Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 761.865 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 3. června 2013 v 11:25 ® Fryw reakce na …
Fryw

P.M.> Já osobně mám dva kompakty, resp kompakt a ultrazoom. Kvalita je věc druhá ( panasonic starej na takový ty momentky z oslav atd v pohodě, ultrazoom na ruzny experimentování), pak je tu ještě někde v šufleti starej canon powershot s hledáčkem, manuálem a pěknejma fotkama. A když budu chtít být retro, tak koupím film a vezmu starou mamiya. Prostě kompakt i když o hafo lepší bych asi už neřešil… V Brně je megapixel tak i aaron, což je fajn. Bude z čeho vybrat…

reagovat
Pondělí 3. června 2013 v 10:42 ®  reakce na …

Fryw> Pokuď máš kompakty dva,tak je zbytečnost kupovat další mejdlo.Mám Panasonic LX5(jeden z těch lepších kompaktů z velkou světelností a taky spokojenost,ale iso 400 už je hrůza.Dá se samozřejmě v softu odšumovat,ale na úkor ztráty detailů. Mám tenhle objektiv a zatím spokojenost.V týhle cenový relaci si myslim,že lepší a „univerzálnější“ není.Rychlost AF i obrazová kvalita mě mile překvapila.http://www­.megapixel.cz/ni­kon-18–105mm-f35–56-af-s-d-xg-ed-vr/recenze

edti:a velká výhoda je,že máš megapixel „za barákem“.V klidu se dá všechno vyzkoušet a omakat

reagovat
Neděle 2. června 2013 ve 23:46 ® sethy reakce na …
sethy

Fryw> :->

reagovat
Neděle 2. června 2013 ve 23:33 ® Fryw reakce na …
Fryw

sethy> to udělám, to je krok č. 2 :-)

reagovat
Neděle 2. června 2013 ve 23:11 ® sethy reakce na …
sethy

Fryw> Hledáček a raw má oboje :-) (větší čip, třeba NEXy mají stejný čip jak zrcadlo), skla – budeš vážně kupovat drahá skla? Zajdi si někam do obchodu, vem si kartu a vše vyzkoušej (kor když jsi z Brna, zajdi si třeba do megapixelu na Moravák). Přeci jen to není nákup za pár korun…

reagovat
Neděle 2. června 2013 ve 23:06 ® Fryw reakce na …
Fryw

sethy> Já nad csc uvažoval, študoval jsem to. Ale ve finále by mě to přišlo na větší balík. Hledáček, raw, větší čip, skla. Mě se líbí právě sony a37, nejen kvůli ceně, ale i proto že to je fakt malej drobek. Ale je to otevřený, ještě jsem nikde nebyl a nic neobjednal, debata o tom a procházení netu je krok č.1, nákup až č. 3 (a ten třeba ani nebude) :-)

reagovat
Neděle 2. června 2013 ve 22:45 ® sethy reakce na …
sethy

Fryw> Chápu, ale na tohle potřebuješ zrcadlo? Není lepší profi kompakt nebo „kompakt s objektivy“ ?
Momentálně fotím s Oly XZ-1 a ani ISO400 atd. mě nedělá problémy (jinak řečeno, nastavím si tam to samé jak na zrcadlu). Jsem rád, že jsem zrcadlo prodal.
Fotil jsem Penem E-P3, pak nějakým tím nižším a i nejvyšším OM-D a už bych nikdy nešel do zrcadla (mít přebytečných x-tisíc kupuji z fleku OM-D pevnou 45ku, pevnou 12ku a možná tu novou 17ku. Ostatní bych nevyužil). Kvalita je stejná, je to menší atd atd. Ano na wild life, sporty apod. nejsou (zatím) vhodné objektivy (ale tohle fotit nechci). A včil do mě přátelé :-D

Momentálně bych určitě koupil výprodejovou E-P3ku, za ty prachy není lepšího…(podle mých požadavků).

reagovat
Neděle 2. června 2013 ve 22:15 ® Fryw reakce na …
Fryw

sethy> Věřím tomu, ale tak uvidíme jak dopadnu. Mě prostě mrzí, že když mi přeje štěstí a něco pěkného vyfotím, tak je to rozpatlané (a nebo rozpatlané a i s tím šumem). Spoustu toho co si myslím že jsem vystihnul celkem dobře musím mazat. Nesvádím to na foťák, vím že nevím, ale když něco komponuju a vyskočí mě tam iso 400 tak to radši ani nedomačkávám, protože by to ani nešlo poznat. Já ten ultrazoom co mám beru v podstatě vždycky když někam jdu (a to třeba jen na zahradu, na procházku se psem, nebo i před barák když jdu na cigáro…). Velkej těžkej foťák by mě obral o příležitosti, ale co jsem se díval na parametry tak ty foťáky co beru do úvahy na tom nejsou rozměrově o moc hůř.

reagovat
Neděle 2. června 2013 ve 22:06 ® sethy reakce na …
sethy

Fryw> Po letech se zrcadlem jsem přišel na to, že to není o technice ale o zachycení daného okamžiku…jsem rád, že jsem od těžkých a neskladných zrcadlovek odešel, fotím víc a mám z toho větší radost…

reagovat
Neděle 2. června 2013 ve 21:59 ® Fryw reakce na …
Fryw

regulus> pěkný včelky. taky jsem jednu potkal. Výsledek nic moc, ty kolena, to ostření…

reagovat
foto/forum/2013/th-img98972.jpg
Neděle 2. června 2013 ve 21:22 ® Fryw reakce na …
Fryw

nnnap> ta 35 případně menší zoom by byla možná lepší volba, ale to se uvidí. Chci foťák se základem, zatím. Nehodlám vrazit z kraje horentní sumu do skel, že nejenom tělo, ale celý systém je nevyhovující. Mám představu že bych s tím setem vydržel třeba rok, to by tak mohl být čas zjistit co je dobře a co špatně. Na aaronu maj d3100 s 18–105 za necelejch 11, to by mohlo chvilu stačit. Kompakty mám 2, s tím se dá fotit když nechce být člověk viděn. Zbavovat se jich nehodlám, není proč…

reagovat
Neděle 2. června 2013 ve 20:29 ® nnnap reakce na …
nnnap

Fryw> jinak fans pasesátek by měli používat na těchto čipech cca 35mm. Pevná 50mm je prakticky 75–80mm, což je samozřejmě do cimry mocmoc a pomalu spíše přechází, díky levné světelnosti, do kategorie výborně použitelný reportážní portrét, strýt portrét, club portrét… Tam se navíc uplatní další přednost těchto jednoduchých konstrukcí a to je nenápadnost. Já když někomu namířím na ulici do ksichtu 300 na full, tak se domnívá, že ho chci pravděpodobně zabít. Se nedivím, s takovým pancerfaustem. Ty škleby jsou pak stejnak nepoužitelné.

reagovat
Neděle 2. června 2013 ve 20:07 ® regulus
regulus

Šupnu vám sem jednu dnešní fotku, když se tu nic neděje … ;-)

reagovat
foto/forum/2013/th-img98969.jpg
Neděle 2. června 2013 ve 20:01 ® regulus reakce na …
regulus

Fryw> odpověz si především na dotaz nač to chceš. Jestli prioritně fotit nebo mít něco lepšího k focení.

Mě třeba se na tom absolutně nelíbí ten elektronickej hledáček, ale můžu se mýlit, je otázka, jak to bude fungovat se starejma objektivama, foťák nebude mít informace z objektivu a přes LCD to tak dobře od oka nezaostříš, teda alespoň se domnívám.

Takže z mýho pohledu je tvoje dilema moc neřešitelný, pokud chceš něco co dobře fotí a je to lehký a malý. Z druhé starny, ani jeden z těch foťáků jsem neměl v ruce, takže soudím jen dle toho co si myslím, že to umí.

reagovat
Neděle 2. června 2013 v 19:53 ®  reakce na …

Fryw> Z toho co máš v merku bych vzal D3100,ale v setu s objektivem 18–105 a né z tou 55kou co k tomu dávaj.Ta je na hovno.Sice o dost lepší jak 55ka od Canonu ale jinak nic moc.

reagovat
Neděle 2. června 2013 v 18:32 ® nnnap reakce na …
nnnap

Fryw> no tak už sis padesátku ošahal a zjistil, že ji prakticky na nic nepoužiješ. Tam je pro tebe určitě praktičtější nějaký zoom 11–55mm. Já se teď po světlé použité padesátce pídím. Bude to pro noční rockové pařby. Chci to jako světelný portrét. Na což se ta základní 50 k aps-c výborně hodí. 1.4 –1.7. Jako blesk atmosféru dokonale zabije. A vyrábět z půlmetru bleskem nové Ray čarlse mi přijde bezohledné.

reagovat
Neděle 2. června 2013 v 18:11 ® Fryw reakce na …
Fryw

nnnap> díky za vyjádření. No když jsem fotil dslr tak to bylo právě 50 mm hodující lidi a to mi přišlo celkem dlouhé na cimru. A nebo jsem šel ven a měl tam tamron 17–50. To mi přišlo v pohodě a měl jsem co a jak fotit. Tak myslím, že takovej rozsah bych si chvilku užil.

K těm levnejm foťákům myslím že nemá kdo co konkrétně říct. Protože buď tomu někdo rozumí a už je dál s tou technikou a aktuální low end ho míjí a nebo je někdo na začátku, má tady ty věci do 10 k ale asi nemá k tomu moc co říct…

To sony se mi líbí kvuli možnosti koupit konica minolta skla levně, tělo má stabilizaci i motorek.. Jen to není moc rozšířenej foťák a rozporuplny info kolem něj. Řeči o šumu atd.. Ale co se mi na něm ještě potencionálně líbí je právě evf, kterej může být lepší než zrcátkovej u těch levnejch konkurentů.

Ten šum řeším, ale když si to vezmu nějak normálně, tak jsou to ukázky výřezů za podmínek který nejsou asi běžný (jak říkáš, focení z ruky po tmě…).

Jsou to jen řeči, někam povede až návštěva obchodu a ošahání si. Ale chtěl bych vědět.

Dojem plastové hračky, s tím su smířenej. Třeba ten bratrův foťák je dost solidní, ale taky solidně velkej a těžkej, to bych si rozmyslel jestli ho někam vzít… takže malá lehká prkotina by byla pro mě spíš +

reagovat
Neděle 2. června 2013 v 17:43 ® nnnap reakce na …
nnnap

Fryw> říkal jsem ti, že to bude drahé:-))

To je těžko anežko, něco radit druhému ohledně vercajku. Ale jen tak povrchně k tomu, co jsi nastínil.

Neznám žáden fotocram ze jmenovaných. Ale to je jedno.
U těhle levnejch fotocramu si prakticky kupuješ čip / levnej/ v nějakém papundeklu a pak asi nějaký bajonet a pro mne je neméně důležitou ergonomie tlačítek a rychle přímo dostupné často používané funkce.

Jako šum bych u těchle šuměnek vůbec neřešil. V praxi se s tím setkáš jenom u nočních momentek z ruky. Navíc soft ti s ním velmi dobře pomůže. Jako fakt- šum osrat. To pak řešit světlým sklem.

Co se týče dostupnosti objektivů, tak to ti řeší bajonet. A zas, je to prakticky jedno. Existuje vždy varianta s daným bajonetem. Skoro jedno. U sony máš stabilizaci obrazu v těle a můžeš tedy používat i starší minolťácké skla, levnější nestabilizované skla se sony bajonetem. To je dost velká výhoda pro amatéra.

Co se úvah o ohnisku týče, tam je to velmi individuální a přímo závisí na tom, co chceš fotit. Myslím, že to jsou všechno šumky s APS-C, tedy si přepočti ohnisko 1,4×-1,6× nebo kolik mají jednotlivé značky a jednoduše zjistíš, že ti ten 35mm bude nahovno. Beru to podle tvé volby jako že to má být široké ohnisko, což s APS-C není. Tam za minimum považuj 18mm- Nebo si zvaž na co ti bude ekv 50mm. Jakože můžeš být fanoušek tohodle ohniska, ale vzhledem k tomu, žes neměl nikde možnost k němu přičichnout, to beru za nepravděpodobné.

Ze setovejch objektivů se můžu vyjádřit pouze k sony 18–55. Je dobrej a není to žádná hamba. V daném světle. Ovšem v setu si ho platíš někde k 3000 a nepoužitej se dá sólo koupit i za tauzen. Co se setových dlouhých skel týče-tam nemohu sloužit radou.Prostě jsem za ně nikdy peníze nedal. Hele, je otázkou, jestli kupovat set nebo raději holé tělo. Ale zase nevíš, u kterých ohnisek skončíš. To je začarovanej kruh, který rozetneš až praxí. Tedy pro začátek bych si spíše koupil nějaký levný jetý set. Řekl bych, že kupovat novej na začátek je cipovina.

Jestli mohu něco všeobecně k zoomům- tak hele největší podíl na fotkách mají dlouhá skla, tedy jestli spadáš do nějakého cvakatelskýho průměru, dbej zvýšené pozornosti výběru skla 100+. Potom jsou zastoupena malá ohniska- to je menší než standard, tj pod ekv 50mm, tedy potom si vybírej něco mezi 11–55. No a jako doplňující potom podle specializace. Třeba makro, portrét, nebo na strýt . Na to pak přichází do úvahy to pevné sklo. Pak budeš řešit bukety/ bokeh/, ostrost a … cenu.:-)

Hele, ono to je fakt jedno. Je to počátek. Prostě jsou to vyhozený prachy. Jestli nový nebo starý. A jestli bys chtěl ušetřit, že rovnou budeš kupovat kvalitní optiku, tak tam taky tratíš nákupem prakticky ihned 50% z ceny. Je pravda, že pak si už zbytek cenu podrží. Kvalitu taky. Ale na to nemáš znalosti. Ani zatím neznáš sebe sama. To teprv přijde.

reagovat
Neděle 2. června 2013 v 15:51 ® Fryw
Fryw

No, jelikož si stěžujete že to tady nežije tak hodím dotaz, protože nehrozí že bych to tady tím zabil. Přemýšlím že bych si pořídil nějakou dslr/slt. Něco levného ale nového. Něco v setu co moc nepřesahuje 10000 kč. Tak do úvahy přichází snad tyto verze.

1. sony a37/58 + 18–55 (a37 by mělo teoreticky míň šumět, a58 má zase lepší setovej objektiv)
  2. d3100 + 18–55
  3. pentax k-r (dražší tělo, tzn. pujčit si pevnou 50 a šetřit na nějakej zoom)

k těm setům bych časem koupil pevny sklo (35 nebo 50) a po delší době třeba 55–200/300.

ten pentax mi přijde asi nejlepší, ale taky o dva tisíce míň bych už mohl fotit, tady bych musel něco půjčit a šetřit.

Sympaticky je mě to sony, ale teoreticky by mohl víc šumět. Ale když koukám na obrázky z d3100 a a37 tak tam na vyšších iso velkej rozdíl není (šumí oba, co čekat) A prý stabilizace rychle ztrácí dech a to je problém, když levné tamrony jsou většinou bez stabilizace. No a ještě je čtvrtá možnost, samsung gx10 za 4000. Ten je zpracováním (a beztak hledáčkem oproti těm levným věcem) jinde. Ale je to zase celkem velká a těžká kráva, která už celkem šumí i na iso 400. No a kdybych k tomu dokoupil objektiv tak jsem s penězma tam kde u levnýho setu tady těch dvou prvních možností.

Jsou to jen teorie, rozhodovat se budu až v krámě kdy budu mít něco v ruce a něco s tím nafotím. Ale tak, teoretická příprava není nikdy na škodu…

reagovat
Neděle 2. června 2013 ve 14:40 ® Fryw reakce na …
Fryw

sus1> chceš? mám jich dost, není problém :-D (myslím hrůz ne 5d .-) )

reagovat
Neděle 2. června 2013 ve 14:39 ® sus1

To je teda cena ?! http://elektro.aukro.cz/…0228158.html

reagovat
Neděle 2. června 2013 ve 14:28 ® sus1

Tak sem nějaké ty hrůzy dejte, at je na co se podívat a nebo se toho vyvarovat ?? :-))

reagovat
Neděle 2. června 2013 ve 14:27 ® regulus reakce na …
regulus

Fryw> ono to není baví / nebaví. Ne každej má buď potřebu nebo se cítí být dostatečně dobrej, aby mohl komentovat cizí fotky. No a další věc je ta, že sem sem tam někdo dá takovou hrůzu, že je škoda k tomu vůbec něco psát.

reagovat
Neděle 2. června 2013 ve 14:04 ® Fryw
Fryw

Škoda, fotky a jejich komentáře co je na nich dobře/špatně byly pro mě zajimavé a poučné. Ale chápu že zkušené fotografy takový styl diskuse asi nebaví…

reagovat
Neděle 2. června 2013 ve 12:48 ® regulus reakce na …
regulus

ZN> tento pokec nejspíš došel tam, kam nutně dojít musel. Každej z nás tu mohl napsat víc než napsal, v poslední době teda spíš nenapsal. Je to každýho věc, ale všichni jsme nejspíš už neměli co rozumnýho sem napsat, už jsme před tím asi napsali co jsme chtěli. Je to asi úděl všech podobných diskusí, za 4 roky je tu přes 18 tisíc příspěvků, rozjelo se to, pak se to začalo pomalu utlumovat až to nakonec usnulo, asi došly témata a možná i chuť sem dál něco psát.

reagovat
Pátek 31. května 2013 v 19:29 ®  reakce na …

sus1> To je fakt

reagovat
Pátek 31. května 2013 v 19:25 ® sus1 reakce na …

P.M.> Někomu to nevadí a někdo je náhlej i na 1600.: )

reagovat
Pátek 31. května 2013 v 19:20 ®  reakce na …

sus1>Do 12800 to ujde?Ale to snad ne…

reagovat
Pátek 31. května 2013 v 11:29 ® sus1 reakce na …

ZN> A díky čemu nebo komu ?

reagovat
Čtvrtek 30. května 2013 ve 22:37 ® ZN
ZN

sus1> souhlas s Liborem, kam až tento v podstatě dobrý pokec došel. Do řiti.

reagovat