Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 763.315 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 27. října 2012 ve 22:33 ® nnnap
-
to není nic těžkýho. Přidat do prostoru emoce. To je celý. Úplně primitivní.
reagovat - Sobota 27. října 2012 ve 22:20 ® Mrakoš reakce na …
-
regulus> Řek bych že člověk kterej vidí a nerozumí technice může s trochou štěstí dělat pravidelně dobrý fotky. Člověk kterej nevidí neudělá dobrou fotku ani náhodou. Blbý je že spousta lidí co nemají vidění se považuje za super fotografy a podle toho se chovají. Někdy mi připadá že takových je většina. Je těžký dělat porotu ve fotosoutěži a nikoho neurazit. (viď Ospreyi) Obzvlášť když tématem je něco jako podvečerní fotografie.
Přidaná hodnota fotky? Tady už nestačí mít jen dobrý vidění. Ale o tom nemůžu psát protože takhle daleko jsem se nikdy nedostal.
reagovat - Sobota 27. října 2012 ve 21:59 ® regulus reakce na …
-
lunimus> add to že se dá skoro všechno naučit.
Já ti člověče nevím jak ty to chápeš, ale ono je to tak, že když to nevidíš, tak to nevyfotíš, leda náhodou. Jistě, můžeš se naučit perfektně ovládat foťák, nastudovat si kompozici, práci se světlem, s hloubkou ostrosti a já nevím s čím vším ještě, ale zase platí, že když to nevidíš, tak to nevyfotíš. Další věcí je řekněme dar do fotky vložit nějakou přidanou hodnotu, něco co z té fotky čiší, co dokáže oslovit, nutí diváka přemýšlet nebo třeba doslova vyzařuje atmosféru toho místa (abys byl v obraze když jsi celý fórum nečetl, tak jsme se tu nakazili tuším od ZN a takovéto fotografie označujeme FOTKA). No a právě v tomto je rozdíl mezi většinou a těmi několika vyvolenými a je úplně jedno jestli si říkají profíci nebo amatéři. To určitý procento z té většiny který je schopno nebo ochotno se naučit alespoň ty základy co jsem v úvodu popisoval, je schopno produkovat docela slušné fotografie v kategorii dobré a chvalitebné, někdy se jim podaří i ta skoro výborná. Svým způsobem jsou znevýhodněni, protože nemají to vidění a nemají ten dar, zatím co ta menšina co je tímto ve větší či menší míře obdařena, má úlohu poněkud jednodušší, protože to jaksi přirozeně vidí, což ovšem neznamená, i oni nemohou produkovat blbý fotky.Pokud se týká termínu amatér versus profesionál, tak to dle mého není možno brát jinak než tak, že profesionál se tím živí, je to jak tu už někdo psal jeho řemeslo a stejně tak jak může být dobrej a špatnej instalatér, tak je špatnej a dobrej profesionální fotograf. Amatérskej fotograf je člověk, pro kterého je to jeho koníček a často může být i lepší než některí profesionálové, to se nevylučuje.
reagovat - Sobota 27. října 2012 ve 21:53 ® MP-E65mm reakce na …
-
lunimus> nebo profesionál v očích fotografa bez nějaký peněz, zakázek, zda se uživí či ne apod. Normální člověk který se nehoní za slávou, za penězi za profitem. Je to jeho koníček, který dělá na vysoký úrovni, dělá to protože ho to naplňuje. V očích ostatních je považován za profíka. Prostě amatér se zkušeností profíka, jestli mi rozumíš.
reagovat - Sobota 27. října 2012 ve 21:51 ® ZN
-
chlapi, bavilo by vás, sedět u pásu a celý život dávat jednu součástku do nějakého přístroje? Řemeslně by jste to určitě zvládli na jedničku s hvězdičkou
Pro mě vždycky fotka byla nějaké tvůrčí konání či jednání, nějaký vnitřní pocit, vyjádřit pomocí fotky něco, co člověk vidí, nebo cítí, nějaký pohled na danou věc, svět, život, atd. A nemusí to nutně člověk někde vystavovat, i když to k tomu asi patří. Je to svým způsobem určitý exibicionismus, či co, nevím, a je mi to fuck. Focení bez nějaké invence je jen mechanické ofocování něčeho, co nemá žádnou „vnitřní“ hodnotu. Je dobré jen na ty pasovky či ukázky domů a bytů klientům. Ano, musí to být dobře udělané, ale tím to končí, to zvládne každá motyka. Nebo skoo každá. To bych ten foťák zahodil a vrátil se ke štětci
reagovat - Sobota 27. října 2012 ve 21:18 ® lunimus reakce na …
-
MP-E65mm> ono rozdelit fotografov na profikov a amaterov je jednoduche … ako povedal Osprey, profik musi na poziadanie dokazat kedykolvek dosiahnut dokonalu technicku kvalitu a druha definicia profika je, ze je to clovek, co sa tym dokaze zivit.
Pletie sa tu vsak do toho jeden pojem, ktory dokaze nasledne rozlisit to, na co myslis ty a to je definicia tretej kategorie, v ktorej sa mozu vyskytovat aj prislusnici prvych dvoch kategorii … a tou novou kategoriou je UMELEC
reagovat - Sobota 27. října 2012 ve 20:45 ® MP-E65mm reakce na …
-
osprey> jenže já nemám na mysli fotografa který fotí bouračky, fotky do pasu, domečky do realitek a podobné. On totiž ten fotograf, který fotí podle vás přes den pro pojištovnu a díky tomu se považuje za profesionála, tak navečer vezme jiný mundur a půjde fotit tu krajinku. Ale furt se považuje za profesionála. Pro mě není směrodatný co fotí, ale co vyfotí resp. výsledek. Takže pozastavovat se nad fotkou do pasu asi nemá smysl.
reagovat - Sobota 27. října 2012 ve 20:27 ® MP-E65mm reakce na …
-
Mrakoš> dobře, myslel jsem, že se bavíme v rovině nějakých „uměleckých“ hodnot, opravdu nepředpokládám, že člověk fotící bouračku pro pojištovnu, fotku do pasu do ni bude vkládat cosi navíc, co fotku dělá fotkou. To jsme si evidentně nerozumněli. Ale já v tom mám jasno, ty také, takže to nemá cenu dál rozebírat.
reagovat - Sobota 27. října 2012 ve 20:20 ® Mrakoš reakce na …
-
osprey> Proto taky každej fotograf nevezme každou zakázku. Těžko někdo bude dělat podvodní fotografii a zároveň reportáže z Tour de France. Ono není důležitý umět všechno nafotit a mít na vše vybavení, ale umět si na sebe vydělat, získat zakázky a udržet si stálý klienty.
reagovat - Sobota 27. října 2012 ve 20:13 ® osprey reakce na …
-
MP-E65mm> Profík je člověk, který ovládá řemeslo a je schopen na požádání pořídit snímky v kvalitě potřebné pro profesionální využití (publikace, výstava, reklamní a produktové foto,…). Dál bych to nerozmazával.
Já profík nejsem, což by se velice rychle ukázalo, kdybych byl požádán, abych odvedl nějakou profesionální práci – spoustu věcí bych ani neměl čím nafotit, další spoustu bych neuměl.
reagovat - Sobota 27. října 2012 ve 20:10 ® Mrakoš reakce na …
-
MP-E65mm> Krajinky si nekupuje nikdo, ale lidi platí za fotky na pas, za fotky dětiček, svatby, fotky pro pojišťovny. Firmy platí za fotky baráků, reklamní fotky a podobně. Krajinky si profi fotograf fotí ve volným čase a pak z nich třeba udělá kalendář (jako reklamu sám sobě) kterej se možná zaplatí. Fotografie je řemeslo.
Profi fotograf je ten co se tím uživí, tečka. A nemusí po technický stránce umět skoro nic. Taky znám takovou paní fotografku. Spousta jich je samozřejmě na výši. On když člověk něco dělá dostatečně dlouho tak se to většinou naučí .
reagovat - Sobota 27. října 2012 ve 20:05 ® MP-E65mm reakce na …
-
Rendy> Tady jsou slíbené příklady. Na jedné fotce vidíš „ofocenou“ realitu. Na druhé vidíš takřka to samé, akorát jsem chtěl docílit svůj záměr, nacpat do toho něco co mi ta realita nabízí ale je skrytá, tvoje oko to nevidí ale fotoaparát se sklem a to „vidění a vědění“ jo.
reagovat - Sobota 27. října 2012 v 19:33 ® MP-E65mm
-
Mě by jenom zajímalo kdo určí, kdo je profík a kdo ne, po té umělecké stránce. To, že nějaký rádoby fotograf fotí pro peníze, ale ve skutečnosti ty fotky jsou „šit“ pro mě není směrodatné. Takových tu je mraky a podle toho ty fotky taky vypadají. Dělat něco z donucení jen proto, že musím,tak to není ta správná cesta. Považovat za profesionála osobu, která za to pobírá peníze je podle mě lichá myšlenka
Mrakoš: ten profík o kterým tu píšeš se veze na vlně lidí, kteří do tajů fotografie nevidí. Protože kdyby o tom něco víc věděli, tak si nebudou kupovat přesaturované krajinky a další podbízivé pikačoviny. Prostě obyčejný konzumenti (nic proti nim). Blesk hadr, copyright ZN
reagovat - Sobota 27. října 2012 v 19:26 ® ZN reakce na …
-
lunimus> no vidíš, došli jsme k závěru, že se na to díváme stejně. S tvým příspěvkem nezbývá než souhlasit
reagovat - Sobota 27. října 2012 v 19:05 ® lunimus reakce na …
-
ZN> som tu relativne novy a tak nepoznam celu historiu tohto serveru a celych 572 stran diskusie sa mi citat nechce
Takze to, co sa tu uz rozoberalo, nemam potrebu dalej riesit … zvlast, ked mam pocit, ze vlastne obaja hovorime o tom istom
Co sa tyka rozdielu medzi profikom a amaterom … ono je to dost diskutabilne, lebo tych najlepsich fotografov poznam prave z radov amaterov … Rozdiel financny si spomenul … a tiez si naznacil druhy rozdiel … a sice, ze profik casto nie je slobodny a on jednoducho musi … Okrem toho profi fotograf musi zvladnut fotku technicky dokonale, kym amater moze skusat a testovat a za vysledok ho nikto nezastreli, kym profik bude hladovat
A najlepsich fotografov co poznam su z kategorie, ludi, ktori maju vlastny job a fotenie je pre nich konickom, ktory „sem tam“ prinasa dodatocny financny efekt … Ono je fajn, ked sa konicek dokaze sam zivit
Co sa tyka mna a fotobank. Nechodim fotit preto, aby som si zväcsoval svoje portofolio predajnych zaberov a casto sa mi stane, ze mi vo fotobanke zaber odmietnu so slovami, ze fotka sice je technicky dokonala, ze je dobre spracovana, ale ze na svojich portaloch nevidia jej predajny potencial … ako si spravne povedal, zabery z fotobank beru väcsinou rozne casopisy, reklamne agentury, PR agentury a neviem kto este dalsi … Fotky musia byt pomaly presaturovane a umele …
Tym, ze nie som odkazany na prijem z fotobank, nie som odkazany na to, aby som musel pristupit na ich hru na „dokonalost“ a mozem si fotit dalej tak ako to bavi mna a kedy to bavi mna. Ak si nieco odomna obcas zoberu a dalej to aj predaju, tak ma to potesi, prtoze mame so zenou dohodu, ze do foto vybavenia nebudem investovat ziadne financie z rodinneho rozpoctu, ale len to, co si fotkami sam zarobim.
reagovat - Sobota 27. října 2012 v 18:52 ® ZN reakce na …
-
Mrakoš>
)
Mám úplně jiný názor. Ty auta v tom nehrají žádnou roli. Vůbec žádnou
reagovat - Sobota 27. října 2012 v 18:45 ® Mrakoš
-
ZN> Rozdíl je značný. Profík si musí kvalitu udržovat pořád. A musí fotit to co ho živí, ne co ho baví. A ono se vše časem omrzí. Zákazník prostě musí být spokojený jinak příště žádná práce nebude. A někde jsem čet vtipný srovnání. Amater má auto za 300.000 a výbavu za 30.000. Profík to má právě naopak
reagovat - Sobota 27. října 2012 v 18:11 ® ZN reakce na …
-
lunimus> jaký je ve výsledku rozdíl mezi profi fotografem a amatérským fotografem ?
Finanční rozdíl je jasný, ale na ten se neptám
Dle mého rozdíl neexistuje. Znám „profíky“, kteří jsou slabší fotografi, vidění rozhodně nijak zvláštní nemají, ale baví je to se tím živit, ale znám i „amatéry“, kteří fotí skvěle. Fakt skvěle. Jen je to neživí, nechtějí třeba podlehnout faktoru „musím za každou cenu“ mají na to jiný pohled.
My jsme tady otázku, kolik je se schopen každý, nebo téměř každý, naučit, prodiskutovali několikrát.
reagovat - Sobota 27. října 2012 v 17:36 ® lunimus reakce na …
-
ZN> ano … mas pravdu, ze pri foteni su aj veci, ktore sa naucit jednoducho nedaju … chce to niekedy prirodzeny talent a ako pises, ze je to ta ceresnicka na torte.
Ale tu sa tusim nikto z tych, co sem prisli po radu nechce zivit ako profi fotograf, takze veci, ktore sa naucit daju sme poradili a veci co sa naucit daju ho tiez mozu posunut dalej.
Nikde netvrdim, ze naucit sa da vsetko, ale naucit sa robit dobre fotky, ktore budu lepsie ako urobi 90% ostatnych amaterov, tak to sa naucit da … a za toto tvrdenie svoju ruku do ohna naozaj dam
reagovat - Sobota 27. října 2012 ve 14:49 ® MP-E65mm reakce na …
-
Rendy> Místa na řezy? proč si každý myslí, že jakýkoliv zásah do fotky v podobě ořezu je nutností. Formát do čtverce je jasný. Nedovedu totiž představit jak by si do těch dvou fotek řezal, už takhle je tam toho málo, naopak snažil bych se komponovat tak abych tam dal víc prostoru. Čimkoliv. Vložit tu prostorovost nějakým prvkem v popředí v pozadí a v tom je ta tvořivost........ to co do toho vložíš svým viděním ( to o čem tu nějaký pátek hovoří ZN) vyfotit, ofotit realitu dokáže dnes každý, něco do toho vložit (svého) už ne.
Až se dostanu ke svému kompu, tak ti to ukážu přímo na fotce.
reagovat - Sobota 27. října 2012 ve 12:09 ® sus1 reakce na …
-
ZN> Dlouho jsem se nezasmál,díky.
))
… ,, , že plky mnap okolo vkládání fotek a špiónech jsou jen zástěrkou, pravá příčina je mrvení fotek webem. "
reagovat - Sobota 27. října 2012 v 11:55 ® ZN reakce na …
-
regulus> máš asi pravdu. Ale na MRKu se to hodně zlepšilo a fotky, které vkládáš a jsou menší jak povolené, zůstanou prostě menší a bez loga, které se tam nevloží automaticky. Jsou takové, jaké tam vložíš. V uvozovkách. Velké se zmenšují na povolený formát,
FA-čko je jiné, žádné logo se automaticky nevkládá, fotky do povolené velikosti jsou stejné. Větší ti to tuším nevezme, páč je předpoklad, že na fotografickém serveru si každý umí fotku na požadovanou velikost upravit. Což tady předpokládat nelze a je to jinak zaměřený server.
reagovat - Sobota 27. října 2012 v 11:50 ® ZN
-
lunimus> ještě se krátce vrátím k tomu včerejšku. Nedá mi to
Pravdu máš v tom, že se spousta věcí naučit dá. Spousta. Ale jsou věci, které se naučit nedají. To je ta odlišující třešnička na dortu. My už jsme to tady nesčetněkrát rozebírali, proto se mi možná nechtělo to rozebírat dále. A ani nehodlám, prostě je to v jedné debatě a člověku se moc nechce psát to samé několikrát po sobě. Teď si už snad rozumíme.
reagovat - Sobota 27. října 2012 v 11:45 ® regulus reakce na …
-
ZN> nevím sice přesně jakým způsobem funguje ten skript na serveru, ale když se nad tím člověk logicky zamyslí, bude do fotek zasahovat stále, už jen proto, že tam vkládá logo Chytej. Nedovedu si představit, že by se tam dělo něco jinýho než že načte vloženou fotografii, upraví si ji alespoň rozměrově na nastavenou velikost, vloží logo a uloží ji. Pokud by tomu tak nebylo, tak by na každé fotce mělo logo jinou velikost, když vezmu jako příklad extrém, tak na fotce 1100×800 by bylo v běžné velikosti a na fotce 110×80 by logo bylo 10× větší.
reagovat
Je možno nastolit otázku, zda je nutné, aby do každé fotografie uložené na server bylo logo vloženo, pokud se dobře pamatuju, tak v době, kdy se logo ve fotografiích začalo objevovat, jsem na tohle téma diskutoval s Davidem, připadlo mi to zbytečný a už si fakt nepamatuju, jaký měl argumenty, musel bych to hledat a to se mi fakt nechce.
To že je to logo z hlediska nějaké ochrany k ničemu viz obrázek je jasný (ono je to vidět, že se v tom rohu něco retušovalo, ale já se s tím nesral, měl jsem to za půl minuty, pokud bych chtěl, tak to upravím tak, že to žádnej běžnej uživatel nepozná) a tak moc nechápu, z jakýho důvodu jsou tam ty loga vkládána (mimochodem u sousedů se tak děje taky, jen jiná forma, informace o tom kdo to vložil s dodatkem z MRK.cz). Po jinejch serverech moc nebrouzdám, tak nevím jaký jsou jinde zvyky, ale třeba na FA mi to do fotky nic nevkládá a nejspíš je taková, jak jsem ji tam vložil. - Sobota 27. října 2012 v 11:38 ® Rendy
-
lunimus :Velice pěkný příspěvek.Z něj cítím že nějaká naděje je. I proto sem občas nakouknu. Abych vyšťoural trochu povzbuzení do dalšího života
reagovat - Sobota 27. října 2012 v 11:33 ® džigit reakce na …
-
nnnap> sám tomu nevěříš…
reagovat - Sobota 27. října 2012 v 11:31 ® Rendy
-
Regulus: Neboj se nic. Něco si odnáším, něco srovnávám, něco vypouštím. Kdyby to byla scéna, kterou bych si vytvářel, taky bych toho rybáře šupnul třeba blíž, našel si místo aby nekoukal do černého štráfu,ty odlesky posadil blíže k němu, ale já měl možnost korigovat jen pár kroky po břehu a ještě k tomu to slunce se vyhupúovalo mezi mraky jen vždy na pár sekund a zase se ztrácelo. Mám za to, že ten záběr by snesl trochu hlubší zamyšlení nad jeho zpracováním. Já něco ořezal, ale zásad se moc nedržím a možná že jsem té fotce spíš ublížil. Chtěl jsem vědět konkrétní reakce na tento záběr. Jinak umění jsem nikdy nepropadnul. Některé drahé milionové obrazy akademických malířů mi prostě připomínají čmouhy a patlanice, přitom je to umění.Někdo nad nimi žasne, já bych je na zeď vůbec nepověsil. Ve fotografiích některé také nechápu a jsou pod nimi podepsaní páni mistři. Jsem hold ztracený případ na vedlejší zarostlé pěšině trním
reagovat - Sobota 27. října 2012 v 11:12 ® Rendy
-
Posílám tedy ještě dvě .Nejsem sijist jestli jsem je už také neořezal, ale myslím že místa na řezy je tam ještě dost
reagovat - Sobota 27. října 2012 v 10:26 ® nnnap
-
reagovat, dobré, nechám se bavit. Budu si číst.
- Sobota 27. října 2012 v 10:22 ® ZN
-
výsledek: 1100×672, 153 kilo ????
Znovu píšu. Ideální stav by byl, kdyby do velikosti, třeba těch 1100 x x a třeba 200 kilo, systém s fotkama nic nedělal. Při překročení této velikosti (nebo jinak nastavené) by systém automaticky upravil fotku na danou velikost. Myslím, že by to bylo ku prospěchu celého webu.
Takto je to na hovno, fotky se mrví, a dokonce si začínám myslet, že plky mnap okolo vkládání fotek a špiónech jsou jen zástěrkou, pravá příčina je mrvení fotek webem
reagovat