Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 783.390 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 3. září 2009 ve 14:53 ® ZN reakce na …
ZN

HaD> ta fotka boutu a lodě v pozadí je pro mě výborná. Ten portrét o poznání horší, něco tomu chybí. Problém je trochu se světlem, příliš ostré světlo nedovolilo aspoň částečně prokreslit oblast mimo světlo. Spíš bych to viděl jako momentku. Ale je fakt, že takové fotky mám rád, ať se to někomu jinému líbí či ne. Jsou v tom samozřejmě zapletené osobní vazby.

reagovat
Čtvrtek 3. září 2009 ve 14:52 ® inspo reakce na …

Libor> Nejde o cenu, ale o váhu. Který blázen by k vodě v báglu tahal další skoro kilo váhy navíc :-D .

reagovat
Čtvrtek 3. září 2009 ve 14:49 ® tomashr reakce na …

Libor> Zas tak drahý to není, nepřeháněj… Jistěže to není žádná láce, ale proti stavu před třeba jen třemi roky je to poměrně snesitelné.

reagovat
Čtvrtek 3. září 2009 ve 14:47 ® Libor reakce na …
Libor

tomashr> že bych prodal auto?

reagovat
Čtvrtek 3. září 2009 ve 14:42 ® tomashr reakce na …

tomashr> Jo a ještě jsem zapomněl napsat, že nepřehlédnutelná je funkce pro FullHD video, kvalita obrazu je bez nadsázky fantastická. Video jsem ale ještě na žádnou rybu nezkoušel, tak uvidíme, jak to dopadne v praxi při tomto motivu.

reagovat
Čtvrtek 3. září 2009 ve 14:39 ® tomashr

Tak na okraj pár poznámek ke kombinaci focení ryb a EOS 5D mark II… Foťák fotí :-) AF systém je na ryby poměrně hodně dobrý – body jsou totiž na fullframe nakupeny dost kolem středu, což je pro honění hýbajícího se objektu celkem praktické (bohužel v jiných situacích je to naopak nevýhoda). Sekvence je pomalejší, ale dá se to přežít (necelé 4 obr/s). Rozlišení je přímo šílené, v praxi je ale nepřehlédnutelné, že i fotka ořízlá na čtvrtinu je pořád rozlišením stejná jako třeba z EOSu 20D. Přirozeně jen naprostý pitomec by takto pracoval cíleně, je třeba se snažit o využití formátu, aby byl foťák přínosem, ovšem třeba právě u zde debatovaných skoků ryb bych si asi trochu větší úhel záběru zvolil -s vědomím, že mi ryba neuteče ze záběru a po uřezu budu mít pořád rozlišení nadprůměrné. Posledním kladem je chování na velkých citlivostech – ISO3200 je naprosto v pohodě, ISO6400 bude stačit jen lehce poladit, v případě nutnosti se ovšem dá udělat naprosto použitelná fotka i při ISO 25600. Pro těch 25600 už to ale chce odšumět a reálné rozlišení bude pak ekvivalentem „jen“ cca 8–10mpix, nicméně pokud by nebyla jiná možnost, tak bych asi neváhal a tuto možnost využil. Jsem přesvěědčen, že bych i při této citlivosti dokázal „vypiplat“ zvětšeninu přijatelnou i ve formátu A3, dalo by to ale už trochu víc práce (při ISO3200 se dá na A3 tisknout bez nejmenší úpravy). Objektivy 17–40/4L i 100–400IS L pracují dobře i se snímačem s takto velkým rozlišením.

Tolik asi tak pár postřehů o technice ze zcela praktického pohledu „co mi to přinese při reálném focení“, teoretické rozjímání nad každým pixelem nechám jiným, mě to nebere :-)

Nezbývá než doufat, že se ještě letos dostanu k nějakému zajímavému úlovku k nafocení…

reagovat
Čtvrtek 3. září 2009 ve 14:34 ® Libor reakce na …
Libor

HaD> skromnost se cení

reagovat
Čtvrtek 3. září 2009 ve 14:33 ® HaD reakce na …
HaD

Libor> dobře je za 3, to beru :-)

reagovat
Čtvrtek 3. září 2009 ve 14:27 ® Libor reakce na …
Libor

HaD> portrét nemá chybu! a milda naboatu taky, nepodceňuj se, myslím že fotit umíš dobře:-)

reagovat
Čtvrtek 3. září 2009 ve 14:19 ® HaD
HaD

Jasně že by to šlo. Ale to by ta výprava musela mít jiný cíl. A cíl by film, na kterém začínáme pracovat. Foťák byl pro mě jen doplněk. Mnohem důležitější bylo dostat na prut ryby před kameru :-) Na focení tam byl Milda a ten má fotky nádherný, jen mi je kaňour ještě neposlal. Ale taky jsem ho zdokumentoval…

A mimochodem, někdy mě baví portréty – co říkáte na portrét Boňáce (režisér David Bonaventura)

reagovat
foto/forum/2009/th-img10026.jpgfoto/forum/2009/th-img10027.jpg
Čtvrtek 3. září 2009 ve 13:50 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

HaD> ty kráso, to je držka :-) a jak slintá :-) tohle přesně se líbí mě (ne každýmu) kdy je zaostřeno na dominantu štiky ( foceného objektu)..prostě hrátky z hloubkou ostrosti , což u „letovek“ si dovolit nemůžeš na to není čas

reagovat
Čtvrtek 3. září 2009 ve 13:47 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

HaD> JJ, souhlas , před chvílí jsem to psal Liborovi, pokud má vzniknout dobrý snímek tak se musím věnovat pouze focení, jenže nechytej když vidíš jak kolem tebe každý tahá zubajdy kolem 80cm, ale dokázal bych si to představit. Když jsem byl u Míry tak tam možnost byla , jenže člověk na to není moc připravený, chtělo to asi vlést do vody, trošku to vychytat a věřím , že by se něco nafotitlo. Přeci jenom když to člověk nikdy nefotil tak s tím budou ze začátku trošku problémy (řešitelné problémy) Tam byla přesně situace jak píšeš se zdechlou hlavou nad vodou, i když ten duhák sebou taky pěkně mrcasil, jenže ............. právě jenže :-)

neříkej , že se kolem tebe nenašli nadšenci, kteří by ti pomohli tu situaci ukočirovat. Vždyt vás tam bylo jako máku :-)

reagovat
Čtvrtek 3. září 2009 ve 13:41 ® HaD reakce na …
HaD

ZN: dík :-) jen trošku ten ocas líže spodní kantnu…

reagovat
Čtvrtek 3. září 2009 ve 13:40 ® ZN
ZN

HaD> ta fotka je fakt pěkná. EDIT: ta před tím:-)

reagovat
Čtvrtek 3. září 2009 ve 13:39 ® HaD
HaD

i když zepředu to taky nevypadá blbě :-) (Moje štika z roku 2004 – drží jí bývalý parťák)

reagovat
foto/forum/2009/th-img10025.jpg
Čtvrtek 3. září 2009 ve 13:36 ® HaD reakce na …
HaD

MP-E65mm> přijde mi to jako zajímavý a ne tak okoukaný pohled na rybu…

reagovat
Čtvrtek 3. září 2009 ve 13:35 ® HaD reakce na …
HaD

MP-E65mm> nejhorší je, že ryba má chuť projevovat se jen chvíli a pokud fotíš sám sobě bez příprav, fotíš nakonec jen polozdechlinu se zvedlou hlavou z vody. Chybí tomu pak život.

Spíš bych to řekl ještě jinak, a už to tu zaznělo – pokud chceš cíleně dělat fakt dobrý fotky, nesmíš chytat. Musí chytat někdo jinej a jedině tak máš možnost o tom dobře přemýšlet, připravit se, najít si světlo atd. Třeba u tý fotky na boatu už to šlo. Byl čas a stačilo Mildu pootočit aby nabral světlo. Kdyby to samé šlo u létající štiky, byl to, věřím, luxus. Jenže když chytil někdo jiný, nemohl jsem fotit vůbec – měl jsem co dělat s ukočírováním lodi, aby mohl David dobře natáčet. Prostě dvě až tři věci se současně dělat dobře nedají. A navíc jsem dospěl k závěru, že fotit téměř neumím.

reagovat
Čtvrtek 3. září 2009 ve 13:31 ® MP-E65mm
MP-E65mm

HaD> Pěkný snímek :-) možná bych zubatou otočil rypákem dopředu. Ale i tak je to fajn.

Aspoň máš záminku se tam vrátit :-) pokud tak hopsaj ven bylo by blbý toho nevyužít

EDIT: je pěkně vybarvená mrcha jedna

reagovat
Čtvrtek 3. září 2009 ve 13:27 ® HaD
HaD

Jedna skokanka:-) Myslím, že docela pěkná fotka.

reagovat
foto/forum/2009/th-img10024.jpg
Čtvrtek 3. září 2009 ve 13:23 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Pomalu zjiš´tuju, že focení ryby není žádná sranda. Z akce s Mírou jsem měl možnost něco si cvaknout a když na to ted tak koukám, tak 98% na vyhození a zbytek je koukatelný , ale žádná sláva.

Takže se tomu budu muset trošku podívat na zoubek :-)

reagovat
foto/forum/2009/th-img10022.jpgfoto/forum/2009/th-img10023.jpg
Čtvrtek 3. září 2009 ve 13:23 ® HaD reakce na …
HaD

MP-E65mm> no až uvidíš video, kde máme ty výskoky natočené velmi dobře, tak Ti bude jasné, že šance byla opravdu velká. Blesk jsem bohužel neměl funkční – potřeboval jsem baterky z něj do portu (bezdrátový mikrofon) a hlavně jsem byl v takové rybářské extázi, že jsem i pro kameru lecos zvoral. Například záběr od štiky cca 80 cm na mušák, která při záběru vyskočila metr nad vodu. Jenže jsem byl tak nadrženej a to místo, kam jsem nahazoval, jsem považoval za tutovku, že jsem nepočkal, až Bona zapne kameru. Štika naštěstí minula a dalším hodem (již se zaplou kamerou) jsem ji chytl a záběr tam „online“ natočen je, ale už ne tak brutální.

Resume: musím tam prostě znovu :-)) )

reagovat
Čtvrtek 3. září 2009 ve 13:06 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

HaD> koukám , že možnost vyfotit „letovku“ štiky tam byla, to protisvětlo bych jako problém neviděl......­.....lehce přiblesknout pro vykreslení stínu. Co jsem koukal tak používáš bouncer na blesk (tu plastovou věcičku na zjemnění blesku)

Libor: ono je fakt lepší když chceš pořídit nějaký ten snímek fišky aby jeden chytal a druhý se věnoval pouze focení. Podle mě se to musí zákonitě odrazit ve výsledcích...­......a hlavně ta ryba se tak netrápí.

reagovat
Čtvrtek 3. září 2009 ve 12:57 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

osprey> Ty si čaroděj :-) jsem zvědavej na finální podobu.

Ten čas je slušněj, ale ta potvora je tychlejší........:-)

reagovat
Čtvrtek 3. září 2009 ve 12:57 ® HaD
HaD

Libor: pěknej ořez. Líbí se mi.

MP-E65mm> taky jsem to tak chtěl, ale ten střed se mi taky nelíbil

přidám ještě tři – jsou bez jakýchkoliv úprav a ořezů. Problém ale pořád stejnej. Focený na rychlo, bez příprav, v protisvětle – prostě blbě. Začíná mě to s.át čím dál víc.

reagovat
foto/forum/2009/th-img10019.jpgfoto/forum/2009/th-img10020.jpgfoto/forum/2009/th-img10021.jpg
Čtvrtek 3. září 2009 ve 12:38 ® osprey reakce na …
osprey

MP-E65mm> 1/800 s

Tam jsou dva pohyby – posun těla a rotace hlavy. Proto je ta palice rozostřená nejvíc. Uvidíme, co s tím udělá půl dne v PS. Vím, že to mnozí neradi, ale ten kus vody snad nějak dodělám.

reagovat
Čtvrtek 3. září 2009 ve 12:35 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

osprey> škoda, že je tak natěsno......moment opět perfekt......­....tohle bude asi pěkný oříšek zachytit kvalitně vyskakující rybu. Jakým časem si to fotil?

reagovat
Čtvrtek 3. září 2009 ve 12:28 ® osprey
osprey

Libor: Já se nenechal oklamat kompozičně – čekal jsem hlavu z vody a zatřepání. V tomto ohledu je zaostřeno na správné místo i s jistou rezervou. Místo toho ale vyletěla ven celá ryba – pak si nech vyprávět, že velké štiky neskáčou… Ještě jsem ji stihl, ale bylo to o chlup.

A jinak – proč myslíš, že dělám ty fotosrazy? Potřebuju dát dohromady šílence, kteří se proti těm rybám spolčí a na ty fotky je dostanou.

reagovat
Čtvrtek 3. září 2009 v 9:56 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> klidně bych si u tebe licenci na tvůj monopol koupil, klidně bych najel i pár km ale dostat se na ty skákající zubatice aby bylo co fotit to je problém. Dost často chodím na ryby sám a to se ufotit prostě nedá. Jinak jsi se nechal oklamat kompozičně, prostě jsi nepředsadil. Nevím jak na to ale když jsem třeba fotil psa v běhu, měl jsem ho přesně jako tu štiku, pak jsem to vychytal, ovšem u té štiky se špatně předpokládá směr.

reagovat
Čtvrtek 3. září 2009 ve 3:05 ® osprey
osprey

regulus: Práce na dlouhé zimní večery. Aspoň že ta ryba je celá…

reagovat
Čtvrtek 3. září 2009 v 1:38 ® regulus
regulus

osprey> to je ta cos blikl v Jestřabkách, že se ptám. No je kapánek do kraju, taky škoda škodoucí.

reagovat