Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 763.080 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 27. listopadu 2012 ve 13:47 ® osprey reakce na …
-
ZN> V tomto ohledu plný souhlas.
reagovat - Úterý 27. listopadu 2012 ve 13:43 ® ZN reakce na …
-
Libor> David: ne, to ne. Jsme přece lidi, ne opice. Evoluce nás dotlačila dál. Prostě jsme lovci, s tím nic nenaděláme. Já to bral jen z pohledu zbytečnosti focení lovec+ryba samospouští.
Tady asi nic moc rozumného nevznikne. A že to lidi chtějí? To přece nemůže být argument, to je berlička. Chtěl jsem říct jen to, že strašná spousta časopisů v takové zemičce, jako je naše, nutí vydavatele použít kde co, kde jaký článek, kde jako fotku, všechno je jim dobré. Tím jde nutně kvalita stranou, každý se chce nějak prosadit a uživit. Tímto se dostává už tak pofiderní kulturní kultivovanost národa do čím dál větší prdele. Lidi si zvyknou na všechno, standardy se posouvají dále a dále.
reagovat - Úterý 27. listopadu 2012 ve 13:36 ® osprey
-
Ono je vůbec dobře, že to někdo řeší. Rybařina je děj, proces, způsob života. Fotka mi dovoluje zastavit některé ty okamžiky a podívat se na ně znovu ve chvíli, kdy nemůžu k vodě, kdy se necítím dobře a potřebuju nabrat trochu energie a víry, že zas bude líp. Dávám je i do článků.
Nemusím mít nutně fotku „já a ryba“, snadno si tady můžete ověřit, že takových mám fakt minimum. Ale ryby fotím a budu dál. Ne vždy a zdaleka ne všechny.
Pro mě je důležitější chytit jen tolik a takových ryb, abych měl pocit, že jsem u té vody byl, chytal a uspěl.
hraji> Promiň, ale focení ryb proti jejich štosování ve vezírku, to je nebe a dudy. Ono je opravdu lepší tu rybu vůbec nechytit a když ji chytím, rovnou ji odháčkovat. Já fotím v průměru dvě ryby za vycházku a ponejvíce ještě ve vodě. Takové první, druhé, třetí místo v sektoru, to je daleko jinší masakr. Z pohledu člověka, který toto praktikuje, bych se neodvážil odsuzovat někoho, kdo si rybu „jen“ vyfotí, pokud to udělá šetrně a s citem.
reagovat - Úterý 27. listopadu 2012 ve 13:30 ® HaD
-
Já si myslím, že cesta je především to, dělat vše tak (když už to děláme a chceme dělat) s co nejmenším rizikem. Tzn. Když sám sebe fotit samospouští, tak aby to bylo co nejmíň komplikované a rizikové pro rybu, když závodíme, tak ve stejném duchu, když bereme ryby na jídlo, aby to bylo s mírou a rozumné apod. A taky najít alespoň částečně pochopení pro činnosti druhých, kteří mají odlišný přístup…
reagovat - Úterý 27. listopadu 2012 ve 13:22 ® MP-E65mm reakce na …
-
thundarr> u mě to je taky, ale sám vím, že nedělám nic špatného když ji nepřinesu. A co říkají ostatní je mi fuk. Neřídím se podle masy
reagovatřídím se podle toho co je správný
- Úterý 27. listopadu 2012 ve 13:21 ® Libor reakce na …
-
MP-E65mm> ZN> pak už jen dorazíme ke stavu, kdy je zbytečnost celý sportovní rybolov. Vrchol všeho je naplnění v podobě: nechytat a radovat se že v tý vodě ryby jsou. Ostatně toho někteří lovci (zvěře) či rybáři již dosáhli. Většinou ke konci své „kariéry“, ve stáří. V mládí to byli náruživí lovci.
V současném stavu oceňuji že to šetrné zacházení vůbec někdo řeší, což thundarr bezesporu dělá.
reagovat - Úterý 27. listopadu 2012 ve 13:19 ® thundarr reakce na …
-
MP-E65mm> no u me se zas vsichni divili ze rybu fotim, a ze ji nedonesu domu na jidlo …
tak nevim
reagovat - Úterý 27. listopadu 2012 ve 13:18 ® thundarr reakce na …
-
David Havlíček> tak nejak …
radeji bych to uz nerozebiral
reagovat - Úterý 27. listopadu 2012 ve 12:58 ® HaD reakce na …
-
ZN> Focení s rybou je Zdeňku standard a očekávaná věc rybáři/čtenáři. To, že jsou lidi s uměleckým cítěním jako jsi třeba Ty je dobře a takoví by to ocenili, ale většina lidí chci vidět I to(to „i“ zdůrazňuji), na co jsou zvyklí a je celosvětově běžné – tedy na fotku lovce s úlovkem. Proto Thundarovi zcela rozumím.
reagovat - Úterý 27. listopadu 2012 ve 12:25 ® MP-E65mm reakce na …
-
No když už jste to nakousli, tak já taky hodím takový skromný pohled na věc. (manželka by si ze mě udělala prdel a nazvala to moudrem, samozřejmě težce ironickým).Když se porozhlédnu kolem sebe, tak zjistím, že existuje opravdu málo fotografů, kteří dokáží vyfotit fotku ryby. Fotku, která ten článek v tom nejhorším případě staví do roviny přijemně čteného resp. koukatelného. V tom lepším případě to ten článek posune o level, co level, pět levelů výš. Jenže z té drtivé menšiny fotografů, kteří jsou schopni u toho aspoň trošku myslet je jen zlomek lidí, kteří k té rybě přistupují s pokorou a ne za každou cenu tu fotku musí pořídit. Každý ví, že se 100% nelze vyvarovat nějakému nešetrnému zacházení při focení, lze ho pouze minimalizovat. Do jaké míry, „ví bůh“. Ostatní fotky, takové ty cvak, chytil jsem fiš, řadím do fotek zbytečných. Stejně jako ty vezírky. A je jedno jestli tohle či tamto ubližuje víc či méně, je to prostě zbytečnost!!!!
thundarr> Vím, že si to nemyslel zle, ale jak psal ZN je to fakt ptákovina. Fotit rybu v přirozeném prostředí, proč ne. Fotit ji v ruce? Zbytečnost. Taky jsem to dělal a trvalo mi nějakou dobu než jsem přišel na to, že se bez toho obejdu.
reagovat - Úterý 27. listopadu 2012 ve 12:14 ® ZN reakce na …
-
thundarr> já jsem ti žádnou radu nedával, chraň bůh. Jen jsem vyjádřil názor
reagovat - Úterý 27. listopadu 2012 ve 12:08 ® thundarr reakce na …
-
ZN> radeji toho nechame … nekdal jsem ponauceni ale radu
reagovattu jsem dostal a za ni dekuji …
- Úterý 27. listopadu 2012 ve 12:02 ® ZN reakce na …
-
thundarr> nerozumím, co mám ukázat?
reagovat - Úterý 27. listopadu 2012 v 11:58 ® thundarr reakce na …
-
ZN> ukaz … nerikam ze nejde ale ukaz …
reagovat - Úterý 27. listopadu 2012 v 11:39 ® ZN reakce na …
-
thundarr> články bez ryb nejdou, protože málo kdo z píšících je schopen udělat od vody fotku bez ryby, která by zaujala. Taky většina píšících (a že jich dnes je stejně jako fotografů), se chce v tom článku ukázat, jaký že to je lovec
Ale vážně, focení ryb samospouští je dle mého ptákovina z mnoha důvodů. Nakonec, ryba,když teda ty články bez ryby nejdou, jde vyfotit bez samospouště a bez lovce.
reagovat - Úterý 27. listopadu 2012 v 10:49 ® HaD reakce na …
-
hraji> Jirko, upřímně, plné vezírky ryb na závodech je mnohem větší zlo. A stejně tak z určitého úhlu pohledu zbytečné.
reagovat - Úterý 27. listopadu 2012 v 10:37 ® Libor reakce na …
-
hraji> závody neškodí? závodní plavaná je honění si ega až do vesmíru. Vezírky? ufff ehmmm ..
Těch je, co káží vodu a pijou víno…
Chce to širší pohled.
reagovat - Úterý 27. listopadu 2012 v 10:33 ® hraji reakce na …
-
David Havlíček> ale jistě, děláme zbytečné věci, ale proč dělat věci, které škodí?
reagovat - Úterý 27. listopadu 2012 v 10:32 ® hraji reakce na …
-
thundarr> neodpovídal jsem tobě, napsal jsem svůj názor. Nic víc. Klidně si dělej co uznáš za vhodné.
reagovat - Úterý 27. listopadu 2012 v 10:23 ® thundarr reakce na …
-
hraji> Toto je zase nazor … clovek se zepta jak fotit a odpovi mu nekdo takto … Ano mozna to je honeni trika … ale nez se nastvu a napisu neco nepatricneho skusim odpovedet s klidnou hlavou … Fotky delam hlavne pro svou potrebu a potechu … misto preparovane hlavy trofejniho jelena na stene , nebo obrovske hlavy sumce mam par blbych pixelu to mi staci … moje deti chteji videt co zas tatka chytil … zena chce dukaz ze jsem nebyl za zenskyma ale u vody … Rad pisu clanky … bavi me to … delam to pro zabavu, ale clanky bez ryb v dnesni dobe proste nejdou …
me osobne tesi spis nez velka ryby pekna ryba … nepotrebuji mit 20kg kapra aby mne ulovek potesil …
a kdyz uz bych chtel fotit rybu jinak tak rozhodne ne na podlozce … to mi fakticky nic nerika … to radeji ne vode …
a zde jsem se ptal na ruzne vychytavky abych tu rybu trapit nemusel …, ja osobne nejsem pro fotku schopen udelat cokoli , to radeji rybu pustim i za cenu ze mam spatnou fotku … nicmene proc se nezeptat jestli neexistuje neco co by mi pomohlo, usnadnilo praci me … a cas na suchu rybe …
reagovat - Úterý 27. listopadu 2012 v 10:08 ® HaD reakce na …
-
hraji> Jirko, zcela zbytečných věcí děláme spoustu. A je celkem fuk, zda kvůli honění trika kdekoliv, či prostě jen tak.
reagovat - Úterý 27. listopadu 2012 v 10:05 ® HaD reakce na …
-
siri> já to využil jen párkrát, ale je dobré vědět, že tu možnost člověk má.
reagovat - Úterý 27. listopadu 2012 v 9:59 ® hraji
-
Proč se vlastně lovec fotí s rybou? Je to kvůli dokumentaci úlovku? Ne. Na to by stačila fotka ryby bezpečně uložené na podložce. Takže proč? Aby se někdo za dlouhých zimních večerů probíral albem a koukal, jak mu to v tom červnu 2011 v půl druhé ráno slušelo? No to už možná. Ale podle mě jde o fotky pouze za účelem honění si trika na webech. A tudíž zcela zbytečné trápení ryby na suchu.
reagovat - Úterý 27. listopadu 2012 v 9:47 ® siri reakce na …
-
David Havlíček> Cece, pred chvili jsem zas trosku zapatral a jak se zda, mohl bych mit fci timelapse i ve sve ‚staricke‘ D350…
reagovatAle musel bych se odhodlat k upgradovani firmwaru.
- Úterý 27. listopadu 2012 v 9:17 ® thundarr reakce na …
-
regulus> skus si to nekdy schvalne
…
ryba se fotit nechce, nedrzi na fotce s usmevem, a cas 10vterin od fotaku … sednuti chyceni ryby kterema asi 15kg, na vysku 30–40cm na delku dejme tomu 85cm … a moc se ji nelibi zes ji vytahl z vody …
:)
dik za rady lidi skusimm se tim probrat
reagovat - Úterý 27. listopadu 2012 v 6:57 ® siri
-
thundarr> Sezen si lepsi DO…
reagovatNeco takoveho: http://www.fotoskoda.cz/…canon-pentax
- Úterý 27. listopadu 2012 v 0:25 ® regulus reakce na …
-
David Havlíček> to nemůžu posoudit, s rybama se nefotím, přece jim nebudu ku.vit fotku, ale na jednom z těch odkazů, co jsem mu tam dal, je DO s 5s zpožděním a neříkej mě, že nejde vzít kapra i DO, zmáčnout knoflík, DO pustit na zem, poštelovat si kapra a udělat sýr …
reagovat - Pondělí 26. listopadu 2012 ve 23:09 ® HaD
-
regulus> no jde mu zřejmě o to, že nejde držet DO a kapra zároveň
reagovat - Pondělí 26. listopadu 2012 ve 23:08 ® HaD
-
thundarr> jojo, levnej nebyl. Stál tuším tělo 55 tis. K tomu sklo asi 25, blesk, grip a pevná padesátka a zahučel jsem tam tenkrát i s brašnou a kartou lehce přes 100 tis. Dneska se ale dá podle mě pořídit obdoba či lepší za zlomek. Tedy bez těch skel a blesku. Tyhle věci moc dolů nejdou…
reagovat - Pondělí 26. listopadu 2012 ve 22:11 ® osprey
-
thundarr> Nikon 200D. Myslím, že bys ho sehnal jako ojetinu a to v ceně, která by tě nezabila. 60 000 Kč nestál nikdy, teď jsem ho našel bazarový za 8 000 Kč.
http://www.paladix.cz/bazar/index.php?…
reagovat