Chytej.cz

Zahradní jezírka a rybníčky.... necteno

19.3.2009 | kuki1996 | 153.843 zobrazení | 392 odpovědí

Zde si můžeme pokecat o naších nebo něčích zahradních jezírkách nebo rybníčkách.Také si předat své skušenosti a fígly…=)A pochulib se svími fotografiemi..svích ryb v jezírku…=)atd..

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 31. října 2012 ve 20:11 ® OBr reakce na …
OBr

Vlaďka> oni v tom nemají jasno ani samotní úředníci a ani se jim nedivím,pojem zahradní jezírko v zákoně nikde nenajdeme. Nicméně bych se vybavil odbornými termíny a s pokorou to šel řešit jako nádrž/zásobník na vodu podle §103 odstavec 1-d a tady si vybrat to, co nejlépe vystihuje situaci… moc by mě zajímalo, jak to dopadne

reagovat
Středa 31. října 2012 v 19:16 @ Vlaďka reakce na …

Četla jsem v některém zákoně, že mohu kopat do hloubky dvou metrů ? § 103 zákona povoluje teréní úpravy a já to považuju za teréní úpravu, protože jsem nepoužila žádné stavební prvky, vodu nijak nezadržuji, prostě ji tam mám ! Bydlíme v dolině a tak se na nás valí doslova ze všech světových stran. Jak povrchová, tak podpovrchová…

reagovat
Středa 31. října 2012 v 17:27 ® Luccini reakce na …

Frk> Jestli si to dobre pamatuji tak pozemek vlastnikovi patri pouze do hloubky 1m, takze kdyz se buduje nejake hlubsi jezirko kope se vlastne do statniho.

reagovat
Středa 31. října 2012 v 17:17 ® Frk reakce na …
Frk

Dnes jak kopneš do hlíny, chtějí povolení. Na odběr vody musíš mít povolení též (je to technické zařízení) O případném okolním zvyšování hladiny podzemní vody radši ani mluvit nebudu :-)

reagovat
Úterý 30. října 2012 ve 13:58 @ Vlaďka

Přeji pěkný den. Mrkla jsem na Vaše příspěvky a tak se taky zapojím. Koncem srpna jsem se rozhodla na své podmáčené zahradě vytvořit jezírko,ale jinak než vy. Nechala jsem pouze vybagrovat zahradu a vznikla díra o velikosti zhruba 10 krát 7 metrů. Trvalo to týden než se jezírko naplnilo vodou- samo.Nemám žádný přítok ani odtok, dokonce ani folii, hlína byla částečně jílová. Zároveň je to ochrana mého majetku před škodlivými účinky spodních i povrchových vod, což snad dovoluje zákon. I tak jsem už předvolaná na živ. prostředí, kde se budu zpovídat… Ale snad jsem životní prostředí vylepšila, tímto snad nejlevnějším řešením. Na pohyb vody jsem zakoupila solární fontánu. Jediné co mi vadí je, že nemám vodu až pěkně nahoru. Vyčnívá mi hlína na okrajích, snažím se jí osázet.Souběžně s jezírkem vede za plotem mého pozemku potok, když se rozhodnu vodu trochu doplnit (spojenými nádobami), vody je mnohem více, ale když už teď jsem předvolaná, raděj to dělat nebudu a spokojím se nižší hladinou. Slyšela jsem, že povolení je strašné a drahé…

reagovat
Středa 3. října 2012 v 18:57 ® FInnnp

Večer.

reagovat
foto/forum/2012/th-img21157.jpgfoto/forum/2012/th-img21158.jpgfoto/forum/2012/th-img21159.jpg
Středa 3. října 2012 v 18:57 ® FInnnp

Ráno.

reagovat
foto/forum/2012/th-img21156.jpg
Středa 3. října 2012 v 18:56 ® FInnnp

Tak jsem to byl nafotit.To je čutačka to je hrozný.

reagovat
Středa 3. října 2012 v 9:49 ® lunimus reakce na …

FInnnp> tu studnu by som zrejme pouzival aj mimo doby, kedy je v jazierku nedostatok vody … asi by som tam hodil malu veternu cerpaciu stanicu … pritok vody mozes pekne zakomponovat do jazierka, voda moze vtekat kaskadou vodopadikov … okrem pekneho efektu dosiahnes aj prekyslicenie vody :-)

reagovat
Středa 3. října 2012 v 9:12 ® FInnnp

Pánové děkuji za návrhy a rady.Rozhodl jsem se pro jezírko bez folie.Foliové ůž mám a tak ted udělám jílové.....Začal jsem kopat jezírko od mé díry směrem po svahu dolů.Tudíž voda musí být blíž k okraji dolního břehu.Horní břech tereními ůpravami různě upravím.Nad jezírkem pak nechám vyčutat nebo vyvrtat studnu a v dobách nedostatku spodní vody budu do jezírka od tud dodávat vodu.Dnes se pokusím o nějaké foto.

reagovat
Neděle 30. září 2012 ve 22:46 ® Frk
Frk

Spodní voda je prevít. Spolu s plyny dokáže vytvořit i pěkné ostrůvky :-) . Tady bych navrhoval jímku, která bude soustřeďovat vodu z pod jezírka. Čerpadlem potom zásobovat jezírko či odvádět pryč. Bez čerpadla – udělat delší trativod pod úroveň dna nádrže, zasypat štěrkem a nechat vsakovat. :-)

reagovat
Neděle 30. září 2012 ve 22:10 ® nnnap reakce na …
nnnap

lunimus> to snese, ale neřešitelný problém nastane v momentě, kdyby chtěl nádrž vypustit, třeba při rekonstrukci nebo čištění. To bude destrukce.

reagovat
Neděle 30. září 2012 ve 21:43 ® lunimus reakce na …

FInnnp> jj … toto asi nebude celkom lahko riesitelny problem … preto som tu odpoved ladil trocha s humorom … co sa tyka toho priesaku vody, zalezi asi od toho, ako rychlo sa ti ta jama plni … hlavny problem, ktory by ti mohla robit voda zo spodnej strany je asi problematickejsie zvaranie plastov … ak si ale pripravis „lavor“ na suchu a potom ho len vlozis na spravne miesto a zvysok dorobis normalne :-) aspon tak by som to asi riesil ja … ale neviem, ci je tento postup spravny … len si myslim, ze ta folia znesie vodu z oboch stran, nie len z vrchnej strany :-)

reagovat
Sobota 29. září 2012 ve 22:03 ® FInnnp reakce na …

lunimus> Taky už jsem o tom přemíšlel.Akorát nevím jestli je to ve svahu technicky možné.A nebo svahy kde není jil ho dát a jen to dopustit.

reagovat
Sobota 29. září 2012 ve 21:17 ® lunimus reakce na …

FInnnp> skus cele jazierko zasadit o meter a pol hlbsie a odpadne ti starost o napustenie vodou :-)

reagovat
Sobota 29. září 2012 v 19:56 ® FInnnp

Zdar.Mám problém při kopaní jezírka 5m na 10m v mírném svahu jsem asi po 60 cm narazil na jíl.Tak jsem v jílu udělal čtverec 1m na 1m hluboký asi 30 cm.Zhruba po hodině byl čtverec plný vody.Chtěl jsem dělat jezírko s folii,ale ted je to vyloučeno.Co s tím.Beru každý nápad.

reagovat
Pondělí 13. srpna 2012 ve 22:09 @ lin

mam na zahrade dva rybničky,,6X6X2,,3­X3X1,,coby jsem mohl chovat a rozmnožovat je možny vyter candatu ,,mem v planu vytirat liny ,,

reagovat
Neděle 12. srpna 2012 v 11:31 ® OBr reakce na …
OBr

Samcak> tím „hladovým“ kačírkem jsem myslel pranej kačírek, kde jsou jenom kameny, takže je bez živin a slouží jako opora pro kořeny. S kytkama bych možná ještě hejbnul, já kořeny leknínu čistil zhruba po měsíci co byl v jezírku. Pokud jsou ale nějak blbě dostupný, tak bych to už neřešil.. je to jenom pro ten pocit, že jsme pro čistou vodu udělali vše. Ten můj leknín má v kořenech taky nějaký to bahno a voda se teď čistí.. úplně sterilní to prostředí nemůže být a v kousku bahna/hlíny je aspoň prostor pro různý vodní „breberky“, který tam patří. Ostroretka by pomohla s vláknitou řasou, ale pokud to je takovej ten zelenej zákal(viditelnost prakticky nulová), tak s ním nic nesvede, ta řasa se musí vyhladovět sama. A pokud je měsíc staré jezírko, vůbec bych to neřešil, na podzim už bude pěkné… I když už nějaký malý zkušenosti mám, tak i letos jsem si znova myslel, že to tentokrát bude jinak a vodu budu mít od začátku čistou (ne modrá laguna, ale klasika, kolem 0.5m viditelnosti)… velký kulový, chce to čas, doba je uspěchaná, ale ta příroda nás stejně donutí zpomalit a pokud jí nebudeme poslouchat, tak nás to bude akorát nervovat a stát velký úsilí.

reagovat
Neděle 12. srpna 2012 v 8:52 ® Samcak

Díky za tak dlouhou odpověď sem ani nečekal, ale jsem za ni rád, protože jezírko mám zhruba měsíc a je fakt že kytky se do toho teprv dostávaj. Smůla je že už jsou zasazený v květináči s hlínou. Letos už to vytahovat nebudu počkám na příští rok. Jinak jak je myšlen „hladový kačírek“ ? :-)

Ještě mě napadlo třeba ostroretka nebo jiná ryba nebo i živočich tu řasu nelikvidujou i když teda nevim jak když vlastně není ani vidět, ale radši se zeptám.

reagovat
Sobota 11. srpna 2012 ve 20:36 ® OBr reakce na …
OBr

Samcak> ..no, těch faktorů, které to ovlivňují, je mraky. Nicméně moje zkušenost praví: trpělivost. Letos jsem udělal nový a větší jezírko (3×10m a 1,3m max hloubka), zjara po napuštění krásně čistá voda, ale jakmile se trochu oteplilo, začalo to zelenat i když jsem vodu pouštěl přes filtraci (kaskáda 3 stupňů s kytkama a kačírkem tak 6×6m). Kytky vůbec nebyly zaběhnutý, zkusil jsem v záchvatu paniky nějakou přírodní „chemii“, i když jsem předtím říkal, že do toho nikdy nepůjdu – zkušenost dobrá a drahá, cca za 1000,– jsem zjistil, že to fakt nemá cenu a měl jsem to nechat na přírodě. Filtraci jsem vypnul a čekal… tak po měsíci, když se nic nedělo, jsem zašel k řece a nabral vodní kytky – rdest, zevar, stolístek. Společně s tím samozřejmě množství říčního písku s bakteriema, šnekama, zkrátka vším, co do vody patří. Za další měsíc se začala voda projasňovat a při dnešní kontrole (2,5měsíce) – paráda, průhlednost tak 70cm (vidím první stupeň břehu) a můžu už krásně pozorovat čerstvý potěr. Ono je to jako s hubnutím, když hci hubnout, musím omezit příjem živin nebo zvýšit jejich spalování. Takže leknínům propláchnout kořeny(žádnej hnůj apod., dají to v pohodě i bez půdy, jen se musí ukotvit aby neplavali), ostatní kytky stačí jenom do „hladovýho“ kačírku a snažil bych se tam těch kytek dát klidně co nejvíc i různé druhy z blízkého okolí. Čas ukáže, kterým se bude dařit a protrhat se to dá vždycky. Letos jsem zkoušel klasickou rašelinu, cejtil jsem se jako profík jen do té chvíle, než jsem při průzkumu dna zjistil, že ta řašelina příšerně smrdí a hnije. Sice v ní bylo hodně vodních breberek, ale šla ven… takže tak to mám já..Pokud to je čerstvé jezírko, dal bych tomu čas. Čerstvě založený akvárium se zabíhá třeba i měsíc a to má o několik řádů méně vody a značně předimenzovanou filtraci…

reagovat
Sobota 11. srpna 2012 ve 12:26 ® Samcak

Zdravím tak už mi taky zezelenala voda :-) , jezírko je 4×2 metry nejhlubší místo kolem 85 cm, rybiček je tam asi 25 ale jsou opravdu malé a nachází se v polostínu. Mám tam 3 lekníny velké množství kosatců, 3 plovoucí kotvice a 2 vodní blatouchy. Ve vodě je vzduchování, ale jsem bez filtrace a ani ji nemám v plánu kupovat (viděl jsem jezírko s filtrací o něco menší a voda byla ještě horší). Řasa je to ale taková, která není vidět okem ale je zezelenalá voda omlouvám se ty názvy si nepamatuju. Chemii tam sypat nechci ani žádný jód a podobně, jde mi jen o to kdyby někdo věděl jak to vyřešit přirozenou cestou. Protože rybky vypadají spokojeně a živě tak jde spíš jen o to jak to vypadá, takže mi nevadí když to nepůjde. Díky :-)

reagovat
Pondělí 2. července 2012 ve 21:34 ® OBr
OBr

Tak jsem dneska provokoval samečka slunečnice pestré. Když jsem vyndaval z jezírka vytržený kus kosatce, pořádně mě „pokousal“. Pak jsem zjistil, že ten 10cm prcek vytrhal z kačírku celej kosatec a hlídá si tam jikry. Asi s nima zahejbala ta včerejší bouřka a dali se na juchání. Škoda, že se mi ty krásný barvičky nepodařilo vyfotit, na mobil byl moc rychlej.

reagovat
Pátek 29. června 2012 ve 23:31 ® OBr reakce na …
OBr

diesel7> rašelinu jsem měl v juťácích, ale nic nevydrželi, už po měsíci se trhali. Dal bych hustej rašlovej pytel, nebo nějakou jinou umělou tkaninu. Já bych hned na začátek dal dva pstroužky na chytání hmyzu a komárů, pak bych počkal, než se objeví řasy(a ty se objevi v každém případě) a pak dal ostroretky, 10ks bude podle mě na 11m3 ale hodně, sice se jim líbí v hejnu, ale v tomhle množství ryb přijde přisedlá řasa hned pryč a holky jí pak budou mít málo. Do začátku bych dal 5 kousků.. s rybama bych nespěchal

reagovat
Pátek 29. června 2012 ve 22:16 @ diesel7 reakce na …

ty ostroretky mam protislužbou,takže mě vyjdou na 50kus,žádná drahá násada,kytky taky dam na přímo,podívám se v lesích u jezírek,tam by to mělo bejt hodně kyselý.Tu rašelinu dáváte v jutových pytlích?Jěště co myslíte na 11m3 vody 10pstroužků a 10 ostroretek akorát? nebo napolovic a 5 karásků?

reagovat
Pátek 29. června 2012 ve 22:01 ® OBr
OBr

diesel7> ostroretky žerou řasy, já je viděl v „baubau“ za nějakých 220,–/kus , to je podle mě dost šílená cena. Co se karantény týče, jsou podle mě dvě možnosti. Mít obavy z nákazy, dát karanténu a nějaké preventivní léčiva – to bych řešil, pokud bych měl drahou rybí obsádku. Druhou možností jdu já – tedy přirozeným výběrem, přežijou u mne jen ty organismy, kterým prostředí v rybníčku vyhovuje. A šneků bych se nebál, hodně ryb je miluje, je to součást přírody a do přirozeného bitopu malého jezírka určitě patří. Na kyselost zkouším rašelinu, jehličí. Ta rašelina to pěkně obarví do tmava.

reagovat
Pátek 29. června 2012 ve 21:52 @ diesel7 reakce na …

čerpadlo na potůček jsem myslel tak 50cm pod hladinou a co se týče ryb tak bych šel do pstruhů a ty ostrohřbetky/nevím přesně název/co mají ožírat řasy. Kytky od řeky nějak dáváte do karantény nebo jen pořádně proprat a sázet?Známej si takto nasadil šneky a pak to byl masakr.Jak popisujete kyselost,tu docílíte rašelinou?

reagovat
Pátek 29. června 2012 ve 21:35 ® OBr reakce na …
OBr

diesel7> znovu budu přitakávat ospreyovi (koneckonců, je to moudrý člověk :-) . Potůček je jenom estetická záležitost a pouze žere elektriku. Tím nechci říct, že je k ničemu, trochu to okysličí(to kytky ale taky). Já ho mám taky, ale už ho pouštím jen když jsem poblíž a relaxuju. Chce to zpočátku opatrně a soustředil bych se především na kytky, kterých bych tam dal co nejvíc jak množstevně tak i druhově. Po čase se ukáže, kterým dané prostředí svědčí a kterým ne. S rybkama bych byl opatrný, spíš méně a menší než rovnou nějakýho kapříka. Já teď experimentuju s akvarijníma plovoucíma kytkama, který se mají rychle rozrůstat.. ale asi jim nesvědčí kyselejší voda, kterou tam mám aby tolik nerostly řasy. Jinak k potůčku ještě jedna důležitá poznámka. Je potřeba dobře rozmyslet nasávání vody, protože pokud se bude brát voda z hloubky, tak se velmi rychle celé jezírko promíchá a bude v celém sloupci teplý jako kafe a to nebude svědčit nikomu.

reagovat
Pátek 29. června 2012 v 16:37 ® osprey reakce na …
osprey

diesel7> Potůček přinese estetiku, kyslík, ale jeho filtrační účinek nebude velký. Takže doporučuju začít opatrně s obsádkou.

Filtr ale nutný není.

reagovat
Pátek 29. června 2012 v 16:15 @ diesel7 reakce na …

nechci modrou lagunu ale taky ne močál,rád bych kus co nejčistější přírody,myslím že ten 7m potůček by mohl tvořit jak estetický tak čistící prvek,hodně vzduchvání a jednu fontánku,ty kytky z potoka je výbornej nápad

reagovat
Čtvrtek 28. června 2012 ve 20:48 ® OBr
OBr

diesel7> jak píše osprey, je potřeba si říct, jaké parametry má ta voda splňovat. Pro někoho je koupací jezírko rovno modré laguně se žlutými kosatci na břehu, někomu bude stačit „průhlednost“ 20cm a čilý život ve vodě. Modrá laguna se bez chemie neobejde (pokud to nebude na přítoku horského studeného potoka), zbytek jde zařídit bez chemie a dalších podpůrných technických prostředků. .. jinak je to stejný jako s hubnutím, ta rovnice je velmi jednoduchá, pokud se nám něco nemá hromadit, musí být příjem energie(živin) stejný jako výdej, v případě jezírka je pak lepší nerovnováha směrem ke spotřebě živin. Osobně to řeším přírodní cestou, z řeky jsem nabral co nejvíce vodních rostlin a teď sleduji, jak se s tím pěkně perou. Čím více vodních kytek, tím větší šance na čistou vodu, vytrhat se to dá vždycky… A bral bych kytky v českých vod, u nich je jistota, že přezimujou a bude se jim dařit.

reagovat