Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 784.655 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 29. září 2009 ve 23:37 ® regulus
-
Sander> přesně tak.
) Byl to jen štengr.
Libor> snímek se dal ovlivnit, ale jen částečně, nejsu schopnej relevantně posoudit jak moc oproti dnešním možnostem, ale je to podobný jako v software (nemyslím ty šílený opičárny co se dají dělat ve photoshopu), myslím tím, že pokud jsi ne úplně správně exponoval a nebylo to moc ulítlý, tzn. nebyly tam vyloženě bílý nebo černý fleky, tak se to dalo korigovat, ale nějaký doostřování prakticky nehrozilo. Zvětšovák byla vlastně promítačka, mělo to objektiv, ten objektiv měl clonu, mohl jsi zvolit délku osvitu, u barevných filmů jsi navíc mohl korigovat barvy barevnými filtry (barevný fotky jsem nikdy nedělal), byla to tak trochu chemie, barevný fotky kór, tam se musela dodržovat teplota lázní. Já fotil a dělal jen B/W, diáky a barevný negativy jsem si pak nechal vyvolávat ve fotolabech, s tím, že se do těch barevnejch fotek pustím až dodělám barák a mezi tím začal digitál, z fotokomory mám cimru na vázání much, rybářský a fotokrámy a negativy jsem začal skenovat a fotky ukládám jako z digitálu. Vono to určitě není, ale na takový ty rodinný to stačí a navíc si můžeš vždy nechat udělat fotku.
Stručnej technickej postup. Ve tmě nebo při slabé zelené žárovce jsi vytáhl film z cívky, namotals ho do tanku (to byl takovej plastovej šnek v nádobce, nalil do toho vývojku, danou dobu jsi to nechal účinkovat, propláchl vodou a dals zase na nějakej čas do ustalovače. Pak jsi to vytáhl, pořádně propláchl, pověsil a nechal uschnout. Až to bylo suchý (obvykle druhej den nebo později), tak ses zase zavřel v „černé díře“ a při slabým červeným světle sis ten film „promítal“ na fotopapír pokud jsi to měl téměř jeden snímek jak druhej, tak jsi měl ušetřenou spoustu práce, udělal jsi si zkoušku na rozstříhanej papír (menší kousky, obvykle pásky), už jsi to měl tak nějak v oku, takže jsi tak na poprvý nebo podruhý zvolil správnou délku osvitu (vždy jsi jeden kousem osvítil, vyvolal ho, mrkl ses jak to vypadá), no a pak jsi s tím nastaveným časem a clonou udělal celej film (osvit, vývojka, opláchnout, ustalovač, vyprat – něco jako se máchá prádlo). No a když jsi vylezl z fotokomory (často to bývala koupelna), tak ty hotový fotky závěrečně upravit, matný se jen sušily a lesklý se žehlily (fotožehlička byla taková krabice která topila, kde byla ze dvou stran tzv. zrcadla – vyleštěný nerezový plechy, fotka se tou stranou obrázku dala na tento plech, válečkem se z pod toho vytlačila voda a sušilo se to, až to bylo suchý, tak to od toho plechu odskákalo, byla to práce na stejnou dobu jako v tý fotokomoře. Obvykle jsem tím pověřil nějakýho nádeníka (manželku nebo později děti). No dělával jsem to tak po 5-ti filmech a byla to práce skoro na celej den.
Představ si, že bys to co vyfotíš musel ještě vyvolávat, zvětšovat atd.EDIT – ZN to vystihl sručně a jasně.
reagovat - Úterý 29. září 2009 ve 23:23 ® sus1 reakce na …
-
Libor> To bych celkem viděl reálně,zajdu za bratrem,ten ho vlastní, ale ty modelky,no???nevim.
reagovat - Úterý 29. září 2009 ve 23:22 ® Libor reakce na …
-
sus1> ne nebude, jdu spát a nechat si zdát o tom jak fotím s EOS 5D nahý modelky.
reagovat - Úterý 29. září 2009 ve 23:20 ® sus1
-
Dneska už nic nebude??fotky a tak??
Libor: Slibuju,že zejtra budu fotit kompaktem.
reagovat - Úterý 29. září 2009 ve 23:00 ® Libor reakce na …
-
ZN> chápu že to donutilo člověka přemejšlet, v poslední době se o to snažím a výsledky to má. U ryb to jde ale jen na polovic, je to hrůza.
reagovat - Úterý 29. září 2009 ve 22:55 ® ZN reakce na …
-
Libor> upravit se moc nedají. Jen trošku. Dá se použít různé vývojky a papíru. Ale to je vše. Člověk se musel spoléhat, že ví co fotí, ví jak to vyfotit a ví, co může a nemůže vyjít. Jinak vyhodil drahý a nedostupný materiál do hajzlu
reagovat - Úterý 29. září 2009 ve 22:55 ® sus1
-
regulus> To už si dneska druhej,co takhle pěkně píše.
reagovatMam doma ještě dva nové negáče na 36 snímků, pošlu tě je, jestli chceš, ju???
A máš to zadarmo.?!!
- Úterý 29. září 2009 ve 22:44 ® Sander
-
Libor > myslí tu špulku na 36 snímků, kdy by si každý z nás rozmyslel, jakou krávu cvaknout.
reagovat - Úterý 29. září 2009 ve 22:43 ® Libor reakce na …
-
regulus> ale vážně, věc kterou nevím je ta, jaká je u kinofolmu možnost upravit snímek v komoře. Dají se ovlivnit barvy či zesvětlit nebo naopak? Napiš něco. Jako čistokrevný digitální dítě o tom vím málo.
reagovat - Úterý 29. září 2009 ve 22:41 ® Libor reakce na …
-
regulus> co to je kinofilm?
reagovat - Úterý 29. září 2009 ve 22:39 ® regulus
-
Fotíte samý krávoviny, kinofilm na vás.
reagovat - Úterý 29. září 2009 ve 22:36 ® sus1 reakce na …
-
Libor> Hele???Dneska sem byl na rybach a cejny fotit taky pořád nebudu.
reagovatTohle je největší zvíře,co sem dneska potkal u vody.
- Úterý 29. září 2009 ve 22:35 ® Sander reakce na …
-
Libor > tak…fajn šupiny, co?
reagovat - Úterý 29. září 2009 ve 22:34 ® Sander reakce na …
-
Libor > ok, vydrž.
reagovat - Úterý 29. září 2009 ve 22:33 ® Libor reakce na …
-
Sander> dej sem nějakou fotku ryby, od Tý doby co má Sus1 zrcadlo, fotí samý Krávoviny
reagovat - Úterý 29. září 2009 ve 22:31 ® sus1
-
Sander> Až se jí z toho kroutí roh.
))Jak to s ní mlátí??!!
)
A tohle je jejich údržbář.
reagovat - Úterý 29. září 2009 ve 22:25 ® Sander reakce na …
-
sus1 > na to tam byla jiná hele.
reagovat - Úterý 29. září 2009 ve 22:21 ® sus1 reakce na …
-
Sander> A posílá tě pusu,brouku.
reagovat - Úterý 29. září 2009 ve 22:12 ® Sander
-
Co čumí, kráva?
reagovat - Úterý 29. září 2009 ve 20:14 ® Prutos reakce na …
-
Robur> žádné strach, už to gómu
reagovat - Úterý 29. září 2009 ve 20:10 ® Robur
-
a kdybys tápal, tak tady máš pomoc
reagovat - Úterý 29. září 2009 ve 20:02 ® Robur
-
Prutosu, máš to tam
reagovat - Úterý 29. září 2009 v 19:55 ® zlomiljsemprut
-
Robur> Já to chápu tak, že když jsi byl hasičem, tak Tvého kolegu srazila (tvrdě) osoba, protože proud vody z hadice stoupal k elektickému napětí a tudíž mu zachránil život. A srazil ho proto, protože neslyšel ostatní účastníky, jak na něj volají. Z toho plyne, že si nemáme dělat srandu z drátů el, napětí…
PS: Prutos, MP und Libor – Pokud nechápete tento příspěvek Robura o hasičích, pak je vše v pořádku. Pokud řešíte něco jiného jsem cyp a omlouvám se…
reagovat - Úterý 29. září 2009 v 19:36 ® sus1 reakce na …
-
Libor> Kdybys byl u hasičů,věděl bys hned o čem mluví.Ale i tak si to pochopil správně.
reagovat - Úterý 29. září 2009 v 19:35 ® MP-E65mm
-
Robur> už se na to hulení taky vys..r
reagovat - Úterý 29. září 2009 v 19:34 ® MP-E65mm reakce na …
-
Libor> tři
reagovat - Úterý 29. září 2009 v 19:33 ® sus1
-
MP-E65mm> No tos jí řek skoro to nejdůležitějšíííííííííí.
reagovat))
- Úterý 29. září 2009 v 19:29 ® Libor reakce na …
-
Prutos> asi myslí proud stříkačky z hadice, jinak to taky nechápu s jsme debilové dva.
reagovat - Úterý 29. září 2009 v 19:29 ® sus1
-
Prutos> Sou nabuzený ,vid??Já vim.
reagovatAle je to dobře,že je tady někdo,kdo to uvede vždy na pravou míru.
- Úterý 29. září 2009 v 19:25 ® Prutos
-
Robur> nechápu té větě hlavu patu…zkus to porosím pro mě debila trochu polopaticky
reagovat