stroft
-
Nevím k čemu by bylo výhodou, chytat sumce na feeder, u této houževnaté ryby to postrádá jakýkoliv smysl. Své doby jsem na multíku měl narolovanou šňůru na 40kg a byl jsem bláhově přesvědčen, že to musí stačit na jakoukoli rybu. Pak jsem viděl kamaráda jak rve z vody 220cítku a já si uvědomil co jsem to za blbce a převinul jsem na 90kg. Hned na druhý den mi na vábku do to bouchla 170sátka. Na dně stromy tak povolit nešlo ani metr.Nemít převinuto tak jsem bez ryby a ryba by pošla někde v křoví se sešitou hubou.
reagovat - Sobota 18. prosince 2010 ve 13:14 ® džigit reakce na …
-
olda> chytat jde na kde co,ovšem výsledek je nejistý
reagovat - Sobota 18. prosince 2010 ve 13:02 ® olda
-
a nešli by chytat sumci s prutem na dírky ?
reagovat - Středa 15. prosince 2010 v 0:17 ® osprey reakce na …
-
Shimano911> Záleží na kondici té ryby, roční době a vůbec spoustě věcí. Není to tak dlouho, co tu mannice prezentoval sto šedesátku zdolanou na vlasec 0.16 mm.
Mám dva sumce délky 108 cm. Jeden šel z vody skoro sám, u druhého jsem nechápal, kde se v něm ta síla bere.
Osobně jsem viděl chytit na picker hlavatku 90 cm.
reagovat - Úterý 14. prosince 2010 ve 20:22 ® Shimano911 reakce na …
-
Jóóóóó. Pak se ale probudil a měl ruku v nočníku
reagovat - Čtvrtek 28. ledna 2010 v 18:08 ® Mega-Fish
-
jinak taky něco vectu Taty známej chytil sumce 150cm na picker
reagovat - Čtvrtek 28. ledna 2010 v 18:08 ® Mega-Fish
-
http://www.sumci-rybolov.wgz.cz/…v-sumcu-v-cr
reagovat - Neděle 24. ledna 2010 v 17:18 ® spike
-
U nás na řece jsou sumíci přemnožení. Když jsem byl s dejwík2504 na rybách tak mu na 3 červy ná háčku zabral sumík co měl necelých 30cm.
reagovat - Středa 9. prosince 2009 ve 22:33 ® osprey
-
pajakoby> Proč myslíš – vlasec 0.30 mm na 150 g prutu?
Když vláčím stejné ryby se stejným vlascem na prut s poloviční gramáží?
A pominu-li úkusy od štik, bude to můj druhý urvaný větší dravec v životě – až ho tedy urvu. (občas se mi něco utrhlo při UL vláčce, takže ji teď chytám z velké části s jednoháčkovými nástrahami bez protihrotů).
reagovat - Středa 9. prosince 2009 ve 22:16 ® pajakoby
-
Může to být zajímavé.Pak i pro toho sumce když ti to urve..
reagovat - Středa 9. prosince 2009 ve 21:23 ® osprey reakce na …
-
Jak.novi> Srandičky, srandičky, pánové. Ale vezměte si krutou tvář reality. Napřed nechat rodinu hladovět, aby se nasyslily prachy na to bidlo, co to vydrží a potom dřepět po nocích nad žížalou a čekat až ji šlukne ta fousatá potvora… A to všechno ještě na vodě, kde je těch fousatých pět a půl.
reagovat - Středa 9. prosince 2009 v 16:17 ® Jak.novi reakce na …
-
Beer.Beda> A buřty by opékal David.
reagovat - Středa 9. prosince 2009 v 15:03 ® Beer.Beda
-
Jak.novi> Ne nehlídal tan by měl ty pomocníky.On by akorát zdolával, lámal, trhal a tak podobně.
reagovat - Úterý 8. prosince 2009 ve 23:18 ® Jak.novi reakce na …
-
osprey> Odpověděl. Já jen, aby to nevypadalo, jako že jsem to oznámil, když jsi odpověděl ,, Vážně ? ".
reagovat - Úterý 8. prosince 2009 ve 23:17 ® osprey
-
Jak.novi> Neodpověděl jsem dost jasně? Já to neplánuju. Ale nevím, co plánuje David.
reagovat