Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 763.112 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 22. listopadu 2012 ve 14:19 ® sus1 reakce na …

džigit> Asi ne,ale za zkoušku to stojí.Vyhodit se to dá vždycky.:-)
Měl by tu cestu ten pes nad hlavou a to asi ne.

reagovat
Čtvrtek 22. listopadu 2012 v 10:34 ® džigit reakce na …

sus1> Ti nevim,fotka řízlá z rohu do rohu :-O Ty trčící šutry,jak psal Regul mi tam taky vadí.Jinak takový pěkný „obrázek“ :-)

reagovat
Čtvrtek 22. listopadu 2012 v 7:41 ® nnnap
nnnap

prakticky moc možností udělat ten snímek jinak neměl. Manipuloval li by sebou do linie čokl- odstup stádo ve směru jeho pohledu , přišel by o cestu a o tu je škoda se připravit. Takhle snímek alespoň nabízí viděno očima psa, panorama a cestu. Přináší atmosféru pastevectví.

Jinak pro manipulaci s těžkým pasteveckým a jiným metrovým psem vždy nosím v kapse kousek vysočiny. Té pravé s recepturou z 1965. A volám- ťuťu ňuňu, poc sem…

reagovat
Středa 21. listopadu 2012 ve 23:00 ® osprey reakce na …
osprey

regulus> Taky neumím radit, ale když má někdo to štěstí, že jdu náhodou kolem… :-D

reagovat
Středa 21. listopadu 2012 ve 22:56 ® regulus reakce na …
regulus

Doudleban> v prvé řadě mi vadí ty šutry, buď jsi měl ustoupit aby tam jenom častečně netrčely jako šedý rozmazaný šmouhy, ale tvořili nějaký popředí pokud to šlo nebo jít blíž aby tam vůbec nebyly. Ta scéna má určitě potenciál na slušnou fotku, ale těžko říct jak to vyfotit lépe, ber to tak, že to je jen můj pocit, neumím radit … .

reagovat
Středa 21. listopadu 2012 ve 22:32 ® sus1 reakce na …

osprey> Proč ne. :->

reagovat
Středa 21. listopadu 2012 ve 22:31 ® osprey reakce na …
osprey

sus1> Kameny, pes, ovce, chlap, cesta. Narovnat to tam. To je ten rébus a proto se občas válím s foťákem po zemi (ale nejsem sám, Libor s MPčkem to dělají taky).

reagovat
Středa 21. listopadu 2012 ve 22:14 ® sus1 reakce na …

osprey> Jj, právě bych trochu popošel a otočil se.

reagovat
Středa 21. listopadu 2012 ve 22:10 ® osprey reakce na …
osprey

sus1> Já mám prostě pocit, že je odbyté popředí. Ten pes by měl být větší dominanta, pokusil bych se mu dát prostor, nenechat mu „ovce běhat po hlavě“. A tak.

Ale jinak docela dobrý pokus.

reagovat
Středa 21. listopadu 2012 ve 22:04 ® sus1 reakce na …

Doudleban> Mě by se to líbilo,kdybys šel víc napravo,otočil mírně vlevo a aby ta cesta začínala v levém rohu a končila v pravém. : )
Ale jinak jako osprey,sám umim prd.:-)

reagovat
Středa 21. listopadu 2012 ve 21:50 ® osprey reakce na …
osprey

Doudleban> Myšleno je to dobře. Možná bych se to ale snažil nemít tolik v sobě.

A neboj. Stejně kritický jsem i ke svým fotkám, když je mám před sebou. Ani nevím, jestli jsem letos udělal jedinou, se kterou bych byl spokojen. Bojím se, že ne.

reagovat
Středa 21. listopadu 2012 v 18:36 ® Ftmči
Ftmči

Zas ještě jedna letní.

reagovat
foto/forum/2012/th-img88749.jpg
Středa 21. listopadu 2012 v 17:36 ® Tino reakce na …
Tino

osprey> Četl jsem to tam, nezapomenu ti to. ;-)

reagovat
Středa 21. listopadu 2012 ve 14:36 ® osprey reakce na …
osprey

Tino> Já ti taky gratuluju a nezapomeň, že 5 bodů bylo ode mě.

Ale nebylo to ze známosti. Ta fotka se prostě povidla. Pardon, povedla.

reagovat
Středa 21. listopadu 2012 ve 13:56 ® sus1 reakce na …

Tino> Nemáš zač,ale byl to regul, kdo Tě blahopřál.:-) Taktéž jsem to tvé vítězství zaregistroval,takže dodatečně… ;-)
Díky za odpoved.

reagovat
Středa 21. listopadu 2012 ve 13:50 ® Tino reakce na …
Tino

sus1> mám Pentax *istDS, což už je pravěké digi. Na čipu je to už vidět, je tam asi 8 špatných pixelů. Novej foťák by se mi sice líbil, ale není chuť ani prachy.

Pentax má strašně pomalý AF, za špatných podmínek je to ještě horší. S bleskem fotím tak, že si nastavím blesk na TTL, clonu obvykle 8 a čas 90. Ostřím manuálně okem nebo jen odhadem podle stupnice. Když mi nesedí expozice, tak hýbu clonou, málokdy i časem

Díky za gratulaci. Fotku jsem fotil na Lumix Fx-30, což je automat s blbě zpracovanou kompresí. Naštěstí na této fotce se to nemělo šanci projevit, ale les je po zpracování fotografické peklo podobné fotomobilům.

reagovat
Středa 21. listopadu 2012 ve 13:36 ® sus1

Při použivání blesku ve tmě(šeru) – jak nastavujete rychlost synch.blesku : na auto nebo používáte nějaký čas ?

reagovat
Středa 21. listopadu 2012 v 11:29 ® siri reakce na …

sus1> to neni o pevnem skle, spis o nepouzivani AF – kdyz nechas zaskocit clonu, docela dobre to uvidis (v zavislosti na kvalite matnice). Canon ale ma uz od dob analogovych EOSu funkci i pro jednoduche namereni DOF, ktera udela neco podobneho. Nicmene pocitam, ze ostatni znacky uz budou mit takovou ficuru taky.

reagovat
Středa 21. listopadu 2012 v 11:14 ® sus1

Ještě ta již zmíněná tabulka.

reagovat
foto/forum/2012/th-img88733.jpg
Středa 21. listopadu 2012 v 11:03 ® sus1 reakce na …

Tino> Jo u pevného skla je to ,, vidět",nějaké také vlastnim,ale u zoomu? Nenosim ssebou kalkulačku abych to přepočítával a neni ani na to čas. :-)
Něco jsem zkoušel i dle tabulky,ale holt to chce ji mít v hlavě a v případě ji použít. :-)

reagovat
Středa 21. listopadu 2012 v 10:48 ® siri reakce na …

regulus> to si kur, ze je to dobry sklo. Na ‚objektivy s koralkem‘ si vzdycky vzpomenu, kdyz narazim na postuchovani mezi canonisty a nikonisty… :-) Na tuhle kvalitku doted nedosahli.

reagovat
Středa 21. listopadu 2012 v 0:16 ® regulus reakce na …
regulus

Tino> v ruce jsem to neměl, takže nemůžu soudit, dobrý sklo???
Mám CZJ Pancolar 50/1,8 dost vyvedenej, sice je MF trošinku málo pohotovej, ale pokud nefotíš něco kde je málo času, tak v pohodě. Popravdě mám ty starý skla raděj než ty nový.

BTW, možná jsi to tu psal, ale mě to uniklo a hledat se mi to nechce, co máš za tělo???

Jo a gratulation k prvnímu fleku ve fotosoutěži, fotka se mi moc líbí.

reagovat
Středa 21. listopadu 2012 v 0:06 ® Tino reakce na …
Tino

regulus> pentax M 50/1,7

reagovat
Středa 21. listopadu 2012 v 0:04 ® regulus reakce na …
regulus

Tino> tak dobře trošku to upřesním, že by Pentax … :-))

reagovat
Středa 21. listopadu 2012 v 0:02 ® Tino
Tino

znovu se objevila informace o kamerách Lytro. https://www.lytro.com/camera

Co vy na to? Tím by se dalo zachránit zase víc obrázků… ;-)

reagovat
Středa 21. listopadu 2012 v 0:01 ® Tino reakce na …
Tino

sus1> není to zaostřeno na nekonečno. Jak jsem dal fotku objektivu, tak tam je to vidět líp… Pro nastavenou clonu 8 je pole ostrosti od cca 2m do 4m. Pro clonu 22 je to skoro 1,6m – nekonečno.

Prostě jde o to, nastavit rozumně velkou clonu, aby byla velká pravděpodobnost, že objekt bude v DOF. Jasně, že se to nedá aplikovat všude…

reagovat
Úterý 20. listopadu 2012 ve 21:47 ® sus1 reakce na …

Tino> Zaostření na nekonečno, tak to jsem nezkoušel.Ono popravdě, když je po( akci ), tak si taky řikam, proč si nevyzkoušel tohle nebo tamto, ale .....Nakonec,moc často v takových podmínkach nefotim,..... ale je potřeba něco o tom vedět.Stejně, co budu tet vedět, tak do příště zase zapomenu … :-)

reagovat
Úterý 20. listopadu 2012 ve 21:10 ® Tino reakce na …
Tino

sus1> a co hyperfokální vzdálenost? ;-) Pro mě oblíbená „funkce“ při použití kinofilmu a svitkáčů…

reagovat
Úterý 20. listopadu 2012 ve 14:44 ® sus1

Tino> No jo, já ale odpovídal jen na text, ta fotka tam nebyla.:-)

Jj, já mam něco podobného jen s clonou 2,ale jak řikam, než zaostřim ručně,tak objekt v pr…-:-)

reagovat
Úterý 20. listopadu 2012 ve 14:28 ® Tino
Tino

ZN> samá voda pane… to už i regulus je blíž… ;-)

Ale Zenity i Praktiky mám taky…

reagovat