Chytej.cz

Potěžkání štiky necteno

30.5.2009 | dedacek | 12.596 zobrazení | 160 odpovědí

Potěžkáváte (přizvedáváte) štiku při lovu na rybku na lehko tak, aby jste zjistili váhu štiky před zásekem nebo vykouříte cígo a pak zasekáváte?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:14 ® dodorider reakce na …
dodorider

Libor> rika se prej a bude ti prano tudiz napodobne.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:10 ® Libor reakce na …
Libor

dodorider> ok, v poho,přeju Ti ať jich chytneš hodně a ať Ti to párkrát překousne nějaká ta 70, pak si vzpomeneš na tuto diskuzi. Štikám to nepřeju.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:06 ® dodorider reakce na …
dodorider

Filip00> to me nenapadlo :-D ale tak velkou aby byla babicka sem jeste nechytl :-D takze vylucuji :-D

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:05 ® dodorider reakce na …
dodorider

Libor> fotky svych stik mam jen na pevnich fotkach ne na digitalu, ale letos jsem poridil svuj fotoaparat digital a budu fotit co to jen da a uvidis ze s mnozstvim stik problemy nemam!

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:04 ® Filip00 reakce na …
Filip00

Libor> třeba když je dodorider chytá tak si vyndají protézy a pak jen žužlaj.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:04 ® dodorider reakce na …
dodorider

padák> dekuji

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 23:02 ® dodorider reakce na …
dodorider

Prutos> ja tu mam kazdy rok nove vlasce objednavam 0,12 0,16 0,18 z USA je to nejlepsi vlasec ktery sem kdy mel a pouzivam je porad. Znamej kterej objednava rybarinu z usa se kazdou zimu sejde s chlapkama a udela se jedna poradna objednavka v prepoctu me 500m jednoho vlasce vyjde na 1500 ale nemuzu si stezovat vlasec se nekrouti nema na jeho tvrdost skoro zadny vliv slince a hlavne je mrazu zdorny da se tedy pouzivat v jake koli rocno obdobi. tady jsem je ejste nevidel, uzivam hnedou barvu , nevim zda je to abrvou, ale jak sem nasadil tuto barvu zacal jsem mit vetsi uspechy. K sumcum chytil sem jich par , nahodne, ale letsos bych chtel nejake dostat, nevim jak na ne bohuzel napriklad pod jezem jedine info co mam je ze nejlepe vecer velkeho svetleho voblera (nejlepe dvoudilneho) a tahat nepravidelene. na sumika bych prevazal navazec na 0,25. jinak ja navazcuji! to sem vlastne nerekl jen naznacil.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 22:55 ® Prutos reakce na …
Prutos

dodorider> Na sumály lanko netřeba. Nemá ostré zuby, kterými by šňůru překousl. Při delším zdolávání se ale může stát, že se šňůra předře o kartáče. Někteří používají návazec ze silnější pletenky. Já nepoužívám nic, nástrahu vážu přímo na 40lb power-pro.Bez karabiny.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 22:51 ® -zruseno reakce na …

dodorider> Tak všechno nejlepší.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 22:44 ® dodorider reakce na …
dodorider

Alf> ono je to u me i tim ze ja prevazne chodim lovit na perej kde stiku sice chytim ale vetsinou mensi nejvetsi co mam je 88cm jinak ja hlavne lovim bolena pstruha sivena pak kdyz jdu na klidnejsi tok tak candata. Letos chci zkusit sumecky ktere neumim lovit. Dnes sem slavil narozky ketere mam a dostal jsem jeste nejake finance zitra se poohlidnu po nejakem lanku. Uvidim a co na lov sumce lanko nebo ne?

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 22:34 ® -zruseno reakce na …

dedacek> To lanko (nebo alespoň ňeco podobného) je podle mně největší záruka. Že štika překousne lanko, za to může většinou skrat materiálu, nebo velice ostré štičí zuby. Myslím že proti překousnutí lanka, se už nic dělat nedá.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 22:21 ® dodorider reakce na …
dodorider

Libor> stik uz mam moc nikde ne cilene!

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 22:20 ® Alf
Alf

dodorider: pro porovnání…shora dolů: microwire 6kg, microwire 9kg, pletenka 014 (sufix), vlasec 016, wobler 7cm

reagovat
foto/forum/2009/th-img8936.jpg
Čtvrtek 4. června 2009 ve 22:03 ® dedacek reakce na …

padák> nevěřím na náhody, i náhodě je třeba pomoci.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 21:56 ® Alf reakce na …
Alf

dodorider> výborný nápad! (bez ironie) Nevím, jestli poradím přímo nějaké do průměru 016. Nikdy jsem to neměřil a i to lanko potřebuje mít určitou hrubost, aby vydrželo štičí zuby. Všeobecne nejtenčí jsou tzv. lanka 7×7 (7 spletených pramenů, každý spletený ze 7 tenkých drátků). Nechají se koupit v metráži na cívkách po 5 metrech, k tomu pořídíš pár pytlíků karabinek a za 2 hodiny si uděláš lanek na celou sezonu. Z těch 7×7 používám microvire od jaxonu, kamarád si teď koupil podobné lanko od jenzi a přijde mi jemnější, značek je určitě víc. Řídil bych se i cenou, co je levný to bude nejspíš málo kvalitní. Dále je často používaný technosteel (nekroutí se, ale je silnější) a výborné je prý lanko direct fly od hendsu (primárně určené pro muškaře, ale nemám s ním zkušenost). Všechna tato lanka se dají vázat běžnými uzly, jsou jemná, relativně nenápadná a poskytují slušnou ochranu před štičími zuby. Na lehkou vláčku bych to viděl na 3kg nosnost (i když to je opravdu hodně jemné a já dávám 6kg a více, radši oželým množství záběrů). Důležitá je i délka, pokud nečekám trofejní štiku, tak 20–25cm je dostatečné. Čas od času (především po vytažení štiky nebo vázce), je dobré takové jemné lanko zkontrolovat. Jednotlivé drátky můžou být poškozeny a lanko zeslabené. Materiály jako silné fluorocarbony, kevlarové šňůrky atd. se mi neosvědčily, jednak jsou opravdu silné a nápadné a proti štičím zůbům nemají takovou odolnost.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 21:18 ® -zruseno reakce na …

dedacek> Je to opravdu náhoda, mě se to nikdy nestalo.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 21:15 ® dedacek

Překousnuté (přetržené?) lanko jsem měl jen jednou (nosnost 7 kg) , pletenku o nosnosti 120 kg taky jednou. Chytat štiky bez pořádného návazce je blbost.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 21:09 ® -zruseno reakce na …

dodorider> Kámošovi se taky stalo že mu lanko přeštípla štika, ale to je opravdu vyjímečný případ. Určitě je ale větší pravděpodobnost že ti to ukousne bez něj než s lankem.Jak psal Had nebo Libor.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 21:08 ® Libor reakce na …
Libor

dodorider> vzbuzuješ ve mě dojem že jsi těch štik moc za život nevytáhl. Nechci Tě napadat, ale vím že praxe je jiná. Nevím jak je to jinde, ale ve středních čechách mají štiky v tlamě žiletky. Vyjímky jsou na obou stranách, ale bez lanka je to cíleně hloupost.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 20:58 ® dodorider reakce na …
dodorider

HaD> ok beru tedy na vedomi tvuj nazor v necem mas pravdu to jo ale proste ja nevim me se ty lanka zdaji zbitecne nerikam at je neoupuziaj lidi jenom ze me to proste prijde stejne jako s nim a stalo se mi ze ho ryba prestipla vazne! treba vada treba ne nevim.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 20:57 ® dodorider reakce na …
dodorider

Prutos> dekuji zkusim to

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 ve 20:21 ® HaD reakce na …
HaD

Prutos> souhlas, výborný produkt. Někde mám dvě špulky 3kg a netušim kde :-((

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 v 19:47 ® Prutos reakce na …
Prutos

dodorider> Abys neřek, že se ti tu neporadí… kup si lanko Jaxon Microwire. Prodává se v návinu. Nosnosti které by tě mohly zajímat jsou 3 a 6kg.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 v 18:46 ® -zruseno

Je tu taky Hard mono, ale s tim ti neporadim, osobně nemám zkušenost. Ale zeptej se, myslim že to neni špatná věc.

http://www.hobby-g.cz/…kg-9-1m.html?…

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 v 18:32 ® dodorider reakce na …
dodorider

Alf> OK. hned zitra si zajedu poridit ocelova lanka abych jak ty pises nezabijel stiky.A kdyz uz sme u toho tak mi aspon porad nejaka lanka ktera jsou do prumeru 0,16mm

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 v 17:53 ® -zruseno reakce na …

Alf> Je to pravda, mám rád všechny ryby, ale štika je jedna z mích nejoblíbenějších. Myslím že by jsme si jí měli vážit a není takový problém se k ní chovat šetrně.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 v 17:45 ® inspo

HaD> Souhlasím. Ale já prostě tomu wolframu nevěřím – mám s ním špatné zkušenosti.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 v 17:42 ® Alf reakce na …
Alf

padák> a je to tím smutnější, že takový ukousnutá nebo utržená ryba se sešitým jícnem může trpět a pomalu umírat dlouhou dobu. Jako rybáři by jsme měli udělat všechna preventivní opatření k tomu, abychom ryby minimálně poškozovali. Štik už je takhle málo, někdo je zmasí, jiný likviduje „sportovním“ lovem bez lanka. Je to o člověku a jeho přístupu k rybám a přírodě vůbec.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 v 17:28 ® -zruseno reakce na …

Alf> Když někde vidim uhynulou štiku, tak se mi chce brečet. Na jednom soukromim rybníku jsme s kámošema nalezli asi 7 štik do 70cm, hrozná škoda.

reagovat
Čtvrtek 4. června 2009 v 17:24 ® Alf
Alf

dodorider: velkou část uhynulých štik mají na svědomí lidé s tvým přístupem. Takže až příště najdu mrtvou štičku, které bude z tlamy čouhat zbytek ukousnutého vlasce, vzpomenu si právě na tebe. Než aby jsi se zamyslel nad oprávněnými argumenty ostatních, tak raději „končíš debatu“…tento přístup svědčí o mnohém.

reagovat