Vyhledávání
Potěžkání štiky
30.5.2009 | dedacek | 12.745 zobrazení | 160 odpovědí
Potěžkáváte (přizvedáváte) štiku při lovu na rybku na lehko tak, aby jste zjistili váhu štiky před zásekem nebo vykouříte cígo a pak zasekáváte?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 4. června 2009 v 16:51 ® -zruseno reakce na …
-
HaD> Je to fakt, nemá cenu ryskovat, ještě když jdeš na štiku cíleně. Pochopil bych to třeba u candáta, ale i ten ti to s lankem vezme.
reagovat - Čtvrtek 4. června 2009 ve 13:34 ® HaD reakce na …
-
inspo> wolfram určité riziko skýtá, nicméně je jeho odolnost oproti klasickému vlasci zásadně větší. Problém může vzniknou především při použití slabého wolframu a silného prutu se šňůrou. Wolfram ale není stavěn na lov s těžkým náčiním. Já ho chápu spíše jako mezistupeň při lovu s lehkým cajkem v podmínkách, kde chci chytat všechny dravce a hrozí riziko (možná bude znít lépe slovo „naděje“) na štiku.
reagovat - Čtvrtek 4. června 2009 ve 13:30 ® HaD
-
dodorider: Nechápeš čím je to nezodpovědné? Zopakuju to velkými písmeny. Doufám že pochopitelně: POKUD CHYTÁŠ CÍLENĚ ŠTIKY BEZ LANKA, ZVYŠUJEŠ VÝRAZNĚ ŠANCI NA ÚNIK ZUBATÉ I S NÁSTRAHOU V TLAMĚ, COŽ MŮŽE PŘIVODIT POŠKOZENÍ A ÚHYN TAKOVÉHO DRAVCE. Nevím co je na tom nepochopitelné a v čem konkrétně mám chaos.
reagovat - Čtvrtek 4. června 2009 ve 12:41 ® inspo reakce na …
-
dodorider> wolfram je na prd…když na štiku, tak klasické lanko.
reagovat - Čtvrtek 4. června 2009 v 11:04 ® Libor reakce na …
-
dodorider> mluvíš-li o získávání zkušeností, doufám že brzy dostaneš tu zkušeonost že na štiky prostě lanko dávat budeš. To že je bez problémů taháš na 0.18 ti prostě nevěřím.
reagovat - Čtvrtek 4. června 2009 v 10:23 ® dodorider reakce na …
-
regulus> bohuzel vyplet tenisove rakety to nebyl, byl to wolfran StanMar. Byli u toho svedci ze to stika prekousla cca 6cm daleko za karabinou asi to je blud mozna sen ja nevim, nebo tu nekdo leze nekomu nekam co
reagovata jinak koncim tuhle debatu!
- Čtvrtek 4. června 2009 v 10:18 ® dodorider reakce na …
-
Kazan> bez lanka uz chytam 5 let a nic se nezmenilo, porad stejne. Nicmene ja koncim tuhle debatu myslete si sve ja si budu myslet sve!
reagovat - Středa 3. června 2009 ve 23:31 ® regulus reakce na …
-
dodorider> připadne mi, že si sedíš na vedení. Můžu tě zcela ubezpečit, že všechny hardmona, fluorokarbony a jiný ptákoviny si k lanku nemůžou ani čuchnout, protože to štika upálí jako malinu. Tvoje ohánění se BL háčkama je sice pěkný, ale to je asi tak všechno. No a vykládat tady, že ti štika ukousla lanko a vlasec (i kdyby to byl výplet do tenisové rakety) ne, tak to je blud jako sviňa. Vůbec nejde o ty rybáře co už nějakej rok chytají, ti mají stejně jako já poprskanou klávesnici a monitor, ale chodí sem spousta mladejch kluků (a možná i holek), co sbírají informace a právě kvůli nim, prosím tě, přemejšlej co napíšeš. Zastávám tentýž názor jako David, že člověk co jde cíleně na štiky bez lanka není rybář ale hovado (HaD to napsal kultivovaně, prý je nezodpovědnej).
reagovat - Středa 3. června 2009 v 15:46 ® Kazan reakce na …
-
dodorider> Zhruba před deseti lety jsem měl podobné období jako ty, zadařila se mi sezona, kdy jsem na šestnáctku bez lanka tahal štiku za štikou a myslel si že vím jak na to. Další rok jsem nedostal vůbec šanci, zhruba po čtvrté, páté okované štice, jsem se vrátil zpět k lanku. Každý rok se mi při lovu jiných ryb, kdy nemám navázané lanko stejně stane že mi to sebere štika, a i přes dobré rady zveřejněné na tomto serveru, odplouvá štika okovaná. HaD se ti tu snaží napsat že jít cíleně na štiky bez lanka je nezodpovědnost v tom, že při tak slabém vlasci a bez lanka jsou šance na to že štika skončí okovaná velice vysoké. A štika která odplová s háčky v tlamě to rozhodně nebude mít dál jednoduché, zrovna tak jako napsat že háček (byť zamáčklý či bez protihrotu) vydáví. Jde tady jen o jediné, proč vystavovat štiku tomuto nebezpečí, už takhle přece stačí ta spousta okovaných štik které seberou umělou nástrahu při lovu okounů, tloušťů, atd. Pokud jsi nečetl, jsou zde velice dobré články od Ospreye o štikách.
reagovat - Středa 3. června 2009 ve 14:10 ® dodorider reakce na …
-
HaD> jiste to ti neupiram lide co maji vetsi zkusenost ji maji ale stale nechapu proc bych mel byt nezodpovedny lovem bez lanka? Nezodpovednost timto muze byt i to ze chytas rybi poter lepe vetsi poter a napichujes ho zaziva na hacek nevim nevim ale mas v tom chaos. Jinak bohuzel zatim moc stik nemam do 70cm se povede tak 50kousku za sezonu pres 70 tak 4, nemam moc velke stiky ale zaroven mam minimum stik co mi prerazili vlasec. Ja toleruji starsi rybare ktery maji mnoho zkusenosti,ale ja je teky casem dostanu, jenze nad timto si budu stat s pevnou rukou!
reagovat - Středa 3. června 2009 ve 13:52 ® cormoran
-
Díky za odpovědi, jen mě zajímal názor znalejších
Nedávno jsem se totiž setkal s názorem, že by zásek měl směřovat vždy k nebi kvůli lepšímu zaseknutí do vrchní části tlamky. Dotyčný prý mluvil z vlastní zkušenosti. Stejně při chytání ze břehu na odhoz na 30–40 metrů bude jedno, jestli jde zásek nahoru, či do boku…
reagovat - Středa 3. června 2009 v 8:37 ® toro reakce na …
-
cormoran> Při skloněné špičce prutu k hladině(wobler, rotačka) vždy do boku a ve směru vedení nástrahy. Při zvednuté špičce k nebi (twistrovačka, smáčci) nahoru. Při vedení nástrah se proto snažím, aby úhel mezi vlascem a prutem byl 90° a tím pádem, abych měl při záseku ještě kam jít (zasekávat do záklonu je jen máchnutí prutem bez „trefy do černého“).
reagovat - Úterý 2. června 2009 v 18:55 ® HaD reakce na …
-
dodorider> hádat se nebudu. Ale nezodpovědné to prostě je. A jestli to nebereš ode mě, pak od ToRo bys už měl. Nevím, kolik štik jsi už v životě chytil, ale lidé, kteří jich mají stovky, tisíce už mohou být prostě v poznání dál.
PS: vlasec 0,35+ je skutečně hodně odolný. S tím souhlasím.
reagovat - Úterý 2. června 2009 v 16:01 ® dodorider reakce na …
-
HaD> stejne tohle nema cenu resit kazdej budeme nadale delat to co delame ne? Preci se tu mezi sebou nepobijeme jako rybari
reagovat - Úterý 2. června 2009 v 16:00 ® dodorider
-
HaD> jen u rotacek velikosti 2 a 1 mam protihroty a jinak nikde jinde bdue to tim ze hlavne lovim na streamera. lanko sem mel ocelove na stiku melo neco kolem 9kg nebylo pred lovem pouzito bylo namotano na zasobniku na lanka vsechny sem je strcil do krabice a uz je nepouzivam jedine co bylo spolehlive bylo koupit silnejsi vlaces 0,30+ uriznout 20cm na jednu stranu obtarlik na druhou karabinu a slo se na dravce jenze ten tlustej spagat ve vode sviti silene takze malej ucineknavic spatne vedeni nastrahy atd. drzim se lovu jen na vlasec do 0,18 ted sem ze zvedavosti chtel zkusil pletenku 0,12 cirou ale vidim to sni blede. Anezodpovednost, jak ty rikas ze je lov bez lanka.! no nevim nevim ja s kazdou rybou zachazel vzdy dobre ty co sem poustel sem nepodebiral a kdyz nemusim tak na ne nesaham, pouzivam z 80% nastrahy z prirodnich materialu (srst nite chlupy peri atd) nezodpovednost je rvat do vody olovo gumu ale nikomu to nerikam ze kdyz lovi na tyto veci tak ze je nezodpovedny!!!
reagovat - Úterý 2. června 2009 ve 13:35 ® Kazan
-
V době kdy jsem chytal rybku jsme štiky nepotěžkávali, stávalo se že větší vyčůranější kusy právě vytušily v tomto okamžiku zradu a rybku pouštěly. Jinak čekaní se zásekem na cígo, to ani náhodou, jak píše toro, jak se štika rozjela hned se sekalo. Během doby kdy otáčela rybku se opatrně dopínal vlasec aby zásek seděl.
reagovat - Úterý 2. června 2009 v 11:37 ® HaD reakce na …
-
dodorider> tzn. že pokud například nabiješ na prut husky s třemi trojkáčky, nemá ani jeden z nich protihroty? Pak tedy klobouk dolů. Nicméně nepoužívání lanka při cíleném lovu je pro mě nezodpovědné. Za tím si stojím.
Pokud Ti lanko někdy ruplo, byla to náhoda nebo nekvalitní lanko. Nebo to byla jen pletená šňůra, o které se mnozí domnívají, že funguje stejně jako lanko a přitom má odolnost většinou ještě nižší než vlasec.
reagovat - Úterý 2. června 2009 v 11:31 ® HaD reakce na …
-
cormoran> jak znám Toma, tak do strany
reagovat - Úterý 2. června 2009 v 11:15 ® dodorider reakce na …
-
Filip00> jak jsem psal pouzivam bezprotihrotove hacky tudiz jej ryba vydavi. K lanku janko bylo por jeho prekousnitu roztrepene a slo jasne vydet ze proslo pres milu stici tlamy
reagovat - Úterý 2. června 2009 v 10:57 ® Filip00 reakce na …
-
dodorider> to lanko mohlo být poškozený, mě se třeba stalo, že se mi mezi lanka v igelitovém pytlíku dostalo trochu vody a já si toho nevšiml a při další vycházce za týden jsem je trhal v ruce a to maj nosnost kolem 6 kg. Nemůžeš spoléhat na to, že se háček rozloží a nebo vyhnije.
reagovat - Úterý 2. června 2009 v 10:55 ® dodorider reakce na …
-
cormoran> na vlacku si ymslim ze to mas jedno tedy pokud mas naliceneho treba woblera nebo rotacku protoze stika vetsinou vyjede za rotackou tudiz prvni sevre hacek, vetsina zaberu je takova ze navijis a najednou rana a ses v tvrdem a je tu boj.
reagovat - Úterý 2. června 2009 v 10:53 ® dodorider reakce na …
-
toro> to je zajimave, tudiz i tim zasekem vlasec nevedeme primo pres zuby ale bokem tlamy ven.
reagovat - Úterý 2. června 2009 v 10:49 ® dodorider reakce na …
-
HaD> uzivam bezprotihorotve hacky nejcasteji jednohacky s protihrotem mam jen hacky u malych rotecek pouzivam nejvice 2 a davam mensi hacky. Navic se mi jeste nestalo ze by mi stika prekousla vlasec asi mam stesti nebo nevim, ale prervala mi tak 40ka lanko na kterem sem mel woblera tak sem to myslel. Lanka dokaze prerazit stejne jako vlasec. Jinak v pripade ze se rybe v tlame zaklesti nastraha (nema li sesite spodni a horni patro) nastrahu do 48hod but vydavi nebo se prirodni latky jako je kov atd rozleptaji.Jelikoz pouzivam bezprotihrotove hacky jednohacky na streamery, tak az mi to nejaka urazi, snadno ho vydavi.
reagovat - Úterý 2. června 2009 v 8:55 ® cormoran reakce na …
-
toro> Když jsi nakousl ty záseky, jak dosekáváš při vláčce? Ve směru vedení nástrahy, nebo „k nebi“?
reagovat - Pondělí 1. června 2009 v 19:53 ® toro reakce na …
-
HaD> cíleně na štiky s lankem souhlasím! Jinak srovnávat přívlač na umělé nástrahy a lov na živou rybku je „sčítání jablek a hrušek“. Při vláčce sekáš hned a maximum ryb je tudíž chyceno jen za rantl (po záběru by zde nepomohlo ani vyfučení kartónu Malbůrek :o)). Lov na rybičku umožňuje vyčkávání a to je kámen úrazu. Rybičkáři neumí správný „štikový zásek“ – většinou mávnou prutem vzhůru a ryba je fuč. Popis situace pod vodou: Štika drží kořist napříč až do jejího naprostého znehybnění. Když se tak stane začne rybku polykat a hrne ji do jícnu hlavou napřed. Když přijde ve fázi držení či polykání zásek, tak (troj)háček většinou neškodně lízne jen tvrdé horní patro a je venku. To v lovci vzbudí dojem, že je příště potřeba přidat ještě jednu (až dvě) cigaretu navíc. Při správném postupu stačí co nejvíc vyrovnat vlasec, až do ucítění mírného odporu. Jakmile se štika pohne, tak se špičkou prutu skloněnou k hladině ZASEKNOUT DO STRANY (Nikdy nemáchnout prutem nahoru!)! Razance záseku závisí na velikosti rybky, na vzdálenosti rybáře od dravce a na použitém náčiní. Boční zásek většinou stačí, aby držená rybka projela štice mezi čelistmi a háček se zaťal někam do okraje nebo koutku tlamy. Celá akce je otázkou několika vteřin a ryba je chycená v čelisti a nikoli v jícnu nebo žábrách jako při zažíračce. Úspěšnost bočního záseku je neporovnatelně vyšší než při sekání směrem vzhůru.
reagovat - Pondělí 1. června 2009 v 18:46 ® Skrabi
-
Já dravce chytám na ocelové lanko , samozřejmě háčky bez protihrotu a klasika mokré ruce.
reagovat - Pondělí 1. června 2009 ve 14:18 ® Filip00
-
Stejně nic nevyřešíte, chytejte tak jak je dovoleno (každej si svou techniku najde)a buďmě k rybám ohleduplní. i když nastraží někdo rybu nemusí hned používat trojháčky i jednoháček je spolehlivej. A kdo vláčí tak zase nemusí nastražovat pidi nástrahy, aby pobodal 30 ryb místo 2 co by za zdolání vůbec stály a hlavně kde je štika tam prosím lanko, jak píše už HaD.
reagovat - Pondělí 1. června 2009 ve 13:19 ® HaD
-
dodorider> při vší úctě – cílený lov štik bez lanka rozhodně „čestný boj“ není. Cíleně se tím pouze riskuje smrt ryby, kdy s nešťastně zaseknutou nástrahou uteče a může zahynou, či se minimálně dlouho trápit.
reagovat - Neděle 31. května 2009 v 15:59 ® Prutos
-
Teď koukám že jsem se rozepsal úplně mimo téma. Štiky nepotěžkávám,ani je nenechávám zažrat na cígo. Jednoduše proto že chytám téměř výhradně na vláčku. Štik poškodím opravdu minimálně, ani při přívlači se tomu nejde na 100% vyhnout, to je lež jako věž. Při lovu na rybku, pokud ho provádí nezodpovědná, neznalá nebo vůči rybě lhostejná osoba, se dá štika pokryplit či poslat do kytek podstatně snáz. Ale i na rybku se dá chytat vůči rybě šetrně, jen mít tu vůli a vědět jak na to. Mluvím z vlastní zkušenosti, i já na rybku uměl nahodit.
reagovat - Neděle 31. května 2009 v 15:46 ® Prutos
-
dodorider> Zrovna u malých rotaček mám všechny protihroty zamačkané. Ono páčit poctivě zaseklý trojháček s protihroty z tlamičky jelce, pstruha nebo okouna může být pro tu rybku zákrok který nemusí rozchodit.
reagovat