Vyhledávání
Zahradní jezírka a rybníčky....
19.3.2009 | kuki1996 | 154.774 zobrazení | 392 odpovědí
Zde si můžeme pokecat o naších nebo něčích zahradních jezírkách nebo rybníčkách.Také si předat své skušenosti a fígly…=)A pochulib se svími fotografiemi..svích ryb v jezírku…=)atd..
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 7. března 2013 ve 13:35 ® feedrar reakce na …
-
Knak> ahoj, s výrobky Pontec mám dobré zkušenosti, je to levná hobby řada, ale zatím vše co jsem měl bez problému fungovalo.
reagovat - Pondělí 4. března 2013 v 10:29 ® Knak
-
Tak jsem koukal na čerpadla k filtru a našel jsem toto: Pontec PondoMax 1500. Výkon 1500L/hod. Máte někdo zkušenost s touhle firmou, nebo přímo čerpadlem? Pro mnou plánované jezírko cca 3–4 kubíky by tento výkon snad měl stačit.
reagovat - Úterý 26. února 2013 v 15:40 ® Knak
-
Frk: Na hrubé nečistoty, chci tam hodit nějakého karáska tak ať to není úplná bažina.
reagovat - Úterý 26. února 2013 ve 14:59 ® Frk reakce na …
-
ahoj. K jakému účelu potřebuješ filtr? Pouze k odstranění hrubých nečistot nebo pro úplné vyčištění používané vody?
reagovat - Úterý 26. února 2013 v 7:07 ® Knak
-
Jedná se o malé jezírko cca 4 kubíky. Myslel jsem že bych si filtr udělal z asi 20ti litrového barelu. Vím že je dobré když se voda párkrát přes filtr prožene, ale někde jsem četl, že čím déle je voda ve filtru tím víc času bakterie mají na její čištění pokud mají dost kyslíku. Jen zvažuji jak silné čerpadlo mám koupit.
reagovat - Pondělí 25. února 2013 ve 21:54 ® Frk reakce na …
-
otázkou je také kapacita filtru a čerpadla.
reagovat - Pondělí 25. února 2013 ve 21:28 ® OBr reakce na …
-
Knak> čím víc, tím lépe. Přebytek výkonu jde většinou nějak přiškrtit, když je to málo, tak je to blbé…
reagovat - Pondělí 25. února 2013 ve 20:31 ® Knak
-
Kolikrát za den by čerpadlo mělo prohnat všechnu vodu z jezírka přes filtr, aby se stačila čistit?
reagovat - Neděle 24. února 2013 v 17:35 ® Frk reakce na …
-
Chorchus/ Příspěvěk se mi nevložil, tak ho musím napsat znova. Na možnost zvýšení hladiny spodní vody je potřeba myslet už při budování jezírka. Ubudou pak starosti při provozu. Na folii může působit jak vztlaková síla výšky hladiny spodní vody, tak možnost výskytu plynů z tlení org. látek, které folii hravě zdvihnou. V prvním případě pomůže obyčejná drenáž s jímkou, která se nachází v nejnižší části pod jezírkem. V druhém případě je to naopak. Drenáž stoupá k místu nejvyššímu. Tobě by stačil první případ. Pokud bude hladina s.v. nízká ať už očerpáváním nebo vsakem do trativodu tvé problémy pominou. Ostraňuj příčiny, né následky.
reagovat - Neděle 24. února 2013 v 17:05 ® Frk reakce na …
- reagovat
- Pátek 22. února 2013 ve 22:38 ® valcha186 reakce na …
-
OBr> V zimě se krmí jenom dravci. K a ostatní neberou pod 10–12 st. teploty vody.
reagovat - Neděle 17. února 2013 v 16:12 ® OBr
-
Dokrmujete někdo přes zimu?
reagovat - Sobota 16. února 2013 v 15:34 ® OBr reakce na …
-
macek2> jéžiš..já si říkal, že to je nějaký divný.. večer už houby vidím a teď koukám znovu, že jsem přehlídnul tři nuly… je to síla, to teda jo…
reagovat - Sobota 16. února 2013 v 1:34 ® macek2 reakce na …
-
OBr> jestli si rozumíme já měl namysli 599000kč moc se vtom taky nevyznám,nevím jestli je to normální tady v česku ,v japonsku možná ale nechce se mi věřit že by ho dali grátis,žluták nežluták přece něco stojí provoz,krmení,ůdržba vody a já nevím co ještě
reagovat - Sobota 16. února 2013 v 0:56 @ strevlik
-
na jare chci udelat prutocny jezirko 12×20 m s hloubkou 1,8 m. na pozemku se mi stikaji 2 horsky potucky kazdej 3 l/s v letnim normalu. pozemek je svazity tak hraz bude asi 1,6 m vysoka nad teren. na kazdym pritoku udelam maly usazovaci rybnicek tak 5×3 m. jelikoz setrim tak pozeraky bych udelal jen z PVC trubek 200 – pravouhly koleno do betonu+svisle U-cko ktery zafixuje svislou trubku pro horni natok. o 20 cm niz nez natoky bude vytok pres vrch hraze potuckama ktery vydlazdim sutrama do betonu – ty zaustim do hlavniho rybniku.vypustit se to bude dat jedine ze tu svislou trubku vytahnu z priruby toho zabetonovanyho kolena.
jen se obavam prusaku kolem odpadni trubky pres hraz a nevim jestli mam vykamenovat i cely dno rybnicku abych to kazdy leto mohl vypustit a naplavy vystrikat hadici.uvitam radu jak utesnit tu trubku v hrazi a jestli nejak i resit tesneni te hraze – ja doufam ze hlineny val 1,0 m sire v korune by to mohl udrzet.
reagovat - Pátek 15. února 2013 ve 23:55 ® OBr reakce na …
-
macek2> kojáky nechovám, ale 600,– za nějakej kvalitní kousek mi nepřijde moc, alespoň co jsem tak koukal na ceny dovozu…ale jak říkám, houby tomu rozumím a třebas tenhle žluťák nemá pro Japonce vůbec žádnou cenu a normálně by ho dali zadarmo.
reagovat - Pátek 15. února 2013 ve 22:36 ® macek2
-
Pro zajímavost,jen pro náročné chovatele,šest kil je už opravdu síla http://eshop.jezirka.info/…-104cm:1715/
reagovat - Pátek 15. února 2013 v 15:45 ® OBr reakce na …
-
Knak> jsou to takové samozásobitelky, loni se se vytřely celkem 3×, nádherný barvičky… a koukal jsem teď do vody a minimálně 1ks „loňčáka“ o velikosti 2cm přežil… ale v srpnu jich bylo na mělčinkách snad stovky do 1cm. Jsou to krasavice.
reagovat - Pátek 15. února 2013 ve 13:54 ® Knak reakce na …
-
OBr: 20 slunečnic musí celkem regulovat přebytečný potěr v jezírku ne? Někde jsem četl že zhltnou vše malé co se hýbe. Ale jsou to krasavice.
reagovat - Středa 13. února 2013 ve 22:37 ® Chorchus reakce na …
-
lunimus> dík za radu, na dně mám štěrk, dám tam ještě placáky.
reagovat - Středa 13. února 2013 ve 22:30 ® lunimus reakce na …
-
Chorchus> akonahle ti natecie voda pod foliu, tak sa vyrovnaju tlaky zhora i zdola a folia sa dostane takmer do beztiazoveho stavu … potom jej staci naozaj malo na to, aby sa zdvihla … riesenie by mohlo byt tu foliu na viacerych miestach zatazit, aby jej mozny pohyb smerom hore bol minimalny
reagovat - Středa 13. února 2013 ve 21:40 ® Chorchus reakce na …
-
lunimus> přesně tak, ale jak je možné, že ta spodní voda vytlačí tu folii, hloubka je 1,5 m.
reagovat - Středa 13. února 2013 ve 21:38 ® lunimus reakce na …
-
Chorchus> neviem, ci som spravne pochopil co si mi napisal, ale myslim, ze by to mohlo byt tym, ze pri vydatnych dazdoch ti podtecie folia – zdvihne ju o par cm … prebytocna (vytlacena) voda z jazierka odtecie a po dazdi voda spod folie pomaly vsiakne, cim sa znova vrati objem nadrze do povodnej velkosti a voda ti teda bude chybat …
reagovat - Středa 13. února 2013 ve 20:54 ® Chorchus reakce na …
-
lunimus> ještě se vrátím k tomu tlaku, po vydatných deštích, kdy voda mi plynule z rybníčku odtéka, jsem zjistil, že dojdě po nějáké době k rapidnímu úbytku vody v jezírku. Nedokázal jsem si to vysvětlit, čím to je, až jednou mi vyplaval lenin, které mám v kontejnerech. Vlezu do jezírka a zjistil jsem, že spodní voda po těch deštích vytlačí tu folii a když odejde, dojde k tomu poklesu vody v jezírku.
reagovat - Středa 13. února 2013 ve 20:52 ® FInnnp reakce na …
-
OBr> Tak to já jsem na tom z folii podobně.Já zase po ukončení výkopu zjišťuji,že má zahrada vlastně stojí na jílu a jezírko se ihned samo zalévá vodou.A,protože mám zahradu ve svahu tak na jaře asi začnu dělat potok do jezírka kde konečně užiji tu koupenou folii.Koupím čerpadlo a musí to fungovat.......Asi…Jinak doteď mě jezírko vyšlo takřka na nic.Jen mám na zahradě pěknou hromadu hlíny.
reagovat - Středa 13. února 2013 ve 20:38 ® OBr reakce na …
-
Knak> 20tis za 200m2 folie Junifol, záhy jsem zjistil, že to, co jiní v diskuzích uvádějí za super řešení a o ostatních, co používají klasické rybniční folie tvrdí, že jsou hlupáci, nemusí být úplně pravda… takže jsem dokoupil za dalších 20tis folii, se kterou se pracuje o poznání lépe. Původní záměr ušetřit tak vzal za své.. pak už jenom čerpadlo za 3tis (16000litrů/hodinu) a výkop za pár stovek, který se dělal současně s většími výkopy na zahradě… kytky za dalších zbytečných 1tis, lepší jsou z řeky, kterou mám za humny… a pak už jenom „sada“ 20ti slunečnic za 800,– Dneska si docela dobře dovedu představit, jak bych takové peníze lépe využil, ale stalo se, nelituju toho, je to krása..ale drahá.
Na druhou stranu teď mám spousty hydroizolační folie, takže jí používám všude, kde to jen jde.
reagovat - Středa 13. února 2013 ve 20:26 ® Knak
-
Jen pro oživení tematu. Na kolik cca vás vyšla ta vaše vodní dílka?
reagovat - Pondělí 4. února 2013 v 10:24 ® OBr
-
přímo do štěrku v čisticí zoně, do nádob pak lekníny a další větší kytky (třeba orobinec a stulík) který mám přímo v „koupací“ části, takže s nima můžu dle potřeb manipulovat. Mám to ve starejch přepravkách od limonád, „speciální“ košíčky jsou moc drahý, tam jde hlavně o to, aby to mělo co nejvíc děr a mohla k tomu voda.
I když třeba u leknínů někdo radí, aby se daly do uzavřené nádoby, protože by se z nich vyplavovalo bahno..no, nevím, nevím. Babča pěstuje lekníny už pár desítek let normálně v košíčkách bez bahna/hnoje a jedou jí výborně a i voda je v pořádku čistá.
reagovat - Pondělí 4. února 2013 v 7:55 ® Knak
-
Další věc která mě zajímá, je jestli sázíte rostliny přímo do štěrku v jezírku nebo používáte raději nádoby? A jestli používáte nádoby tak jaké? Ty děrované nebo raději klasické květníky?
reagovat - Pondělí 4. února 2013 v 1:07 ® lunimus
-
Knak> Tak ako ti uz ostatni kolegovia radili, vsetko zalezi od toho, ake mas podlozie. V principe sa jedna len o to, ze voda ti vyvinie celkom slusny tlak na foliu a ak mas pod nou predmet o ktory sa moze roztrhnut, tak ona to skor ci neskor rada urobi …
Z tohto dovodu sa pouziva piesok, aby sa vytvorila separacna vrstva medzi rizikovym podlozim a foliou. Piesok odporucam preosiat, avy nahodou neobsahoval väcsie kamene a pri vrstveni piesku pamätaj na to, ze on si este kusok sadne – tak aby ti nevystrcili „rozky“ kamene pod pieskovou vrstvou
No a este jedna dolezita vec … bacha aky piesok pouzijes … ak pouzijes riecny, moze sa ti stat, ze bude obsahovat tozne lastury a niektore su veru ostre ako britva …
reagovat