Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 761.892 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 5. dubna 2013 v 10:55 ® HaD reakce na …
HaD

Nnnap: Strašný.

sethy> no… Aspoň…

reagovat
Pátek 5. dubna 2013 v 10:48 ® sethy reakce na …
sethy

David Havlíček> Ber to z té lepší stránky, aspoň budete mít jednodušší rozhodování, když ty nedetaily vyškrtnete :-D

reagovat
Pátek 5. dubna 2013 v 10:48 ® nnnap reakce na …
nnnap

David Havlíček> :-D , a tak tu žijem. Zas na druhou stranu je možná kapr 40 pro kapraře DETAIL.:-))

reagovat
Pátek 5. dubna 2013 v 10:46 ® sethy reakce na …
sethy

nnnap> No jo, asi děláme něco špatně :-)

reagovat
Pátek 5. dubna 2013 v 10:33 ® HaD
HaD

Ty vole, soutěž se zadáním „detaily“. Budu asi bouchat hlavou do zdi.:(

reagovat
Pátek 5. dubna 2013 v 10:08 ® regulus reakce na …
regulus

sethy> tak to je fakt masakr … :-D :-D :-D :-D :-D

reagovat
Pátek 5. dubna 2013 v 10:04 ® nnnap reakce na …
nnnap

sethy> berte to jenom jako příklad k aktuální diskuzi zde. Je to milá fotka.

Hele- mi tady točíme krky, riskujem kýlu, tenisové lokty, mnohdy utopení a tady- rozbitý talíř, pero z gauča, šampuska na moč, kozy 2 a 3/4… http://art.ihned.cz/…-s-rosslerem

reagovat
Pátek 5. dubna 2013 v 8:19 ® sethy reakce na …
sethy

nnnap> Přečetl jsem si tvůj zápis, následně se na ono fotku podíval a dalších 5 minut jsem se chlámal, že to muselo vzbudit i sousedy přes jedno :-D

reagovat
Pátek 5. dubna 2013 ve 2:50 ® Rendy

K focení ryb. Můj názor lepší když se rybář kouká na úlovek. Ta třetí to je síla, už mu chybí jen tečka ze zaměřovače na čele :-) , pak bych jí chápal:-)

reagovat
Pátek 5. dubna 2013 ve 2:44 ® Rendy

Ještě pár postřehů: automat si háže hodně vysoké hodnoty ISO , je třeba mu stanovit v menu kam až může. 1600 se dá ještě koukat. Na víc to nemá cenu i když v menších formátech A5 se dá použít i vyšší. Je třeba se s ním trochu naučit jako s každým fotoaparátem. Ještě neznám jeho všechny klady a zápory , ale jeví se mi velice dobře.

reagovat
Pátek 5. dubna 2013 ve 2:40 ® Rendy
reagovat
foto/forum/2013/th-img97337.jpgfoto/forum/2013/th-img97338.jpgfoto/forum/2013/th-img97339.jpgfoto/forum/2013/th-img97340.jpg
Pátek 5. dubna 2013 ve 2:37 ® Rendy

Dneska jsem s Fuji zkoušel, tak aby byla ta recenze celá něco sem vložím, zkoušeno doma po bytě

reagovat
foto/forum/2013/th-img97333.jpgfoto/forum/2013/th-img97334.jpgfoto/forum/2013/th-img97335.jpgfoto/forum/2013/th-img97336.jpg
Čtvrtek 4. dubna 2013 ve 23:52 ® regulus reakce na …
regulus

David Havlíček> dotaz zněl „… líbí se Vám víc klasická fotka s rybou s pohledem do objektivu nebo ten druhý styl focení ( vykloubená hlava ) …“, jak mám na to odpovědět jinak než jsem odpověděl a navíc, to jestli by se mi fotka líbila vůbec nezáleží na tom, jestli rybář čučí na rybu nebo do objektivu, ale na tom jak je to vyfocený a to jen jeden z faktorů. Jen velice málo fotek rybáře s rybou (myslím ty o kterých tu mluvíme) má alespoň nějaký náboj, většinou je to strojený, focený úplně blbě, počínaje kompozicí, přes pozadí po já nevím co. Nemá cenu to pitvat, lidem to většinou jako dokument stačí.

reagovat
Čtvrtek 4. dubna 2013 ve 22:52 ® nnnap
nnnap

zas na druhou stranu- když je té radosti mnoho, tak je taky špatně. Dobrý příklad je fotka pana Fialy " mládě lysky černé" v aktuální soutěži. Musíte taky dbát na poměr radosti a fotografovaného předmětu. V praxi to znamená, že můžete být vytlemení jako ponorka u 80cm kapra nebo 2m sumíka, u 20 cm duháka je třeba nasadit inteligentnější variantu úsměvu. Aby se ten fotografovaný předmět neztratil.

reagovat
Čtvrtek 4. dubna 2013 ve 20:47 ® HaD reakce na …
HaD

MGR> pokud je tam radost, akce, život – baví me to. Upřený pohled do fotoaparátu se strnutím je aranžmá a chybí tomu prirozenost.

reagovat
Čtvrtek 4. dubna 2013 ve 20:46 ® HaD reakce na …
HaD

Libor> to nejsou plky. Souhlasím.

reagovat
Čtvrtek 4. dubna 2013 ve 20:19 ® Libor
Libor

Pokud je fotka dobrá, je jedno jak se rybář dívá, nebo nedívá, nebo tam není. Prostě je důležitý aby to byla fotka s velkym F. To je taková která hodně lidí zaujme, potěší, a přesto ničím neurazí.

Pokud jde o základní otázku, mám radši pokud se rybář dívá na rybu. Je to takový jakoby si ji z radosti prohlížel a měl k ní úctu.

To jsem vyplodil zase plky :-)

reagovat
Čtvrtek 4. dubna 2013 v 19:58 ® MGR reakce na …

To je pravda ze pohled do objektivu odpoutava pozornoust od ryby, kort kdyz nekdo (jak rikas) vyvali oci. Ja mam rad kdyz tam jsou videt ty emoce, radost z ulovku. Nemusi to byt velka ryba, staci kdyz je videt v ocich ta radost. To mam hrozne rad…Me totiz ta vykloubena hlava pripada jako by to ted byla strasna moda! Nevim jak je to dlouho ale na Facebooku se zacali objevovat tak zvany ,,duckface´´ (viz foto) kdyz to bylo u dvou lidi ze vsech pratel, tak mi to bylo jedno ale kdyz se to zacalo strasne rychle rozsirovat, fotil(a) se tak kazdy(a), zacal jsem byt na to strasne alergicky, no a kdyz dneska otevru jakykoli casopis s rybarinou, je tam pomalu 70% vykloubenych hlav… :-( (((

reagovat
foto/forum/2013/th-img97327.jpg
Čtvrtek 4. dubna 2013 v 15:00 ® HaD reakce na …
HaD

regulus> Jo, s tím vcelku lze ve většině případů souhlasit – tedy že se nejedná o fotku, tak jak se v tomto vlákně chápe, ale o dokument. Přesto trvám na tom, že odpovědět na dotaz: „raději vepřové nebo hovězí?“ stylem: „já raději dort“, není odpovědí.

reagovat
Čtvrtek 4. dubna 2013 ve 13:34 ® regulus reakce na …
regulus

David Havlíček> jistěže se rybáři s rybama fotili, fotí a fotit budou, ale otázka zněla co se mí líbí a na to jsem taky odpověděl. Fotka rybáře s rybou je dle mýho čistě dokumentační, je to to samý jako rodinka u kašny, rodinka v uličce, kdy všichni řeknou sýýýr. Mě se prostě očividně strojený fotky nelíbí. Samozřejmě taky dělám dokumentační foto, ale snad kromě fotky u příležitosti nějakýho významnýho výročí si objekty nesrocuju a nestavím, snažím se i v tomto případě udělat přirozenou fotku. Z druhé strany je nutno říct, že fotka rybáře s rybou se dá udělat na úrovni, ale většinou tomu tak bohužel není, nicméně těm co se takto fotí to obvykle stačí, je to pro ně jen a čístě dokument, nikoliv FOTKA.

reagovat
Čtvrtek 4. dubna 2013 ve 12:48 ® HaD reakce na …
HaD

MGR> osobně se mi ve většině případů líbí víc pohled na rybu. Ovšem bez těch šílených gymnastických figur. Prostě přirozený pohled. Pohled do objektivu odpoutává podle mě pozornost od ryby. Ale může vypadat dobře. Jen bohužel hodne lidí do objektivu vyvalí oči a vypadá to pak divněji, než vykloubená hlava.

Páni fotografové prominou, ale rybáři se s rybami fotili, fotí a fotit budou a odpověd na tuto otázku vyřešit slovy „raději rybu samotnou“, je zvláštní .

reagovat
Čtvrtek 4. dubna 2013 v 6:39 ® sus1 reakce na …

regulus> :-)) Tady je asi někdo přepracovanej.
,, no jo, ty ses nevyjádřil dost jasně, já futr špekuloval, …

reagovat
Čtvrtek 4. dubna 2013 v 6:38 ® sus1 reakce na …

nnnap> Přesně, psal jsem to neděli v 18 : 42. :-)

reagovat
Čtvrtek 4. dubna 2013 v 6:37 ® sus1 reakce na …

ZN> U nás( v ČR) jich je dost,můžeš začít s tím sejmutím,národ Ti bude vděčnej. : )

reagovat
Středa 3. dubna 2013 v 18:48 ® nnnap reakce na …
nnnap

ZN> já bych si taky střelil, zas na druhou stranu, žádnej jednoduchej vejlet to nebyl. Na hoře se krčí a fotí vleže. Já bych po třetím stupni šel dom. Ale fotku si nepamatuji žádnou. Jenom, že se tam museli schovávat. Je to taková klukovina, spojená s věkem, tedy spíše s fyzickou schopností toto provést. Za dvacet roků z něho bude krypl, klouby v pi.., pajšl v pi… Ať leze dokud může.

reagovat
Středa 3. dubna 2013 v 17:58 ® ZN
ZN

nnnap> já nejsem v žádném případě hnidopich nebo spravedlivý, ale ruskýho magora bych sejmul s radostí. A zvláště pro takové fotky. Zbytečně se namáhal.

reagovat
Středa 3. dubna 2013 v 16:52 ® regulus reakce na …
regulus

MGR> no jo, ty ses nevyjádřil dost jasně, já futr špekuloval, co myslíš tou vykloubenou hlavou ryby a ty zatím myslíš vykloubenou hlavu rybáře.

Tak v tomhle ohledu na to mám stejnej pohled, nelíbí se mi vůbec žádná fotka rybáře s rybou a je úplně jedno jak se ksichtí jak je nakroucenej. Rozdíl v tom nevidím. Když už fotka ryby, tak nějaká přirozená a hlavně bez rybáře.

reagovat
Středa 3. dubna 2013 v 15:22 ® MP-E65mm
MP-E65mm

MGR> nejlepší fotka s rybou je žádná fotka s rybou :-)

reagovat
Středa 3. dubna 2013 v 15:03 ® MGR reakce na …

tohle jeste neni takovy extrem, myslim to, kdyz rybar ma hlavu uplne u ramene a ma takovej divnej pohled na ulovek. Mozna to vidim jen ja, nevim. Ale moc se mi to nelibi. Jak jsem psal uz nize, je to kazdeho vec jak se se foti atd… Jen me spis zajima, jake se Vam libi tipy fotek, jestli s pohledem do objektivu nebo s tim s hlavou na rameni?…

reagovat
Středa 3. dubna 2013 ve 14:53 ® regulus
regulus

MGR> moc sem nepobral, co myslíš tou vykloubenou hlavou, teda pokud je to případ těchto fotek.

reagovat