Chytej.cz

Potěžkání štiky necteno

30.5.2009 | dedacek | 12.596 zobrazení | 160 odpovědí

Potěžkáváte (přizvedáváte) štiku při lovu na rybku na lehko tak, aby jste zjistili váhu štiky před zásekem nebo vykouříte cígo a pak zasekáváte?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:52 ® Filip00 reakce na …
Filip00

Alf> já jsem koupil mladý pasata a mam SPZ AD1 – 50–53 celkem dobrá ne? Co já jsem poznal na chatě tak mi to vždy vyznělo tak že pražáky nemaj rádi protože maj větší platy a kupujou chalupy, auta a když někam přijdou tak dělaj bordel a machrujou. Zahájení chtěl jsem tu Berounku teď jsem začal silně zvažovat jedno místo na Labi, chytl jsem tam suma a druhej mi utekl, tak že se asi pokusím dohodnout s ústeckýma pytlákama.Jak se vrátíš tak dej vědět z Berounky sumce nemám a pojedu okamžitě z P5 jsem tam za 7min už jsem to zkoušel.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:51 ® dodorider
dodorider

kazdopadne s euz moc tesim na 16.6. jedu uz 15. prepat k vode.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:50 ® Alf reakce na …
Alf

HaD> Já šel taky na candáty, ale na rybičku a chtěl jsem na malýho twistříka nalapat nástražní okounky …no a nějak mi to nevyšlo. Ale už je to dávno (v r.97) a tak je na čase vylepšit si rekord, nejlíp hned příští týden :-D

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:49 ® dodorider reakce na …
dodorider

HaD> s tim bude problem s prutem nejtezsi je 240cm 20–40g co mam a pak sou tu ty do 20g a do 18 nejemejsi je do 14 s tim 20–40 sem asi nekde co :-D

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:48 ® -zruseno reakce na …

HaD> To je fakt.:)

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:47 ® HaD reakce na …
HaD

padák> taky to trvalo asi půl hodiny. Ale jiná by třeba odolávala víc. U ryb je to jako u lidí – já se zadejchám už na třetím schodu a někdo vyběhne panelák osmipatrák, aniž by se zapotil :-)

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:46 ® dodorider
dodorider

nechapu jedno jsem z kadane je tu revir ohre 9 konkretni misto jez v zeline je to hajene v useku 1,8km od 1.1. do 15.6. vcetne pak se otevira pouze pravi breh ale ja nechapu ty blazny proc delaji to ze pred zahajenim najedou s agregatem a vylovi skoro vse co tam je najete takove krasne ryby a o 4km nize vysadi 1000 albinku

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:45 ® HaD reakce na …
HaD

dodorider> pokud do toho jdu „zodpovědně“, pak ten návazec dělám vždy. Ta negativní zkušenost mě těžce poučila a strachovat se po záběru větší ryby prostě nechci. Dávám asi 70 cm šňůry na cca 30–40 kg. Stoprocentní to není, ale odolnost je významně vyšší. Hodně záleží i na použitém cajku a podmínkách. Obecně se dá říct, že čím silnější prut použiješ, tím více šňůra při styku s kartáčem odchází. Udělej si jednoduchej test: chytni šňůru do obou rukou, vůbec ji nešponuj a zkus ji předřít o roh zdi. Nepůjde to. Pak ji vypni na maximum co dokážeš a udělej stejnej pohyb – rupne skoro okamžitě. Proto se s jemnými pruty tolik ryby netrhají. Na druhou stranu čím jemnější prut, tím delší souboj a delší časový úsek, kdy se šňůra odírá. Někdy je lepší to, někdy ono. Každopádně s návazcem je to prostě jistější.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:44 ® -zruseno reakce na …

HaD> Tak to je obdivuhodnej výkon, já se na dvacítcedvojce vlasci a prutem do 30g mám problém i ze šedesátkou štikou.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:44 ® Libor reakce na …
Libor

HaD> a taková sevřená prdel překousne i osmičku kulatinu :-)

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:44 ® Prutos reakce na …
Prutos

dodorider> rybařina není o dogmatických poučkách typu tady chytej tak a tady použij tohle. Těžko ti může radit někdo ,kdo danou lokalitu nezná. Každopádně s monofilem 0,25mm na sumáry nechoď. Nebudu tvrdit že se na to nedá vytáhnout, to určitě dá. Ale je to stejně nezodpovědné jako jít na štiku bez lanka. Argumentovat tím, že ti to ještě neukosla je jen alibismus.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:43 ® dodorider reakce na …
dodorider

HaD> souhlasim s tebou JA VSEM SLUBUJU ZE ZACNU POUZIVAT LANKO!!!

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:42 ® Alf reakce na …
Alf

Filip00> a máš to, toho pražáka už ti nikdo neodpáře :-D Já pražák nejsem, ale mám auto s pražskou spz a už jen na to reagují lidi špatně „jééé pražák…“. Nechápu co je na pražákách špatnýho? Jak to vidíš se zahájením? Počítám, že na tu Moravu s námi asi nevyrazíš? Až přijedu, tak bych prubnul sumce na Berounce na mém osvědčeném místě, tak doufám, že se přidáš.

dedacek: trochu víc jsme ti tu zasekali původní otázku, za to sorry.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:41 ® dodorider reakce na …
dodorider

Filip00> ok tohle od tebe beru chapu to mel sem dosud stesti psal jsem nize ze zitra zkusim nejaka lanka poridit a uvidim co se s tim da delat, na stiky cilene nechodim ryby poustim takze chytam nejradeji pstruhy siveny bolena candose obcas se priplete stika je rok kdy jich bylo 50 je rok kdy 20, ale vazne mi to jeste zadna neprervala.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:41 ® HaD
HaD

chlapi, kašlete na hádky, bavme se o rybách ať se někam posuneme v našem umu!

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:40 ® HaD reakce na …
HaD

Alf> já mám paradoxně svou největší uvláčenou štiku (101 cm) taky na UL prut 0–5g, vlasec 0,16 bez lanka. Šel jsem na candáty a vzala mi to ta obluda. Naštěstí to měla za šavli a tudíž se vlasec narušit nemohl. To jsem ale zjistil až po vylovení. Do té doby jsem měl prdel sevřenou mocně :-)) )

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:39 ® dodorider reakce na …
dodorider

HaD> jasny, tady se vyskytuji sumici tak kolem 100–140cm a ty panove je tahali ve vyvaristi tudz je stahuji po proudu tam bys pouzil co?

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:38 ® Filip00 reakce na …
Filip00

dodorider> ono až takovou rybu při své vycházce potkáš a uvidíš jak se sama sežrala, protože má sešitej jícen a budeš jí zabíjet, tak jsem na tebe zvědav. Pak se zamyslíš a řekneš si, no někdo to štestí jako já neměl a onan mu to ucvakla. Všichni ti jen chtějí říct, že to za to nestojí a to lanko zase tolik nestojí.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:37 ® dodorider reakce na …
dodorider

Filip00> tak neumis cist ja si taky necham poradit, ale snazim se tu vysvetlit ze nepouzivam lanko a stika mi to zatim neprervala a tva veta ve stylu ze jsi rad ze enchytam tam kde ty byla myslena tim ze jsi rad ze nechytas tam kde ja vlastne kazim ty stiky! Tak mi ukaz jednu stiku kterou sem takto zkazil!! A omluvim se ti.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:36 ® HaD reakce na …
HaD

dodorider> myslím, že řeči o nulách nejsou zapotřebí. Jen tím zbytečně degraduješ docela plodnou dikuzi.

K návazcům na sumce – už jsem to psal víckrát. Hodně lidí je nepoužívá. Já někdy také ne, ale pokud lovím ve vštěím proudu a je jisté, že sumce povleču proti němu, dávám návazec ze silnější šňůry vždy. Jednou se mi totiž stalo, že jsem během hodiny o dva pěkné sumce přišel – jak se kroutili proti proudu a šňůra jezdila po kartáčích, vždy po pár tazích povolila. A špatná nebyla. Ne nadarmo se i na 100kg návacovou šňůru při těžké sumcařině dávají bužírky. Ten ostrej kartáč umí divy. Pravda je, že jsou ale různé lokality a sumci mají různě ostré zoubky. Pravidlo jsem zatím neobjevil, ale někteří mají hubu opravdu plnou „žiletek“, což šňůra a následně ruka silně pocítí :-)

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:34 ® dodorider reakce na …
dodorider

1Mara> ok sory ujeli mi nervi, ale vzij se do me situace jen jednou povis ze chytas bez lanka a ze ti zadna stika neurvala a nekdo kdo se do teto diskuze prida po 20 prispevcich ti rekne neco ve stylu ze okovavam stiky! nemam nic proti prazakum jen proti nemu sry ale tady sem byla napaden ja!

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:32 ® dodorider reakce na …
dodorider

Alf> jasne no ja se po necem tedy poohlidnu a zitra dam vedet co sem splasil,asi to bylo dosud o stesti nevim no ale vetsinu stik mam na streamera vzdy byla pichla v koutku takze vlasec vychazel vetsinou ven a ne pres tlamu. Dekuji za rady.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:31 ® Filip00 reakce na …
Filip00

1Mara> to je jedno teď si vem kdyby napsal, že jsem arogantní Tepličák to se může už dotknout ústeckého jádra, tam jsou lidi i z Oseka,Duchcova a Bíliny

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:29 ® Filip00 reakce na …
Filip00

dodorider> No vidiš,ale já nejsem Pražák, to ,že tu teď bydlím a mám to v profilu neznamená, že jsem se tu narodil. Podle toho co jsem tu četl ve tvých odpovědích tak arogantní nebudu já, jelikož si nechám poradit.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:28 ® Alf
Alf

dodorider> já lanko nasazuju prakticky všude, kde můžu čekat záběr od štiky. Minimálně na pár prvních hodů na novém místě. Pokud tam je štika a má zájem, tak většinou vezme brzy. Když už seknu štiku a nemám lanko, tak se ji snažím zdolávat co možná nejopatrněji, aby moc nedivočila a neházela sebou. Svoji největší 110cm jsem uvláčel na tenký vlasec bez lanka…náhoda, která potvrzuje pravidlo. A rozhodně bych měl při zdolávání menší nervy, kdyby tam to lanko bylo. Na sumce lanko nedávám, ale klidně být může, sumec na to není citlivý. Podmínka je, aby bylo osezené kvalitní karabinkou a obratlíkem. Ve fóru sumec na vláčku je k tomu odborná odpověď od HaDa.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:28 ® 1Mara
1Mara

dodorider> Si ňejakej chytrej né ? jsi tu upocenejch sedum dnů a už napadáš kluky který bi ti mohli dělat tátu . Proberse a uvědom si že tady ten net není otom abys někomu nadával do pražáků a jejich nicků, sámse podívej na svoje trdlo !

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:24 ® dodorider reakce na …
dodorider

Filip00> az tu budu resit problem ze mi stiky uskousali nastrahy ok chapu to kecej tyhle bludy, ale pokud se mi to jeste nestalo tak o me nerikej ze tu nejak kazim dravce. Fakt tyhle pripominky muze mit jen pubertak tot vse k tobe.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:21 ® dodorider reakce na …
dodorider

Filip00> kde si ja lovim je jenom moje vec a rikam jeste mi krom jedne stiky nikdy zadna nespadla! vzdycky sem ji vytahnul az na breh, vyhaknul hacek a pustil tot vse, tak me nesud ze tu okovavam stiky nikdy si me u vody nevidel a ja sem rad ze nevidim tebe protoze soudit nekoho aniz by jsi ho znal muze jen abnormalne arogantni prazak s nickem Filip00 a ty dne nuly te krasne vystihujou co!

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:17 ® Filip00
Filip00

Libor> to je jedno kašli na to já jen doufám, že neloví tam kde já.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:15 ® dodorider
dodorider

Libor> a az mi to nejaka prekousne tak si te vyhledam a ponize si rped tebou kleknu!

reagovat