Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 762.288 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 2. ledna 2013 ve 22:02 ® ZN reakce na …
-
sus1> záleží, co od toho očekáváš, co a proč fotíš. Jsou fotky, kterým to nevadí, jsou fotky, pro které se to nehodí.
reagovat - Středa 2. ledna 2013 ve 21:47 ® sus1 reakce na …
-
ZN> Jak vypadají fotky s tim vysokým ISO ?? 6400 a vejš ?
reagovat - Středa 2. ledna 2013 ve 21:34 ® ZN reakce na …
-
foks01> tak to jsi mě docela uklidnil. Zase internetové plky. Taffey a spol.
Možná se to tam objevovalo, ale ty první série je vždycky problém. Z prvních sérií si nekoupím auto, ne tak foťák
V každém případě, ještě chvíli počkám a jdu do toho.
reagovat - Středa 2. ledna 2013 ve 21:32 ® MP-E65mm reakce na …
-
foks01> nevím, já už se o tu techniku tak nezajímám. Nestuduju to prakticky vůbec. Jen se vždycky doslechnu o nějaké novince. Tak se podívám co že to ty japonci udělali, zaslintám si a to je tak vše
reagovat - Středa 2. ledna 2013 ve 21:02 ® foks01 reakce na …
-
MP-E65mm> bez fullframu ani ránu,to je jasná priorita.
Hodně ted slýchávám,že plno lidí přechází z canonu na nikon.Dostal jsem ted nabídku na starší d1.Tak možná bude po starostech.
reagovat - Středa 2. ledna 2013 ve 20:53 ® foks01 reakce na …
-
ZN> http://digiarena.e15.cz/…my-s-prachem
reagovat - Středa 2. ledna 2013 ve 20:42 ® ZN reakce na …
-
foks01> prosím, mohl by jsi mi tady dát nějaký odkaz, kde je skutečně nějakým odborným a nezávislým recenzentem napsané to, co jsi tady napsal na D 600? Sleduji to dlouhodobě, tento foťák si chci koupit, recenze jsou pro mě příznivé, co je v mínusu, je naopak pro mě plus.
Docela mě to zarazilo, proto budu za iformaci rád. Díky.
reagovat - Středa 2. ledna 2013 v 19:53 ® regulus reakce na …
-
MP-E65mm> no na tu automatiku bych taky moc nesázel, je pravda, že za relativně normálních světelných podmínek je to v pohodě, ale v okamžiku, kdy se to dostane tak nějak mimo, tak je celá automatika v prdeli jako Baťa s dřevákama. Osobně preferuju manuál i když v případě hejbavejch předmětů, jako třeba ty ryby, je postup co tu popsal Rendy, nejlogičtější a asi i nejpraktičtější i když by se o některých hodnotách dalo polemizovat, jen s tím ISO bych se držel při zemi, ale to je taky dle situace.
reagovat
Prakticky to funguje tak, že na manuál mě něco oznámí a já dle situace jeho rozhodnutí zkoriguju, není to nic brutálního, ve většíně případů, když se fotí do RAWu to jde spravit, ale přece jen, čím lépe (se správným nastavením) je to vyfoceno, tím technicky lepší fotka je. - Středa 2. ledna 2013 v 18:57 ® MP-E65mm reakce na …
-
Já bych tu automatiku moc nezatracoval. Ono to ve většině případu automatika zvládně dobře. Vem si takové měření expozice. Věřím, že spousta lidí ani neví, co tam mají nastavené. Pak jsou překvapení že je ryba příliš tmavá. Po čase zjistí, že mají nastavené bodové měření expozice. No a pak jsou zaležitosti, které neovlivní ani automatika ani sám fotograf a to je prostá kontrastní scéna, se kterou si prostě čip (dynamický rozsah) neporadí. To plno fotografů (začínajicích) taky neví. Je potřeba fotit a zkoušet a vychytávat a fotit
reagovat - Středa 2. ledna 2013 v 18:53 ® Rendy
-
thundarr: Ježíšek mi nadělil 7D , záložní si nechávám 50D a 400D a 30D pustím do světa. Když by někdo měl zájem. K 30D mám i Tamrona SP AF ASPHERICAL XR Di LD 28–75 světelnost 2,8 MACRO. Ke 400D manuální pevná skla 50 a 200 , objektivy se závitem z fotoaparátu Praktica. Přechodku mám s čipem. Zaostření signalizuje ostřícím bodem a zvukově. Jsou z toho pěkné fotky, ale je potřeba na focení obě ruce
reagovatKe 400D a objektivům přidám i tělo kinofilmového fotoaparátu Praktica.
- Středa 2. ledna 2013 v 18:40 ® Rendy
-
Automatika při focení ryb: Pokud myslíš plnou automatiku, tak souhlasím, ta nezvládá ryby v pohybu , není šance na dobrou fotku. Manuální ostření nelze , jedna ruka to nezvládá, musí být autofokus a to co možná nejrychlejší , USM objektivy, zaplé Al servo, středový ostřící bod a snažit se o zázrak. Za optimální považuji prioritu času. ISO volím co možná nejvyšší, aby byl prostor manipulovat s časem . Ten je třeba při focení ryb v pohybu mít alespoň 800 a výš.Dá se použít 500, ale radějiu mám alespoň 1000. Vše záleží na množství světla. Se clonou 2,8 , 4 , toho moc ostrého stejně mít nebudete. Je to věčný boj. Stabilizátor vypínám, není třeba , ba naopak je výsledek s ním horší
reagovat. Ohniskovou vzdálenost: čim blíž k objektu tím lépe, většinou nosím 70–200. Snažím se abych rybu chytil a nemusel ořezávat, ale to je jenom sen. Je třeba najít kompromis, jinak je každý druhý záběr jenom část ryby. Když je hodně světla tak je třeba upravit ISO, expozici o dva tři dílky do mínusu jinak je všechno přepálené. To co píšu se týká ryb skákajících
U těch co se drží u dna je to jiná kapitola. Možná že dělám všechno špatně. Byl tady dotaz na focení, tak jsem popsal svůj postup. Možná že mi někdo poradíte jiný postup. Byl bych rád.
- Středa 2. ledna 2013 v 17:10 ® HaD
-
To je N1?
reagovat - Úterý 1. ledna 2013 ve 21:28 ® MP-E65mm reakce na …
-
foks01> Osobní zkušenost s 5Dčkem nemám, resp. několikrát jsem s ním fotil, ale na nějaké „chytré“ závěry se necítím. Nicméně od kolegů vím, že je to dobrá mašina. Myslím si, že na atelierové focení není nic lepšího (tím myslím především velikost čipu) v této cenové kategorii. Je to spíš o objektivech.
Co se týká Nikonu, tam vůbec nevím, nikdy jsem se o tuto značku do detailu nezajímal (tím neříkám, že je špatná)
Nicméně, fullframe je takříkajíc nutností (pokud to chceš mít na nějaké úrovni)
Takové 5Dčko s pevnou pětaosmdesátkou, to je panečku kombinace
reagovat - Úterý 1. ledna 2013 v 18:55 ® foks01
-
Snad mi někdo poradí,dilema je následující.
Chci pořídit foták na ateliérové focení.Pokukoval jsem po nikonu d600,ale v recenzích jsem se dočetl o příliš velkém a častém zanášení snímače prachem.Údajně má jít o úlomky materiálu z vnitřku fotoaparátu.Z toho důvodu se bojím ho pořídit z druhé ruku,aby ho prodávající neprodával kvůli této vadě.Novější aparáty touto vadou prý už netrpí.
Druhou variantu mám nějaký starší canon 5d markII.Má s tímto fotákem někdo zkušenost,eventuelně nějaký tip či radu v této kategorii?
reagovat - Pondělí 31. prosince 2012 ve 20:04 ® sus1 reakce na …
-
ZN>
reagovat - Pondělí 31. prosince 2012 v 19:31 ® ZN reakce na …
-
sus1> třeba tak.
Na zdraví
reagovat - Pondělí 31. prosince 2012 v 19:10 ® sus1 reakce na …
-
ZN> Jak se fotí na manuál? v jedné ruce foták a v druhé prut??
Na zdraví ?!!
reagovat - Pondělí 31. prosince 2012 v 19:08 ® ZN reakce na …
-
thundarr> dle mého nemá.
nnnap: myslím, že až tak pravdu nemáš. Fotit ryby s automatikou, jak ostření, tak jinou, je malinká sebevražda. Manuál řeší vše.
Ale kašlem na to, je poslední den v roce, nebudeme řešit nějaké focení, je to jen koníček, proč o něm vážně mluvit i tento den. Dejme si panáka
reagovat - Pondělí 31. prosince 2012 v 18:56 ® thundarr
-
Pekny svatky lidi … , zajima mne jedna vec … ma cenu prejit z D40 na 350D ?
http://www.megapixel.cz/porovnani?…
k te 350 bych dostal za dobrou kačku i SIGMA objektivy dva … myslim 17–70 a 300 nebo tak nejak .. nejsem si jist
reagovat - Pondělí 31. prosince 2012 v 18:08 ® Rendy
-
I když zaostřil na kapky a vlastně je to nepovedená fotografie, nechal jsem si jí. Záměrně jsem ji sem dal. I když není ryba ostrá,pořád myslím zachycuje scénu a má co říci. Všechno je to v tomto případě o šťastném cvaku . O ničem jiném. Zkoušet a zkoušet a čekat až se štěstí usměje.
reagovat - Pondělí 31. prosince 2012 v 17:29 ® nnnap reakce na …
-
Rendy> vidíš rendy, že u té první ti foťák zaostřil na kapky vody. To bude vždy problém. Když je hlava níže. Zkoušet to dál a čekat na štěstí.
reagovat - Pondělí 31. prosince 2012 v 17:08 ® Rendy
-
Bohužel ty mrskající se mnohem hůř fotí, není čas na nějakou kompozici, nejsou tak povedené, přesto se o ně snažím.Dvě sivenové přikládám.
reagovat - Pondělí 31. prosince 2012 v 16:56 ® Rendy
-
Ty v kamení už nemusím, ale pokud je jejich osud předurčen k dalšímu focení na talíři je to všechno v pořádku
reagovat - Pondělí 31. prosince 2012 v 16:55 ® Rendy
-
Měl bych jednu prosbičku . V hlavě mi vrtá jak praváci fotí při zdolávání ryby . Já jsem levák, levou obsluhuji prut a pravou naviják i fotoaparát. Spoušť můžu tedy v pohodě máčknout. Ale co praváci? To si nedovedu představit co s fotoaparátem
reagovatK focení ryb v podběráku. Taková fotografie jako je zde níže rozhodně ke vzpomínkovým patří a je podle mého velice zdařilá. I takové fotografie k rybaření patří a tato je myslím ukázková ,jak by se ryby fotit měly. Nic bych rybáři nevyčítal, ba naopak ho pochválil. Když vidím ilustrační fotografie jak oschlé ryby leží na zemi bez známky života je mi někdy smutno. Bohužel převládají. Když narazím na takovou, jako zde, rád si jí prohlédnu.
- Pondělí 31. prosince 2012 v 16:43 ® Rendy
-
Všem kteří rádi chodí kolem vody s fotoaparátem a snaží se zachytit si vzpomínky skrze objektiv přeji hodně zdařilých fotografií v roce příštím.
reagovat - Pondělí 31. prosince 2012 v 10:36 ® ZN
-
A když je ten Silvestr, tak tady dám i tu druhou rybu, kterou jsem letos vyfotil. Nedalo mi to. Ta menší měla 38
reagovat - Pondělí 31. prosince 2012 v 10:19 ® Venca Zelenka
-
Jedna z těch lepších (snad)
reagovat - Pondělí 31. prosince 2012 v 10:18 ® ZN reakce na …
-
Venca Zelenka> každá fotka vzniká v hlavě (tedy…skoro každá). Když u toho budeš přemýšlet a vyfotíš to, co jsi vymyslel, bude to OK. Rada tedy zní, vidět to co fotíš ještě před tím, než zmáčkneš spoušť. Pokud to nevidíš, těžko to vyfotíš.
reagovat - Pondělí 31. prosince 2012 v 10:14 ® Venca Zelenka
-
Díky moc za rady, ten blog je pěkný, nějaké ryby si nechávám, ale 70% pouštím možná i víc. Stím psem je to někdy potíž
reagovatale někdy ho tam chcu, jinými slovy víc u toho přemýšlet, ale někdy je to těžké, když jsi plný adrenalinu po pěkné souboji
se mi třepou ruky, už jsem jich pár chytnul za ty roky a furt je to stejné vzrušené chvění Díky A má ještě někdo nějaký tip, poznatek?
- Pondělí 31. prosince 2012 v 10:00 ® regulus
-
ZN> napsal jsem většinou.
Sám víš, že se dá vyfotit všechno se vším, jen se to do tý fotky musí umět seskládat. Pro člověka co s velkou pravděpodobností nefotí ve smyslu jak to chápeme my je asi lépe ten podběrák vynechat, alespoň ve většině případů, ale mohu se mýlit, máš možnost osvětlit jak fotit s podběrákem.
reagovat