Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 762.313 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 6. ledna 2013 ve 13:04 ® sus1

Chodim číst na webu různé diskuzní fora a za každou cenu tam nemusim psát a ani nepíšu, jen čtu co mě zajímá a ,, beru " si z toho co chci a tak je tomu i tady.Chodí sem lidi,kteří jen čtou a nezeptají se, jen čtou.
To, že se ptam ( pro některé lidi ) blbě, je třeba i to, že z některejma těma lidma,co sem nepíšou ale jen nakouknou mluvim o ledasčem( focení ),tak se pak tady zeptam a jsem za blbce já.To ,že je skoro vždy první zešměnovací,… věta a pak následuje vysvětlení,tak na to už jsem si zvyk. : )
Každé vysvětlení je přinášející,ať je vlastně v jakékoliv formě. : )

reagovat
Neděle 6. ledna 2013 ve 12:48 ® nnnap
nnnap

Jestli míříš na mne, tak zrovna já sem řešil takové ty věci, jako kluk, jestli si koupit vývojku do modra nebo do hněda. Jaký objektiv nasadit do zvětšováku, jestli vývojka není moc vyčerpaná nebo po skladování stará.. jak nastavit část snímku, na jaký papír… Moc klučičích věcí na tom focení bylo. Teď je to taková zábava pro holky.

reagovat
Neděle 6. ledna 2013 ve 12:35 ® sus1 reakce na …

ZN> Díky.Mám dojem,žes neodpoveděl jen pouze mě,ale … ;-)

reagovat
Neděle 6. ledna 2013 ve 12:23 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> nic

reagovat
Neděle 6. ledna 2013 ve 12:10 ® sus1 reakce na …

ZN> A co je na dotazu špatně ?

reagovat
Neděle 6. ledna 2013 ve 12:04 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> ptáš se mě na úplně základní věc, základnější snad neexistuje.

„Když natočíme nejdelší osten ježka tak, aby vyčníval z klece nejširším jejím otvorem, posuneme ježka do poloviny výšky klece …“ Jinými slovy, když máme určitou clonu, tak při určité ohniskové vzdálenosti je hloubka ostrosti taková a maková. Jak myslíš, že se to dělalo, když žádné autofokusy či jiné automatiky nebyly? Bylo to složitější, ale když jsi tu „věc“ dostal tam, kde jsi ji potřeboval, tak to byly věci. Když ne, tak jsi to dokurvil, ale z převážné většiny jsi tu spoušť prostě nezmáčkl, věděl jsi, protože jsi o focení něco věděl, že to bude stát za hovno. Čekal jsi na další šanci.

Doba to posunula dál, dělají se špatné fotky jen pro web (který samozřejmě dříve nebyl a prezentace byla možná jen na papíře) a spoléhá se na soft, což je cesta nikam. Je ale dost a dost lidí, kteří mají stejný problém, proto se na webu dočkají aplausu i „fotky“, které by za normálních okolností nikdy nevznikly, protože papír 30×40 + vývojka+ustalovač+ čas za to prostě nestály. Pokud by jsi náhodou chtěl po těchto autorech fotku na papíře ve velikosti třeba těch 30×45, tak jsou prostě v prdeli.

nnnap: přesně, dobrá fotka vydá ne za 100 pokusů, ale za 10000.

Rendy, to není na tvé fotky, to je obecně. I když se mi ty fotky až tak nelíbí. Jak psal kolega, máš lepší věci.

reagovat
Neděle 6. ledna 2013 v 11:08 ® nnnap reakce na …
nnnap

Rendy> to mám naopak. Já se na zpracování těším, protože vím, že z rawu nic dobrýho samo nevyleze. Určitě ne to, co jsem viděl. Už jenom najít tu objektivitu dá nějakou práci. Natož nějaký čančánky.

Pro mne, u těch posledních 3 fotek docela nešťastné výřezy. Se žádnou nabídnutou prezentací jsem se nedokázal ztotožnit. Buď těsné nebo bych potřeboval jinak pozičně.

A jestli bych mohl ještě jeden postřeh- foť spíše ryby v průběhu boje, zdolávání. Fotky ryby, kterou si přidržíš nad hladinou a která ti je zřejmě odměnou za ulovení a vyfocení zůstane fotkou oběšence, byť ji dodáš dynamiku natočením fotoaparátu. To je ten ojeb autora o které jsem hovořil v diskuzi o slečně těsně před po...... Tady, když tu hlavu natočíš do osy motivu, je pravda o celé fotografii. Úplně to z té fotky křičí- jsem chudinka, chycená, zdolaná, mám strach, kdybych neměla trojhák v hubě řvu jak tur!

Máš tu daleko lepší fotky. Jinak ti držím palce a rád se vždy na tvoje fotografie podívám. Ono je poznat práce autora, kterého to baví. A to se občas přenese i na kocoura.

reagovat
Neděle 6. ledna 2013 v 11:05 ® sus1 reakce na …

nnnap> No, mě to taky zajímalo, jak bude fotit jednou rukou na manuál,též jsem se ptal.:-)

reagovat
Neděle 6. ledna 2013 v 10:18 ® nnnap
nnnap

ZN> máme tu opět rendyho kapříci, tak můžu odpovědět teď. Já mu nedoporučuji automat ale jednou rukou to jinak nedá. Při používané cloně a ohnisku to netrefí rukou při zdolávání nikdy. Na manuál si o řád sníží šanci. Velice těžké. Fotka by byla super, ale pomaličku z říše pohádek. Má tam max 5cm do kterých se musí trefit s motivem. To by se načekal. Ale je fakt, že jedna dobrá fotka je lepší jak 100 pokusů. Jenomže to musí fotografa i bavit, to focení. Na to je ještě mladej. Ne nadarmo jsou nejlepší modelky starý baby. Nemyslím blážu z naší ulice ale the world's top models.

reagovat
Neděle 6. ledna 2013 v 0:15 ® HaD reakce na …
HaD

Rendy> dobrá prace!!!

reagovat
Neděle 6. ledna 2013 v 0:02 ® Rendy

Fotografování je to příjemné, ale pak to sezení u monitoru a zpracovávání , to je někdy otročina. Prokousávám se prosincem. Na několik aspoň trochu zdařilých jsem narazil, tak posílám

reagovat
foto/forum/2013/th-img91282.jpgfoto/forum/2013/th-img91283.jpgfoto/forum/2013/th-img91284.jpg
Sobota 5. ledna 2013 ve 20:15 ® regulus reakce na …
regulus

Už poněkolikáté jsem si tu fotku otevřel a snažím se najít proč je to vyfocený právě takto. Úplně na první pohled to byl úlet, jednak postoj focené dámy a ten šílenej náklon, po několikátým otevření jsem si už zvykl, i když vždy mimoděk nakloním hlavu. Nevím co k tomu říct, jak to okomentovat, fotka na mě působí hodně rozporuplně, příjemný pozadí, ale ta dáma mi z toho jaksi trčí, vůbec se do toho lesa nehodí, možná tento protiklad byl autorův záměr, to bych pochopil, ale ten náklon, to jsem fakt nepobral, jenže bez něj by to byla úplně jiná fotka, asi by nebyla tak provokativní …

reagovat
Sobota 5. ledna 2013 v 15:34 ® nnnap reakce na …
nnnap

ZN> to jenom,jestli chceš zjistit,jestli je foto načančaný a na kolik tě autor ojebává. A nakolik ta zajímavost, zde naklonění kamery, je vědomé nebo náhodné. Pro hodnocení fotografie to není třeba. Pro hodnocení autora, celkem zásadní. To je ten rozdíl pocitů. Já třeba musím snížit trošku hodnocení dílka , které mi ve finální prezentaci nevadí, spatřuji je osvěžujícím přes pro mne nedůležité chybičky, ale trošku přísněji nahlédnuto vnímám tuto šikmou kompozici jako ne zcela dotaženou. Myslím si, že se autor příliš nevěnoval orientaci snímku, víceméně šel jenom po diagonále, bylo to rychlé. Domnívám se, že to bylo tak rychlé, že slečna, paní nebo kdokoliv to byl, dále autor, si nestačil uvědomit pozitivní dopad popředí a pozadí v rovině ostření a jedná se, přes pečlivou přípravu ke snímku- viz stajling o záběr z kategorie šťastný. Každý jsme za něj vděčný, i já.

Ještě bych jenom předeslal, k výrazu focené- podporuje to tezi, že snímek má ženskou autorku. Chlap by to tak opravdu necvakl ale si uvědomme, že fotí ženská ženskou a těm to opravdu přijde normální. Jedna z běžných ženských mimik, které normálně používají při běžné komunikaci mezi sebou.

Samozřejmě, je to jen můj pocit. Ale prakticky je pro mne kritérium upřímnosti, pravdivosti autora nedílnou součástí mého hodnocení dílka. A je to proto, že stojím i o tuto rovinu. To je to něco pod povrchem, co někteří autoři mají. A nabízí. Ale to je na jiné povídání. U jiných autorů. Já jsem šťastný, když něco takového najdu. Prostě každému nějak hrabe, no.

reagovat
Sobota 5. ledna 2013 ve 13:14 ® ZN reakce na …
ZN

nnnap> jako… všemu bych rozumněl, ale proč bych měl natáčet hlavu, tomu fakt nerozumím. Jenou je to nakloněný, tak je to nakloněný.

reagovat
Sobota 5. ledna 2013 v 8:48 ® MP-E65mm
MP-E65mm

V první řádě musím vyzdvihnout dobře zvládnuté světlo. Fotit v protisvětle a mít prokreslenou celou scénu to chce kumšt. Celkově na mě fotka působí jako když ulehám naprosto zničený po těžké práci do postele. Takový ten pocit úlevy. Barevně je to naprosto sladěné. Náklon mi nevadí a uřízlá noha taky ne. Když to otevřu zaujmou mě jiné části fotky, takže mě noha netrápí. Při různých aktech atpod. jsou končetiny tak nešikovně nasvícený, že to vypadá jako amputovaná ruka, noha atd. To je opravdu hnusný. Tady je to řekl bych v poho. Co ale musím opět vyzdvihnout je právě ten chaos v podání těch seschlých rostlin. Já si totiž nedokážu nějak představit, co by se tam hodilo líp. Ono to protisvětlo s těma rostlinama udělá své. Ty konce (to chmíří) v protisvětle krásně vyniká. A už vůbec si nemyslím a ani to tak ne mě nepůsobí, že by se jednalo o nějaký náhodný cvak. Už jen z toho hlediska jak je slečna „vystajlovaná“. Bohužel zrovna prapodivně stojí. Ale ani to mě nějak nepohoršuje. Obecně, fotka u mě bud zaujme nebo ne, když na ní koukám víc jak pět vteřin, pak už hledám mouchy a ztrácí to kouzlo. Tenhle snímek je v mých očích vydařený

reagovat
Pátek 4. ledna 2013 ve 23:36 ® Martin Mošna reakce na …
Martin Mošna

David Havlíček> Na to se dá říct jen že je pěkná ;-)

reagovat
Pátek 4. ledna 2013 v 18:53 ® nnnap
nnnap

můžu já k fotce? :-)

Táák, když jinák nedátéé.

Předešlu, že mi nevadí průměrné, dobré, vynikající, i špatné fotografie. Pod mým chápáním jsou pouze mobilovky ve zdejších fotosoutěžích. Tedy dost věcí u mne projde. Tedy i zde jsem benevolentní. Nezkoumám kompozici, motiv, výraz, důvod, sdělení. Nic z toho fotografie nemusí mít a přesto může být dobrá. Je zbytečné přemýšlet nad tím, jestli se slečna jde vysrat. Lze na to pohlížet jako na celkovou presentaci, kdy autor různými prostředky na diváka zapůsobí. Tedy i já se přikláním k ZN kově pocitu z dobré barevnosti. Velmi dobré pozadí v rovině ostření. Vydařená kombinace ladící k výraznějšímu vzoru punčoch. Pro mne vynikající přední plán, to jsou ty rovné stvoly, které tam zřejmě nevidíte, tedy zejména jejich špičky a jejich projev do celkového výrazu snímku. Nic z toho si ovšem myslím, že autorka dopředu neviděla.

No a teď se můžu dostat k hodnocení tohoto snímku. Neřeknu vám svou pravdu o tomto snímku. To je a bude individuální. Řeknu vám, jak jsem k ní došel. Není to složité. Nejdřív se podívejte na snímek, tak, jak jej nabízí autorka. Dobře se podívejte, nechte v sobě promluvit všechny emoce, užijte si jej. Potom se na snímek podívejte tak, že hlavu natočíte do osy motivu, to je jako podívat se babě pod sukni, tam prostě je a bude to syrové, a pravda o tomto snímku je prostým rozdílem v těchto dvou hodnoceních. Je li A-B větší, má snímek právo na život i s drobnými chybami, vyjde li vám A-B menší, máte jasno a nic vás nepřesvědčí o záměru autora, že to tak chtěl. Tímto se dá docela dobře a s velkou jistotou odlišit záměr od náhodného cvaku. Protože i takový nahnutý záběr bývá většinou pečlivou kombinací dvou motivů.

Tedy jak vám to vyšlo, pánové?

reagovat
Pátek 4. ledna 2013 v 17:32 ® HaD reakce na …
HaD

ZN> mě se taky hodně líbí barevnost a světlo. Za mě jsem ale vytýkal především kompozici vč. uřízlé nohy v kotníku a nesedí mi ten výrazný náklon.

reagovat
Pátek 4. ledna 2013 v 17:08 ® ZN reakce na …
ZN

David Havlíček> především, hned na začátku, působí to na mě dobře barevně. Fakt dobře. Pak už mám jen zamotanou hlavu. Proč náklon, proč ta pozice, proč se nedívá do objektivu (což by v tomto případě snímku hodně v mých očích přidalo), proč to podivné křoví. Nezachytil jsem prostě myšlenku, záměr. Ale to neznamená, že když něco nezachytím já, že to nutně musí být špatně. Jen to prostě na mě tak působí.

Ale abych byl objektivní, neuráží mě to, jak jsem psal, barevně u mě velmi dobré.

PS: ono to fakt trošku vypadá, jak psal kolega pode mnou. Vyběhnutí z auta na poslední chvíli, rychlý pohled napravo, nalevo, gatě dolů a chcát a chcát :-))

reagovat
Pátek 4. ledna 2013 v 16:44 ® najas reakce na …

V němém úžasu zírám na fantastický reportážní snímek vítězné Amazonky přepadené neznámým vetřelcem. Výraz snímaného objektu a dekor punčocháčů mě ujišťuje, že bitva je na vážkách. „Zkusí to znova?“ Nadržení je tak velké, že se obraz překlápí doleva (z hlediska fotografického mám raději překlápění doprava). Jsem rád, že fotopříspěvky přitvrdily, kvalita však výrazně změkla.

reagovat
Pátek 4. ledna 2013 v 16:21 ® Luccini reakce na …

David Havlíček> Nevím jestli to autorka měla v úmyslu (pokud ano tak je to v pořádku), ale ne mě to působí tak, že slečna právě vyběhla z auta někde uprostřed luk , jelikož musí nutně vykonat potřebu a rozhlíží se kolem sebe jestli ji někdo nevidí. Nejesm si jist zda je to vhodný příběh k zvěčnění a prezentaci:)

reagovat
Pátek 4. ledna 2013 v 16:10 ® Rendy
reagovat
Čtvrtek 3. ledna 2013 v 18:50 ® HaD
HaD

Pánové, sice nerybářský motiv, nicméně foto pořídila moje švagrová a proto bych měl zájem o rozbor. Ujme se toho někdo?

reagovat
foto/forum/2013/th-img91233.jpg
Středa 2. ledna 2013 ve 22:51 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

ZN> jj, už jsem si za tu dobu co tě znám všiml :-)

reagovat
Středa 2. ledna 2013 ve 22:45 ® nnnap
nnnap

no, tady se lope a ani se nepozve na skleničku.:-)

Co pijem?

reagovat
Středa 2. ledna 2013 ve 22:41 ® ZN reakce na …
ZN

MP-E65mm> ani ne, ale požitkář, to jo :-)

reagovat
Středa 2. ledna 2013 ve 22:36 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

ZN> ty si stylista :-)

reagovat
Středa 2. ledna 2013 ve 22:34 ® sus1 reakce na …

ZN> OK,nalej, já na ten záměr počkám.:-)

reagovat
Středa 2. ledna 2013 ve 22:31 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> tvoje otázka mě trošku vyvedla z míry. Jdu si mimořádně nalít ještě jednu skleničku :-)

Já na vysoký ISO fotím rád. Tady jsem rychle něco cvaknul, aby jsi měl představu. ISO 6400 :-)

reagovat
foto/forum/2013/th-img91226.jpg
Středa 2. ledna 2013 ve 22:10 ® sus1

ZN> No,to je mě jasný.:-)
A za jakým záměrem ho budeš kupovat?

reagovat