Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 784.456 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 16. září 2009 ve 13:12 ® Libor reakce na …
-
Ricci> postup dobrý, jenže právě o tom to focení ryb je. Tohle všechno než bych zmáknul, už bych fotil akorát ten kámen obloženej trávou. Máš ale pravdu.
reagovat - Středa 16. září 2009 ve 13:08 ® Ricci
-
Ještě si dovolím jednu spekulaci, protože opravdu jsem nestál za foťákem, takže jen spekulace vycházející ze zdrojového souboru. Jak jsem se od Libora dověděl, to silné světlo nebylo z blesku, ale ze zapadajícího slunce. Foťák bych si nastavil: WB – klidně awb nebo zataženo měření expozice – bodové
Naměřil expozici na světlém břichu ryby, uložil hodnoty do paměti a aby nedošlo k podexpozici zbytku snímku, přidal bych kladnou korekci expozice + 0,5 až 1EV. Pak by měla být fotka správně exponovaná a víceméně by odpovídala realitě.. Fakt je to jen odhad.
reagovat - Středa 16. září 2009 ve 12:56 ® regulus
-
MP-E65mm> já se taky snažím barevně přiblížit realitě a nemyslím si, že bych barevně ustřelil, vím jak vypadá štika, jakou barvu má ta tráva a jakou ten wobler. Bohužel se tu opět projevil ten automat a štika co je tu vložená je šmrnclá do červena oproti originálu co jsem poslal.
Vlevo stažená odsud, vpravo ta co jsem posílal.
reagovat - Středa 16. září 2009 ve 12:55 ® Ricci
-
Pokud to někoho zajímá, tak můj poněkud složitý postup úpravy v CS3:
při převodu DNG (raw) jsem nastavil teplotu osvětlení tuším kolem 6150 – 6200 K. Tím jsem získal příjemnější barevné podání fotky a otevřel si soubor. Pomocí křivek srovnal celkové zobrazení. Černý bod křivky jsem si nabral pod tlamkou štiky, bílý bod na skřele. Křivku jsem stáhnul (ztmavil) v oblasti polotónů a krytí vrstvy stáhnul na 75%. Tím by se dal považovat obrázek za hotový. Nicméně mě stále rušilo břicho a tlama ryby bez kresby, takže lokálně jsem ještě vytáhnul kresbu v těchto místech pomocí křivek a masky vrstvy.
Pak už jen sloučit, zmenšit, doostřit a poslat. Do barev jsem nijak jinak nezasahoval. Celkově asi 5 minut práce.
reagovat - Středa 16. září 2009 ve 12:39 ® sus1 reakce na …
-
Libor> Kdyby byl čas,tak se dá dělat všelicos.
reagovat - Středa 16. září 2009 ve 12:31 ® Ricci reakce na …
-
MP-E65mm> v první řadě předesílám, že nejsem zastánce podobných úprav. Pořád se řídím tím, že fotka se má správně už naexponovat a v počítači doladit jen drobnosti. Nebavím se o fotkách žen, protože ty chtějí vypadat vždy úžasně a ne vždy tomu realita odpovídá
První krůčky jsem dělal s plně manuálním foťákem, kde se mi mohlo o nějakých fotošopech, rawech a křivkách zdát. S tímto „prastarým křápem“ jsem absolvoval několik cvičení podobných tomu, jako zde nechal před časem ZN. Žádné digitalizace, žádné počítačové zázraky a kouzla. Cíl byl jediný. Docílit toho, aby se fotka líbila divákovi.
Samozřejmě finální úprava fotky je věcí vkusu především autora. Upravit dílo jiného autora je velmi složité. DO hlavy mu nevidíš.. Můžu upravit to či ono, ale je to jen počítačová hra. Nic víc.
Občas každý ustřelíme a podaří se kompozičně nebo obsahově pěkný obrázek, který je škoda smáznout. Pak je místo pro podobné úpravy a hrátky, ale otázkou je, zda je to pořád ještě fotografie.
Libor: monitor si tu a tam kalibruji..
reagovat - Středa 16. září 2009 ve 12:30 ® sus1 reakce na …
-
Libor>Potřebuju ho do článku o nich.
reagovat - Středa 16. září 2009 v 11:36 ® Libor
-
MP-E65mm> navíc se ktomu vkusu se může ještě přidat to, že každý na svém monitoru může vidět barvy trošku jinak.
reagovat - Středa 16. září 2009 v 11:25 ® MP-E65mm
-
Libor> snažím se vždy barevně přiblížit realitě. Nevím je to otázka vkusu, ono je logické čím barevnější to bude tím víc se to bude líbít. Každopádně regul a ricci trošku barevně ustřelili. Sander zvolil cestu chladný tonu.Snímek Prutose bych řekl že se nejvíc blíží realitě. Tot můj skromný názor.
reagovat - Středa 16. září 2009 v 10:26 ® Libor reakce na …
-
sus1> to ne, podívej třeba na fotku Ricciho, ten tam má sice žlutou, ale jen kde má být, na rybě je i bílá. Tys to zežlutil vše. Jakej význam má ten tvůj pruho do vytracena na fotce dole?
reagovat - Středa 16. září 2009 v 10:14 ® sus1
-
Si měl říct,že si na žlutou.
reagovatJinak gut,každá jiná, jinej pohled.
- Středa 16. září 2009 v 7:10 ® sus1 reakce na …
-
Libor> Jo,třeba od hlavy dozadu.
reagovat - Středa 16. září 2009 v 0:22 ® Libor reakce na …
-
cormaxx> tak to nevím, ale ve fotoprodejnách se za pár kaček prodávají stativové šrouby, z toho by to šlo vyrobit.
reagovat - Středa 16. září 2009 v 0:12 ® cormaxx
-
Nevíte pls ,kde se dá sehnat adaptér,kde se jeden konec našroubuje do vidličky a druhej do foťáku? Já to někde jednou viděl,ale netušim,kde to bylo
reagovat - Úterý 15. září 2009 ve 23:58 ® Libor reakce na …
-
regulus> nepřišel, nevím. Ale u té štiky bych tě já osobně viděl za vítěze úpravy. No počkáme na ostatní.
reagovat - Úterý 15. září 2009 ve 23:54 ® regulus
-
Libor> právě na to čučím a přísahám na holej pupek, že jsme „neopisovali“, asi hold máme stejnej nebo podobnej vkus.
BTW Už jsi přišel na to, čím je ta baba focená???
reagovat - Úterý 15. září 2009 ve 23:48 ® Libor
-
U mě vede regulus a ricci, Sanderovi to letí nějak do modra či fialova na té hlavě, Sus to má překontrastovaný, MP má na můj vkus mdlé barvy, Prutos se s tím popral dobře, ale je to dost neostré. Jen moje názory.
reagovat - Úterý 15. září 2009 ve 23:44 ® Libor
- reagovat
- Úterý 15. září 2009 ve 23:42 ® Libor
- reagovat
- Úterý 15. září 2009 ve 23:20 ® Sander reakce na …
-
sus1 > včera jsem několika udělal makro botou.
reagovat - Úterý 15. září 2009 ve 23:07 ® Libor reakce na …
-
sus1> jak na makro? detail hlavy?
reagovat - Úterý 15. září 2009 ve 20:24 ® sus1
-
Kdyby někdo měl čas a mohl tohle zvířátko pro mě vyfotit na makro??Díky.
reagovat - Úterý 15. září 2009 ve 12:09 ® HaD reakce na …
-
regulus> pěknej lipan
reagovat - Úterý 15. září 2009 v 1:31 ® regulus
-
Sus sem chtěl něco hopnout ke koukání, tak tedy HOP.
reagovat - Úterý 15. září 2009 v 0:02 ® Libor reakce na …
-
Prutos> já toho nakecám, navíc je to jenom to možná
reagovat - Pondělí 14. září 2009 ve 23:41 ® Prutos reakce na …
-
regulus> kurňa Juro, jak kdybys nevěděl, jak to tam vypadá…a bolen je na světlo háklivej…dostal by vyrážku
Libor> voříškovatej, co? Ale sám jsi vedle napsal, že by to možná i šlo
reagovat - Pondělí 14. září 2009 ve 23:34 ® regulus reakce na …
-
Libor> no co vyretušujeme Vydrýska, plácnem za to oblohu a je to hotový. Oni kluci toho bolena chtěli mít ve stínu aby nedostal úpal.
reagovat)
- Pondělí 14. září 2009 ve 23:30 ® Libor
-
Prutos> no to si sem dal voříšek
reagovat - Pondělí 14. září 2009 ve 23:10 ® regulus reakce na …
-
Libor> věř nevěř, ne vždy platí co je psáno to je dáno. Ta otázka na ohniskovou vzdálenost byla jen podružná, dá se to odhadnout z úhlu záběru. Hlavní důvod byl jakýsi zhodnocení jakou má ten objektiv kresbu a takový ty ptákoviny co jsou teď v módě a já jim nerozumím, prostě jestli je srovnatelnej se střední třídou objektivů od Canonu, teda pokud to lze z fotky poznat.
reagovat - Pondělí 14. září 2009 ve 22:53 ® Libor
-
regulus> nevěřim, je to v něm napsany, ale z té fotky to nepoznam.
reagovat