Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 763.396 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 27. října 2012 v 10:16 ® ZN
-
druhý pokus. 1099×672, 144 kilo. Zase vloženo klasickou metodou.
reagovat - Sobota 27. října 2012 v 10:13 ® ZN
-
výsledek: 110×677, 144 kilo
?????
reagovat - Sobota 27. října 2012 v 10:11 ® ZN reakce na …
-
osprey> zkouška. 840×517, 205 kilo
reagovat - Sobota 27. října 2012 v 10:00 ® ZN reakce na …
-
nnnap> začínáš mít vzácný dar, převracet diskuzi do roviny, která ti vyhovuje a ve které vůbec nebyla.
Add. World Press Photo. myslím, že tady ta diskuze už jednou byla. ANO, shledávám, že k většině fotek bylo potřeba moc a moc talentu a nadání. Už jen proto, aby se člověk do nějaké prestižní agentury dostal a tím následně i na místo udělání fotky. Je tam velice moc velice silných fotek, a to bezesporu, naopak jsou tam i fotky, u kterých nechápu, jek je tam někdo mohl zařadit. Např.pěvecká soutěž v Soči. Ty i já moc dobře víme, jaké fotky a odkud se na WPF už velice dlouho prezentují. Myslím, že je zbytečné se o tom bavit, ale v každém případě, jsou tam fotky, které si člověk zapamatuje velice dlouho.
reagovat - Pátek 26. října 2012 ve 23:40 ® regulus reakce na …
-
Rendy> já bych ty plky tady (nechci se nikoho dotknout) nebral tak moc vážně. Nemyslím tím, že by kolegové neměli pravdu, ale nic se nemá přehánět. Ono kdybys třeba u toho rybáře hledal ten správnej úhel záběru, tak by se taky mohlo stát, že on by byl už dávno doma a ty bys ještě furt nevěděl odkud ho máš vyfotit.
reagovat
Mimochodem, na té první fotce (rybář více méně uprostřed) něco je, alespoň mě zaujala i když mi tam nesedí kompozice, hlava ve tmě … ale tos už tady četl, tak to nebudu opakovat. Jestli jsi to fotil do RAWu, tak bych být tebou s tím zkusil ještě něco udělat, myslím, že by to šlo no a pokud je to výřez, tak by mě docela zajímalo jak to vypadalo před ořezem. - Pátek 26. října 2012 ve 23:35 ® osprey
-
Vyjádření Radima k problematice vkládání fotek:
add KVALITA FOTOGRAFIÍ V DISKUZÍCH → snížil jsem stupeň komprese, takže kvalita fotek by měla být 95%, jinými slovy řečeno, zůstane v ní až trojnásobně více informací (to neznamená, že předchozí kvalita byla 30%). Při nahrávání pomocí flashového uploaderu dochází k jedné kompresi navíc, pokud tedy chcete nahrát fotografii v maximální kvalitě, nahrávejte je pomocí „klasického způsobu“.
V této diskuzi je to asi trochu jinak, ale minimálně bude dobré obcházet ten Adobe Flash Player.
reagovat - Pátek 26. října 2012 ve 23:24 ® nnnap reakce na …
-
ZN> a chceš mi říci, že shledáváš cokoliv nadprůměrného na jakékoliv fotce např. http://www.worldpressphoto.org/. Ukaž mi jedinou fotku, na kterou byl zapotřebí talent, nadání, studium?
reagovat - Pátek 26. října 2012 ve 23:19 ® nnnap reakce na …
-
ZN> copak rendy chce vyhrát olympiádu?
reagovatNo tak mu pomožme
Žádný lyžař se nenarodil s lyžemi na nohou.
Zeptal se konkrétně, můžeš mu konkrétně poradit. - Pátek 26. října 2012 ve 23:14 ® ZN reakce na …
-
lunimus> jo, a ta ruka do ohně, tak to jsi fakír
reagovat - Pátek 26. října 2012 ve 23:13 ® ZN reakce na …
-
lunimus> popravdě, moc jsem to nepobral, ten tvůj komentář. Ale…
Píšeš , mi!!, o kritice, přitom si myslím, že jsem velký kritik, který nesnáší poplácávání po ramenou, u fotek už vůbec ne.
Je to k chlubení, že se tvé fotky až tak líbí fotobankám?
(nejprodávanější deník je BLESK, škvár všech škvárů, zo jen btw.)
Natrénovat a naučit se dá spousta věcí. Ale i když budeš trénovat a učit se 20 hodin denně fotbal, basketbal, golf, lyžování, tenis, malování, hraní na klavír, housle, atd, atd., naučíš se princip, ale…
reagovat - Pátek 26. října 2012 ve 22:44 ® lunimus reakce na …
-
ZN> ano … su to len nase teorie, ako by to mozno mohlo byt lepsie … a osobne netrvam na tom, ze to musi robit strojovo podla mojho navodu … jedine, co som chcel, bolo ukazat moj pohlad na vec … lebo pri foteni sa da aj rozmyslat nad kompoziciou skor, ako sa stlaci spust
samozrejme su ludia, ktorych bavi moment prekvapenia, co z toho vylezie doma na monitore …
bohuzial osobne som sa v tomto uz nechal trocha pokazit komerciou, pretoze vsetky fotky robim sice preto, ze ma fotenie bavi, ale zaroven si pri foteni uvedomujem ich predajny potencial a zbieram si material :o)
reagovat - Pátek 26. října 2012 ve 22:40 ® lunimus reakce na …
-
ZN> Fotim hlavne pre radost a predpokladam ze aj väcsina z ludi, co sem chodi, foti hlavne pre radost … to, ze sa moje fotky pacia fotobankam, ktore ich beru a predavaju je vedlajsie,i ked nepopieram, ze ma takyto bocny zdroj prijmov nepotesi
Nemozem vsak celkom s tebou suhlasit v jednom … ze sa to neda naucit …
Je pravda, ze idealny stav je vtedy, ked to clovek ma v sebe a vidi to skor, ako prilozi hladacik k oku, ale natrenovat sa to da … a za to dam ruku do ohna, ze sa to natrenovat da … ono to chce naozaj len vela fotit a nasledne vela tie fotky pozerat a nepozerat ich len sam, ale s inymi, co su ochotni ti povedat k fotke aj kritiku …
Chodil som takto na jeden fotoportal, kde sme si zo zaciatku vsetci radili az do chvile, ked sa zrazu zacali vsetci potlapkavat po pleci, ako dobre to ten druhy vyfotil a ked som mal tu drzost povedat, ako to vidim ja, tak si ma par ludi vymazalo z priatelov, par si ma bloklo atd … Pritom predpokladam, ze si si uz stihol vsimnut, ze sa snazim ku kazdemu pristupovat co najviac ludsky a ked aj pouzijem slova kritiky, tak su to zväcsa slova konstruktivnej kritiky … takze ti ludia naozaj nemali dovod sa na mna urazit, len skratka som nepatril k tym co ich chvalili …
Mna osobne vo foto kariere najviac posunulo, ked som pracoval pre istu televiziu ako sef webovskej stranky … tam sme mali vytvorenu partiu fotografov, ktori maju zvucne mena vo fotopriemysle … a s nimi sme si 2× do tyzdna sadli na hodinku, kazdy sme doniesli jednu svoju fotku, ci uz novu, alebo z archivu a sli sme tvrdo do seba … bez zlutovania … a cepovali sme sa vzajomne za tie najmensie detaily co nam pri tvorbe fotky unikli a tiez sme sifotky rozoberali z pohladu, ako by to bolo mozno lepsie urobit, keby sme boli v tej istej situacii … Mozem z vlastnej skusenosti povedat, ze kopec veci, ktore som predtym nevidel ani vo finalnej fotke, teraz vidim automaticky este skor, ako prilozim hladacik k oku …
takze naucit sa to da, ale chce to naozaj vela fotit a potom si detailne rozoberat fotky a pri dalsom foteni rozmyslat skor, ako stlacim spust …
Dnes väcsina ludi, ktori vlastnia digital fotia systemom, ze nacvakaju 15 zaberov s tym, ze nieco snad bude dobre … Ja sa snazim fotit tak, ako keby som mal zalozeny 36 obrazkovy film, kde si limitovany poctom obrazkov … a potom si dobre rozmyslis, ci tu fotku urobis, alebo si ju pozorne pozries este hladaciku
… samozrejme su situacie, kedy fotim kludne aj sekvenciu snimkov, pripadne si skusam manualne nastavenia … zvlast pri foteni v noci, kedy si vhodnu kombinaciu casu a clony treba dobre nastavit, aby si mal na fotke tolko svetla a tam, kde potrebujes …
Takze ked to zhrniem, je fakt, ze je lepsie, ked to clovek ma v sebe a vidi to a potom je to umelec, ale da sa to aj naucit … i ked ten prvy by pri rovnako intenzivnom treningu mal samozrejme daleko vyssi potencial
reagovat - Pátek 26. října 2012 ve 22:18 ® ZN
-
nnnap>ptal, neptal, ale… ty, to jsou zase kecy, já přece nechci nikoho zaříznout. Ale ty donekonečna opakující se teorie, to je legrace. Kdyby jsi udělal to a to, vzniklo by to a to. Možná… . A co když ne?
reagovatBtw., já psal přece o něčem úplně jiném.
- Pátek 26. října 2012 ve 21:30 ® nnnap
-
ZN> víš, ale on se ptal. Asi ho to zajímá. Navíc se rendymu, zdá se mi, podařilo klovnout 2 místo v nějakém zdejším fotokole, věnuje se tématicky rybářským fotečkám, tak proč neodpovědět. Nechce tak moc. Navíc je upřímný. Tak proč ho zaříznout.
reagovat
Určitě by sem si i já rád přečetl odpověď kohokoliv. Já radši čtu, než píšu, je li co. - Pátek 26. října 2012 ve 21:08 ® ZN reakce na …
-
nnnap> lunimus:
chlapi, při vší úctě, z té vaší teorie, půl metru tam, půl metru onde, trošku vlevo, trošku vpravo, odstup, atd., mi jde hlava kolem. Přitom je to tak jednoduchý, vidím, vyfotím. Focení je v podstatě legrace. V tom je to kouzlo.
(přitom ne, že by jste neměli až tak pravdu, ale to nejde naučit. To se musí vidět. Blbé je, když se to vidí až na fotce. Bohužel, to se stává z 99% každému)
reagovat - Pátek 26. října 2012 v 19:36 ® nnnap
-
Rendy> lunimus ti to přesně napsal.
Tedy trošičku ti to zevšeobecním. U té první, bez ohledu na trávu a černý vršek měl být rybář níže a v pravé polovině, aby měl prostor před sebou, páč tam se skrývá děj, který jenom tušíme. Směřuje tam prut, směřuje tam pohled rybáře a i my logicky chceme prostor na podívání, i když tam nic není. To je prostě dané. Platí i pro tu druhou. Takže, kdyby stál naopak, budeš to řešit zrcadlově. Záměr trávy je zásadní, ta tam musí být . Jo, nedělám si prdel. Kdo se trošku věnuje fotografii, tak ví, že první plán musí být, i při krajince, třeba. Prostě tam vrazit kus větve, baráku, prostě cokoliv.Ta paní, určitě je to milá dáma. Ale stojí tam jak… To je tvoje práce, vystihnout okamžik. Zase ti dobře napověděl lunimus, páč pohled dopředu a prut dozadu, to je fotka na A2. Tolik místa, proč.
No a jestli máš něco s místem na ořez, vlož, pokusíme se tě nasměrovat. Něco o zlatým řezu si určitě slyšel, dokonce i ve foťácích bývají ostřící body kolem této polohy, je to docela prosté.
reagovat - Pátek 26. října 2012 v 15:50 ® Rendy
-
Já těch snímků mám mnohem víc, možná dvacet a i mám prostor na řezání , jen vůbec mě nenapadá jak, aby to bylo to správné. Být o metr výš by se určitě hodilo. Ta hlava se ztrácí ve tmě . Travičku,která znázorňuje břeh byl opravdu můj záměr , ono vše blíž už je zase stejně tmavé vhodné na oříznutí. U těchto jsem si rybáře nedirigoval, jak by se měl natočit. Neznal jsem ho a o pózování zřejmě neměl zájem
reagovat - Pátek 26. října 2012 ve 12:17 ® lunimus reakce na …
-
nnnap> mas pravdu … som si pozrel este raz fotku a ked som si uvedomil poziciu slnka, tak suhlasim, ze to s vyskou o 1/2m dole nemusi byt az taka vyhra … a silueta rybara by sa stala cisto ciernou bez kresby … i ked pri niektorych zaberoch ani to nie je uplne marne
V kazdom pripade sme sa zhodli, ze rybarovi chyba nad hlavou priestor …
Fotenim z väcsej vysky, alebo naklopenim fotaku kusok dohora tam ten priestor sice dostanes, ale strati sa tam zamer Rendy-ho, co som tak vypozoroval, ze chcel mat na spodku fotky aj rastlinstvo zasahujuce do fotky … Ale v tom pripade to slo potom spravit presne tak ako pise nnnap, len este spravit aj par krokov dozadu
Fotograf skratka nesmie stat na jednom mieste a z neho hladat najlepsiu kompoziciu … umenim dobreho fotografa je nie len dobre nakomponovat zaber, ale sa aj postavit na spravne miesto, ktore ten spravny zaber umozni urobit
reagovat - Pátek 26. října 2012 v 10:49 ® Mates(původní) reakce na …
-
Rendy> Tomu rozumím, já naštěstí mám rybářku doma atak si jí můžu fotit kdy chci
reagovat - Pátek 26. října 2012 v 10:05 ® nnnap reakce na …
-
Rendy> prakticky všechno je špatně, kompozičně. Příště si ten záběr udělej buď s větším odstupem nebo menším zoomem. Pak v klidu řezej. Je třeba si dát fakt dobrého majzla už při kompozici záběru. Na to se musíš zklidnit a pohlídat si i jiné věci, jak rychle viděné. Doma, v klidu, když bude z čeho řezat se ti to povede.
Todle řeším dnes a denně prakticky u každého snímku. Neoplývám příliš pixely a proto se snažím využít snímač na max. A to musíš myslet dopředu i na místo pro ořez daný natočením, přemýšlet kolik místa potřebuješ pro dorovnání svislých linií apod. Protože do toho doma stejnak musíš říznout.
Jinak bych se ztotožnil s prostorovým řešením linimuse s tou výhradou, že přičupnul li by sis, šla by horní třetina muže do tmy. Takže já bych spíše více shora abych oddělil siluetu muže od tmy což nešlo nebo trošku dříve, než utekl tak daleko. A samozřejmě více vzduchu nad hlavou.
reagovat - Pátek 26. října 2012 v 9:44 ® lunimus reakce na …
-
Rendy> s tymto zaberom uz toho moc nenarezes … chyba mi tam obrazovy material do hornej casti … osobne by som tuto scenu fotil z cca o 1/2 metra nizsej pozicie … toto si mal zrejme na urovni svojej hlavy
a rybara by som umiestnil do pravej dolnej tretiny
rybarku by som si zrejme s cvakom pockal na moment, kedy ma pri nahadzovani prut viac vpredu … fotku by som riesil nalezato a rybarka s odrazom by bola v prvej tretine … skratka aby jej ostalo miesto, kam dopadne nastraha po nahodeni
reagovat - Pátek 26. října 2012 ve 2:17 ® Rendy
-
Co rád fotím jsou rybářky
reagovatJen se jich u vody moc nepotkává
- Pátek 26. října 2012 v 1:59 ® Rendy
-
Libor: Děláš mi chutě s kozákama
reagovatZrovna když jsem dneska na ně chtěl jít a nestihnul jsem to. Tak aspoň jsem si prohlédl tvůj úlovek. Pěkná skupinka. Na tu byb bylo hřích se nepodívat přes hledáček. Já bych měl jinou prosbu. Lámu si hlavu co s tímto záběrem. Kam toho rybáře postavit? Jak to oříznout, nijak mi to nevychází
- Čtvrtek 25. října 2012 v 19:53 ® MIG-35 reakce na …
-
osprey> Dobře ty! Střední emerika. Kostel se mi líbil a hlavně to světlo a vše kolem ladilo. Bylo to hodně ráno. Jo je to šitová fotka focená na automat před cca 15ti lety. Ale z těch hafo fotek pro mě nejhezčí.
reagovat - Čtvrtek 25. října 2012 v 19:21 ® osprey reakce na …
-
MIG-35> To je nějaký koloniální baroko. Foto z cest po Jižní Americe?
reagovat - Čtvrtek 25. října 2012 v 18:23 ® MIG-35
-
Tak a já se o5 pokusim vložit svojí prastarou geniální fotografii. POkud se to nezdaří tak se nezloběj, někde je něco špatně.
reagovat - Čtvrtek 25. října 2012 v 10:54 ® Libor reakce na …
-
ZN> to jsme naladěni stejně. No oni někteří malíři tak do detailu nevěděli co jim z toho vyleze, ale základní představu měli určitě jasnou.
Jinak to je paráda, max. v tom vnučku podporuj.
reagovat - Čtvrtek 25. října 2012 v 9:42 ® ZN reakce na …
-
Libor> jo, docela jo. Od mala do… zhruba.. vojny. Ještě něco málo pak, ale přišel jsem na to, že tomuto světu více prospěju, když toho nechám
reagovatNapřed to podědila dcera, teď vnučka. Ta je moc šikovná a mám z toho radost. Ale o malířství se zajímám hodně. Hlavně impresionismus a impresionisti, to mě bere. A taková výstava děl V.V.Gogha ve Vídni r.2008, to byl zážitek na celý život, který se už nikdy nebude opakovat.
- Středa 24. října 2012 ve 23:25 ® Libor
-
ZN> tys někdy kreslil či maloval? ono to je pravda co jsi napsal o těch malířích. A myslím si , že to malování/kreselní má v jistém vnímání věci hodně společnýho s fotografováním.
reagovat - Středa 24. října 2012 ve 22:15 ® Libor
-
nnnap> jasně, to ti vedle nikdy neřekli viď?
reagovat