Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 762.148 zobrazení | 18.360 odpovědíTohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 12. ledna 2013 ve 23:10 ® MP-E65mm reakce na …
-
sus1> pro mě ne moc zajímavá zaležitost. Cílově vůbec.
reagovat - Sobota 12. ledna 2013 ve 23:10 ® MP-E65mm reakce na …
-
Rendy> jj, a věř, že to není žádná sranda. Jednak vytipovat místo, vysledovat jak sbírají. S tím vším najít správný úhel focení (vzhledem k odleskům od hladiny) a teď teprve samotné focení. O světelných podmínkách nemá cenu debatovat, bud jsou nebo ne. Byli jsme ve třech a tuším, že se povedly tři fotky. A že závěrky drnčely
reagovat - Sobota 12. ledna 2013 ve 22:42 ® sus1
-
Fotíte někdo ,, zmrzlou vodu " ?Nějakej tip,zkušenost ?
reagovat - Sobota 12. ledna 2013 ve 22:23 ® Rendy reakce na …
-
MP-E65mm> O takové fotce sbírající ryby přemýšlím už dlouho. Chtělo by to pěknou velkou jepici, nebo chrostíka nad hladinou a ten moment, jak jí má ryba před otevřenou pusou. Jo to by byla paráda, ale trefit to pěkně bez ořezu na plno
reagovat - Sobota 12. ledna 2013 ve 21:28 ® MP-E65mm
-
Za sebe můžu říct, že se mi naposledy fotka ryby líbila od člověka, který neustále zaostřuje na přirodu (Libor) a to fotka potočáka sbírajíci malou jepku z hladiny. Možná to je tím, že sám ryby nefotím a když už, tak v přirozeném prostředí v přirozené situaci.........což jak je známo je docela obtížné. Na druhou stranu je to výzva jako hrom.
reagovat - Čtvrtek 10. ledna 2013 v 11:58 @ rliebzeit
-
Ahoj , po delší době jsem opět zde, přikládám jednu vzpomínku na léto. čauves
reagovat - Středa 9. ledna 2013 ve 23:54 ® Rendy reakce na …
-
sus1
reagovatchápu
- Středa 9. ledna 2013 v 7:12 ® sus1 reakce na …
-
Rendy> To ale neplatilo na tebe, jen jsem použil tvuj výrok.
reagovat - Středa 9. ledna 2013 v 1:02 ® Rendy reakce na …
-
nnnap> našli by se mnohem lepší, to máš pravdu a mám jich myslím dost za ta léta. Dřív jsem pásnul jen po těch akčních , dneska mě zajímá i to co se děje na břehu a okolo vody. Je toho co se dá fotit. Někdy stačí šípková růže, pavučina, jepice na stéble trávy a člověk se vyblázní
reagovat - Středa 9. ledna 2013 v 0:57 ® Rendy reakce na …
-
sus1> ten mník se ti nezdá jako důstojná fotka? Toho jsem na háčku při focení netrápil
reagovatByl línej sám od sebe
- Úterý 8. ledna 2013 v 18:28 ® nnnap reakce na …
-
Rendy> opravdu, ryby nefotím. Já je totiž sežeru, takže alibi si nemusím vytvářet. Udělal jsem 3 fotky na mrku, z prastarého pda snad 2003. A to proto, že taky nevěřili, že fyzicky existuju.
Autoportrét, pruty v akci a kapřík v podběráku. S tím vystačím do konce života. Můžeš se podívat.
Co se týče oběšenek. Je jedno, jestli je taháš nebo nevhodně zachytíš. To je o trpělivosti, trochu o štěstí. A věřím tomu, že když intenzivně fotíš, začnou se ti objevovat i snímky dobré a potom nebudeš mít problém vyřadit ryby ze 2/3 ven z vody, v úhlu 45°, rovný jak prkno apod. To chce trpělivost.
reagovat - Úterý 8. ledna 2013 v 18:11 ® nnnap
-
tak tak, vtipy jsou jinde.
reagovat - Úterý 8. ledna 2013 v 17:06 ® sus1 reakce na …
-
Rendy> ,, Jako důstojnou fotku jsem čekal od tebe… " viz. tvá odpověd kolegovi.
Forum Vtipy je jinde.
reagovat - Úterý 8. ledna 2013 v 16:32 ® Rendy
-
tak já bych třeba jednu důstojnou prezentaci zkusil vložit a nebude to věšák
reagovat - Úterý 8. ledna 2013 v 15:13 ® Rendy
-
nnnap: celý den se těším na foto, kamaráde aspoň jednu, neříkej že na feeder nic nechytíš a nedokumentuješ. Tomu nevěřím. Já zrcadlovku naopak nosím na ryby všude i při brození na krku. Sice chodím s brodící holí jako nemohoucí stařík, ale hůl mi už mockrát pomohla foťák zachránit. I když už jsem seděl v tůni pod vodou a s jednou rukou nad hladinou.Proto taky nekupuji módní předražené výstřelky techniky , ale modely co už jsou vyšlé z módy. Ale stačí se podívat co lidi dokázali a dokážou nafotit třeba z takovým 30D. Pořád je top. Za ty roky jsem nic neutopil. Vážím krok. Tak dáme básničky? Taky mám, ale dneska se mi je nechce přepisovat
reagovatUvažoval jsem o tvé teorii pověšených ryb. Ona každá ryba, která nemá aspoň dvě kg bude vypadat jako věšák pod prutem. Leda by jsi zdolával se špičkou u hladiny, nebo pod vodou. Bohužel při focení a zdolávání musíš s jednou rukou s prutem nahoru, tak dostaneš rybu co je ještě při síle k hladině a máš šanci něco vyfotit a i ryba má šanci se sklepat z háčku.
Na malých tocích nemáš prostor rybu někde pustit, hrozí že se ti zamotá v kořenech pod břehem, tak musíš na férovku jak píšeš zabagrovat
. Možná to nechápeš když chodíš s feederem. Zkus si vyfotit pstruha na dva metry široké říčce, kde se všechno odehrává na malou vzdálenost. Věšák říkám já fotografii, kde ryba visí na vlasci vysílená na konci sil. Někdy je ale třeba udělat detail třeba nástrahy a pak nic jiného nezbude. pořád ale ryba ve vodě. To preferuji. Jako důstojnou fotku jsem čekal od tebe vyfoceného pstruha jak skáče po mušce, kapříka jak srká chleba z hladiny, štiku stojící v koruně potopeného stromu, nebo něco takového.Prostě rybu bez vlasce. Bomba by bylo ryby fotit pod hladinou, to je ale jiná kategorie Na takové se koukám velice rád.
- Úterý 8. ledna 2013 v 11:59 ® nnnap reakce na …
-
Rendy> nefotím vodu a ryby už vůbec. Nedovedu si představit, že bych vzal zrcadlo na ryby. To je pozůstatek po téměř sterilních požadavcích na fotografii z dob filmových. Navíc se věnuji převážně fídru. Tedy jsem prase.
Já když náhodou sejdu k vodě, tak zjišťuji, že nemám co fotit. Nemám dost široké sklo a dost se tam nudím.
Tudle sem jednou na podzim sešel k naší řece, protože jsem v dálce viděl svoji modelku a zde pro dokumentaci mého rozpoložení řekou, co se mi honilo hlavou. Zde básnička:
//Ja je, kolem kalné řeky jda je, se ptaje- proč čeřínkujete rybičky? Aha, by dostali jste dravce z té špinavé břečky.
Já nemaje, už co cvakaje, obracím se, když slyším hluk veliký! Co to je? Rys Ostrovid? Ne, já radost maje- to ze Slovenska Brtník asi se tu potuluje.
A nakonec Japonec. Veliké drama se nekoná. Těším se zbytečně, to pouze kolega rybář si místo k lovu dravců upravuje.
Těší se na štiky. Mandát má veliký. Do vody vedou mu dva klacíky. Na konci dobrota, úspěch to bude určitě veliký.
Říkám si, pozor rybičky- to není dobrota, Vy jste ta dobrota!
Inu není už dále co fotiti, obracím se a jdu mezi lidi , zpátky do řiti.//
Co pozitivního chceš v takovém pocitu aby ze mne vypadlo
reagovat - Úterý 8. ledna 2013 v 11:03 ® sus1 reakce na …
-
nnnap> Ty bys ale překvapil.
reagovat - Úterý 8. ledna 2013 v 10:33 ® nnnap reakce na …
-
sus1> nepřekvapils.
reagovat - Úterý 8. ledna 2013 v 7:22 ® sus1 reakce na …
-
nnnap> Tak už sem konečně nějakou tu tvoji povedenou fotku dej.?!!
reagovat - Úterý 8. ledna 2013 ve 2:24 ® Rendy
-
nnnap. pěkně napsané,jen jak poznáš že jsi z těch 25 vybral tu pravou? Ta co necháš bude tvůj favorit za kterou jak říkáš by jsi zaplatil, ale tobě se nestalo že někdo jiný by řekl o té, co se chystáš vymazat že ona je ta pravá? Mě osobně se dost často stává že si vyberou ode mne fotografie, které jsem se chystal vymazat, proto jsem v mazání poslední dobou obezřetnější. On každý má trochu jiný úhel pohledu. Stejně tak ty se koukáš na fotografie jinak než já. To je v pořádku a nic proti tomu. Ty i já se o něco snažíme. Výsledek? Každému se líbí něco jiného. Můžeš vložit prosím nějakou důstojnou prezentaci ryby? Měl bych hned lepší představu co vlastně tím myslíš. Stačí dvě , tři pro názornost. Díky.
reagovat - Pondělí 7. ledna 2013 ve 23:06 ® nnnap reakce na …
-
Rendy> úkolem autora jednotlivé fotografie není zadokumentovat každý okamžik života ryby, tedy i každé vteřiny na šňůře ale nabídnout důstojnou prezentaci ryby. Válka o život není nic pěkného, o to více je dobré si vybírat nebo dokumentovat tu ušlechtilou, rytířskou pózu. Čekáme, že si trápil krásnou rybu, čekáme, že se ta ryba srdnatě bránila, že to byl čestný souboj s dobrým koncem. My chceme pohádky. Důstojné. Nepotřebujem další odcházení neodcházení vašíkovo . Tedy nepotřebujeme oběšence, nebudeme tleskat rybě tažené buldozerem zprava. Nám je pak spíš těch ryb líto. Nechceš být smuteční fotograf, že ne.
Jo? Prezentace ryby je na tobě. Ne na rybě.
Nemůže se každý záběr povést. Já ti prozradím, jak jdu sám na sebe od lesa v situaci, kdy musím některé miminka z paměťové karty utratit. Ono to jsou mrtvolky už v okamžiku vzniku. Sem je dělal jenom s tím, že budu mít více možností se trefit do záměru. Když se stane, že nějaký námět mne zaujme a já se mu věnuji více, řekněme postupně sérií třeba 25 fotek, což jsou relativně dobré fotografie, tvořené tak aby byly schopny samostatné existence, ale k čemu? Já jsem nechtěl mít 25 dobrých fotek jednoho. Já chci tu nejlepší. A teď, jak vyvraždit svoje miminka. V tak velkém souboru se vraždí relativně snadno. Můžeš plýtvat materiálem i kvůli malým chybičkám. Ale pak to přijde. Užší finále. No, to je jak si vybrat mezi vlastníma děckama jedno. A na to mám na sebe bič, abych odsunul své už nerozhodné emoce-řeknu si- DAL BY SI ZA NÍ PENÍZE? A v nejužším finále- ZA KTEROU BYS DAL PENÍZE?
A ptám se- dal by si za poslední tři kapříky vlastní peníze?
Prostě pečlivejší výběr toho, čím se chceš prezentovat.
reagovat - Pondělí 7. ledna 2013 ve 22:40 ® sus1 reakce na …
-
Rendy>
reagovatPřipomínky k fotkám beru v pohodě,nemam s tim problem,ostatně, ani s těma druhejma, jsem flegmatik.
- Pondělí 7. ledna 2013 ve 21:46 ® Rendy
-
sus1 Nejsi za blbce, Ty lidi tady jsou dobří.Dostaneš párkrát za ouška, alespoň se ti to tak bude jevit, ale aspoň si spoustu věcí uvědomíš. Já taky napíšu pět komentářů, zamyslím se , pak je smáznu, ale ve finále zjistíš že na těch připomínkách co dostávám něco je, a když se zamyslíš i nad připomínkami co dostávají ostatní, něco ti to určitě dá.
reagovat - Pondělí 7. ledna 2013 ve 21:38 ® Rendy
-
Já dám jen malé vysvětlení ke kapříkům
reagovatLov na dírkách z mola, foceny ryby co měl soused v pravo ode mne na prutu ve vylámaném okně. Takže pohled z mé strany bez naklápění
Pokus o zachycení akce
Někdy to co se zdá nemusí být pravda
Ale jinak chápu co tu padlo za připomínky
Proto i ty ořezy.
- Pondělí 7. ledna 2013 v 9:25 ® ZN reakce na …
-
Doudleban> já bych v tomto případě zkusil dát EV na +1–1,5, možná i více. Aby bílá bílá byla. Ale přiznávám, že fotit takový kontrast je dost složité.
reagovat - Pondělí 7. ledna 2013 v 9:02 ® Ftmči reakce na …
-
Tady to mám vždycky o hodně tmavší, věčnej boj. No nic, zkusil jsem to v rychlosti zesvětlit na druhém počítači.
reagovat - Neděle 6. ledna 2013 ve 21:36 ® nnnap reakce na …
-
Doudleban> jo, u dvojky jsem si našel pro sebe. Ale vůbec netuším, co všechno v té černé je. Todle jedině naživo a na papíru nebo u tebe na monitoru. Já, když sem viděl jak vypadají moje fotky ve světlech a černé na různých, moderních, nových, lcd, když sem je všechny mastroval na crt, musel jsem je předělat a už fotky v těch nejvyšších patrech černé a bílé raději vůbec nedělám.
reagovat - Neděle 6. ledna 2013 v 17:12 ® sus1
-
Ono i při použití správné metafory, lze dát onému najevo,co si o něm myslím. Může se stát, že to ani pisatel tak nemyslí,nebo to ani třeba neví,honem ho to nenapadne a možná právě proto, že to používá často,tak už to bere jako smozřejmost. : )
reagovat
Dál už se v tom raději nebudu nípat. : ) - Neděle 6. ledna 2013 v 16:22 ® Ftmči
-
Taky vylezu s kůží na trh. Žádný stativ, podmínky bojové.
reagovat - Neděle 6. ledna 2013 v 15:40 ® ZN
-
jestli si myslíš, že má první věta je zesměšňovací, tak tě můžu ujistit, že není. Je to jen taková metafora, kterou používám rád a hodně
reagovat