Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 761.892 zobrazení | 18.360 odpovědíTohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 18. dubna 2013 v 1:10 ® Fryw reakce na …
-
nnnap> Zrcadlovku se setem bych měl velice levně. Když si dám na čas, tak ještě levněji. Mělo by to ale asi takovej efekt, jako bych si teď hned šel koupit feeder za 3000
reagovatHlavně že začíná být hezky, chce se venku trávit stále více času. To jsou příležitosti…
- Středa 17. dubna 2013 ve 22:58 ® nnnap reakce na …
-
Fryw> no, techniku moc neovlivníš, tak se skus zaměřit na to jak fotíš ty. Když se ti to začne objevovat ve vývojce, alespoň náznaky, pak můžeš popostrčit téchniku. Je to ta kompozice, volba tématu. Za chvilku zjistíš, že ti jde něco lépe, že tě nějaké téma začne bavit víc jak ostatní, pak se překulíš do odpovídajícího nářadí… Nechceš si to rozmyslet? Bude to drahé.
reagovat - Středa 17. dubna 2013 ve 22:14 ® Fryw reakce na …
-
nnnap> Máš pravdu. Žádná velká kouzla, ale vyvážení bílé, ořez atd jsem si v lightroomu už trošku osvojil. Taky jsem se dozvěděl něco málo teorie o expozici a kompozici. Vím už co to je korekce expozice a jak ji zhruba použít. No a v neposlední řadě jsem se dozvěděl že jsem s výběrem přístroje neměl příliš šťastnou ruku (světelnost objekt. ultrazoomů), 16 MB na tak malý čip…ale na druhou stranu, prioritní režimy (ikdyž „clona“ je jen ND filtr – ale i ten není občas k zahození), plná automatika…no, mám co dělat a co uvádět do praxe…fotím, nafotím hodně fotek, prohlédnu, rovnou smažu, zkusím zpracovat , smažu…něco nebo všechno. Třeba to půjde…Fotím do jpeg, jinak to nejde. Měnit foťák by byl zatím výsměch…
reagovat - Středa 17. dubna 2013 ve 21:03 ® nnnap reakce na …
-
Fryw> pohrát ani tak ne, jako spíše vyvolat. Taková ta základní práce. Ono z Rawu to ani jinak nejde. Poctivá vyvolávka nebo instantní ojebávka – automatický export do ejpegu. V tom bych viděl základní rozdíl mezi zrcadly a kompakty. Zatímco z rawu musíš dolovat a je tvůj každý pixel, tak z kompaktu to leze od Někoho Nějak. Kompakt bych tedy připodobnil k polaroidu. Cvak a máš. A když se nelíbí, máš k dispozici pouze retuš z hotové fotky. Kdo to myslí s fotografií vážně, by měl používat surová data. A i nevážně, pokud má možnost fotit do rawu. O nic nejde. O kapacitu karty?, ta je vždy dostatečná, o výslednou velikost?, ejpeg je stejně velikej . Opravdu není důvod k focení do ejpegu.
U té tvé fotky to taky nebylo o hraní, ale základní úpravy. Jenom 2 věci. Rovina a nadržení světlé části o 2 EV. Přesně jako u klasického vyvolání papírové fotografie. Taky bych si natočil rámeček s papírem do roviny horizontu a taky bych si vzal starý fotopapír a nadržel +2 sníh. To znamená podržel ho v ruce nad osvětlovaným papírem, to je přistínil oblohu, tedy lépe- přerušil osvit v dostatečně exponované části. Samozřejmě s drobným pohybem aby přechod nebyl ostrý. A přesně toto ti poskytnou přechodové filtry v softu. Tedy opravdu, žádná zbytečná kouzla, jenom základní práce. Jako u papíru. No a že je výsledek lepší? No copak je na tom k divení, že.
reagovat - Středa 17. dubna 2013 ve 20:15 ® nnnap reakce na …
-
saman> máš to v 3D! Výška, šířka, vůně!
reagovat - Středa 17. dubna 2013 v 15:46 ® saman
-
® Fryw: treba se to casem poda teda u me
reagovat - Středa 17. dubna 2013 v 15:32 ® Fryw reakce na …
-
saman> Jsem na tom taky tak, teda, abych neurazil, spíš ještě mnohem hůř. Celkem mi jako neználkovi pomohly relace „foto v kostce“ na youtube… Poměrně polopatisticky vysvětlené základy…no a v neposlední řadě i pan nnnap, který mě přesvědčil o tom, že je fajn si pohrát s fotkou v nějakým softu…
reagovat - Středa 17. dubna 2013 ve 14:30 ® saman
-
® nnnap: asi nejsem tak nadanej a ucim se teprv taky nemam zadnou zrcadlovku jen kompakt a vubec si snim nerozumim. ted sem zkousel vyfotit tohle prikladam foto a myslim ze tahne doleva a za nos
reagovat - Úterý 16. dubna 2013 ve 14:54 ® nnnap reakce na …
-
ZN> soucítím.
Já si tohodle autora dal na chodbě jedné nejmenované nemocnice nedávno. Měli tam co já vám, tak 8 reprodukcí. Byl sem jenom doprovod a opravdu si to užil.Zatímco simulante banda sténala, já se pásl.
Na plátně si, oproti fotce, kór u takovýho tečkaře, prožiju každý jeho dotyk s plátnem. Každá tečka je originál. Je vedena rukou boží. Je inspirující nahlédnout bohům pod pokličku.
reagovat - Úterý 16. dubna 2013 ve 14:06 ® ZN reakce na …
-
nnnap> Když jsme u Renoira, taky mého oblíbence (ostatně, jako všichni impresionisti), tak museum v Cagnes-sur-Mer se bude po rekonstrukci otevírat až v červenci, co mě štve, páč tam budu v červnu.
reagovat - Úterý 16. dubna 2013 ve 14:05 ® ZN reakce na …
-
saman> mi vadí to kouzlení s barvama. Jenom to tomu, dle mého, ubližuje. I když, ta uřezaná postava… ale to mohl být záměr, který jsem jen nepochopil. Spíše to ale bude tím, že se ti ten rybář po poskládání prostě nevešel do ořezu. Nebýt těch barev, tak i tak by to atmosféru mělo, což by pro tebe určitě cenu mělo.
reagovat - Pondělí 15. dubna 2013 ve 22:44 ® nnnap reakce na …
-
saman> už nato dneska nevidím, mr..m na fotky. Tak jenom lehce . Nebudeme tomu říkat fotka, ať tu neprovokujeme. Budeme tomu říkat obrázek. Evidentně ti při zpracování nešlo o dokument.
No to by totiž byla hodně špatná fotka. Tedy asi šlo o „nabídnout atmosféru a pocit.“ Je celkem jedno, jestli si věděl co děláš nebo to z ničeho nic vypadlo samo. Použil si netuctový formát a změnil barevnost. Proč ne. Pro někoho, jakože asi pro všechny tady, Určitě ne. Ale to je jedno. Je to tvoje. To je v pořádku. Jako na fotografii se na to nemůžeme dívat. Můžeme se na to ale dívat jako na obrázek. Co poloslepých, barvoslepých matlalů napatlalo na plátno tuny oleje! A žijou v louvrech furt! Tedy nebudu se ve své úvaze zaobírat formátem ani barevným prostorem. Třeba to vidíme stejně a já jsem ten s poruchou barvocitu. Fakt už neřeším problémy celého světa. Ale přesto se zařadím do řady kritiků tohoto dílka. Ono totiž i obrázek, byť renoárův, muže být namalován správně. Důvod, proč jeho patlaniny stále visí v galeriích je fakt, že dodržel řemeslo. Estetické základy. Stádo si ucvrnklo z nevšední barevnosti. A je to. Je tu sláva. Jsem také jeho fanoušek. Ale toto nebude osud tohoto dílka. Co totiž můžeme vidět všichni, s jakoukoliv barevnou vadou, je rozložení obrazu. Tedy kompozice. Tady sis přitížil formátem. Téměř nikdo neumí do širokoúhlého kina. Ani filmaři ne a to je jejich formát! Je prostě chybný. Jako do obsahu scény ti nemluvím, ale co je evidentní chybou jsou doteky korun stromů ve střední části s okrajem snímku a potom vlastní prezentace rybáře. Pro vršek není omluva a pro spodek může být důvodů mnoho. To ale na věci nic nemění. Nikdo by to tak nenamaloval. Byť to jsou drobné chybičky, jsou to velké chybičky. Ukazují, že autor buď nectí staletími potvrzenou a předávanou zkušenost nebo jí necítí nebo na to prostě sere. No ale k tomu se musí přidat o hodně více, než jen obrátit to naruby. To je totiž jenom obrácené naruby. Takže jestli máš místo, trošku to přestříhej. Klidně nudle ale přidej milimetry nahoře a možná centimetry dole.
No trošku jsem se vyjímečně
reagovatrozepsal, to proto, že to berte spíše jako startovací příspěvek k používání nových technologií hdr, skládání obrázků kvůli hloubce ostrosti apod., jestli je šmahem odsoudit, protože to lidi používaj jak to používaj. Jde mi spíše o estetickou, nemoralizující rovinu. Tyto technologie jsou vyvíjeny proto, aby odstranily nedostatečnost digitální fotografie. Aby dotlačily digitální formát na úroveň kinofilmového políčka. Možná aby se vyrovnaly možnostem lidského oka. Jak to dopadá víme. Že to lidi používaj jak to používaj, je celkem lidský. Přesto- vkusně použito by to neměl být problém. Já se touto kategorií nezabývám, ani ji nekonzumuji, přesto věřím, že existují i kvalitní autoři. No, možná bych tomu ten čas věnoval ale na rovinu- nemám na to kvalitní náměty. Tedy odsoudit snímek jenom proto, že je hadr? Žasnout nad ostrou skládankou? Otevírá to nebo to naopak zabíjí fotografii? Máte příklad přesračkované fotografie, která vás dorazila nebo jste s uznáním zamručeli nad fotkou, kde se to autorovi podařilo udržet v mantinelech a bylo to výš, jak jindy?
- Neděle 14. dubna 2013 v 19:04 ® saman
-
žádná ryba
reagovat - Čtvrtek 11. dubna 2013 v 18:31 ® jiris
-
Stejně je tady mrtvo, tak ještě dvě
http://wodumedia.com/…-960x639.jpg
http://www.photoswinprizes.com/…SC_7851a.jpg
reagovat - Čtvrtek 11. dubna 2013 v 18:26 ® jiris reakce na …
-
MP-E65mm> je to vítěz world cosi foto 2013
http://worldphoto.org/…mage/566884/?…
reagovat - Čtvrtek 11. dubna 2013 v 16:31 ® sus1
-
Soused zakoupil ,, vodu " a tet čistí a připravuje na leto.
reagovat - Čtvrtek 11. dubna 2013 ve 14:28 ® -zruseno reakce na …
-
jiris> http://www.csfd.cz/…ich-pavouku/
reagovat - Čtvrtek 11. dubna 2013 ve 13:35 ® regulus reakce na …
-
jiris> ses dal na pavoučky …
U mě dobrý
reagovat - Čtvrtek 11. dubna 2013 ve 12:46 ® OBr reakce na …
-
jiris> „tripod – válka světů“
reagovat - Čtvrtek 11. dubna 2013 ve 12:39 ® sethy reakce na …
-
jiris> Barevně super, ale jinak nevím na co se mám dívat dřív. Každopádně zajímavá fotka
reagovat - Čtvrtek 11. dubna 2013 ve 12:16 ® MP-E65mm reakce na …
-
jiris> Jako u mě barevně naprostá pecka. Obsahově s tím samozřejmě mít problém nemůžu
reagovat - Čtvrtek 11. dubna 2013 v 10:15 ® jiris
-
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/…829153_n.jpg
reagovat - Pátek 5. dubna 2013 ve 22:02 ® sus1 reakce na …
-
regulus> Už neni zima, už nějakou dobu jaro.
reagovat - Pátek 5. dubna 2013 ve 20:15 ® MP-E65mm reakce na …
-
regulus> fotosoutěž
reagovat - Pátek 5. dubna 2013 v 19:49 ® regulus reakce na …
-
MP-E65mm> co máš na mysli, fotosotěž nebo tohle fórum???
reagovat - Pátek 5. dubna 2013 v 19:35 ® MP-E65mm
-
A já osobně bych se nebál nějaké selekce, než se něco pověsí do této foto rubriky. To co tam je, je fakt děs.
reagovat - Pátek 5. dubna 2013 v 16:38 ® regulus
-
David Havlíček> blbě si tu soutěž načasoval, je to soutěž na jaro, kdy všechno kvete, dají se fotit detaily třeba prutu venku na sluníčku, mezi kytičkama a ne v zimě kdy než vyfotíš očko tak ti zamrzne …
reagovat - Pátek 5. dubna 2013 v 15:00 ® saman
- reagovat
- Pátek 5. dubna 2013 ve 13:48 ® MGR
-
Konecne poradna fotka, bez vykloubeny hlavy s pohledem do objektivu! Zde je videt uprimna radost, prirozenost, akce, zivot, no proste vse jak ma byt…Fotka stvorena primo do souteze ,, Rybarske detaily ´´ Za me palec nahoru…
reagovat - Pátek 5. dubna 2013 v 10:57 ® -zruseno
-
Některé „detaily“ jsou tam opravdu vtipné.
reagovat