Chytej.cz

Dá se u nás ještě chytit karas obecný? necteno

26.5.2009 | Leník | 20.833 zobrazení | 174 odpovědí

Dozvěděla jsem se, že u nás žije převážně karas stříbřitý a je pravda, že na řece jsem obecného ještě nechytila. Prý se stříbřitý snaží obecného vytlačit tím, že jsou u nás jen jeho samice a ať se skříží s jakoukoliv rybou, je z něj zase jen karas stříbřitý samice. Je to tak?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 17. prosince 2009 v 18:08 ® osprey reakce na …
osprey

Márten> Může to tak být. Pokud se tam zatím nedostal stříbrňák, tak on ten karas obecný není zas tak choulostivá ryba.

A jinak mám radost, když vidím, kudy a kam kolují moje fotky:-)

reagovat
Čtvrtek 17. prosince 2009 v 15:56 ® standas reakce na …
standas

Márten> tak to je super,rád bych pár kousků vysadil někde u nás můžeš mně poskytnout bližší informace(klidně do os.pošty)dík

reagovat
Čtvrtek 17. prosince 2009 v 11:14 ®  reakce na …

1Mara> Tak bohužel fota nemám a teďkonc už tam asi nepůjdu. Ale jsem si na 90prcnt jist, že to jsou obecňáci. Vypadají přesně jako na foto, jen nejsou tak vysocí (barva šupin, ploutví sedí). Jsou to ještě mimina, mají nejvíce tak 20cm.

reagovat
foto/forum/2009/th-img11261.jpg
Čtvrtek 17. prosince 2009 v 11:10 ® 1Mara reakce na …
1Mara

Márten> Tak jsem hod fota ať uvidíme jestli znáš trošku druhy ryb , :-)) ) si ještě neviděl stříbrňáka ? nó tak to určitě budou jako vyšitý :-)

reagovat
Čtvrtek 17. prosince 2009 v 10:43 ® 

U nás je jeden zatopený lom a tam jsou spolehlivě obecňáci. Aktivní začínají být obvykle za soumraku, ale když člověk ví kde, jeho chycení na cokoliv je jistota. Stříbrňáka jsem na vlastní oči ještě neviděl :o)

reagovat
Neděle 13. prosince 2009 v 19:13 ® standas reakce na …
standas

spike-cz> to by bylo good,akorát je dej tam kde nejsou Sříbrňáci a zvol stojatou vodu nejlépe zabahňěnou.

reagovat
Neděle 13. prosince 2009 v 18:50 ® spike-cz
spike-cz

Když tak čtu tohle vlákno, dávám si do dalšího roku závazek, že až zase půjdu se synkem testovat karásky na chlebík, nějakou tu desítku v kbelíku dodám do nejbližší vody (Slaník nebo Otava) , aby se nám z těch svazových vod nevytratili.

reagovat
Neděle 13. prosince 2009 v 16:40 ® standas reakce na …
standas

1Mara> já vím ale pořád jeto jenom jako plivnutí do moře ale snad se mu to podaří,škoda že nemá OBECŇÁK stejnou reprodukční schopnost jak ten STŘÍBRNEJ parchant!

reagovat
Neděle 13. prosince 2009 v 16:23 ® cormoran reakce na …
cormoran

standas> Nádhera, fakt.-)

mycek> Díky, kdyby nebyla nedoostřená a přepálená, tak by jako dokumentační šla:-)

1Mara> Tak růžově bych to s ním neviděl, u nás na ně nemáme vody. Do nějaký nesvazovky, kde by se jim mohlo dařit, je nikdo nedá a tuctový svazovky pro ně nebudou moc ideální. Ale možná to vidím až příliš bledě…

reagovat
Neděle 13. prosince 2009 v 11:31 ® osprey reakce na …
osprey

vondras> Jejich úbytek má zcela nepochybně na svědomí stříbřitý karas. Nedávno jsem potřeboval fotky obecňáků a vyrazil na zapomenutou pískovničku do lesa, kde léta žila bahenní forma karase obecného.

Karasů je to tam pořád plné, ale všichni jsou stříbřití. To samé prakticky kdekoli jinde.

reagovat
Neděle 13. prosince 2009 ve 3:01 ® 1Mara reakce na …
1Mara

standas> No tak zase ůplně né , ale z mého pohledu tak na 85% určitě , a bude hůř :-(( . Jak jsem už jednou psal , u nás náš hospodář jich prý má okolo 40 kousků a chce je příští rok vytřít a začínat pomalu je vysazovat , tak uvidíme jestli to vyjde , byl bych neskutečně rád kdyby se do 5–10 let vrátili :-)

reagovat
Neděle 13. prosince 2009 v 0:31 ® mycek
mycek

cormoran> Moc pěkné fotky,obvzlášť ta první.

reagovat
Sobota 12. prosince 2009 v 18:50 ® standas reakce na …
standas

1Mara> svítí pěkně že? škoda že jsou fuč

reagovat
Sobota 12. prosince 2009 v 18:20 ® vondras

zaslechl jsem od rybářů že na sedmičce se sem tam chytí pravý český karas ale je pravda že jejich ůbytek má zřejmě právě na svědomí jejich stříbrný kamarád !!?

reagovat
Sobota 12. prosince 2009 ve 13:09 ® 1Mara reakce na …
1Mara

standas> ahoj kémo ty jsi ho snad nasvítil né ? :-) moc pěknej :-)

reagovat
Pátek 11. prosince 2009 ve 21:42 ® Jak.novi
Jak.novi

standas> To jo. :-O

reagovat
Pátek 11. prosince 2009 ve 21:36 ® standas reakce na …
standas

Jak.novi> kokáš viď?

reagovat
Pátek 11. prosince 2009 ve 21:20 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

standas> Jéé ten je krásnej. :-)

reagovat
Pátek 11. prosince 2009 ve 20:28 ® standas reakce na …
standas

osprey> snad se jich zas dočkáme je to moc pěkná ryba a hlavně houževnatá

reagovat
Pátek 11. prosince 2009 ve 20:00 ® osprey reakce na …
osprey

standas> Jak malovanej. Tyhle sluníčka, to byly moje začátky za prutem. Kdeže jsou ty časy…

reagovat
Pátek 11. prosince 2009 v 17:02 ® standas
standas

jedna fotečka obecŇáčka:

reagovat
foto/forum/2009/th-img11239.jpg
Pondělí 26. října 2009 v 19:35 ® standas reakce na …
standas

tak to je moc pěkný počinek,jinak osprey ti to vysvětlil velmi dobře,díky

reagovat
Pondělí 26. října 2009 v 18:56 ® 1Mara reakce na …
1Mara

osprey> No natom se už pracuje z klukama z Duchcova , jestli to vyjde budeme mít svojí chovnou dílnu a s podporou naší Rybářské organizace tak to bychom měli zvládnout :-)

reagovat
Pondělí 26. října 2009 v 18:51 ® osprey reakce na …
osprey

1Mara> No jako že někdo už začal – taková ta první vlaštovka co přináší jaro.

Jinak si myslím, že by stálo za to z lokalit kde karas obecný ještě je vysazovat po pár kouscích do různých tůní apod.

reagovat
Pondělí 26. října 2009 v 18:37 ® 1Mara reakce na …
1Mara

standas> Nepanimáju ? :-O jsem doňa mimoňa :-O vysvětli mi ty vlaštovky ? :-)

reagovat
Neděle 25. října 2009 ve 21:17 ® standas reakce na …
standas

1Mara> a první vlaštˇovička :-)

reagovat
Neděle 25. října 2009 ve 21:13 ® 1Mara
1Mara

standas> Ahoj kémo :-) u nás na baště dostal hospodář 40ks. karase obecnýho a chce ho na příští rok vytřít a začít vysazovat u nás do vod , tak jsem zvědavej. Byl bych velice rád aby tahle zlatorybka byla v takovém hojném počtu jako za komančů :-)

reagovat
Neděle 25. října 2009 ve 21:09 ® standas reakce na …
standas

Libor> no mně napadlo rozhodit sítě po různejch org. a hlavně vytvořit seznam vod kde nejsou stříbrnˇáci,možná i eventuálně založit sbírku.

reagovat
Neděle 25. října 2009 ve 20:33 ® Libor
Libor

No jo, ale karas není koala nebo rys ostrovid či orel aby se někdo zajímal o jeho vypuštění či návrat do přírody. Pro nějakou firmu či společnost to nebude zajímavé. 95% rybářů ho stejně nepozná, to je nejhorší. Ale snaha se cení Stando.

reagovat
Neděle 25. října 2009 ve 20:30 ® Sander
Sander

standas > to možná, ale pořád to tento problém nevyřeší.

reagovat