Chytej.cz

Zahradní jezírka a rybníčky.... necteno

19.3.2009 | kuki1996 | 153.841 zobrazení | 392 odpovědí

Zde si můžeme pokecat o naších nebo něčích zahradních jezírkách nebo rybníčkách.Také si předat své skušenosti a fígly…=)A pochulib se svími fotografiemi..svích ryb v jezírku…=)atd..

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 28. června 2012 ve 20:12 ® osprey reakce na …
osprey

diesel7> Bez filtrace – záleží na množství organické hmoty, které se tam bude rozkládat (dodává ji i případná rybí obsádka, zvláště, je-li krmena) a požadavku na čistotu vody (má to být křišťál nebo stačí rybniční hněď?).

Rozhodně bez filtrace bych omezil početnost obsádky a nečekal, že budu vidět až na dno.

reagovat
Čtvrtek 28. června 2012 ve 14:50 @ diesel7

Dobrý den,2měsíce pročítám dostupné informace o stavbě koupacího jezírka a po konzultaci s jedním co už jezírko má, tady u nás v kraji, mám jasnou představu jak své jezírko vytvořím. Předpokládám, že optimální tvar je ovál a proto jsem si vymyslel 2.5×6×1.5m hloubka. Mám úzkou zahradu a proto plánuji 7 metrový potůček s převýšením 1.2m, k tomu odpovídající čerpadlo, fontánu a vzduchování. Kamarádka je vášnivá zahradnice a připravuje mi složení flóry kolem jezírka i v jezírku. Rád bych vše toto udržoval bez filtrace, můžu požádat o vás názor a zkušenosti? Děkuji Luděk :-)

reagovat
Sobota 23. června 2012 v 10:35 ® Samcak reakce na …

Dík moc, že ses takhle rozepsal teď už mi to je jasný, myslel jsem že jeto kvůli sesuvu půdy, tohle mě nenapadlo. Udělám to nejspíš se sklonem to nebude tak náročný na údržbu, protože jak se znám v zimě bych na ty Pet lahve nebo vypuštění úplně zapomněl :-)

reagovat
Pátek 22. června 2012 v 10:49 ® lunimus reakce na …

Samcak> ten sklon ma svoje opodstatnenie kvoli zime – pokial budes mat zakopany „lavor“ a voda ti zamrzne, lad ma väcsi objem ako voda a tak vznikne dost slusny tlak na steny a lahko dojde k poskodeniu okrajov. Pokial budes mat sklon cca tych 30° potom sa pripadny vzniknuty lad bude dvihat dohora, bez zbytocne velkeho tlaku na okraje nadrze.

Predpokladam, ze pri takto malej nadrzi budes ryby na zimu prekladat asi do pivnice do nejakej väcsej kade a teda suvisla ladova vrstva na jazierku ti problemy robit nebude … ak chces, mozes pouzit aj kolme steny nadrze (jazierka) ale pamätaj na to, ze pred zimou budes musiet spravit jeden z dvoch nasledovnych variantov:

• vypustit komplet vodu
  • do vody nahadzat primerane mnozstvo 1,5–2L PET flias – bez tekutin a zastuplovanych s tym, ze na spodku bude 3–4cm piesku, alebo strku.

Ak das prazdne flase, budu ti plavat v horizontalnej polohe a vzniknuty lad ich vytlaci nad uroven hladiny a nic ti to nepomoze. Ak pieskom zabezpecis ich vertikalnu polohu, vznikne ti nejaky „tlmic“ tlaku. Podobne sa zimuju aj bazeny :-) Idealne je pouzit 4–5× PET flias na 1m2 vodnej plochy … a uplne idealne je, ak z PET flias spravis ukotvene bojky rovnomerne rozlozene po ploche, aby sa ti vsetky nezhrkli na jednu hromadku :-)

Co sa tyka hlbky, tak meter je sice fajn, ale nezabudni ani na plytciny :-)

reagovat
Čtvrtek 21. června 2012 v 17:39 ® Samcak

Zdravím, chtěl bych začít kopat rybníček na zahradě bude to zhruba 2×3m a hloubku jsem plánoval minimálně metrovou. Do vnitř chci dát folii, ale četl jsem, že sklon břehu musí být 30 nebo maximálně 45 stupňů. Zdá se mi to jako nesmysl když se podívám na ostatní rybníčky s plachtou kde to je rovnou useklé bez klesání. Samozdřejmě nějaké plošiny a pozvolný břeh bych tam chtěl udělat, ale rád bych se dostal na nějakou hloubkou nechci vyloženě kaluž a jinak je tam jílovita půda. Díky moc za odpovědi.

reagovat
Úterý 20. března 2012 ve 14:59 ® OBr reakce na …
OBr

Alov> z těch střevlí nemám dobrej pocit, zbytek ale stojí za vyzkoušení

reagovat
Pondělí 19. března 2012 ve 21:58 ® Alov reakce na …
Alov

OBr> Být tebou, zvolím hejno cca 6 ks karasa zlatého, pár těch slunečnic, možná bych přihodil střevli východní jako futro pro slunečnice a hotovo. Budeš tam mít cca 20 m3 vody, takže těch 6 karasů ti tam takový bugr neudělá a aspon ti zredukuje populaci komárů v okolí rybníčku :-)

reagovat
Pondělí 19. března 2012 ve 21:52 ® OBr reakce na …
OBr

Alov> tak je mi jasný, že 100% bezúdržbový to nebude.. od nějakejch 7let se věnuju akvaristice, takže i když prohlašuji, že mám „bezúdržbové“ akvárium, tak tam nějaká práce pořád je. Když to vztáhnu na to akva, tak srovnání živorodka vs trpasličí cichlidka asi přesně vystihuje princip, kterej tam chci zkusit aplikovat. Čím méně odpadu z rybek, tím lépe.. a pokud budou potvůrky schovaný, tak se najde něco jinýho na pozorování.. od kamaráda budu mít čolky, pár žab se v okolí taky najde ;-) Ale nějakýho malýho zlaťáka bych mohl zkusit dát.. hlavně nechci, aby to moc vyrostlo

reagovat
Pondělí 19. března 2012 ve 21:30 ® Alov reakce na …
Alov

OBr> Ale dravčíka budeš mít furt schovaného :-(( Radši zkus ty karasy a jeseny.Starost s tím budeš mít vždycky, at tam dáš cokoliv. Bud budeš mít pokoukání nebo mrtvo. Ale celoročně jen tak bez zásahu ti to nepojede. To je naivní představa, kterou měl i můj švagr ekonom, tak radši po 3 letech rybníček zrušil :-D

reagovat
Pondělí 19. března 2012 ve 20:18 ® OBr reakce na …
OBr

na „našich“ rybách netrvám, ale chtěl bych to mít co nejvíc bez starostí. O zlatejch karáscích a jesenech jsem uvažoval, o závojnatkách už tolik ne, protože bych je přes zimu určitě nevylovil – znám se, na tohle jsem pohodlnej, takže bych je začal lovit až když bych viděl na podzim první jinovatku a to bude pozdě. Původně jsem měl bláhovej nápad, že bych dal obyčejný živorodky a na zimu jim „přitápěl“ nějakým menším topným tělískem…s odstupem času to ale považuju za pitomost, pochybuju, že bych tam udržel alespoň 15°C. No a pro ty slunečnice by hrálo i to, že jsou právě dravější, takže z nich nebude tolik odpadu, jako z býložravejch rybek, který se futrujou celej den.

reagovat
Pondělí 19. března 2012 v 19:05 ® Alov reakce na …
Alov

OBr> Hele ty ajťáku :-)) Řekni mi, ale fakt rozumně, proč trváš na „našich“ rybách? Proč si tám nehodíš nějaké zlaté karasy, nějaké pěkné závojnatky a máš o čumendu vystaráno. Pokud se ti je potom podaří ve sklepě přezimovat, tak po vypuštění se ti vytřou a věř mi, že je docela sranda pak pozorovat rej malých barevných mrňat. Navíc se ti postarají o řasy, larvy komárů atd. Na slunečnice moc nepokoukáš. Jsou to dravčíci, tzn,že si najdou svoje místečko někde u dna v úkrytu a budou číhat :-)

reagovat
Pondělí 19. března 2012 ve 14:49 ® OBr
OBr

tak jen pro představu současný rozpracovaný stav veledíla:

reagovat
foto/forum/2012/th-img20070.jpg
Pátek 16. března 2012 ve 20:53 ® OBr
OBr

Trochu oživím diskuzi.. momentálně finišuji(zbývá geo+folie+déšť aby se to naplnilo)s je­zírkem. Mělo by být co nejvíc soběstačné, takže tam nechci mít nic velkého(myslím rybky). Řasám chci trochu „pokazit náladu“ kyselejší vodou díky rašelině, uvidíme jak se to povede, vodní rostliny jsou vybrané tak, aby byly ke kyselější vodě tolerantní, ideálně pak aby jí vyžadovaly. Ale zpět k jádru pudla. Přemýšlím nad obsádkou, která, jak už jsem uvedl, by neměla být nijak početná a hlavně se chci vyhnout velkým druhům. Upnul jsem se na barevnou slunečnici pestrou, která mě láká z pohledu drobné stavby těla a barev, takže bude i na co koukat. Napadá vás ještě nějaký jiný druh, který by se tam mohl hodit? Jinak rozměry jsou cca 4mX8m prostřední obdélník s hloubkou cca 1,4m a kolem toho je pobřežní zóna v šířce od 1m do 3m s hloubkou od 0 do 40cm.

reagovat
Středa 20. července 2011 v 15:18 ® AdamHT
AdamHT

Tak ještě stavidlo a dodělat břeh kamenama.

reagovat
foto/forum/2011/th-img17958.jpgfoto/forum/2011/th-img17959.jpgfoto/forum/2011/th-img17960.jpgfoto/forum/2011/th-img17961.jpg
Středa 20. července 2011 ve 14:35 @ modrasek

chtěl bych doporučit čerpadla z eshopu sig-impex.cz. Ještě žádná čerpadla na vodu mi nevydržela tak dlouho jako od nich. Hned se zanesla a i přes to, že byla (nebo měla být) uzpůsobena na kalnou vodu. Značka Gardena je nejlepší.

reagovat
Čtvrtek 9. června 2011 v 9:29 ® macek2
macek2

jeníč> vodovodní voda je sice upravená ale po 2 až 3 dnech se odpaří chlor a pak už musíš sam si tu vodu upravit tak aby byla pro koi vhodná,ktomu ti dopomůžou tzv.startovací bakterie které se přimíchájí do filtru do filtračního média,pak to trvá asi tři týdny než se bakterie rozmnoží a jezírko se takzvaně nastartuje,dále pak do jezírka můzeš přidat PROBIOTIKA to vodu v jezírku ještě vylepší.

reagovat
Čtvrtek 9. června 2011 v 7:08 ® jeníč reakce na …

Děkuju za info. S dešťovou vodou mě to nenapadlo. Myslel jsem že je nejlepší. Z vodovodního řádu je upravená chemicky. Chovat chci koi.

reagovat
Středa 8. června 2011 v 18:25 ® macek2 reakce na …
macek2

jeníč> s měděnými svody zkušenost nemám já doplnuji vodu z řádu,ono záleží jaké ryby budeš v jezírku chovat,pokud tam budeš mít karásky tak těm by to vadit nemuselo ti jsou odolní, ale není to jisté.Pokud tam budeš chtít chovat koi kapry tak u těch bych se bál zásobovat jezírko dešt.vodou a ještě k tomu přes měd.svody,koi jsou totiž dost nároční na kvalitu vody hlavně PH,no3,no2 atd…

reagovat
Středa 8. června 2011 v 6:51 ® jeníč

Ahoj. Budu budovat na zahradě jezírko. Vodu chci doplnovat dešťovou z nádrže za domem. Nevadí měděné žlaby a svody? Měď je jedovatá, ale nevím jestli to není zanedbatelné množství. Má někdo zkušenost? Díky.j

reagovat
Pátek 15. dubna 2011 v 16:39 ® amarounus reakce na …

Nebo také sežrat.

reagovat
Pátek 15. dubna 2011 v 10:40 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

Na křišťálovou vodu si hrát nechci. Rybník bude na chatě, kam jedu tak jednou za 2–3 týdny, tak to musí mít nějakou přirozenou rovnováhu. Ještě mě napadlo hejno okounů, ti by asi dokázali perlíny a spol uhlídat, ne?

reagovat
Pátek 15. dubna 2011 v 10:17 ® mig61

vůbec ničeho bych se nebál. Mám jezírko max 0.7m hluboké, 5m dlouhé a v nejširším místě je cca 3m široké. Bez filtrace, jenom s vířivkou, aby bordel na hladině byl stále u břehu. V něm je 6× lín kolem 30–35cm 6× karas 30–35cm, asi 70 karasů ročků, cca 10 perlínů 10cm, desítky hrouzků a několik plotic 10–15cm. Na zimu čerpadlo nepouštím a led jsem nikdy neprosekával, přesto nepřežilo jen 5 plotic. důležité je podle mě mít alespoň půlku jezírka zastíněnou (hlavně leknínem), aby se v létě voda nepřehřívala.

reagovat
Pátek 15. dubna 2011 v 9:41 ® macek2 reakce na …
macek2

Bigpista> Takové malé množství ryb na tak velké jezírko je v pohodě a taky skladba ryb bude bez problémů s těma perlínama si budeš muset nějak poradit pokut se budou množit, třeba je vychytat nebo nasadit malou štiku.U té filtrace záleží jestli budeš chtít mít uplně čistou vodu pokud ano znaméná to celkem vysoké náklady na pořízení vsech konponentů jako je výkonné čerpadlo,filtr+po­trubí,gulu,ski­mer,ventyli a filtrační náplně (médium,malitan,star­tovací bakterie)a UV lampu to vše se promítne na provozních nákladech takže toto je hlavní rozdíl mezi klasickým akváriem a jezírkem.

reagovat
Čtvrtek 14. dubna 2011 ve 22:33 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

Filtraci určitě chci. Moje představa byla hejno cca osmi perlínů, 3–4 líny a 2 kapříky jako „krále revíru“. Vycházím z akvaristických zkušeností, ale nevím, jaké má venkovní jezírko speciality. A mám strach, že se perlíni přemnoží.

reagovat
Čtvrtek 14. dubna 2011 ve 20:15 ® macek2 reakce na …
macek2

Bigpista> kolik těch ryb tam chceš mít?bude tam filtrace?

reagovat
Čtvrtek 14. dubna 2011 v 11:32 ® Bigpista
Bigpista

Můžu poprosit zkušené „rybníčkáře“ o radu? Chystám se letos vybudovat na zahradě jezírko/rybník a chtěl bych do něj samozřejmě nějaký rybky. Nechci ale KOI nebo zlaté rybky, rád bych si tam dal naše „divoké“ ryby. Máte s tím někdo zkušenosti? Jaká skladba je asi nejlepší a tak. Rybník bude dost velký, plocha bude skoro 100m2. Maximální hloubku počítám tak 1,8–2m.

reagovat
Čtvrtek 4. listopadu 2010 v 15:30 ® macek2
macek2

pro oživení pár fotek kapříků ze zimoviště,velikost 25 až 32cm.

reagovat
foto/forum/2010/th-img15393.jpgfoto/forum/2010/th-img15394.jpgfoto/forum/2010/th-img15395.jpg
Neděle 31. října 2010 ve 20:14 ® romy01 reakce na …
romy01

spike> :-D

reagovat
Neděle 31. října 2010 ve 20:02 ® spike reakce na …
spike

romy01> Jednoho kapříka a amura:-) kapr je ochočený amur je plachý.

reagovat
Neděle 31. října 2010 ve 20:01 ® romy01
romy01

spike> No bomba,koukám, že ti taky zobou z ruky :-) .Všiml jsem si,že tam máš i klasický šupináče!

reagovat