Chytej.cz

Šetrné zacházení s rybou necteno

24.3.2009 | 1Mara | 7.193 zobrazení | 89 odpovědí

Vážení rybáři, zajímal by mě váš názor na šetrné zacházení s rybou po zdolání na břeh a focení? Například focení okouna a jeho držení. Je mi proti srsti, když vidím fotky okouna, kde rybář mu strčí palec do pusy a roztáhne mu pusu jeho vlastní vahou. Je pravda, že někteří rybáři si ho při tomto držení podepřou malíčkem, ale myslím si, že i tak ta ryba trpí a hlavně se jí poškozuje pusa i jícen.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 10. listopadu 2009 ve 21:28 ® cercer reakce na …
cercer

Prutos> machruješ,když na tebe nemůžou,co?:-D

reagovat
Úterý 10. listopadu 2009 ve 21:28 ® zlomiljsemprut reakce na …
zlomiljsemprut

Prutos> Dělám to úplně stejně.

Tyhlety móresy o týrání už mě nebaví. Myslím, že je to čím dál více se nafukující bublina, naplňující se podobnými kecami. S takovou za chvíli bude pohled na rybu škodit jejímu zdraví…

reagovat
Úterý 10. listopadu 2009 ve 21:24 ® sus1 reakce na …

Prutos> Děti se nemají tlouct.:-)

reagovat
Úterý 10. listopadu 2009 ve 21:23 ® Prutos
Prutos

Tak…a teď mě bijte!

reagovat
foto/forum/2009/th-img10901.jpg
Úterý 10. listopadu 2009 v 18:55 ® kaktus
kaktus

Myslíš že jsou ryby mrtvé a rybář má na vestě Chyt a pust tak to by bylo docela hustý

reagovat
Úterý 10. listopadu 2009 ve 14:13 ® 1Mara
1Mara

No ono jde hlavně o to že v jinej státech je sice takhle držej za hubu , ale podepíraj si je i druhou rukou , a dále mají ty okouni ohodně větší huby , když je vyháčkovávaj tak tam strkají skoro celou ruku. naše český okouni si myslím že kvůli takovýmhle blbům dostávaj nafrak a poškozujouse , vždit je to tam na té fotce jasně viděj jak jí láme a ruka mu vahou jede skoro do půlky skřelí . At mi nikdo neříká že to tý rybě nevadí ! tot vše a souhlasím s carpz že takhle to zveřejňovat nemněli . :-((

reagovat
Úterý 10. listopadu 2009 ve 4:41 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

1Mara> Ty fotky jsou pěkný hnus.Takové držení u okounů se mi totálně nelíbí,s uměle rozšklebenou tlamou vypadají nepřirozeně.

reagovat
Úterý 10. listopadu 2009 v 0:35 ® cercer
cercer

kluci,klid..ti okouni to na těch fotkách mají stejně už zřejmě za sebou.. :-(( přijde mi,že mají za hlavou znaky po úderu.Jinak,jak už jsem se zmiňoval,můj názor,při alespoň trochu šetrném přístupu tato metoda držení konkrétně okouna není nijak nešetrná.Ale podběrák je podběrák..

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 ve 23:31 ® cormoran
cormoran

Vážení, o říkáte na vylovování ryb (většinou jsem to viděl u štik) za skřele. S tímto způsobem nemám ani teoretické zkušenosti, takže mohu těžko soudit, jestli jde o šetrnější způsob vylovení, než třeba za zátylek. Možná to má svoje výhody v tom, že nedojde ke kontaktu a následným „pohmožděninám“ na těle ryby…

Když vyndavám rybu na břeh, použiji buď podběrák, nebo právě výše zmiňované vylovení za zátylek. Osobně bych asi pod skřele nesahal už jen z toho důvodu, že bych byl zase blíž životně důležitým žábrám a bál bych se jejich poškození.

Máte s tímto vylovováním někdo zkušenost a myslíte si, že je šetrné?:-)

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 ve 22:52 ® carpz
carpz

sorry PetrC

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 ve 22:51 ® carpz reakce na …
carpz

PtrC.nevim co tím mysliš.

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 ve 22:47 ® Kubajs
Kubajs

Zase je to pouze téma kde můžeme diskutovat co si myslíme a co jsme kde slyšeli bohužel ryba nám nepoví co jí je přijemné a co ne dokonce jsem četl že ryby téměr vůbec nemají rozvinutou nervovou soustavu a bolest necítí takže pokud nepoškodíme ochraný sliz ryby či nepoškodíme ploutve a šupiny myslím že by ryba měla v pořádku odplout a je jedno jak ji držíme osobně preferuji navlhčenou rukou chytit rybu za hlavou u kapříků většinou pod hlavou a břichem a po přenesení na trávu a vyháčkování pouštím zpět pokud možno s pomocí podběráku se jich nedotýkám

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 ve 22:30 ® PetrC reakce na …

carpz> nemusíš být sice odborník, ale rychlík, to tedy jsi. Větší než já.

;-) ;-)
reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 ve 22:29 ® PetrC reakce na …

1Mara> taková vemenoidní vemena? A co vydavatel?

Je smutné, když se legalizuje výsměch všem, co mají ryby rádi. Ne rádi jako rádi, ale rádi jako rádi.

Ale ti dva jsou těžcí frajeři, to tedy jo.

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 ve 22:27 ® carpz reakce na …
carpz

nejsem žadny odbornik ,ale myslim ,že by takhle ryby chytat neměli je smutne že to vubec zveřejnili

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 ve 22:03 ® 1Mara
1Mara

Dnes jsem si četl nového rybáře a opět tam jsou fota co pomalu trhaj rybám hlavu od těla :-(( A to si říkaj profíci :-((

reagovat
foto/forum/2009/th-img10892.jpgfoto/forum/2009/th-img10893.jpg
Úterý 31. března 2009 v 8:12 ® cormoran reakce na …
cormoran

Toro> Jojo, pochopil jsem:)

reagovat
Pondělí 30. března 2009 ve 23:51 ® toro
toro

Cormoran: s tím sněhem to bylo myšleno spíš jako menší zlo než nahřáté pazoury. Ostatně, když je na vzduchu mínus 10 a voda má +4 stupně, tak (i bez doteku sněhu) je každá vteřina na souši pro fišku nekonečná (možná i konečná).

reagovat
Pondělí 30. března 2009 ve 23:37 ® cormoran reakce na …
cormoran

Toro: Prakticky se vším souhlasím, až na to pokládání do sněhu. Dost lidí říká, že ryba tak dostává taky pěknou sodu. Ale ve srovnání s teplou a navíc mnohdy suchou rukou to bude asi něco jinýho:)

Nechť se vyjádří zkušenější:)

reagovat
Pondělí 30. března 2009 ve 23:09 ® toro reakce na …
toro

Vracím se ještě k tématu, ale z jiného pohledu. Nechám teď plavat setřený sliz a případnou bolest tlamy (i když okraje tlamy jsou zvlášť dravců poměrně necitlivé – vždyť přece sežerou ježdíky, koljušky, trumany, raky a další „tvrďochy“, a kdyby je to tak moc bolelo, budou žužlat jen žížaly). Rybě se dá víc ublížit teplotním šokem. Pokud vylovuji rybu holou rukou, pak je dobré si ji napřed ochladit vodou. Platí to hlavně pro háklivé lososovité ryby. Jednou jsem se snažil vylovovit lososa za ocas. Ryba už byla dočista „country“, ale jak jsem se jí dotknul, bylo to jakobych do ní pustil 220V. Přeletěla přes celou řeku a praštila čumákem do kamenného břehu. Stáli při mě všichni svatí, že jsem o ni tehdy nepřišel. Ochlazení ruky tuplovaně platí při lovu v zimě, kdy je rozhodně lepší rybu odložit do sněhu, než na ni hrabat teplou rukou vytaženou z rukavice. Je to sice nepříjemné pro rybáře, ale úlovek nedostane takovou prdu! Vyháčkování ve vodě je bezpochyby nejšetrnější, jen kdyby se ty mršky tolik netřepaly :-)) )

reagovat
Neděle 29. března 2009 ve 21:08 ® 1Mara
1Mara

Sethy není to překlep neumím číst víš :-)) )

reagovat
Neděle 29. března 2009 v 17:26 ® sethy
sethy

1Mara: tak nejak jsem to myslel:) jinak nejsu stehy ale sethy:-D kdyzs to napsal poprve tak jsem myslel ze je to preklep:)

reagovat
Neděle 29. března 2009 v 17:03 ® 1Mara
1Mara

Stehy nebudem to vůbec nějak hrotit v něčem stebou souhlasím , třeba dnes jsem chytil okouna 41 cm a taky jsem ho zvednul z vody za hubu , ale hlavou nahoru a vyhák jsem ho a jak byl utahanej tak jsem si ho položil na dlaň a blesk a pak hned pouštěčka a uplně v pohodě.Jinak díky za odpověd a ať ti fišky koušou :-)

reagovat
Neděle 29. března 2009 ve 14:08 ® sethy
sethy

1Mara: kapry nechytám ale tos asi slyset nechtel:-D Naopak si myslím, že držení, kterýs sem dal na poslední fotce není moc ideální, okoun sebou mrskne a je na zemi(a silně pochybuji o tom ze byl i takto vyloven)! Ale kdyz ho drzis za talmu tak tohle nehrozi. Zkus to brat i z tohodle pohledu.

reagovat
Neděle 29. března 2009 v 10:57 ® Alov
Alov

Já osobně ryby fotím minimálně. Kapitálních kousků moc nechytám a fotografie taky není moje hobby. Ale když už, tak ryba se dá i blejsknout ve vodě a nemusí se zrovna žmoulat v prackách nebo držet za tlamu či ocas. Pokud ovšem má lovící nezkrotnou touho zvěčnit svůj big úlovek se svou maličkostí, tak se dá ryba šetrně podržet v rukou. Nějaké ph a podobně moc neberu. Ryb se do ruk ročně berou tisíce a nevšimnul jsem si, že by jich tisíce plavalo potažených plísní atd. Doma mám akvarijní ryby a zcela běžně při přelovování si pomáhám mokrou rukou a nesleduju, že by z toho byly ryby nějak v hajzlu. A to jsou ty akvarijní mnohem náchylnější k různým kožním a plísňovým onemocněním. Takže zkrátka mě některé komentáře o držení ryb v rukou přijdou dosti přitažené za vlasy. Pak už je jediná radá. Nechytejte ryby a řiďte se mistrem ripkou :-)) A nebo běžte radši na ryby…

reagovat
Neděle 29. března 2009 v 8:54 ® 1Mara
1Mara

No ale to by potom z 95% byly u nás ryby nemocný , vždyt každý chytá rybu do ruky a neříkejte že to není pravda, na kterékoliv vodě.To co napsal Stehy tak do určité míry sním souhlasím , jako vytažení velkého okouna z vody za hubu,ale přeci mi neříkej že ho nebudeš fotit i když to bude kapitální kus a jen proto aby jsi na něj nešáhnul a nebo ho položíš nazem ? tam si taky mislím že by se mohl více poranit než že si ho jednoduše položím na dlaň a blejsknu ho a jeto . :-)

reagovat
Neděle 29. března 2009 ve 3:18 ® rgb23 reakce na …
rgb23

mno, když už chytám rybu s úmyslem jí pustit, tak nevím proč jí tahat z vody, natož na ní šahat…vynechme ty opravdu velké… Podobných ryb se tahají každoročně stovky a poloumělá fotka moc vzpomínek ani obdivu nevytvoří:-) Když půjdu do extrému, tak šetrné držení ryby je právě v tom, že na ní nešáhneš, hmatám pod vodou, mokrou rukou, nebo v rukavici. Zjednodušeně, lidská ruka má nějaké pH a rybí sliz ho nemá rád.

reagovat
Neděle 29. března 2009 v 0:18 ® 1Mara
1Mara

sethy- jako když chytneš kapra tak mi řekni jak ho chytíš aby si mu náhodou nesmazal ochraný sliz ?, co já vidím u vody a na dvd tak ho ještě polejvaj vodou a hladěj a říkají si Carpteam a nemyslímsi že zrovna taditi rybáři by chtěli nějak té rybe ublížit né ? nebo se mýlím ? tomudlenc já říkám šetrné držení ryby a též nesmažeš ochranný sliz :-)

reagovat
foto/forum/2009/th-img8364.jpg
Neděle 29. března 2009 v 0:06 ® 1Mara
1Mara

No to máš pravdu , ale já se nebavil o vylovení z vody ale o držení jako takovém a to jsi myslím že pochopil né očem se tady mluví . :-)

reagovat
Sobota 28. března 2009 v 10:28 ® sethy
sethy

1Mara: a když má v hubě háček a zdoláváš ji, tak jí za hubu netáhneš? Velké okouny taky vylovuji za tlamu, ale ne tak jak bylo na fotce, ale tak jak uz tu psal toro, tj. zvedam ji hlavou nahoru. Určitě lepší než ji mačkat břicho, odirat sliz atd. Tak se vylovují okouni po celém světě, takže na tom asi něco bude.

reagovat