Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 763.149 zobrazení | 18.360 odpovědíTohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 15. listopadu 2012 v 17:11 ® Mrakoš reakce na …
-
ZN> Fotku si kvůli binci na objektivu neretušoval. Binec musel být buď na papíře, nebo na negativu při zvětšování, nebo na filmu při focení. To jen taková technická poznámka
reagovat - Čtvrtek 15. listopadu 2012 ve 12:11 ® ZN reakce na …
-
Libor> ono to byla fakt dost pakárna. Prostě štěteček a ďobals. Taková ubíjející práce
Add.fotky. Nebyl to zájezd, ale do této vnitřní oblasti ses prostě dostal jen tím autobusem, který tam dělal okružní jízdu. Fotky nemám jenom z autobusu, ty jen podtrhují tu atmosféru a takovou určitou „vyvalenost“ lidí. Slovo depresivní je třetí odmocnina skutečnosti. Člověk, nebo aspoň já určitě, si velice silně uvědomoval, jaká je příroda mocná čarodějka a že si ve finále udělá stejně to, co chce. Když se tam pohybuješ třeba celý den, tak jsi docela šlecht. Aspoň na mě to tak působilo.
Snažil jsem se na všech těch fotkách to dát nějak najevo, a třeba i to, jak se z toho udělal byznys. Někde citlivý (autobus), někde bezostyšný a hloupý.
reagovat - Čtvrtek 15. listopadu 2012 v 11:42 ® Libor reakce na …
-
ZN> nj, ostatně, ty retuše dělali i staří mistři malíři. Vlastně taky jen měnili realitu. Každýmu to ale bylo fuk
reagovat - Čtvrtek 15. listopadu 2012 v 11:40 ® Libor reakce na …
-
ZN> já trpím postižením, že při milionech fotících a kort třeba z autobusu mám odpor vůbec fotit. Ty jsi aspoň využil že sis to těma ostaníma orámoval, a tím pádem to není jen fotka krajiny, ale rovnou to vypovídá o nějakém zájezdu.
reagovat - Čtvrtek 15. listopadu 2012 v 11:36 ® Libor reakce na …
-
ZN> uplně mi není jasné jak přímo na fotce, kdysi jsem četl i o ovlivňování negativů, nevím už si to nepamatuju. Není mi jasná technologie těch úprav.
reagovat - Čtvrtek 15. listopadu 2012 v 11:26 ® sus1 reakce na …
-
ZN> Jo, jo , tet když to vidim, tak jsem si vzpoměl na fotky ,které jsem viděl ze severní Indie,konkrétně Ladakh, príma, tam by se mě líbilo. : )
reagovat - Čtvrtek 15. listopadu 2012 v 11:17 ® ZN
-
zase dojebané. Myslel jsem, že s tím už někdo něco dělal
reagovat - Čtvrtek 15. listopadu 2012 v 11:16 ® sus1 reakce na …
-
ZN> OK.Díky za odpověd.
reagovat - Čtvrtek 15. listopadu 2012 v 11:16 ® ZN reakce na …
-
sus1> přece jen jsem krajinu systematicky fotil. V úplně jiném kontextu a ty dvě fotky, kterou tu dávám, jsou vytrženy z řady.
reagovat - Čtvrtek 15. listopadu 2012 v 11:11 ® ZN reakce na …
-
Libor> retuš se dělala přímo na fotce, pro mě to byla pakárna. Proto si každý dával sakra pozor, aby měl čistý objektiv, na což se dnes kašle
reagovat - Čtvrtek 15. listopadu 2012 v 11:07 ® Libor
-
Pánové, mám téma. Přečetl jsem knihu o Hitlerovi, kde je mimo jiné kapitola o jeho dvorním fotografovi – Heinrich Hoffmann, co mě zaujalo je to, jak se v rámci propagandy uživali bežně fotomontáže, retuše a jiné úpravy. Mluví se tam o odstínech, vymazání cigarety z ruky Stalina, o vymazání osob či změně pozadí a o velice důvěrohodných retuších.
Byla tedy v analogu retuše něco těžkého v amatérských podmínkách? Nemám s tím samo zkušenosti coby digimagor
reagovat - Čtvrtek 15. listopadu 2012 v 10:59 ® Libor
-
osprey> ahoj Míro, mě ty tvoje fotky nic neříkají, jen že bych se tam chtěl taky podívat. Viděl jsem u tebe mnohem lepší. Ono většina z nás ví prd o focení z kajaku.
reagovat - Čtvrtek 15. listopadu 2012 v 10:40 ® nnnap reakce na …
-
já si to prakticky taky neumím představit. Zůstanu tedy u mírovi fotografie.
To něco, co ZN-ku u této fotografie chybí je to něco navíc. Tu fotografii, jak ji osprey našel a vyfotil, by už neudělal každý. Je tedy dobrá. Je ale zopakovatelná každým, kdo má květák na krku. Prostě osprey neměl v danou chvíli štěstí na to, aby mu někdo neočekávaně vstoupil do záběru, vykoukla z hlubiny vydra, spadl mu tam erbas s 800 lidmi na palubě. To je to co ospreyovi věřím. Že v danou chvíli se tam nic lepšího nabrat nedalo. Mohl tam sedět dalších 5 hodin a nic lepšího by z toho místa stejnak neodnesl. To štěstí, náhoda, dělá rozdíl mezi dobrou a vyjímečnou fotografií. A pak jsou samozřejmě lidé kteří tomu jdou naproti. To jsou ty špičky. Ale zase, když víš jak na to, je to brnkačka.
Takže jak to chceš dodatečně do fotografie přenést? Leda montáží.
Přeneseno na všeobecné prostředí- tuto fotografii by udělalo jenom pár lidí. Proto se bude líbit hodně lidem. Ovšem jenom pár z těchto pár by dokázalo ke kompozici přidat něco jiného, ze sebe. To jsou ti, na jejichž počiny čekáme a nad nimiž slintáme úplně všichni. To jsou ty zapamatovatelné věci.
reagovat - Čtvrtek 15. listopadu 2012 v 10:40 ® ZN reakce na …
-
sus1> copak to jde? Když už teda tu „přírodu“ vyfotím, což je málokdy, tak to tak vyfotím proto, že to tak vidím, že mě něco zaujalo. Neexistuje žádný návod či univerzální pohled. Krom jiného, vůbec se necítím být povolán či kompetentní a také každý vidí a vnímá jinak.
Nedávno jsem tady dával fotku jakéhosi červené bobule, např.
reagovat - Čtvrtek 15. listopadu 2012 v 10:16 ® sus1 reakce na …
-
ZN> Chtěl bych vidět od tebe fotku(y) ( třeba přírody ) jak ji vyfotíš ty a proč zrovna takhle a ne jinak,nic víc ,nic mín.
reagovat - Čtvrtek 15. listopadu 2012 v 10:11 ® ZN reakce na …
-
sus1> moc ti zase nerozumím. Jako všeobecně ve smyslu slova všeobecně? Myslíš jako pan profesor ve škole, který žákům předvádí v tělocviku, jak se skáče přes koně? Nebo jako profesor na umělecké škole, který vyučuje teorii „Jak by měl asi výsledek vypadat“ ?
Kua, susu, copak to je vůbec možné !!!?
reagovat - Čtvrtek 15. listopadu 2012 v 10:04 ® sus1
-
nnnap> Všeobecně, nechvám možnost výběru,zase takové kvantum tady neni.
reagovat
Ale jak píšeš, normalizovat to nejde, …, …,takže..
Dobré světlo všem. - Čtvrtek 15. listopadu 2012 v 10:02 ® nnnap reakce na …
-
sus1> všeobecně, tak to jo.
reagovat - Čtvrtek 15. listopadu 2012 v 9:53 ® sus1
-
nnnap> Ne, ne, grál nehledám.Chtěl bych po daném, aby sem něco dal a dal k tomu též komentář, jak by to asi mělo …,atd,atd.
reagovat
Nemyslim tim jen Mírovo fotky,ale tak,všeobecně, co se tady objevilo. - Čtvrtek 15. listopadu 2012 v 9:17 ® nnnap
-
sus1> hledáš grál? Není.
Je to o vyladění. Vnitřním vyladění. To je špatně přenositelné. Ta shoda. Ten opakovatelný mustr.
Vezměme si to tedy na příkladu mírovi fotografie něca. Mi se ta fotografie líbí. Píše mirek, že se líp udělat nedala. Já mu docela věřím. Ale vem si co bylo příčinou, že svůj zájem zaměřil k danému místu a udělal radost nám a sobě vytvořeným obrázkem? Víš co to bylo? Já ne. A to je to. Jak to chceš zopakovat, jak to chceš všeobecně odinterpretovat? Zaujalo jej něco v kamení, přidal hladinu?, zaujal ho kontrast žlutého s šedou?, chtěl nám sdělit, že našel mrtvou hmotu symbolizující věčnost v kontextu s odcházejícím životem, vyjádřeným uzrálým listím, tedy přidal postupující čas, který se už tam někde stýká a vlastně nám nabídnul ne fotografii ale setkání času… Je toho milion a každý si může nabrat. Někdo projde, někdo se zastaví. Jak to chceš normalizovat. Buď to tam je nebo není.
reagovat - Čtvrtek 15. listopadu 2012 v 8:51 ® sus1 reakce na …
-
ZN> Myslíš, že by byl problem ,abys něco u vás v okolí vyfotil a ukázal zde, asi jak by to mělo vypadat?Myslim tim ,,něco" ,co se tady objevilo.Díky.
reagovat - Čtvrtek 15. listopadu 2012 ve 2:41 ® ZN reakce na …
-
nnnap> moc pěkný poslední odstavec.
reagovat - Čtvrtek 15. listopadu 2012 v 1:36 ® regulus
-
No koukám, že tady to je dneska samá filozofie …
reagovat - Čtvrtek 15. listopadu 2012 v 0:44 ® nnnap reakce na …
-
Mrakoš> ano, když se fotograf potřebuje vykecat, soubor fotografií je nejlepší co může použít. To pak nejsou 3 fotky, ale 3 na 3 pocitů. A určitě i pro diváka zajímavější. Tedy zvídavého diváka. V reálu se stejnak věnujeme nějakým svým tématům a fotíme tak vlastně série.
Touha po dokonalé jednotlivé fotografii, je možná. Je to dobrý motor. Pro mne ovšem dost pošetilá snaha. Téměř škoda času vytvářet obrázky lidem, kteří pak úžasem vzdechnou. Většina vzdechne. Tak co jsem to vlastně vytvořil? Kýbl hoven. Instantní nudli? Takovou tu čínskou, zakudrlinkovanou, protože já umím jenom tu klasiku z mouky, vajec, prkýnko, nůž a rovná jak sirka. Ano, také vzdychám u čínské nudle. Tvůrce musí být téměř Rembrandtem. Jak to zakudrlinkoval. Opravdu je lepší kudrlinka od rovné? To je pofidérní hranice vkusu. Dobře přijímané nemůže být laťkou kvalitnímu autorovi. Musí být výš. Musí být úplně jinde. Nevím kde, ale kdekoliv mimo hlavy užaslé většiny. To má snad cenu jenom tehdy, stojíte li o uznání.
Proto raději tvořím snímky, jenž jsou spojeny neviditelnou nití. Jsem spokojen, když oko neoko proběhne, nevšimnouc si nezastavíc se, protože to je pro mne ocenění dobrého kabátu, neprofoukl, nepropršel,obsah zůstal skryt tomu, kdo si ty knoflíky rozepne. Zajímavé je až to, když to, nějaké hlavince, začíná docházet. Fotografie může být cíl, pro mne je pouze prostředkem, místem k hledání a setkání s podobně naloženými lidmi. Je to dost intimní záležitost. O kolik lidí vlastně stojíte? Kolik si k sobě pustíte? Kolik unesete? Tak podle toho foťte.
reagovat - Čtvrtek 15. listopadu 2012 v 0:00 ® osprey reakce na …
-
ZN> Pak je mí líto, ze mě víc nevypadne. Byl jsem tam, viděl tu skálu a strom, napadlo mě, že by z toho mohlo něco být a udělal jsem, co bylo v mých silách.
Dal jsem to sem.
Kdyby byla lepší, dal bych to sem.
Kdyby byla nevím jaká, dal bych to sem. Měl bych mít vyšší mety? Jaké? Proč?
Kdybych se snažil za každou cenu (což ty nějakým způsobem cítíš), buď bych jich sem dal pět podobných a tahal z vás rozumy, nebo bych to rval na nějaké fotostránky.
A jestli se nedočkám? Tak se nedočkám. Mě těší, že ti moje fotka stála za komentář, je to pro mě svým způsobem pocta, stejně jako to, že se klukům tady docela líbila. Splnila účel a to je dobře.
Až tam pojedu příště, strom bude holý a světlo ještě horší než bylo. Nejspíš ten foťák ani nevytáhnu. A to je o tom čase. Kdoví, kdy zase padnu na něco inspirativního.
reagovat - Středa 14. listopadu 2012 ve 23:21 ® ZN reakce na …
-
osprey> Míro, já ti něco řeknu. Není doba na to, aby jsme si na něco počkali. Nemuseli by jsme se dočkat
reagovat - Středa 14. listopadu 2012 ve 23:11 ® osprey reakce na …
-
ZN> Fotil jsem takto, protože to byl jediný způsob, jak to vyfotit, na který jsem přišel. Původně jsem nemyslel na čtverec, ale prostě jsem ořezal zbytečnosti.
Hloubku a prostor to mít nemůže, je to fotka proti zdi.
A si opravdu na víc nemám, protože nevím, co bych s tím měl dělat jiného. Že to není bůhví co, to vím. Ale aspoň na diskuzi to dalo.
Přes závit nic netlačím. Prostě se snažím dát pár minut tématům, kterých si cestou všimnu. I tak si myslím, že jsem za pár posledních let udělal trochu pokrok. Holt počkáme pár dalších let
reagovat - Středa 14. listopadu 2012 ve 22:50 ® ZN
-
osprey> Míro, ta skála s tím žlutým keřem, to potenciál mělo. Ale, zase nechci být za chytráka, ale tuto fotku si nezapamatuji. Je zajímavá, ale …nemá hloubku, nemá prostor, přijde mi to takový polotovar. Kompozici nerozumím, netuším, proč jsi to fotil takto.
Pořád píšeš, že na víc nemáš. Já od začátku této diskuze tvrdím, že je to obráceně. Jen si myslím, že kolikrát tlačíš přes závit. Je to, dle mého, zbytečné. Kurva
reagovat, foť co vidíš a nesnaž se za každou cenu
- Středa 14. listopadu 2012 ve 22:45 ® Mrakoš
-
ZN> Prostě do týhle fotky byly všechny ostatní zásahem kousek vedle. Jako že bylo cítit o co má jít, ale nebylo to tam. Jen můj dojem, nic víc.
reagovat - Středa 14. listopadu 2012 ve 22:43 ® Mrakoš
-
Budu chvíli plkat o fotografii, můžete to v pohodě ignorovat.
Soubor fotek, kde každá má svoje místo, to je to co mi chybí, o co se lidi nesnaží. Každej chce aby fotka dokázala obstát sama o sobě, ale většinou to pak nevyjde. Možná spoléhají na náhodu, fotí a doufají že se něco vybere – ta jedna, nebo několik dobrých. Postavit z fotek příběh, to je jiná disciplína. Udělat soubor fotek kde každá má svoje místo a pokud bych jednu vynechal, přestává to mít smysl. A pokud nechám jednu navíc, příběh tím oslabím. Když jsem fotil svatby na film, muselo tam být všechno. Nesměla chybět atmosféra, rodiče, polibek, prsteny… a pár momentek. A musely na to stačit dva filmy, vyjímečně tři. A nebylo to žádný umění, jen řemeslo, nic víc. Ale já si myslím že nikdo nemůže dělat umění aniž by zvládnul řemeslo. Přesto to většina zkouší.
reagovat