Chytej.cz

Šetrné zacházení s rybou

24.3.2009 | 1Mara | 7.318 zobrazení | 89 odpovědí

Vážení rybáři, zajímal by mě váš názor na šetrné zacházení s rybou po zdolání na břeh a focení? Například focení okouna a jeho držení. Je mi proti srsti, když vidím fotky okouna, kde rybář mu strčí palec do pusy a roztáhne mu pusu jeho vlastní vahou. Je pravda, že někteří rybáři si ho při tomto držení podepřou malíčkem, ale myslím si, že i tak ta ryba trpí a hlavně se jí poškozuje pusa i jícen.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1   
Sobota 28. března 2009 ve 2:00 ® 1Mara
1Mara

No kjlucí to jsem móc zvědav kolik lidí se k tématu přidá a řekne svůj názor. Prostě já si stojím za tím že ryba se namá trápit a tudíš za hubu držeti je boleti :-((

reagovat
Pátek 27. března 2009 v 0:44 ® toro
toro

Velkého okouna vylovuji uchopením za spodní čelist vždy (tedy pokud tomu nebrání zaseknutá nástraha).Rozhodně ho za hubu bez opory druhé ruky nebudu nanatáčet do vodorovné polohy. Dravci „na ústa“ nejsou tak hákliví (na rozdíl od nevěsty) a je lepší je vzít za pysk (stejně jako nevěstu), než jim masírovat dlaněmi tělo (u nevěsty se to dá tolerovat). Samosebou malého okounka za hubičku neberu, protože bych mu vytvořil úsměv alá „Klaun z Batmana“ :-)) )

reagovat
Pátek 27. března 2009 v 0:02 ® rgb23
rgb23

Nemám nic proti držení okouna za tlamu, je to rozhodně šetrnější než ho ohmatávat ze všech stran v rukách nebo předvádět na dlani. Když už ho tahám z vody, tak ocasní ploutví k zemi, hlavou hore. Pak mu tlamu ani nic podobného neroztahuju a není co řešit:-)

reagovat
Čtvrtek 26. března 2009 ve 22:50 ® Michal/
Michal/

1Mara< Máš pravdu :-) Při držení rybu držim podobně jak je to na té první fotce co jsi sem dal. Za tlamu nikdy. Ale i to má svoje ale… jinak souhlasím s tebou ;-)

reagovat
Čtvrtek 26. března 2009 ve 22:47 ® Robur
Robur

se dívám, že diskuse nějak zmrtvěla. Ale myslím, že je prostě šetrnější způsob držení ryby než ten za hubu.

reagovat
Čtvrtek 26. března 2009 v 15:24 ® HaD reakce na …
HaD

Robur: no pardon, ale srovnávat okouna s nevěstou… Ti nevím :-D

reagovat
Čtvrtek 26. března 2009 ve 14:48 ® 1Mara
1Mara

Robur díky :-)) ))))

reagovat
Čtvrtek 26. března 2009 ve 14:36 ® Libor
Libor

Robur : zasmál jsem se, povedenej příspěvek :-)

reagovat
Čtvrtek 26. března 2009 ve 14:09 ® Robur
Robur

položme otázku jinak: 1/ Proč argumentovat tím, že strčím rybě prst do huby, když jí z té huby vydělávám nástrahu. Mně to připadá nelogické. Takže stejně musím rbyu chytit za tělo, abych do tlamy viděl.

2/ Když budete po někom chtít, aby vás někam poponesl. Má vás vzít šetrně za hubu nebo raději preferujite podebrání pod tělem? Co si vyberete. Například přenášení nevěsty přes práh by bylo dosti komické. Takže pokud si mohu vybrat mezi několika způsoby, tak já jsem si ten svůj už vybral. Smazřejmě při manipulaci s mrtvou rybou ji bez skrupulí držím za hubu či žaberní oblouky, ale to už je nebožce jedno a já se aspoň nepořežu.

3/ Kde je ripka?

4/ Z hlediska této často opakované otázky jsem rád, že ryby nemají uši, prsa atd., To by se teprv děly věci.

reagovat
Čtvrtek 26. března 2009 ve 13:12 ® HaD
HaD

Já abych pravdu řekl, tak tenhle způsob držení nijak neodsuzuju. Hubu má ryba, zejména dravec, velmi odolnou a riziko závažného poškození ryby tu moc nehrozí a rozhodně je to úchop, který „drží“, takže vypadnutí ryby na zem téměř nehrozí a současně je i minimální poškození slizu na povrchu těla (riziko zaplísnění téměř odpadá).

Aby nedošlo k poškození je samozřejmě lepší rybu ještě podepřít někde za břichem.

reagovat
Čtvrtek 26. března 2009 ve 12:58 ® albin
albin

Mě se to taky nelíbí.Podle mě je to právě k tomu aby na fotu měl okoun naježené ploutve.Dělám to taky,ale ne tak,že ho chytim za hubu a pákou srovnám do vodorovna,ale po podepření těla druhou rukou lehce zatlačím palcem na dolní čelist a ploutve se naježí.K tomu je potřeba ještě jednu osobu v podobě fotografa.Když jsem sám radši ho vyfotím bez ploutví(najež.)a nebo ve vodě,kde je má postavené stále.Jinak američani ty okounky za hubu spíš z vody vytahujou než,že by je páčily a to si myslím,že jim toliko nevadí.Můj názor.

reagovat
Čtvrtek 26. března 2009 v 0:52 ® cercer
cercer

no,ono to není tak úplně jednoznačné..ne­říkám,že jsem si jist,že rybě vůbec neškodí,když se chytne za tlamku a následně postaví téměř do vodorovné polohy..tou vahou vlastního těla možná k něčemu dojít může,ale na druhou stranu,tyto chvaty se u okounovitých ryb užívají po celém světě,stejně jako u jiných zase třeba uchopení za hlavou,či jiné zase za ocas..nevím…kaž­dopádně při zdolání zvláště většího okouna tento úchop užívám někdy také,hlavně když to má ,,hluboko"ovšem,po­kud ho pouštím,tak se ho snažím ,,nelámat"jde o to,že se mu zároven dokořán otevře tlamka,nemůže ji nečekaně přivřít a jde rychle a bezpečně vyndat háček i když je zachycen hlouběji.

reagovat
Čtvrtek 26. března 2009 v 0:32 ® dedacek

1Mara přeskočilo téma, reagoval jsem na cormoranovu odpověď téma"pouštění dravých ryb

reagovat
Středa 25. března 2009 ve 23:46 ® Libor
Libor

osobně se přikláním k tomu, že se mi to držení za tlamku nelíbí. U většího kusu se myslím může jejich papírová huba natrhnout.To že u toho vždy ježej ploutve ukazuje že jim to vadí. Moc pěknejch jsem v ruce ale neměl a tak nevím, jak psal Sander, jsou horší prohřešky..
Druhá fotka je jen dokumentační, pozadí nějaké zahrady s grilem či studnou a umělou židlí působí rušivě a podtrhává dojem že to okouni nepřežili. Ale to je spíš do nedávno založeného fóra – fotografování ryb.

reagovat
Středa 25. března 2009 ve 23:25 ® 1Mara
1Mara

dedacek- nějak sem nepochopil tvou odpověd ?

reagovat
Středa 25. března 2009 ve 23:07 ® dedacek reakce na …

cormoran nehraj si na drsňáka

reagovat
Středa 25. března 2009 ve 22:50 ® cormoran reakce na …
cormoran

No myslím, že těm okounům na fotce vpravo je to už asi šumák, dneska už honěj droboť v rybím nebi (nebo pekle):)

reagovat
Středa 25. března 2009 ve 22:48 ® 1Mara
1Mara

Michale tady se nejedná oto že je to jen zrnko v písku v poušti , ale oto co je pro konkrétně tudle rybu dobrý k uchycení a hlavně jak šetrně jí držet .

reagovat
Středa 25. března 2009 ve 22:44 ® 1Mara
1Mara

No právě všeho moc škodí , koukni se na tu druhou fotku jestli se ti to líbí a jestli je to v pořádku jim takhle rozevřít držku a zároveň jí tlačit přes žábry dovnitř.

reagovat
Středa 25. března 2009 ve 22:42 ® Michal/
Michal/

Sander< Máš pravdu, trochu to zveličuju, ale přeci jen souhlasím s Marou. Ale na druhé straně souhlasím i s tebou. Ten okoun je jen zrnko písku v poušti…

reagovat
Středa 25. března 2009 ve 22:40 ® cormoran reakce na …
cormoran

Do jisté míry s chytáním okouna za tlamu souhlasím, ovšem v některých případech platí to, že všeho moc škodí… Celkově při zacházení s rybami se snažím o to, abych se minimálně dotýkal těla. Někdy se prostě nevyhneš tomu, že se ryba z posledních sil mrskne a ty jí s dobrým úmyslem nepustit na zem krapet přimáčkneš, což se jí může to stát osudným.

reagovat
Středa 25. března 2009 ve 22:22 ® 1Mara
1Mara

No uvidíme jak se ktomu vyjádří jiní a tobě dík .

reagovat
Středa 25. března 2009 ve 22:16 ® Sander
Sander

1Mara > já to beru, mě bylo jasné že nebudeš souhlasit. Stejně jako s tím nesouhlasím já a hned v první větě mého přéspěvku na to upozorňuji. Jen se mi to zdá jako přehnaná citlivost vůči tomu, jak nešetrně se s rybama jako takovýma v globálu zachází.

reagovat
Středa 25. března 2009 ve 22:11 ® 1Mara
1Mara

No to nevím,ale nezdá se mi to kté rybě fér a vůbec to nevypadá dobře ani na fotu když má tu hubu tak hodně roztaženou , prostě chtělbych slišet více názorů s tvím moc nesouhlasím nezlobse a je to tvůj názor tak jsem rád za odpověd .dík.

reagovat
Středa 25. března 2009 ve 21:59 ® Sander
Sander

1Mara > žaberní oblouky by se musely přetrhnout, což je při takovém držení dost nepravděpodobné, ani kdyby tak někdo kroutil kilovou rybu.

reagovat
Středa 25. března 2009 ve 21:51 ® 1Mara
1Mara

No asi jsem se špatně vyjádřil né jícen,ale žábry .

reagovat
Středa 25. března 2009 ve 21:41 ® Sander
Sander

Neříkám že s tím souhlasím, ale na jedné straně se fišky vytahují po betonu, kopou zpátky střelami, za které by se nestyděl ani Ronaldo a ty tady řešíš držení okouna za tlamky?

Děláš z komára vemblouda. Okoun je tvrdá ryba, nemyslím si že jí to ublíží – nikdy jsem to ale nezkoušel, třeba se mýlím. Každopádně nevím, jak by mu takové držení mohlo poškodit jícen.

reagovat
Středa 25. března 2009 v 18:17 ® Michal/
Michal/

Mě se taky moc nelíbí, jak ty okounky drží za tlamu, ale někdo říká, že je to dobrý jen u velkých okounů. Sám je nikdy za tlamu nedržím, připadá mi to jako bych je pověsil na hák někde v udírně. Můj názor je, že lepší bude držet tu rybu jako foksik :-)

reagovat
Středa 25. března 2009 v 16:35 ® 1Mara
1Mara

Posílám dvě fota pro porovnání . První je od Foksíka a druhá od konkurence.

reagovat
foto/forum/2009/th-img8306.jpgfoto/forum/2009/th-img8307.jpg
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1