Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 783.460 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 9. září 2009 ve 21:01 ® Ftmči
Ftmči

Přihodím sem pár pokusů z nedávného lovu. Snažil jsm se zkoušet něco nového, tak by mě zajímaly vaše názory.

reagovat
foto/forum/2009/th-img10126.jpgfoto/forum/2009/th-img10127.jpgfoto/forum/2009/th-img10128.jpg
Středa 9. září 2009 ve 20:34 ® filip111 reakce na …
filip111

sus1> jákým zrcadlem?

reagovat
Středa 9. září 2009 v 18:33 ® sus1

Moje první zrcadlové.:-)

reagovat
foto/forum/2009/th-img10124.jpgfoto/forum/2009/th-img10125.jpg
Středa 9. září 2009 v 9:13 ® Libor reakce na …
Libor

MP-E65mm> šumí to, prostě při mále světla ISO 640 šumí. Blesk jsem myslel jen takový vyplňovací ale než bych ho nastavil ryba by byla v trapu. Na nához jsem tu rybu vytáhl, ale na asi na nához č.340. Jedinej záběr za večer.

reagovat
Středa 9. září 2009 v 8:39 ® Libor reakce na …
Libor

ZN> obě jsou foceny bez blesku, osvíceno zapadajícím sluncem. Jak jsem si myslel že to je dobře, bylo to asi na škodu.

reagovat
Středa 9. září 2009 ve 4:57 ® ZN reakce na …
ZN

Libor> pěkné fotky, jen bych ubral toho blesku.

reagovat
Středa 9. září 2009 v 1:48 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Libor> Až se dám někdy na ateliérovou práci tak tebe budu chtít za vrchního aranžera :-)

Ale k fotce, docela to šumí. Ta první s trávou v pozadí líbí asi víc. Obecně by mělo platit, že blesk se má brát pouze jako doplněk hlavního zdroje světla a nemělo by tomu být naopak. Já to taky samozřejmě někdy porušuju a to záměrně. Jinak ty štiky u vás evidentně nemájí co žrát, že je tam taháš na nához :-)

reagovat
Středa 9. září 2009 v 1:36 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

osprey> Vidiš, já najedu kvůli rosničkám 800km a Tobě to leze doma po veltlínském zeleném :-) To se opravdu jen tak nevidí :-) Ty si tu stovku makro budeš muset pořídit, myslím si, že jste si souzeni :-) Dnes jsem byl taky prohnat závěrku a když jsem vyfotil 20 snímků můj drobek si povzdechl „low batery“ a tak jsem jel zpět domů, asi jsem přetažený nebo co.

reagovat
Středa 9. září 2009 v 0:32 ® regulus
regulus

Vy jste ale alchymisti, vyřezávat a vsazovat ryby. :-)) )

reagovat
Středa 9. září 2009 v 0:18 ® osprey
osprey

Jo – a taky jde vyříznout a doupravit jen ta ryba. Pak třeba tolik splývat nebude.

reagovat
Středa 9. září 2009 v 0:17 ® osprey
osprey

Libor: Budeš se divit, ta druhá se mi líbí víc, je přirozenější. A s bleskem já moc neumím. Navíc ten zabudovaný neumí přibleskávat. Každopádně by to pak byla úplně jiná fotka.

A to s tím světlem, to je pravda. Když není, nepomůžeš si – fotku uděláš, ale nikdy to nebude ono.

reagovat
Středa 9. září 2009 v 0:10 ® Libor
Libor

je to věda, tady bych chtěl ukázat jak je v háji to že rybě splývá hlava s pozadím a tím pádem je celá nevýrazná. Mělo by cenu blejskat, byť jen málo? Kdyby teda na to byl čas :-)

reagovat
foto/forum/2009/th-img10122.jpg
Středa 9. září 2009 v 0:00 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> asi, jo, výsledek vylezl celý nějak zmršený a možná jsem ji ještě domršil. Foťák si už v tom šeru neporadil s věrností barev atd. Až mi půjde rychle připojení, šoupnu ji sem všem pro úpravy. Trošku už ale začínám chápat kdy má cenu se snažit, je potřeba mít to správné světlo – to je myšlenka co? :-)

reagovat
Úterý 8. září 2009 ve 23:52 ® osprey
osprey

Mě tam vadí poloha horizontu – ale vadí mi i na spoustě mých fotek. Jak se člověk s tím foťákem otáčí, občas není jasné ani to, jestli je fotka nastojato nebo naležato.

A tentokrát to postrádá tu krásnou čistou kresbu typickou pro tvoje fotky. Řekl bych, že ostřeno je na wobbler a dík otevřené cloně je hloubka ostrosti malá, což ses pokusi softwarově dohnat.

Ale snažíš se. Já se taky dneska docela snažil a nemám ani takovou:-))

reagovat
Úterý 8. září 2009 ve 23:43 ® Libor
Libor

Něco k této fotce, vypadá skoro jako vzaná bleskem, ale není, tělo ryby se vyjímalo v posledních zbytcích slunce co mizelo za kopcem. Odrazu ryby ve vodě jsem si všiml pozdě a když už jsem měl naštelováno na další snímek, mrskla se, sjela do vody a byla fuč. Nad fotkou jsem moc nepřemýšlel, u těch ryb na to fakt není čas:-(( . Sigma 17–70, f4, ohnisková vzd.40mm, čas 1/60s. ISO 640

reagovat
foto/forum/2009/th-img10121.jpg
Úterý 8. září 2009 ve 23:42 ® osprey
osprey

Libor: Žába je fajn. Dvakrát za rok ji vidíš, asi desetkrát slyšíš, krmit ji nemusíš…

V rámci testování svého kompaktního utopence jsem vyfotil paví oko a během focení žáby mi proletěla kolem dlouhzobka.

reagovat
foto/forum/2009/th-img10119.jpgfoto/forum/2009/th-img10120.jpg
Úterý 8. září 2009 ve 23:40 ® osprey
osprey

Libor: Já dneska fotit byl. Světla moře, ale divné, voda zrzavá, ryby malé… Víc si přečti v příspěvku Z lovu.

Ale potěru jsem chytil dost – okouni 12 – 15 cm tu pořád ještě jsou. Sem tam i tloušť.

Nezbyde mi než chodit do nadjezí, tam ještě sem tam něco zbylo.

reagovat
foto/forum/2009/th-img10116.jpgfoto/forum/2009/th-img10117.jpgfoto/forum/2009/th-img10118.jpg
Úterý 8. září 2009 ve 23:37 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> paráda, taky bych chtěl mít doma žábu..

reagovat
Úterý 8. září 2009 ve 23:35 ® osprey reakce na …
osprey

MP-E65mm> Tak tady je ta žába. Světlo hrozné, potvora pohyblivá, sedět zůstala zásadně na nejblbějších místech. Makroobjektiv nemám, foceno záklaďákem a kompaktem (abych vyzkoušel, jak po utopení chodí – zdá se že snad jo, jen se mi zdá, že nějak hůř ostří).

Neber to jako FOTKY, ale jako dokument, že mám doma žábu. A to každej nemá:-)

reagovat
foto/forum/2009/th-img10113.jpgfoto/forum/2009/th-img10114.jpgfoto/forum/2009/th-img10115.jpg
Úterý 8. září 2009 v 18:05 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Tak jsem se vrátil s čistým zerem , tedy jeden okoun dlańové velikosti se mi tam pověsil. A Tak vzhledem k tomu, že je venku idealní počasí na focení , (slunko + bezvětří) tak si půjdu povodit místní hmyzí potvory.

Osprey: abychom po rozebrání rosniček na atom nezbůsobili řetězovou reakci, nerad bych aby fauna a flora kolem tvého bydliště po dobu dvaceti let svitila jak hvězda na nebi :-) , ale na druhou stránku by ti tam rostly houby a možná i ryby :-)

reagovat
Úterý 8. září 2009 v 15:25 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> a ještě bych dodal že postprocesingu dávám poslední dobou dost velkou váhu, větší možná než si sám myslím:-)

reagovat
Úterý 8. září 2009 v 15:18 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> tohle probrat, to by chtělo: sednout někde na zadek k feederu, na mělčinu a chytat, diskutovat nad danou situací a fotit. Mám takové místo, ale jsme od sebe daleko. Tento týden je počasím na foto jak stvořený – co já dělám v práci?:-(( .

reagovat
Úterý 8. září 2009 ve 14:56 ® osprey
osprey

Libor: Ano, tam míchám dvě věci.

1. Provedení postprocesingu.
  2. Světlo v němž jsou exponovány tvé snímky.

MP-E65mm: Těch pár kuliček stačíme obrat a zkonzumovat. Pokud bys chtěl přijet a rosničky teoreticky rozebrat, vyberem láhev někde v obchodě. Kdybys je chtěl rozebrat fakt až na atomy, tak dvě nebo tři.

Ušetříš si tu běhavku, která by tě neminula, kdyby ses stal obětí mých vinařských experimentů:-)

reagovat
Úterý 8. září 2009 ve 14:40 ® regulus reakce na …
regulus

MP-E65mm> jednak dost stará fotka, foceno kompakt Canon A 510 …

reagovat
Úterý 8. září 2009 ve 14:30 ® MP-E65mm
MP-E65mm

:-) nic, mizím k vodě zablbnout si :-)

reagovat
foto/forum/2009/th-img10082.jpg
Úterý 8. září 2009 ve 14:27 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

regulus> ostrost by měla být na očičkách, ale to ty víš :-)

reagovat
Úterý 8. září 2009 ve 14:21 ® regulus
regulus

:)))

reagovat
foto/forum/2009/th-img10081.jpg
Úterý 8. září 2009 ve 13:46 ® MP-E65mm
MP-E65mm

osprey> jestli byla neposedná tak to byl nejspíš sameček , ten z mé zkušenosti taky nechtěl kooperovat :-) zbabělec :-)

Ta lokalita co tam jezdím je dávačka, ale až natrháš to víno a budeš to mít v tekutém provedení tak jsem u tebe jak na koni ( samozřejmě na rosničky ) :-) :-)

Určitě to sem dej rád se na ty mršky podívám a myslím, že nejenom já :-)

reagovat
Úterý 8. září 2009 ve 13:36 ® regulus
regulus

osprey> fotka by měla mít rozměr 800×533 při formátu 3:2 aby ji server neupravoval. Rozměry pro jednotlivé sekce jsou uvedeny na konci článku http://www.chytej.cz/…azek-na-net/ mělo by to být zkorigovaný od Radima dle aktuální situace, alespoň mi to HaD slíbil.

Jinak soudě podle obrázků, jak mi to serverová automatika zmenšovala, používám v Zoneru konverzi obrázku pro web nastavenou na 140 kB.

reagovat
Úterý 8. září 2009 ve 13:34 ® sus1

osprey> Měl jsem ten samej problem,rozmazaný apod.Při zmešování dbát na doostřování.Mam vyzkoušeno,že tu fotku přeostřim a tady to potom vypadá docela dobře.Chce to vyzkoušet.:-)

reagovat
foto/forum/2009/th-img10079.jpg