Vyhledávání
Rybářský bodový systém
13.5.2009 | Piranha | 4.720 zobrazení | 34 odpovědí
V poslední době se setkávám s problémem nedodržování rybářského řádu u samotných rybářů.Ať už je to nedodržování povolené míry ryb, ponechávání si hájených úlovků, nebo lov nepovoleným způsobem.Dnes už není tak problém s pytláky, jakož to s rybáři samotnými. Proto si myslím že by nebylo na škodu zavést bodový systém i u rybářů.RS by do kolonky k tomu určené vypsala hříšníkovy body a pokud by se opět opakovalo něco podobného, opět by se zapsaly body a po určitém počtu by se odebírala povolenka např. jeden měsíc až po jeden rok.S nějakým finančním postihem nevím jestli by byla RS oprávněna vybírat, nebo by se pokuta platila na Mo při převzetí povolenky. Co myslíte.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 29. května 2009 ve 20:52 ® plescarp
-
dle me meprijatelne jakozto zastence teorie ze rybar ma byt soucasit te skupiny lidi jenz chrani prirodu a je jeji soucasti dibrovolne tak bych bral papiry hned ovsem pouze v pripade je existuje dukaz foto nebo neco tak aby se nepodporovalo to co je praxi ze nekteri porybni si leci komplexy menecennosti na nevinnych a bazbrannych clenech CRS
reagovat - Sobota 23. května 2009 ve 23:33 ® Bulldog.o
-
Co se týká profesionalizace RS tak mě napadlo –vždyť nemusí být všichni příslušníci RS „profesionálové“, dle mě by stačil určitý počet profesionálů RS na určitou oblast (revíry). V jejich kontrolní činnosti by jim vypomáhali neprofesionální příslušníci RS. Tím pádem by nejen organizační věci (spolupráce s PČR, monitorování působení organizovaných pytláckých „band“ , …. atd.. atd..) leželi na bedrech profesionálů. To by se prostě muselo projevit na kvalitě činnosti RS. Určitě by se změnil přístup i samotných rybářů/pytláků k zde již zmíněným přestupkům („masaření“.. atd.). Uvědomuji si že problematika profesionální RS je velmi komplikovaná a je jasné že zde se to nevyřeší…nicméně nechme tuto myšlenku usnout.
reagovat - Sobota 23. května 2009 v 18:38 ® zlomiljsemprut reakce na …
-
Bulldog.o> – Profesionální RS si svaz nemůže dovolit. Ti nahoře by si museli řádně utáhnout opasky a přes to nejede vlak. Jinak by mne zajímalo, co myslíš těmi „oraganizačními schopnostmi“. Dle mého názaoru není takový problém (jak kde) s organizovanými skupinami pytláků, kdy nemají doklady (což znamená vězení) a tvrdě deklasují rybí obsádku. Spíše si myslím, že zde platí přísloví „pod svícnem je největší tma“, čímž mám na mysli „vydry“ v řadách rybářů (zde jde o přestupek, tedy odebrání povolenky). Kdy jednotlivci berou podměrečné kousky a nebo přesahují povolenou hranici úlovků. Na některých lokalitách jde o velké škody. Tito rybáři strkají ryby do tašek a zde je velká trhlina v pravomocech RS. Členové nesmějí „šmátrat“ v rybářových věcech.
reagovat - Sobota 23. května 2009 v 17:43 ® Bulldog.o
-
Spolupráce RS a PČR by měla být prioritou RS dneška. Samozřejmě to vyžaduje vysokou profesionalitu , tím nemyslím jen perfektní znalost rybářského řádu (zákonů ), ale i již zmíněných organizačních schopnosti a dalších a dalších vlastností.. Situace kdy několik příslušníků RS začne kontrolovat organizovanou skupinu pytláků skončí vždy přinejlepším neúspěšně. Za plánování bych neoznačoval ani schování za keřem a čekání na příjezd PČR. Základní problém RS je víc než jasný- personálně neprofesionální .. Takže začarovaný kruh je na světě. Vše začíná a končí u profesionalizace RS . Pokud by byl zaveden nějaký bodový systém, stejně by došlo k jeho zapojení (pohlcení) do začarovaného kruhu. Upřímně řečeno jakkoliv kritizovat úsilí RS, je více méně nesmyslné…
reagovat - Sobota 23. května 2009 v 15:01 ® pipa reakce na …
-
Piranha> to vyřešíme…
reagovat - Sobota 23. května 2009 ve 4:15 ® rgb23 reakce na …
-
Piranha> to ale není problém nečinnosti PČR, ta nemá povinnost jen tak chodit kolem vody s RS. Pokud ale očekávám problematickou kontrolu, zvednu telefon a požádám policii o spolupráci, čemuž by měli vyhovět a dojet (aleposň jsem tím byl ujištěn). Touhle logikou, pokud bych jako RS měl podezření na problematickou kontrolu, ony příkladem 4 cizojazyčné borce bych určitě viděl pár desítek metrů dopředu, uklidil bych se do ústraní, požádal o asistenci PČR, vydržel 15 minut než dojedou a pak vesele kontroloval. To, proč si RS preventivně PČR ke kontrole s důvodným podezřením páchání něčeho nepřivolá už je jen spekulace, ta možnost ale určitě existuje a policie musí ono nebezpečí prověřit na místě.
reagovat - Pátek 22. května 2009 ve 21:49 ® Piranha reakce na …
-
Bulldog.o> jo kamo necinnost je ze strany policie.Kdyz prijdou 4 RS zkontrolovat 4 podnapily cizojazycny nerybare co se bude dit.Na 90% rikam ze ty ctyry účka se na ty ctyry RS vrhnou a bude veselo.Pokud by tam byly 2 RS a 2–3 policiste, statni, tak uz je to o necem jinem.Myslim si ze ma PČR vetsi respekt nez RS.Sice je RS dnes jiz organ cinny v trestnim rizeni, ale nikdo o tom nevi a to je pruser.
reagovat - Pátek 22. května 2009 v 7:54 ® Bulldog.o
-
Myslím, že RS chybí jakási organizovanost a plánování . Také jsem několikrát potkal „tlupu“ cizojazyčných rybářů (nejspíše pytláků). Více méně na tom samém místě. Nevnímám, že prioritou RS v dnešní době by mělo být kontrolování provedení „zápisu v povolence“, ale rozbití takovýchto organizovaných skupin. (bohužel, často i „ČESKOJAZYČNÝCH). Takže bodový systém na divokém západě je naprostý nesmysl. Na druhou stranu pro mě výbornou činnost RS jsem shlédnul v nedávno (možná dávno) uveřejněném videu na CHYTEJ.CZ..
reagovat - Pátek 22. května 2009 v 1:35 ® regulus reakce na …
-
zlomiljsemprut> já se snažil právě poukázat na to, že PCH ne vždy a všude mají snahu spolupracovat. Pokud to vezmu z principu, tak pytláctví je trestný čin, napadení veřejného činitele taky, potom nevidím žádnej důvod, proč by polocajti neměli v případě zavolání dorazit štando pede fofrem jako sviňa, zrovna tak jako když se někdo snaží vyloupit banku, myslím, že od toho jsou z našich daní placení. Nemyslím si, že by běžnej rybář, napadl porybnýho, pokud je RS nějaká kór buzna tak to skončí v nejhorším případě posláním do prdele, ale koupele nebo jakýkoliv fyzický útok si myslím, že na místě není. Případnou vyloženě nespravedlivost lze řešit tím, že zavolám ty policajty já, nechám sepsat protokol a podám stížnost na zneužití pravomoci veřejnýho činitele (už jsem to tu jednou v jiným fóru psal). Je to z právního hlediska čistý, může to dopadnout všelijak, ale nikdo mi nemůže říct ani popel, z právního hlediska to je nenapadnutelný. Moje minimální zkušenost s RS je kladná, na pstruhovce jsem vybrodil, i když jsem z toho zrovna radost neměl, jindy dojeli „kluci“ na motorovým člunu, ale vždy to skončilo normální diskuzí, prostě jsme ještě splkli. Každej z nás má máslo na hlavě, letos se mi podařilo půl dne chytat bez zapsání, hold už su starej, blbej a sklerotickej, kdyby došla RS tak su asi bez papírů, nicméně musel bych držet hubu a rozhodně bych ho kvůli tomu neházel do vody.
reagovat - Čtvrtek 21. května 2009 v 16:21 ® zlomiljsemprut reakce na …
-
rgb23> Musíš také vzít v úvahu, že porybní se od sebe liší přístupem. Máš pravdu, že někteří členové RS si na jednotlivcích „honí“ ego a zbu*erují Tě za každou drobnost. Musím říct pravdu, že jednoho takového znám. Ale dalších pět porybných, kteří jsou mi blízcí řeší skoro vše ústně a až závažnosti odebráním dokladů. Jenže rybáři se také liší chováním. Třeba Tobě by nevadilo, když montáž vytáhneš z vody. Ale třeba takoví „krmítkáři“ důchodci by to okamžitě komentovali, že zrovna nahodili atd. regulus: Vše záleží na přístupu PČR. Na Nových Mlýnech chodí s pěti porybnými policisté a tvoří jakési komando. Jde z nich respekt a nikdo ani nepustí „ducha“. Jsou ovšem i oblasti, kde porybným nezbývá nc jiného než „sundat odznak“ a bránit se vlastníma rukama.
reagovat - Čtvrtek 21. května 2009 v 0:38 ® regulus reakce na …
-
rgb23> souhlasím s tím co jsi napsal a ještě si přihodím. Pokud se nepletu tak RS má status veřejného činitele, takže alespoň z mýho pohledu by mělo platit, že když někdo vůči ní použije jakýkoliv násilí (je nepodstatný jestli je to koupel nebo dostane na tlamu), tak by to mělo být posuzovaný úplně stejně, jako kdyby to použil vůči policajtovi který je také veřejný činitel. No a včil můžeme 3× hádat jakej je rozdíl v tom když dostane na tlamu policajt a nebo porybnej. V tom prvním případě si policajti ušoupou podpatky a v tom druhým případě se nad tím nejspíš mávne rukou, zvlášť v případě, že dojde jen na tu koupel a RS nemá rozflákanej ciferník.
reagovat - Středa 20. května 2009 ve 23:07 ® rgb23 reakce na …
-
chyba není základně asi v RS, ale systému, rř, legislativě atp. Policistu při kontrole řidič napadne málokdy, historky o tom jak skupinka rybářů v lepším případě vykoupala RS jsou ale častější
reagovat - Středa 20. května 2009 ve 23:03 ® rgb23 reakce na …
-
zlomiljsemprut> úplně s tebou nesouhlasím, pokud mi RS řekne ať vytáhnu montáž z vody, tak to udělám bez keců a v duchu si budu myslet, hele, on mě snad vážně kontroluje
Možná mi to bude i vadit a budu nervozní, ale asi tak jako při kontrole policií v autě, berňáku atd. je to jejich práce a pokud jsem nic neudělal, dobře to dopadne.
Problém je, že tahle situace se mi ještě nestala. Při nízké četnosti kontrol kterou každoročně mám a nebo u vody vídám, jsou kontroly naprosto povrchní, akorát občas spojené s buzerací za něco, v čem je kontrolovaný rybář nevinně (úkild okolí a pod.). A je to možná spojené s tím, že běžný člen RS má normální práci, která ho živí, k tomu závazky atp. Protože na „baníkovce v přesile si logicky netroufne – a ani mu to nezazlívám“, vykazuje činnost na těch bezproblémových, kde občas hledá problémy i tam, kde nejsou.
reagovat - Středa 20. května 2009 v 17:47 ® zlomiljsemprut reakce na …
-
Piranha> To by bylo pro mne odsouzení k smrti… Bydlím v oblasti, kde připadají na „metrčtverečný“ tři Baníkovci.
reagovat - Středa 20. května 2009 v 17:40 ® Filip00 reakce na …
-
zlomiljsemprut> máš pravdu, zažil jsem to sám v Ústí nad Labem šel jsem vláčet od Střekova pod hlavní silnicí a chytali tam dva ukrajinci vedle nich něco jako basebolka, lístěk určitě neměli a já jsem neřekl ani slovo, prostě jsem se bál a když jsem přešel a otočil se už tam byly 3 a vlčák. Byl jsem rád, že jsem nic neříkal.
reagovat - Středa 20. května 2009 v 17:32 ® Piranha reakce na …
-
zlomiljsemprut>
reagovat)
)
)
) pekne napsany, ale nejvic mne pobavil ten banik
) mas odpovedet ,,sparta ty jseš,, a utikej
)
)
- Středa 20. května 2009 ve 13:41 ® zlomiljsemprut
-
Pánové, uvědomte si, že porybní jsou lidé jako vy. Mají zaměstnání, povinnosti a taky právo na volný čas. Nejsou jako policie, která je za svou „práci“ placena. Určitě někdo napomene, že porybní odměny mají a k tomu nemusí na brigádu!? Tak ať makají! Ta slavná „odměna“ činí cca 400 korun a povolenku. Těch čtyřista kaček projedete za tři kontroly a počet hodin, které porybný musí odchodit (50) by zaplatil „deset“ takových povolenek. Nechápu, když vidíte nějakého hříšníka, jak dělá nemravnosti, proč ho neseřvete nebo nenakopnete !? Někdo tady říkal něco o důkladnosti. Když vám porybný řekne, ať vytáhnete montáž, tak si pomyslíte, „to je bu*erant, protože to musím vytáhnout.“ Když vám nic neřekne, tak si pomyslíte, „to je bu*erant, je nedůkladný.“ Prostě toto není problém RS, ale českého myšlení, že všude se ta chyba najde. Dále zde někdo hovořil o nepořádku u vody. A to mají jako porybní po vás uklízet? Je takový problém vzít igelitku, strčit ten výplod lidského prasáctví do tašky a vyhodit jej do (u některých) neoběveného vynálezu – koše, kontejneru? Prostě, porybní jsou jakési „terče“, do kterých se většina trefuje svými narážkami. Nedivte se, že jich ubývá! Jejich „chlebodárce“ nebrání členy, jak by si zasloužili. Když jdete ve dvě v noci na kontrolu a narazíte na čtveřici dvoumetrových chlapíku, kteří jsou připití a s hulákáním „Baník pi*o!“ vás vítají, skutečně uvažujete nad větou: „Stojí mi to za to?“ Zamyslete se nad tím, jestli skutečně k RS necítit více úcty…
reagovat - Úterý 19. května 2009 v 17:43 ®
-
Tak trochu to nechápu? já si myslím že všechny přestupky zde vypsané by byli přímo na odebrání povolenky
reagovat - Pondělí 18. května 2009 ve 22:21 ® rgb23 reakce na …
-
Filip00: tak tak, v řádu je to jasně: „Jako nástražní rybka se nepoužijí ryby lososovité, úhoř, chráněné druhy ryb a ryby nedosahující nejmenší lovné míry.“
reagovat - Pondělí 18. května 2009 v 17:06 ® Filip00 reakce na …
-
Piranha> já ale mluvil a rybách které míru nemají a tím pádem si myslím ,že je jedno jestli jsou ze sádek nebo ne prostě na svazovce je nastražit nesmíš
reagovat - Pondělí 18. května 2009 ve 14:14 ® Piranha reakce na …
-
Filip00> ja si myslim ze je to pravda.Sam jsem loni na sumcich pouzil rybu ze sadek.Byl jím lín a samozrejme mírový.Nikdy bych nenapichl kapra pod míru na sumce.Ono stejne mirovej kapr uz je na nase sumci pomery velka ryba a jen do nich budou mensi sumci tlouct a podsekavat se o trojhaky.Myslim si ze karas ci lin do 30cm je akurad.Na ty pulce do 150cm akurad.Vetsi sumec je uz opravdu stesti alespon u nas na labi.Jsou tam to ano ale rychlejsi jsou ty od 70 do 120
reagovat - Pondělí 18. května 2009 ve 12:57 ® Filip00 reakce na …
-
chci je zeptat a ne rejpat, ale to co píše mckvak8 neni adekvátní omluva myslím si, žě když si koupí někdo kapra 30cm na sádkách tak s ním může jít chytat jen na soukromé revíry,ale né na svazovku, tam je daná míra 40cm a přesto nejede vlak, to by pak každý mohl mít lístek ze sádek, že tam něco koupil a protože to neni z revíru tak na to může chytat. Může te mi někdo říct jak to je a kde je pravda? Díky
reagovat - Neděle 17. května 2009 v 17:51 ® Skrabi
-
Ja plně souhlasím,protože jsem z Prahy a chodím na Hostivařskou přehradu.Tam je zakázany krmení a každý druhý krmí,a to nemluvím o nepořádku!!!
reagovat - Pátek 15. května 2009 v 17:47 ® Robur
-
ale to je zase jen o lidech, přeci je jedno, zda řekne aby ho pustil, že dostane puntík nebo 2 body. Já myslím, že porybní vědí za co mají napomínat a za co brát papíry, to že nechcou nebo nedokážou aplikovat jednotný metr je věcí roganizace a tlaku rybářů. Ale moc se asi tlačit a měnit nedá.
reagovat - Pátek 15. května 2009 v 17:13 ® Piranha reakce na …
-
Robur> Řeší, ale jak.Za jeden, či dva postihy berou papíry.Někomu je seberou hned za to že se šel vych..at a mel nahozeno, někdo má ve vezírku kapra 39 a porybný mu řekne ať to pustí, nebo mu udělá puntík.Mělo by to být nějak hodnocený.Prostě dostane třeba 3 body a příště dostane třeba zase 2 a má to za 6 měsíců + 200 na zarybnění jako pokuta. Ale co, je to nekonečná debata a tak bych navrhoval to fórum smáznout. Asi jsem to neměl zakládat, prostě mně jen zajímalo co na to rybáři.Mě osobně by to nevadilo.Řád dodržuji i když se mi někdy příčí.
reagovat - Čtvrtek 14. května 2009 v 19:11 ® Robur
-
Piranha, a jak si vlastně myslíš, že se prohřešky řeší dnes?
reagovat - Čtvrtek 14. května 2009 v 15:43 ® ART
-
Nikdy jsem nepotkal RS, nikdy. Letos jsem RS potkal dvakrát po sobě na stejném revíru a tím způsobem, že nahodil a šel kontrolovat. BeerBeda taky čuměl:D . Problém není v tom, že se rozdávaj body, ale kdo je bude rozdávat. Jestli je jeden člověk od RS a ze den zkontroluje tři lidi a to ještě známý. Jinak co povídali kámoši, tak postihy za porušení řádu jsou dost tvrdé. Např. Jirka si koupil na sádkách kapra cca 30cm a šel s ním na sumce. Když ho stahoval po neuspešném lovu viděla to RS (taky si blbec sedne pod jejich budku) a hned se začali hádat odkud kapr je. Nějak to uhrál jinak by si prej do konce roku nezachytal.
reagovat - Čtvrtek 14. května 2009 v 1:13 ® regulus
-
Alov – mluvíš mi z duše, za 36 let rybaření 5× kontrola RS. Znám lidi co přišli o povolenku a za týden vesele chytali dál, prostě nebudu to rozpitvávat …
rgb23 – taky naprostej souhlas …
K těm bodům. Myslím, že to je jasně daný v RŘ, netřeba to komplikovat nějakejma bodama. Je to jako s těma bodama na silnici. Jsou lidé, co by měli být bez řidičáku nejmíň na 5 let a stále jezdí, vždy se najde někdo kdo to za tučnou odměnu vyžehlí, no comment …
Každej z nás má máslo na hlavě vědomky či nevědomky, sem tam zapomenu zapsat, vzpomenu si až po hodině chytání, přejdu jinam a neuvědomím si, že je to už jinej revír, chytám v klidu bez zapsání, ale domnívám se, že toto jsou drobnosti, nicméně bych to při případné kontrole asi obslal, stěžovat bych si ale nemohl, byla by to moje blbost. Co by v tomhle zmohl nějakej bodovej systém, body za to, že jsem při lovu ztratil pean a nevšiml si toho??? Vše ostatní je na sebrání papírů.
reagovat - Čtvrtek 14. května 2009 v 0:25 ® rgb23
-
Je asi bohužel pravda, že nejvíce pytláků je mezi rybáři samotnými a určitě tomu nahrává i nízká frekvence kontrol RS + jejich důkladnost. Podívat se na doklady a udělat zápis „bez závad“ je pouhá formalita, nikdo po mě nikdy nechtěl abych vytáhl z vody prut, ukázal nástrahu, kolik mám návazců, nebo jen ukázal co mám ve vezírku.
Bodový systém by byl i při fungujících kontrolách, si myslím, zbytečnost. Při zjištění drobného porušení rř může rs řešit situaci na místě domluvou, při vážném porušení rř( nemírová ryba, hájená ryba, nedovolený způsob lovu) by měla rs zabavit na místě povolenku a dát podnět k zahájení správního řízení.
reagovat - Středa 13. května 2009 ve 23:33 ® Alov
-
Davide. Myšlenka to není špatná, ale podobných už bylo habaděj. Ono kdyby se něco obdobného zavedlo, tak by se musel překopa RŘ a to ti týpci, co sedí na ČRS nedokážou. Ad1) Pokud je možnost si koupit povolenku na jiné MO, tak to sice onomu hovádku situaci znepříjemní, ale on hupne do auta a za 2 hodky má povolenku z jiné MO a jede si po svém dál.Ad2) Málo RS. Ano, taky pravda. Ale já znám 3 lidi z mého blízkého okolí, kteří to položili. Důvodů je více. Neochota policie spolupracovat s RS, nedostatečná právní ochrana RS a v neposlední řadě většinou směšné tresty na MO (za 6 podmírečných PO v košíku pokuta 200kč, 15 dní bez povolenky a 5 hodin brigád). Jen jeden z mnoha případů.To je pak boj s větrnýmy mlýny.Ty riskuješ vlastní zdraví a kámoš na MO mu to pustí za 5 prstů.Ad3) Taky jsem si před rokem podal přihlášku na zkoušky RS. Před týdnem mi po roce slavně přišel mail, že jsou za 3 týdny zkoušky, at se na to nachystám a nazdar.Nějaké trošku podklady, případně proškolení s členy RS nebo něco prostě. A oni nic. Musíš se prostě vnutit a ještě se pomalu prosit. Tak na to jim z vysoka s*ru.Navíc ted otvírám obchod, takže se za 3 týdny našrotit? Na to ted fakt nemám myšlenky. A o tom všem to dnes je. Legislativa na hovno, přístup ČRS k tomuto problému jak by smet o policajtech ani nemluvím. Ale přeju ti upřímně, at ti tvé nadšení vydrží. Snad to k něčemu bude.
reagovat