Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 762.032 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 10. února 2013 v 16:15 ® sus1
-
S ,, rourou " se dá dělat všelicos.: )
reagovat - Neděle 10. února 2013 v 15:20 ® nnnap reakce na …
-
sus1>
reagovat - Neděle 10. února 2013 v 15:17 ® sus1
-
Konečně se podařilo vyfotit slovenskou hymnu.
reagovat - Neděle 10. února 2013 ve 14:59 ® regulus reakce na …
-
nnnap> no vidíš a já zase čekám, co vypadne z tebe …
reagovat - Neděle 10. února 2013 ve 13:58 ® nnnap reakce na …
-
foks01> no, já ti řeknu svoje, až ti tu kolegové něco poradí. Když se vyjádřím já, tak už se tu většinou drží pysk a já si tu nemám co číst.
reagovatJe to škoda, protože si myslím, že minimálně, byť bych to trefil, v nuancích se můžou naše názory lišit.
- Neděle 10. února 2013 ve 12:23 ® foks01
-
Tak jsem tu s dalším pokusem.To,že jsem měl odstranit ty kameny a papírek vlevo dole mi snad říkat ani nemusíte.
reagovat - Pátek 8. února 2013 v 18:26 ® Rendy
-
Děkuji všem přátelé. Zajímavé čtení , dali jste si záležet. Vím že to není o čtení článků a různých hodnocení. To mě mělo dovést k tomu, aby jsem věděl jaké kompozice existují , jak se to má dělat , čemu vyvarovat. To je všechno teorie. Určitě je dobré jí znát. Pak aspoň člověk ví o čem se mluví . O to mi šlo. Udělat si trochu přehled, aby jsem nebyl zas takový úplný ňouma i když jsem. Koukat se přes hledáček je můj koníček. Těžko se někam doplahočím,ale zkoušet to chci dál a chtěl bych se někam dostat. To jsou sny. Pravdou je , že v někom to je a nemusí nic řešit. Učím se pochopit úplné základy ne jen v kompozici , ale i spojitosti a zákonitosti které jsou s fotografováním spojené. Líbí se mi si třeba seriál sto a tři rady pro lepší fotografování.Jsou na www.fotografovani.cz Stačí projít složku praxi
reagovatVelice pěkně napsané. Doporučuji těm co chtějí začít. Je to sice spousta textu, ale i názorné ukázky na fotografiích. Alespoň pro mne velice poučné Díky všem a ať se daří zachytit tu správnou chvilku
- Neděle 3. února 2013 v 17:18 ® MP-E65mm reakce na …
-
Rendy> Správná kompozice je do té míry, do jaké si ji autor dokáže fotografií obhájit.
Jaromír Dvořák
reagovat - Neděle 3. února 2013 v 15:03 ® nnnap reakce na …
-
ZN> původně jsem chtěl jenom první odstavec.
reagovatAle asi bych narazil do zdi nepochopení, tak jsem radši přidal to bláto pro ty, co fakt hledaj. Upřímně, já si nepotřebuji povídat o kompozici, ten text je jenom nosná struktura pro to, o čem bych i splknul.To je nad tím textem o správné pozici penisu. Ale to je spíše filozofické a jsme zas na začátku.
- Neděle 3. února 2013 ve 14:41 ® ZN reakce na …
-
nnnap> při vší úctě, to nedám celé ani náhodou
reagovat - Neděle 3. února 2013 ve 14:39 ® ZN reakce na …
-
Rendy> zajímám se o to a snažím se pochopit a realizovat 30 let. Je to jednoduché a přitom složité. Základy se vnímavý člověk, dle mého, naučí za půl roku. Realizovat trvá o něco déle, realizovat intuitivně a bez přemýšlení podstatně dýl, někdo se to nenaučí vůbec. Je to věcí talentu.
Ten fotoroman, to je ten absolutní základ, ale časem pochopíš, že to jsou základní poučky a klišé, které je potřeba vstřebat a „zapomenout“ na ně. Je to skutečný základ, ale prameny je potřeba hledat spíše v dílech různých filozofů (např, R, Descartes, ale i spoustu jiných) nebo různých malířů.
Za pár let ujistíš, že jsi na začátku pořád
reagovat - Neděle 3. února 2013 ve 12:50 ® nnnap reakce na …
-
Rendy> buď to „to“ v člověku je nebo není. Přirozené nadání nebo cit pro věc. Tak se tento, nepochybně handicap, obdivován majoritou, dá nazvat. Je to tedy úchylka, nedomrdek, nicméně ceněn pro nedostupnost davem. Je tedy filozofickým dilematem, jak moc si jej má autor cenit. Jak moc jej má uplatňovat vůči davu… No nic. To sem nepatří.
Pro ty, jenž nejsou přírodou zmršeni, nicméně chtějí mít dílka podobná mistrům, tedy lidem většinou postiženým nějakým psychickým nebo fyzickým defektem, stačí se naučit ze tři základní rozvržení dílka.
Základní o zlatém řezu, to je až trapná poučka, navíc jej často respektují zaostřovací body v hledáčku inteligentnějších přístrojů.
Proč respektovat, jako třešňová bublanina, zlatý řez? No nebudu a nepotřebuji pátrat po vědeckém vysvětlení tohoto jevu. Protože cítím, že respektování tohoto pravidla ve scéně zaručuje hlavnímu hrdinovi mého příběhu dostatečný odstup od okolí. A proč je to důležité? Každý, i když si to neuvědomujeme, máme nějakou minimální hranici odstupu. A podvědomě to přenášíme i na věci. Když to není, sami cítíme, že to je špatně. To jsou v té nejprimitivnější možné kompozici, tedy příběhu o jednom hrdinovi, okraje snímku. Detaily si zájemci dohledají na netu. Jenom doplním, že je univerzální a vyhoví scénám dělaným jak praváky, tak leváky, jak pro horizontální tak i pro vertikální kompozice. Co bych ti, znaje některé tvé práce poradil- při respektování pravidla zlatého řezu ještě cti, v případě lidské postavy, směr pohledu a v tomto směru orientuj tu větší část scény. Tedy člověk dívající se vpravo je vhodné aby byl umístěn v levém Zlatém řezu. Na příklad. Většinou. Jsou li to předměty, je vhodné respektovat jejich příběh. Ale to už není samozřejmý. A to už je velmi individuální. A taky velmi autorsky intimní. Do toho by si neměl nikdo nechat kecat. Buďto to divák dá nebo nedá. Podlézat mu do prdele v tomto případě nemá cenu a ani nelze.Tedy shrnu li- zlatý řez mi pomáhá umístit HLAVNÍ motiv do prostoru.
Druhé základní, jednoduché pravidlo bych viděl rozložení scény do tří plánů- první, druhý, třetí. Záměrně nepíšu, že první je nejblíže ke spodnímu okraji nebo divákovi. Co je první, druhý , třetí plán nemusí být dáno pouze fyzickou pozicí na papíře, ale může se jednat i o určení emočního působení snímku. Je dobré, mít ve fotografii všechny tři plány.
Shrnuto ku příkladu do posrané krajinky- je vhodné mít k hlavnímu motivu, což bývá něco v druhém, případě třetím plánu nějaký motiv v popředí. Myslet na to, že i když fotím město na pozadí, je vhodné zakomponovat do popředí něco z nejbližšího okolí. Dáš tak fotografii prostor. On totiž je všude kolem nás. Ti,kteří nedají šanci se oku opřít při pohledu v dál o předmět blízko, jsou právě ti, jenž slaboduše myslí jen na hlavní motiv a neuvědomují si důležitost a přirozenost prostoru pro člověka samotného. Toto je rozdíl mezi neretardovaným cvakalem a retardovaným autorem. Ten myslí a snímek nabídne člověku v souladu s jeho podvědomým očekáváním.
Tedy nejsem li retardován a nesype se to ze mne samo, řekl bych si- hele, jo, to vidím co chci fotit, ještě teda to zbytečné popředí, jak říkají, že tam má být, co by to mohlo být, aha, to tam přicvaknu a dobrý. Furt lepší jak nic. No a to co a jak jsi přicvaknul, to už dělá rozdíl mezi autory. Tam se dá hledat, šušňat, oceňovat, být na větvi, v šoku, konsternován, nemít slov, zírat, uvědomovat si svou nedostatečnost, své mantinely, závidět, nenávidět, zbožňovat, milovat…
Píšu sice tři ale tyto dvě základní pravidlo pro rozvržení fotografie- tedy Zlatý řez pro pozici hlavního hrdiny a scénické rozložení zbylé scény, určitě postačí a udělají fotografie koukatelné i pro neretardovanou většinu.
Proč píšu tři- protože si myslím, že opravdu ty nejlepší autorské fotografie nabídnou i příběh. Není to vždy nutné, někdy to je pro téma nedůležité, ale já jsem z nich nejvíce na větvi. Tedy já neřeším, při úvaze zda vytáhnout fotoaparát, jestli zvládnu ty základní kompoziční pravidla viděného ale hlídám si, aby mi neutekl příběh, je li tam. To je v mém případě první úvaha. To, na co se ptáš, je jen rutina. Naházet do míchačky lopatou štěrk, cement a přidat přiměřené množství vody. Opravdu to nic jiného, trapnějšího, jak udělat beton, ta hen oná kompozícia, není.
A potom je někdy třeba se na všechna ta pravidla vysrat, osvobodit se a udělat mistrovskou fotografii. Jenom je dobré, jak píše níže regulus, aby to bylo zřejmý, že si zbořil hranice. Aby to nebylo, jako že se Borat vysral, nevěda kam s tím to zabalil do papíru a přinesl ke stolu.
reagovat - Neděle 3. února 2013 ve 2:33 ® regulus reakce na …
-
Rendy> mám nějaký knížky o fotografování z kdysi a na webu je z toho co jsem četl jedno z řekněme nejsrozumitelnějších tohle http://www.fotoroman.cz/techniques2.htm , ale tohle nejspíš znáš.
Kompozice je jak bych tak řekl seskládání scény tak, aby to lahodilo lidskému oku, mělo to hlavu a patu, jsou nějaký pravidla, ale není to dogma a pravidla jsou od toho, aby se porušovaly, jen se to nemůže udělat jakkoliv, musí být zřejmý proč. Řekl bych, že než hledat na netu a číst spoustu článků, z nichž ne všechny jsou jak bych to tak řekl, no třeba relevantní, je lepší se dívat, odpověď najdeš ve starých obrazech a fotografiích. Dříve se na kompozici velmi dbalo. Myslím si, že když se budeš dívat a přemýšlet, proč staří mistři komponovali právě takhle, dá ti to daleko víc, než si nechat blbnout hlavu články na netu. Dobrý je taky sehnat dobrou knížku, jakou ti ale neumím poradit.
Snad jsi pochopil jak jsem to myslel, neumím tyto věci popisovat.
reagovat - Neděle 3. února 2013 v 1:01 ® Rendy
-
Padá tu spoustu slovíček o kompozici a tak jsem se o ní začal zajímat a čim víc mi připadá že každý si to vykládá úplně jinak a po svém. Čím víc se do tohoto tématu nořím , tím víc mi připadá, že je to jen o názoru toho, kdo to hodnotí a pravidla která by měly platit neplatí a vše je úplně jinak. Pročítám si různá hodnocení a srovnávám názory. S některými se dá souhlasit, jiné mi připadají absolutně nesmyslné.Nepíšu o hodnocení co jsou tady, ale o různých fotografických webech. To jen aby si to někdo nevzal že píšu o něm.Věnoval jsem tomu poměrně hodně času a najednou mi připadá že jsem se vlastně nic nedozvěděl a že jsem zase na začátku. Hlava mi to prostě nějak nechce přefiltrovat
reagovatNemá někdo nějaký odkaz na slušný, poučný a srozumitelný článek o kompozici?
- Úterý 29. ledna 2013 ve 21:26 ® ZN reakce na …
-
nnnap> tak to je velká škoda, velká. Jeden z těch, co viděl a dokázal to fotkou říct
reagovat - Úterý 29. ledna 2013 v 18:29 ® nnnap
-
ubejvaj nám. http://art.ihned.cz/…miloval-lidi#…
reagovat - Pondělí 28. ledna 2013 v 18:19 ® ZN
-
Robur> všechno to jsou výjimečné fotky. Výjimečné jsou svým okamžikem, kdy fotograf zmáčkl spoušť. Tady se na kompozici a kvalitu fotky až tak nehraje.
reagovat - Pondělí 28. ledna 2013 ve 12:38 ® nnnap
-
vím, že to není moc o fotografování, ale tento pán se stal nedílnou součástí mých prací, těšil mne nejen na ulicích, v kapse, grafických listech… Bude mi jeho tvorba chybět. http://art.ihned.cz/…li-stalinovi
reagovat - Sobota 26. ledna 2013 ve 23:39 ® nnnap reakce na …
-
foks01> no to si musíš právě dobře rozmyslet, jestli ta zmrazená fáze něco dá. Protože v tom mizerném světle se prakticky nic jiného, jak čekat na inteligentní frázi nedá. Já když sleduji přes čočku nějaké ty kreace, tak prakticky také nic jiného nedělám, jak předvídám nějakou estetickou tečku. A cvak. A pak doma máááz.
Je výhodou, když znáš prostředí. Fáze pohybu, rytmus apod.
reagovat - Sobota 26. ledna 2013 ve 23:21 ® foks01 reakce na …
-
nnnap> máš pravdu,jen jsem to špatně pochopil.Jen jsem chtěl nastínit,že ze zmrazeného pohybu jeho um prostě neodhadneš.
reagovat - Sobota 26. ledna 2013 ve 23:07 ® nnnap reakce na …
-
foks01> ten ksicht k tomu patří. To píšu. Samozřejmě, že mistr i tomu ksichtu dá výraz. Ale to není případ tvé fotografie. Ta paní říká- Kurva ty vole, proč ti to spadlo!
Ale ber to trošku jako nafukovací.
reagovat - Sobota 26. ledna 2013 ve 23:03 ® nnnap
-
sus1 > jenom jestli není nadceněna složka technická, relativnost nedostupnosti výsledku, kdy všichni spořádaní lidé přeci spí, nad … a teď to sám neumím pojmenovat. Výsledkem práce autora je fikce. Proč ne. Jenom si musíme každý v sobě uklidit. Kolikrát mi přijde daleko složitější vyfotit třeba kouřící lejno. Jako fakt. Přesto, že tam budeš muset daleko více hledat, použít i více umu, tak výsledek bude stát za pendrek. Ptám se tedy, proč mám uchcávat nad tím, že někdo si dal kávu, vzal stativ ,v porovnáním lejna z ruky. Ale jo, taky uchcávám z prací se stativem. Protože se mi taky nechce nosit.
reagovat - Sobota 26. ledna 2013 ve 23:02 ® MP-E65mm reakce na …
-
foks01> fot, naslouchej, vnímej kolem sebe. Nebát se kritiky, ať je jakákoliv
reagovata nezapomeň na naše hladové oko
- Sobota 26. ledna 2013 ve 22:57 ® foks01 reakce na …
-
nnnap> dovolím si s tebou nesouhlasit.V tanečním prostředí se pohybuji nějaký ten rok.Výraz obličeje je u tance velmi důležitý a utváří celek tanečníka.Z fotky tanečníkovo flow vůbez nepoznáš.Myslíš že poznáš z fotky rozdíl mezi mistrem a učedníkem?…ani náhodou.Za to ti ručím…to je jako by jsi chtěl z fotky dvou aut porovnávat jejich rychlost.
reagovat - Sobota 26. ledna 2013 ve 22:47 ® sus1
-
Mě sí líbí tahle atmosféra,foto též.
http://www.photoextract.com/…/420270.html
reagovat - Sobota 26. ledna 2013 ve 22:47 ® nnnap reakce na …
-
foks01> hraji to shrnul jednou formulkou, kterou používá i akvaristice. Přesto, mohu li se vyjádřit, s tím sdělením- jistě, ale tam netápej. V tomto případě je sdělení tanečnice určeno ostřením. To je obličej. Myslíš, že tanečnice se má vyjádřit ksychtem č.2? Každý tanečník se musí tvářit profesionálně v každém okamžiku právě pro to, že může být kdykoliv zachycen. Prostě u tanečníků zapomeň na výraz obličeje. Bude strojen a nevypovídá o jejich umu. Musíš zachytit pohyb, nebo pózu v klidové fázi, třeba, ale tělo, rozumíš li mi. Cvakej cvakej, to přijde, neboj. Držím ti palce.
reagovat - Sobota 26. ledna 2013 ve 22:43 ® foks01 reakce na …
-
hraji> to asi jo,ale když už tu ta diskuze je,tak proč ji nevyužít.Aspon se to tu prokrví
reagovat - Sobota 26. ledna 2013 ve 22:39 ® foks01
-
MP-E65mm>Ahoj, ono to není úplně tak z mé hlavy.Náhoda dala a znám se s člověkem co fotí celý život.Takže naslouchám jeho radám.
reagovat - Sobota 26. ledna 2013 ve 22:35 ® foks01
-
nnnap> s fotákem se teprve sžívám,při kompozici jsem se věnoval pouze objektu,okolí jsem v podstatě vůbec nevnímal.Měl jsem plnou hlavu toho jak exponovat.
S tím sdělením je to asi ale věc nelehká,někomu neřekne nic fotka cyklisty na tour de france,někomu neřekne nic fotka tanečnice.Každej si asi hledá to své.To už je dané přírodou.
reagovat - Sobota 26. ledna 2013 ve 22:24 ® hraji
-
foks01> tak tady se budeš učit řemeslo hodně těžko. Myslím se dají najít na netu mnohá lepší fóra, co se týče fotografování (z hlediska učení se).
reagovat