Vyhledávání
Nedostupnost autem k vodě
6.5.2009 | standas | 7.294 zobrazení | 65 odpovědí
V posledních letech si všímám přibývání zákazů a různých závor k vodě, proč? někde se budují pro ciklisty stezky a rybáři tam nemůžou,přitom platíme silniční danˇa jsme v nároku k přístupu k vodě. Co stím? Jaké jsou vaše zkušenosti?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 30. března 2010 ve 20:17 ® chosebaits reakce na …
-
sus1> Třeba sto metru,já s tím problém nemám,ale spoustu rybářu ano a proto se pak nemužem ničemu divit.
reagovat - Úterý 30. března 2010 ve 20:15 ® sus1 reakce na …
-
Libor>
reagovat - Úterý 30. března 2010 ve 20:14 ® sus1 reakce na …
-
chosebaits> Jasný,tak deset metrů je ok,aby bylo místo na prut při nahazování.
reagovat - Úterý 30. března 2010 ve 20:02 ® chosebaits
-
Kdyby lidi nebyl hovada a nestavěli si ty auta až za prdel,tak zákazy nejsou.Auto mám a chci ho mít na očíh,ale to neznamená za zadkem.
reagovat - Úterý 30. března 2010 ve 20:00 ® Libor
-
sus1> sorry,smajlík tam byl, vlastně je
reagovat - Úterý 30. března 2010 v 19:56 ® sus1
-
Libor> nerejpej.Ve 30ti sem to taky neznal.
reagovat - Úterý 30. března 2010 v 19:56 ® Libor
-
sus1> jojo, jsou z toho záněty šlach.. smajlík..
reagovat - Úterý 30. března 2010 v 19:46 ® sus1 reakce na …
-
Libor> Správně, až q vodě.Už mě nebaví tahat tu váhu na hrbu.
reagovat - Úterý 30. března 2010 v 19:44 ® Libor
-
Nedávno jsem si pár nových cedulí u vody všiml, a taky se častěji a častěji setkávám s módou zacouvat až skoro do vody, aby šlo chytat skoro z kufru.. .
reagovat - Pátek 8. května 2009 v 0:40 ® rgb23
-
souhlasím že auto u vody nemá většinou co dělat, mají se respektovat zákazy, závory a většina toho co zde bylo řečeno.
Akorát úplně nesouhlasím s tím, co napsal – resp. nešťastně grafickou formou převzal od JUDr. Kočího mig61.. protože to lze rozporovat.
Jízda přes pole a louky nemusí být jízda po místní ani územní komunikaci, tudíž se na ní 361/2000 Sb. ani 56/2001 Sb, ani 243/2001 Sb. vztahovat nemusí.
Podle §7 zákona 13/1997 Sb.: Příslušný silniční správní úřad může na návrh vlastníka účelové komunikace a po projednání s příslušným orgánem Policie České republiky upravit nebo omezit veřejný přístup na účelovou komunikaci, pokud je to nezbytně nutné k ochraně oprávněných zájmů tohoto vlastníka. = dokud tak neučiní můžu ji užívat v souladu s 361/2000 Sb.
Odst. 2, §3 zákona 114/1992 Sb: Každý má právo na volný průchod přes pozemky ve vlastnictví či nájmu státu, obce nebo jiné právnické osoby, pokud tím nezpůsobí škodu na majetku či zdraví jiné osoby a nezasahuje-li do práv na ochranu osobnosti , či sousedských práv. Je přitom povinen respektovat jiné oprávněné zájmy vlastníka či nájemce pozemku a obecně závazné právní předpisy.....
Občanský zákoník, mimo jiné má číslo 40/1964, ne 1961
, už od jisté novelizace vjezd na pozemek a sousedské právo v tomto ohledu neřeší.
A teď babo raď, pokud projedu k vodě libovolně přes louku a nezpůsobím žádnou škodu, jedu po účelové komunikaci? vyžádal si vlastník pozemku zákaz užívání této komunikace? ruším na honebním pozemku nějakou zvěř když tam žádná v okolí není?
Nedivím se že to policie řešit nechce a že si radši podá sedícího rybáře než borce krosícího kolem na 4kolce.
reagovat - Čtvrtek 7. května 2009 ve 21:09 ® Alf
-
regulus: ano, kdyby se chtělo. Ale ono se do toho policii asi nechce. A když už se na takových místech vyskytnou, tak je pro ně snažší sejmout toho rybáře, ten jim neujede a mají to bez práce.
reagovat - Čtvrtek 7. května 2009 ve 20:41 ® regulus reakce na …
-
toro> je na to ale jednoduchá mast, porybnej s policajtama, porybnej se sice do kufru auta podívat nemůže, ale policajt jo. Takovej výlet na Dyju, zpestřenej pokutou a případně bez papírů. Nevím proč to tam nedělají, tam by myslím nikdy nevyšli na prázdno.
reagovat - Čtvrtek 7. května 2009 ve 20:30 ® Filip00
-
Je asi jediná možnost zavolat poldy a oni na oznámení musí přijed a nesmí říct kdo volal, takhle nám ti někdo dělá u práce, že stojíme částečne v jednosměrce na chodníku a jsou tam ob den a my to máme každej za 500Kč a už nám dávaj i botičky.
reagovat - Čtvrtek 7. května 2009 ve 20:20 ® toro reakce na …
-
Robur> Minulý týden se známý vrátil z Dyje pod Mlýny. Jelikož o prodlouženém víkendu foukal silný vítr, tak se před ním všichni kapraři z nádrží stáhli do závětří na řeku. Ta prý byla zaminovaná po deseti metrech až do Bulhar. Rybáři auty zdolali protipovodňový val a zaparkovali si hned u fleků. Kapři prý brali dobře, ale až kolem 2.hod ráno. Bůh ví, kolik ryb zmizelo v kufech vozů. Porybní by měli žně. To stejné lze očekávat i nasledující 3 volné dny.
reagovat - Čtvrtek 7. května 2009 ve 20:05 ® Robur
-
to je jak začal palti bodový systém, čtvrt rokukaždý jezdil jak má a nyní to má každý u perdele
reagovat - Čtvrtek 7. května 2009 v 19:55 ® regulus reakce na …
-
mig61> A jsme u jádra pudla, jak jsi napsal nástroje na to jsou, legislativně to ošetřený asi je, ale jak už to tak bývá, nic se neděje. Znám jednoho, kterej taky neudělá krok pěšky, jezdí zákaz nezákaz a kupodivu ještě ho nikdy nelapli. Asi by neškodilo pár lidí pořádně vosolit, prohnat to médiama a věř mi, že tak 70–80% těch co to běžně dělají by zabrzdilo.
Alf> k těm motorkářům a čtyřkolkářům, sice máš pravdu, ale kdyby se chtělo, tak by se mast našla.
reagovat - Čtvrtek 7. května 2009 v 16:17 ® Alf
-
mig61: díky, zákon hovoří jasně. Ale já vidím problém v jeho prosazování. Rybář co projede zákazem poškodí přírodu minimálně. Ale protože sedí u toho svýho auta, tak je pro případnou policejní nebo jinou hlídku snadným úlovkem a pokutu zaslouženě dostane. Naopak motorkář nebo čtyřkolkáč prohání svůj stroj na plný kotel polem nepolem, lesem nelesem a zákazem nezákazem. Nechává za sebou spoušť, dělá bordel, celý od bahna se fotí u cedulí CHKO. Jenže ho holt většinou nemá kdo jak chytit a zastavit, takže pokutu nedostane…
reagovat - Čtvrtek 7. května 2009 v 15:22 ® mig61
-
Pro všechny, kteří si myslí, že se může i tam kde není značka zákazu vjezdu: Co říká zákon: Podmínky pro vjezd motorových vozidel do terénu upravuje nekolik zákonu. Rozhodující vetšina území státu je pro motorová vozidla legálne neprístupná. Vjezd do terénu je casto možný jen se souhlasem vlastníka pozemku, nebo ve zvláštních prípadech, z nichž ani jeden nesouvisí s rekreacní terénní jízdou. Terénní jízdou zrejme pácháte prestupek, za který vám hrozí pokuta až 100.000 Kc, nebo trestný cin. Jízda po silnicích a místních komunikacích ozemní komunikace se podle § 2 zákona c. 13/1997 Sb. (o pozemních komunikacích) delí na dálnice, silnice, místní a úcelové komunikace. Provoz na dálnicích, silnicích a místních komunikacích se rídí zákonem c. 361/2000 Sb. (o provozu na pozemních komunikacích) a zákonem c. 56/2001 Sb. (o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích). Vozidlo musí splnovat príslušné technické normy (napr. vcetne hlukových) a nesmí být nadmerne znecišteno. Používání registracní znacky na vozidle upravuje vyhláška ministerstva dopravy a spoju c. 243/2001 Sb. Povinností vlastníka i provozovatele vozidla je udržovat registracní znacku v rádném stavu tak, aby byla zachována její citelnost. Není možné znacku sejmout. Porušení pravidel je prestupkem podle § 22 prestupkového zákona, za který muže být uložena pokuta v rozmezí 1.500 Kc až 2.500 Kc. Prestupky stíhá policie a reší obecní úrad. Jízda po polích, loukách a polních cestách mimo chránená území: právo na volný pruchod pres pozemky stanoví § 63 zákona c.114/1992 Sb. (o ochrane prírody a krajiny), nelze je však zamenovat za právo k vjezdu na tyto pozemky. Vjezd na pozemek umožnuje zákon c. 40/1961 Sb. (obcanský zákoník) v rámci úpravy sousedského práva vlastníkum sousedících pozemku na nezbytnou dobu a v nezbytné míre, pokud to http://zakaz-vjezdu.cz/…/legislativa 24.3.2009 nezbytne vyžaduje údržba a obhospodarování sousedících pozemku a staveb. Jestliže došlo v souvislosti s vjezdem na cizí pozemek ke vzniku škody, je ten, kdo škodu zpusobil, povinen ji nahradit. Vlastník pozemku se muže dovolávat ochrany žalobou. Také se muže obrátit na príslušný silnicní úrad (tj. obecní úrad) a žádat o upravení nebo omezení verejného prístupu na tuto úcelovou komunikaci (umístit dopravní znacku). Polní a lesní cesty jsou podle zákona c. 13/1997 Sb. úcelovou komunikací. Úcelová komunikace podle § 7 citovaného zákona slouží ke spojení jednotlivých nemovitostí pro potreby vlastníku techto nemovitostí nebo ke spojení techto nemovitostí s ostatními pozemními komunikacemi nebo k obhospodarování zemedelských a lesních pozemku. Jízda lesem mimo chránená území jezd motorových vozidel do lesa výslovne zakazuje zákon c. 289/1995 Sb. (o lesích). Lesem se dle § 2 zákona rozumí lesní porosty a pozemky urcené k plnení funkcí lesa. Podle § 3 jsou lesem i zpevnené pozemní komunikace, tj. úcelové komunikace ve smyslu zákona 13/1997 Sb. Lesní zákon v § 20 odst. 1 zakazuje v lese, tj. i na (lesních) úcelových komunikacích, rušit klid a ticho a dále jezdit a stát s motorovými vozidly. Porušení zákazuje prestupkem podle § 53 odst. 1 pís. g) lesního zákona, za který muže lesní stráž nebo obecní úrad obce s rozšírenou pusobností uložit pokutu do výše 5.000 Kc. Podle § 54 odst.2 pís. c) lesního zákona muže orgán státní správy lesu uložit pokutu až do výše 100.000 Kc tomu, kdo provádí cinnosti v lese zakázané, vcetne nedovoleného jezdu a stání motorovým vozidlem. Tato pokuta muže být uložena i právnické osobe. Vedle lesního zákona i zákon c. 449/2001 Sb. (o myslivosti) v § 9 zakazuje plašit zver, a to jakýmkoliv zpusobem. K zastavování vozidel je oprávnena myslivecká stráž. Vjezd mimo komunikace v chránených územích hráneným územím je podle zákona c. 114/1992 Sb. národní park, chránená krajinná oblast, národní prírodní rezervace, prírodní rezervace, národní prírodní pamítka, prírodní památka nebo prírodní park. V národních parcích a chránených krajinných oblastech je výslovne zakázáno vjíždet motorovými vozidly mimo silnice a místní komunikace. Podle § 24 muže orgán ochrany prírody omezit vjezd na pozemní komunikace mimo zastavená území obcí nebo za nej vybírat poplatek.
tož asi tak
reagovat - Čtvrtek 7. května 2009 v 15:12 ® Alov
-
Když jedu na více dní na vepřeky, tak přístup s autem k vodě ocením. Samo si i místo podle toho vyberu. Ale praktikuju to tak, že přijedu, vyložím a odjedu. Nesnáším káru za zadkem. Když jdu naopak na řeku, tak lezu s malým cajkem a klidně se projdu a několik km. S tím problém nemám. Ale nejsem pro porušovat zákazy atd. Jsou tam z nějakého důvodu např. kvůli toho, že to tam nějaký borec rozbagruje 4kolkou nebo patrolem nebo taky proto, že se může jednat o soukromé parcely či hnízdiště ptactva a podobně. Každý způsob lovu má svá specifika co se cajku týče a každý by si měl vybrat flek tak, jak mu k dané technice sedí. Ale je to samo i v hlavách některých hovádek. Když jsou schopni neustále porušovat dopravní značky, tak stejně budou ochotně porušovat ŘR… Toť můj názor :pivo
reagovat - Čtvrtek 7. května 2009 ve 14:59 ® Filip00 reakce na …
-
Hora> Myslím, že v této diskuzi nikdo o invalidech nemluví u nich je to pochopitelné a většinou je najdeš jen tam kde je dobrý přístup, souhlasím s tím ,aby si mohli zachytat a přijed k vodě autem, ale ne, aby se tam každý prase vypáskovalo s autem jen proto, že veze tunu krmení a chce chytat kapra. (měl by to těžké všechno odnosit).
reagovat - Čtvrtek 7. května 2009 ve 14:12 ® Robur
-
myslím, že to devalvuej kaprařina /kapraři prominou/. Už se neříká jdu na ryby ale jedu na výpravu atp. Výprava pak obnáší metráky vybavení a žrádla. Jistě, někdo napíše, že si to odveze, ale u mě je to takový neřirozený, nepříjemný zásah do krajiny. Zároveň si uvědomuji, že taky budu jednou starý, ale zatím si myslím, že pokud budu chytat podbným stylem jak doposud, tak mě to neomezí.
reagovat - Čtvrtek 7. května 2009 ve 14:02 ® Hora
-
Nechápu tuto otázku,či co to je.Já si chodím ku vodě odpočinout,zachytat si ryby a né abych měl za prdelí auto a vozil si prdel ku vodě.Už tak je u vody bordelu,že to člověk není schopen odtáhnout od vody.Nevím co si vozíš ku vodě,ale mně stačí ruksak,pruty a kýbl s krmivem.Další věci mít sebou nemusím. bohudík ještě chodit můžu.Něco jiné je,když je člověk-rybář invalida.Jinak souhlas se Sanderem a vagim.
reagovat - Čtvrtek 7. května 2009 ve 13:24 ® dedacek
-
Standas: Kup si pozemky u vody, postav si k němu svoji soukromou cestu, udržuj ji a za rok nám napiš, jsem zvědavý na tvůj názor pak.
reagovat - Čtvrtek 7. května 2009 v 0:33 ® standas
-
tak to sem přesně čekal ale je to stejně hnusný, tak za 1. né všichni rybáři můžou táhnout tuny náčiní kilometry že a pak je tady ten problém s po´vlem co se sere do mího auta,jedno rádio mně již sekli,sice je pravda o tom návalu atd. ale to není vše.
reagovat - Středa 6. května 2009 ve 21:37 ® Alf
-
U nás je bohužel trend „zákazy jsou proto, aby se porušovaly“.
Osobně patřím mezi ty slušné, kteří nechají auto před zákazem vjezdu. Ale když se pak k tomu autu vrátím a originál poklice (sada za 5 tis) jsou v prd…, chybí zadní stěrač (nevím proč, ale vždycky mi ukradnou jen zadní), zámek někdo páčil šroubovákem (naposled tento víkend), tak si říkám, jestli jsem ten zákaz neměl porušit. Když ho mohli „přehlédnout“ ti borci na uřvaných čtyřkolkách, co jezdili celý den okolo, proč bych nemohl já. Ale celkově jsem rád, že tam to auto vůbec ještě stojí a děkuji tomu „dobrodinci“ co jen vypustil kolo, vždyť ho taky mohl prožíznout. A dál zůstávám ten slušný, nemám morální výčitky, nebojím se, že dostanu pár stovek pokutu, bojím se jen o to auto…
reagovat - Středa 6. května 2009 ve 21:27 ® chosebaits reakce na …
-
chosebaits> Omlouvám se za pravopis,nejde to stornovat.
reagovat - Středa 6. května 2009 ve 21:23 ® Libor
-
Autem jezdím taky k vodě, ale někdy jdu pěšky třeba i 2km, pes se mnou a je to pohoda. Vypadám jak ověšenej blázen, ale nevadí mi to. Taky nemám rád ty typy co chytají z kufru auta, kdy je nejlepší zacouvat rovnou do vysekanýho rákosu. Zákazy vjezdu respektuji a závory rovněž.
reagovat - Středa 6. května 2009 ve 21:15 ® Filip00
-
Myslím si ,že je to dobře ať je závor a položených panelů ještě víc. Když jdu kolem soutoku Vltavy a Berounky vypadá to tam jak na pouti, všude kulometný hnízda s pípáky (stojany), grily, psi a nesmylsná hudba linoucí se z rádií líných rybářů, někteří sedí ve svém tranzitu a když to pípne vyběhne jak střela k prutům. Ty tam šlapeš jako vůl a nenahodíš třeba 2km prostě tam neni k hnutí.
reagovat - Středa 6. května 2009 ve 21:14 ® chosebaits
-
Asi takto.Kdyby se lidi chovaly slučně,nemuseli by být zákazi nikde,ale protože lidi jsou .......................
reagovat - Středa 6. května 2009 ve 20:55 ® vagi
-
Standas: promiň, ale naprosto nechápu, proč bych měl mít nárok jezdit autem až k vodě jen kvůli tomu, že platím silniční daň? To je jako bych chtěl kouřit třeba na operačním sále jenom proto, že koupí krabičky platím spotřební daň. Zaplať bůh, že to všude nejde. Stačí mi, jak vypadají revíry, kde to lze. Pěšky bych ale samozřejmě přístup k vodě mít chtěl.
reagovat