Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 783.424 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 6. září 2009 ve 22:17 ® Libor reakce na …
Libor

MP-E65mm> dnes jsem pozoroval neskutečně motýlů – baboček, čím to? Jinak ti hmyzáci to je vděčný téma na focení, není to sice sranda, ale fotit je co…

reagovat
Neděle 6. září 2009 ve 22:11 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> z tvé otázky na objektivy mě napadlo, EF 100 macro, je vynikající.

reagovat
Neděle 6. září 2009 ve 22:06 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

regulus> možná by nebylo od věci zvážit jestli těch sedm tisíc se nevyplatí investovat do 7D než do 50D

reagovat
Neděle 6. září 2009 ve 20:46 ® sus1 reakce na …

regulus> Někde sem to vyštrachal,už nevim kde.Tady je taky a všude jinde. http://www.alza.cz/…-d137137.htm

reagovat
Neděle 6. září 2009 ve 20:21 ® tomashr reakce na …

regulus> Ta dolarová cena byla už publikována víckrát, srovnáním se známými cenami jiných modelů se opravdu někam k těm 45k dostaneš, možná i méně. Odhad cen ostatně už publikovali někteří prodejci – viz třeba http://www.oehling.cz/…ipts/set.asp?… . Takže na tohle žádnou křišťálovou kouli nepotřebuješ, hodila by se spíš na odhad toho, kdy to bude REÁLNĚ dostupné a jak bude Canon stíhat dodávky…

reagovat
Neděle 6. září 2009 ve 20:13 ® regulus reakce na …
regulus

sus1> máš křišťálovou kouli??? Pokud vím, tak jediná zmínka o ceně je tady http://www.techradar.com/…unced-630684 a cena 7D mě až tak nezajímá, ale 50D by mohla lehce zlevnit. :-)) )

reagovat
Neděle 6. září 2009 ve 20:00 ® sus1 reakce na …

Sander> Chlapec a dívka.:-) Traktor bratrovo.:-)

reagovat
Neděle 6. září 2009 v 19:56 ® Sander
Sander

sus1 > technicky vzato, bílé kruhy přes obličeje slečen jsou technicky nepřípustné :-)

Jinak bezva traktor. Takovaj malojezedáckej kabriolet, mám je rád :-)

reagovat
Neděle 6. září 2009 v 19:44 ® sus1 reakce na …

tomashr> Technicky, ne obsahově.:-)

reagovat
Neděle 6. září 2009 v 19:34 ® sus1 reakce na …

tomashr> No, nějakou chybu.:-)

reagovat
Neděle 6. září 2009 v 19:21 ® tomashr reakce na …

sus1> Moc nechápu, co máme vidět -je tam traktor :-)

reagovat
Neděle 6. září 2009 v 19:17 ® sus1

Foceno 5D.Jak to vidíte??teda kromě těch obličejů.:-) Ještě jsem zapoměl,ten traktor byl v pohybu, směrem k fotáku.

reagovat
foto/forum/2009/th-img10032.jpg
Neděle 6. září 2009 v 19:09 ® sus1

regulus> 7D je cena 45 tis. maloochodka.:-)

reagovat
Neděle 6. září 2009 v 19:05 ® regulus reakce na …
regulus

tomashr> dobře, 10k bez DPH, kliknul jsem na první odkaz a nebyl zrovna nejlevnější. Vím na co to chci a nechci dlouhý sklo bez IS. Na krátkým je to jedno, tam rozumnej čas udržíš i v ruce.

MP-E65mm> jasný, minimální clona 4/5,6 se mi taky moc nelíbí, ale zoom v podobným rozsahu s minimální clonou třeba 2,8 je ranec jako svińa a proto se kompromisy dělat musí, bohužel.

Jinak čekám na to, co udělá s cenou Canonu EOS 50D uvedení do prodeje Canon EOS 7D, třeba nějakou kačku ušetřím. :-)) )

reagovat
Neděle 6. září 2009 v 18:49 ® sus1

Díky za odpovědi.:-)

reagovat
Neděle 6. září 2009 v 18:42 ® MP-E65mm
MP-E65mm

regulus> nevím, místo toho kompromisu bych viděl spíš bud na to našetřit nebo si ty prachy půjčit.

Třeba já si v dnešní době nedokážu představit koupi skla (delšího) bez stabilizátoru. Budmě objektivní pořádná fotka nevznikne v pravé poledne, nejlepší světlo je hodinu po východu a hodinu před západem a toho světla není moc a ty časy který vychází, aspoň z mé zkušenosti ne nějak dobrý. Ano je možnost to celé posadit na stativ, jenže kolikrát není čas blbnout se stativem. Např. všechny moje fotky z Norska (ptáků) byly foceny z ruky, bylo použito stabilizovaný dvaosmičkový tříkilo. Když bych si měl představit, že bych měl fotit ze stativu tak polovina fotek nezvnikla, prostě jsou momenty kdy na to není čas. Tenhle fakt, stojí taky za zvážení. Zkušenost s objektvivem na který se ptáš nemám, ale nějaké obecné postřehy z praxe ti nastínit mohu.

reagovat
Neděle 6. září 2009 v 18:27 ® tomashr reakce na …

regulus> To, že je inovovaná 70–300 lepší než původní 75–300 je fakt, za tím si stojím, přirozeně ale posouzení absolutní míry kvality je už individuální, to z diskusí těžko poznáš. Cena by měla být menší než jsi psal – viz http://www.oehling.cz/…0-5-6-is-usm-[id-149487].html , tedy jen cca 12k, 15k už by bylo poměrně dost. Jestli do toho jít nebo ne je na delší úvahu, tvrdím ale, že to není úplně hloupý nápad, je to prostě jedna z variant k další úvaze.

reagovat
Neděle 6. září 2009 v 18:08 ® regulus reakce na …
regulus

tomashr> dík za názor, ta verze DO nee, budeme se v první fázi držet normálních skel.

K tomu motání:
Já uvažoval o EF 70–300mm f/4–5.6 IS USM, tedy o té nejnovější verzi (cca 15000 Kč s DPH u nás), moc se v tom neorientuju, tak jsem vznesl dotaz na filipa 111, protože psal, že ho má v tý starší verzi, předpokládal jsem stejnou optiku, změny jen v motorech a stabilizaci.
Pokud je to tak jak píšeš je opět na potenciální nákupní listině. Doufám, že tvoje informace je osobní zkušenost tvoje nebo nějakýho tvýho známýho. Recenze beru trochu s rezervou, kladná recenze se dá i koupit a z těch marketingovejch blábolů u popisů objektivů ať na e-shopech nebo i na Canonu bych blil.

Ještě poraď kterej nebo jestli to stojí za koupi, seřazeno dle mýho, první asi vede http://www.canon.cz/…mparator.asp?…

reagovat
Neděle 6. září 2009 v 17:39 ® filip111 reakce na …
filip111

Libor> ano otáčí se. Mám na tebe dotaz, můžeš mi prosím poslat jakou skládací odraznou desku jsi si koupil? Díky

reagovat
Neděle 6. září 2009 v 17:33 ® tomashr reakce na …

ZN> No já třeba docela vážně rozjímám, že si teď k EOSu 5D mark II koupím starý pentaxí SMC 2.8/28mm s patřičnou redukcí – to že je podobná úvaha možná dost naznačuje o kvalitě těch starých skel, třeba z hlediska chování v protisvětle je Pentax pořád naprostá top class. Bohužel ale nelze posuzovat jen podle jednoho parametru, ale musí se hodnotit „systém“ jako celek, často i s nějakými kompromisy – a tohle umí Canon a Nikon výrazně lépe než kdokoli jiný na trhu…

reagovat
Neděle 6. září 2009 v 17:26 ® ZN reakce na …
ZN

tomashr> je to možné, já se v té technice nijak nehrabu, v podstatě mě moc nezajímá. Pentax byl foťák, po kterým jsem vždy toužil. Pak jsem měl možnost koupit NIKONA, a u této znečky jsem už zůstal. Taky toho nelituji. Ty Pentaxy jsem měl náhodou v ruce ve Slovinsku, jeden Slovinec mě prosil o vyřešení jednoho problému s fotkama, tak jsme to zkoušeli.

reagovat
Neděle 6. září 2009 v 17:10 ® tomashr reakce na …

ZN>Pentax má samozřejmě některá těla i objektivy skvělé, ale zrovna tak i pořádné průsery… Sám jsem s touto značkou dost citově spjatý, byl to můj první „západní“ fotopřístroj v době analogu a fotil jsem s ním dlouhá léta, ale po nástupu digi jsem přešel ke Canonu a popravdě nelituji. Poslední těla totiž hodně zacloumala koncepcí značky a výsledkem je poměrně slušný bordel, kdy zdaleka ne vše chodí se vším, řada ani ne až tak starých objektivů (už s AF) neumí plně využít možností nových těl atd. Nejnovější model K7 je sice krásný kousek, ale… :-((

reagovat
Neděle 6. září 2009 v 17:03 ® ZN reakce na …
ZN

sus1>Měl jsem možnost kdysi dávno fotit analogem, byl výborný . Loni jsem měl v rukách i digi, napřed nějaký model snad 30, nebo něco takového, pak i o řadu vyšší model, oba s objektivy Pentax, byly výborné.

reagovat
Neděle 6. září 2009 v 17:00 ® tomashr

regulus> Ta 70–300 IS není špatné sklo, Canon na tom popracoval a výsledkem je v dané cenové relaci značný nadprůměr. Pozor, řeč jde o tomto: http://www.usa.canon.com/…r/controller?… , spousta lidí to motá se 75–300, který je podstatně horší. Evidentně to motáš i ty – 70–300 je pouze s IS, ta možnost volby mezi variantami s IS a bez IS, o které jsi se zmínil, má právě jen ta starší verze 75–300, viz http://www.usa.canon.com/…r/controller?… a http://www.usa.canon.com/…r/controller?… .

Mimochodem jedna naprosto kacířská poznámka – já bych možná tu „správnou“ verzi 70–300IS dokonce označil za v jistém ohledu lepší koupi než všude chválený 70–200/4 L IS…

Za pozornost stojí i 70–300DO s difrakční optikou, ale to už je spíš specialitka pro „znalce“, s rizikem kontroverzních výsledků v některých situacích.

reagovat
Neděle 6. září 2009 v 16:06 ® sus1 reakce na …

ZN> Foták výborný a co objektivy??Nebo obojí?:-)

reagovat
Neděle 6. září 2009 ve 14:47 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> výborný foťák.

reagovat
Neděle 6. září 2009 ve 14:43 ® sus1

A co značka PentaX??Jsou na něj slušný recenze a dostává dost cen.:-)

reagovat
Neděle 6. září 2009 ve 14:40 ® Libor
Libor

Mimochodem, dost bych si nafackoval, včera jsem fotil ryby, jak jsem tak šteloval hodnoty na rezim Manual,rozhýbal jsem sinechtěně expozici a cca 30 fotek pěknýho jesena, tlouště a plotice jsem musel nyní vymazat. Mám se co učit, pak člověk může laborovat nad kvalitou objektivu a velikostí pixelu :-((

reagovat
Neděle 6. září 2009 ve 13:41 ® regulus
regulus

MP-E65mm> Ano máš pravdu, jak se říká, laciný dvakrát placený, ale ceny některých skel jsou v takových relacích, že člověk musí zvolit kompromis.

filip111> dík, to mi úplně stačí

ALL> možná jsem měl položit otázku zcela jinak. Jak už jsem psal je to vše ve stádiu teoretických spekulací, nejsem člověk, co se jeden den splaší a druhej den si to koupí. O zrcadle uvažuju už delší dobu, ale abych pravdu řekl, nějak jsem se v tom nedokázal moc orientovat. Moje postupný stále větší na.rání na mizernou technickou kvalitu fotek z mýho kompaktu mne stále více přesvědčovalo o tom zrcadlo koupit. Jak už jsem psal, tělo mám rozhodnutý, ale v objektivech se trochu plácám, vůbec ne v technických parametrech, ale v tom, dalo by se říct kvalitativním rozdělení. Záměrně pomíjím alternativní výrobce jako je Sigma a spol. Canon, alespoň to tak z informací co mám vyplývá, dělá tři kvalitativní třídy objektivů. Ta nejlepší eLková je jasná, ale některý ceny prostě jsou mimo moje možnosti (myslím okamžitý, samo je možný na kýžený objektiv našetřit), pak by měla být tzv. střední třída a třída levných amatérských objektivů. Možná je to nějak značený, ale já opravdu nezjistil kde je hranice mezi těmito dvěma třídami a mám v tom guláš.

Ještě snad moje představa pro začátek, potřebuju pokrýt spektrum od 30mm do cca 150mm ohniskové vzdálenosti bez crop factoru, nejlépe dvěma objektivy, ten s menším ohniskem větší světelnost, ten s delším ohniskem stabilizátor.

Položím tedy otázku jinak, který se zoom objektivů Canon EF (vyjma objektivů třídy L a objektivů EF-S), stojí za to koupit, se kterými jste spokojeni.

reagovat
Neděle 6. září 2009 ve 13:23 ® Libor
Libor

filip111> ten 70–300 se ve předu otáčí když zoomuješ?

reagovat