Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 784.655 zobrazení | 18.360 odpovědíTohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 1. října 2009 v 0:33 ® Libor reakce na …
-
regulus> šlo by to v PS, chvilku jsem to dělal, ale vyvolávání rawu dělám zpět v Canonáckym DPP, přijde mi lepší. A logicky je to softwre postaven přímo Canon. Pak to exportuju do Tiff a dál upravuju v PS.
reagovat - Středa 30. září 2009 ve 23:59 ® regulus
-
Jo ještě jedna věc, předpokládám, že barevnej prostor používáte sRGB nebo je v nějakým případě lepší nastavit Adobe???
reagovat - Středa 30. září 2009 ve 23:54 ® regulus reakce na …
-
Libor> aha tak to já asi budu mít Practika Digital Profesional (možná to bude bez toho profi).
reagovat)
No a ve PS by to nešlo??? - Středa 30. září 2009 ve 23:27 ® Libor
-
regulus> Nic jiného to není než čtyři položky : Třeba rozdíl mezi neutral a standart je ten že na standart bude doostření nastaveno na stupeň 4 kdežto na neutral bude na 0.(možno je 0–8), myslí se tím softwarové doostření. Ještě si ale přečti toto: Tyto režimy můžeš měnit později v PC pokud fotíš do RAW. Není pro mě problém najít dva roky starou fotku a v PC ji změnit ze Standart třeba na Landscape, protože RAW je jakýsi digitální negativ.
EDIT: na níže uvedeném obrázku vidíš jak Ti to pak dovolí upravovat ty všechny hodnoty. Program se jmenuje CANON Digital Profesional a je dodáván ke každému foťáku.
reagovat - Středa 30. září 2009 ve 23:21 ® osprey
-
regulus: Pochopil jsem. Všechno neutrálně. Nebudeš fotit pořád jedno téma.
Týká se to tohoto i scénických režimů. Totéž softwarové zaostřování.
Prostě vyfoť fotku. Úpravy se dají dělat vždycky, notabene když je vyfocená v RAWu.
reagovat - Středa 30. září 2009 ve 23:16 ® sus1 reakce na …
-
regulus> Kup si Canon a je to ??
reagovat - Středa 30. září 2009 ve 23:15 ® regulus reakce na …
-
Libor> jo ta tam je taky, takže neutral je ideál???
reagovat - Středa 30. září 2009 ve 23:14 ® regulus reakce na …
-
osprey> Miro nepochopil jsi co jsem myslel, žádný expoziční parametry. Ne ty režimy tzv. „pro blbý“ co jsou na kolotoči (M, AV, TV atd.), je to položka co je pořád zapnutá, jen si můžeš vybrat z tuším 5 možností. Logicky bych fotil na „normal“ ale protože je u toho ještě popis, kterej mi je podezřelej, tak jsem se zeptal. Viz příloha, schválně jsem to našel.
reagovat - Středa 30. září 2009 ve 23:11 ® Libor reakce na …
-
regulus> mám tam kolonku neutral, kde je vše na nule, uživatelským rozhraním se toho dá dosahnout taky.
reagovat - Středa 30. září 2009 ve 23:04 ® sus1 reakce na …
-
ZN> Takže to šteluješ(máš vyskoušeno)dle světelných podmínek?
reagovat - Středa 30. září 2009 ve 22:45 ® osprey
-
regulus: Pokud jsi fotograf, nastavuješ věci před expozicí sám. Všechny tyhle režimy jsou poměrně dvousečné věci a já nic z toho nepoužívám. Prostě nastavuju expoziční parametry podle svých představ o výsledném snímku.
Co se týče softwarových úprav, radši si to udělám na PC než abych to nechal foťák dělat šmahem všechno.
reagovat - Středa 30. září 2009 ve 22:39 ® regulus reakce na …
-
Libor> no číst umím, byly tam jakýsi tuším 4 nebo pět opičáren, jedna je normal, druhá krajinky, třetí portréty a já nevím co ještě, poslední je určitě uživatelský nastavení (patrně jde nejspíš všechny přenastavit, pokud jsem to dobře pochopil). Mě jen zajímalo to co jsem psal v dotazu.
Čili tvoje doporučení je uživatelský nastavení a všechny položky na nule???
reagovat - Středa 30. září 2009 ve 22:13 ® ZN reakce na …
-
sus1> nejde to jednoznačně říct. V každém případě, záleží na fotce, na světelných podmínkách. Fotka, dobrá fotka, jde udělat vždy. Nejde fakt říct, fotím na tolik a tolik K. Je to blbost.
reagovat - Středa 30. září 2009 ve 21:53 ® sus1 reakce na …
-
ZN> To jako, že je to doost??Kolega fotí na 6500 řiká?
reagovat - Středa 30. září 2009 ve 21:39 ® ZN reakce na …
-
sus1> 6400 je blbost, nejde to jednoznačně říct. Záleží na množství slunečního záření. Nejraději mám tak okolo 5800–6000 K. Pak je to pro mě dost studené.
reagovat - Středa 30. září 2009 ve 21:38 ® sus1 reakce na …
-
Libor> Je velkej rozdíl 5900 a 6500?
reagovat - Středa 30. září 2009 ve 21:29 ® Libor reakce na …
-
sus1> na monitoru u PC mám 6500 a fotím to samé. Optimum je ale dost relativní pojem.
reagovat - Středa 30. září 2009 ve 21:06 ® sus1 reakce na …
-
Libor> Kolik je tak optimum color temperature??6400? nebo mín?
reagovat - Středa 30. září 2009 ve 20:53 ® Libor
-
regulus> zatím používej standart, v příručce najdeš co ty čísla znamenají, to první je ostrost, pak je tam sytost barev, tón barev a kontrast. Je-li vše na nule, je to nejčistší výlez z čipu zrcadlovky. Ostrost doporučuju 4 když moc neupravuješ, jinak já fotím na neutral do RAW a pak si vše doladím v PC (vše je totiž už jen práce elektroniky a je jedna zda v foťáku či PC)
reagovat - Středa 30. září 2009 v 19:34 ® regulus
-
Mám dotaz.
reagovat
Jen tak cvičně jsem si prolítl manuál ke svý nový Praktice, abych u toho potom nebyl hned ze startu tak blbej. No a zaujala mne položka Picture Style. Nějak jsem z toho popisu nepochopil co nastavit, aby to byla normální fotka (spousta kydů jako v každým manuálu a skutek utek).
Takže by mne zajímalo, jak máte tuto položku nastavenou nebo jestli ji třeba přenastavujete podle toho co fotíte, případně máte svoje universální uživatelský nastavení a v tom případě by mne zajímalo jaký. - Středa 30. září 2009 v 18:23 ® sus1
-
Jinak, jak jsem včera slíbil Liborovi,tak sem dneska fotil compaktem.Škoda,že sem to ,,zrcadlo" neměl sebou??!!labutě tam jdou až ke břehu.
reagovatJeden kapřík se mě poved,nic víc.
- Středa 30. září 2009 ve 13:22 ® tomashr reakce na …
-
regulus> Tak na běžných rodinných fotkách zpravidla není moc co upravovat… Tam něco dělám spíš jen výjimečně – typicky když podle zákona schválnosti ta obsahově nejlepší fotka nějak nepovede.
reagovat - Středa 30. září 2009 ve 12:10 ® regulus reakce na …
-
tomashr> Ale já nechtěl nic dramatizovat, teda alespoň ne záměrně, jediný co je zavádějící „… Až to bylo suchý (obvykle druhej den nebo později) …“ jsem nemyslel tak, že by ty filmy tak dlouho schly, ale že jsem z nich fotky dělal obvyke až druhej den nebo jindy. Jen jsem se snažil nastínit klasický fotoproces, když se na to Libor ptal. Flignu se síťkou neznám, ale nikdo není dokonalej.
)
Fakt, že ti fotky z 5-ti filmů (cca 150–180 fotek, někdy se něco nepovedlo)zabraly minimálně celý odpoledne, je tvrdá realita.Mimochodem by mne zajímalo, jak moc se kdo v dnešní době pářete s fotkama (myslím takový ty klasický co se nikde nevystavují, tzv. rodinné foto, dovolená apod). Jak moc to upravujete, pokud vůbec?
reagovat - Středa 30. září 2009 v 10:16 ® tomashr reakce na …
-
Libor> Já bych maličko polemizoval s tím, že se u filmu dalo dělat úprav málo – v praxi toho bylo děláno daleko víc, některé i dost nečekané – třeba klasické Photoshopové ostření přes „unsharp mask“ má naprosto analogový původ, takovou síťku před zvětšovákem. Odlišnost proti dnešku je nutno vidět spíš v pracnosti a méně zkušení to nezvládli vůbec – dnes si kliká v PS každý, kdo má do p…e díru
Jinak ale byl (a je) rozdíl ve focení na film a digi daleko menší než by se zdálo, nesmíš věřit pohádkám, které na jedné straně šíří fanatiční zastánci analogu, kteří z toho dělají kult a na druhé straně ani naivním představám lidí, kteří začali fotit až na digi. Mimochodem regulus to vyvolání filmu sice popisuje věcně správně, ale hodně to dramatizuje, v reálu trvá vyvolání BW filmu včetně praní cca 30 minut a do scanneru či zvětšováku to můžeš nacpat tak za 2–3 hodiny, barevný negativ je ještě rychlejší (stačí kratší praní a nakonec jde do stabilizační lázně, která urychlí schnutí) – v podstatě triviální operace (naposled jsem dělal předevčírem). Ani ta práce se zvětšovákem není nic divokého, práci dá velká výstavní zvětšenina, ale normální rodinné fotky třeba 10×15 máš z kinofilmu nazvětšované tak za hodinu u BW a 2 hodiny v barvě…
V praxi se přístup k focení změnil daleko víc nástupem internetu a tím novým pojetím prezentace v čistě digi formě, přechod z kinofilmu na digi má ve srovnání s tím význam takřka mizivý.
reagovat - Středa 30. září 2009 v 9:45 ® Libor
-
regulus> díky za obsáhlou odpověď.
reagovat - Středa 30. září 2009 v 9:36 ® Robur
-
OSprey, já dával minulý rok kompletná výbavu do fotkoroužku s pocitem, že to tam ty děti využívají, a vím, že ano. Zbavil jsem kamaráda bordelu v garáži s dobrým pocitem pro všechny.
reagovat - Středa 30. září 2009 v 0:07 ® MP-E65mm
-
sus1> tady máš nějakou tu fotku
reagovat - Úterý 29. září 2009 ve 23:56 ® regulus
-
osprey> já taky, leží to ve skříni, ale možná jednou až budu mít čas, koupím pár větších fotopapírů (pokud se to ještě bude prodávat), vyhrabu z tý haldy negativů něco pěknýho a udělám si nostalgickou vzpomínku na doby dávno minulé. (Nebo se na to taky možná vyseru)
)
Pravdou je, že dneska když už digitální foťáky jsou na úrovni jaké jsou, je fotit na film skoro šílenost, nicméně, proč ne.
ZN> jabko jsem s kompaktem vzdal, nedokázal jsem to vyfotit tak jak jsem chtěl, hlavně díky hloubce ostrosti, musí to počkat, až budu mít tu novou Prakticu.
reagovat)
- Úterý 29. září 2009 ve 23:46 ® osprey
-
regulus: Já si to taky ještě užil. Mám ty věci dodnes doma – zvětšovák, leštičku, misky, váleček i nějaké fotopapíry. Jenom už nějak nevím, co s tím.
Jsem prostě digitální.
reagovat - Úterý 29. září 2009 ve 23:42 ® MP-E65mm
-
regulus> zlatej digitál...............párkrát kliknu myší a mám vyvoláno
reagovat